ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξω ο 6ος Στόλος από τον Πειραιά

Με μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό συλλαλητήριο, απαντά ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά στη συνεχιζόμενη πρόκληση των πατριωτικών του αισθημάτων από τους "Ράμπο" του αμερικάνικου αντιτορπιλικού "Λαμπούν" που ελλιμενίστηκε στο Φάληρο για να "ψυχαγωγηθούν" οι ναύτες του! Το συλλαλητήριο διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στις 6, στο Παλαιό Φάληρο, στη μαρίνα του Φλοίσβου, στο "Τροκαντερό", στο χώρο όπου είναι αγκυροβολημένο το "Αβέρωφ", απέναντι από το "Λαμπούν".

Πούλμαν για το "Τροκαντερό"
  • Η Παμπειραϊκή Επιτροπή Ειρήνης ανακοινώνει ότι για τους αγωνιστές της ειρήνης θα ξεκινήσουν πούλμαν από το Πειραιά - πλατεία Κοραή - για το "Τροκαντερό" στις 5 μ.μ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς βάζει πούλμαν για το "Τροκαντερό" από την πλατεία Αγ. Νικολάου στις 5.15 μ.μ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου ανακοινώνει πως αύριο το απόγευμα θα ξεκινήσουν πούλμαν για τη διαδήλωση στο Τροκαντερό από:

- Την Πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ζωή στις 4.45

- Την Πλατεία Λόφου Αξιωματικών στις 5

- Την Πλατεία Δέγλερη στις 5

- Την Πλατεία Δημαρχείου στις 5

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Να φύγουνε οι βάσεις και τα πλοία σας"

Με πρωτοβουλία της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο όπου καταγγέλθηκε η παρουσία της αμερικανικής ΣΦΗΓΚΑΣ στο λιμάνι της πόλης

Την παρουσία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης της Ναυαρχίδας του αμερικάνικου πολεμικού συγκροτήματος αμφίβιων πλοίων πολλαπλής χρήσεως SIX, κατήγγειλαν χτες το μεσημέρι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας απέναντι από τον ΟΛΘ και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το αμερικάνικο προξενείο.

Νέοι και νέες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια των Αμερικάνων Ιιπεριαλιστών και στη νέα προκλητική τους συμπεριφορά απέναντι στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης.

Με κυρίαρχα συνθήματα "δε σας θέλει ο λαός, πάρτε το στόλο σας και εμπρός", "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", οι υπερασπιστές της ειρήνης πραγματοποίησαν πορεία στην παραλιακή λεωφόρο καταγγέλλοντας την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που ματοκυλάει τους λαούς.

Καθημερινά μεγαλώνει η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε με την άφιξη της αμερικάνικης ΣΦΗΓΚΑΣ στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, που κουβαλάει 1400 πεζοναύτες, 1150 άτομα πλήρωμα, 24 ελικόπτερα και 5 αεριωθούμενα τύπου Χάριερ. Ο λαός της περιοχής αρνείται να δεχτεί το ρόλο που θέλουν να παίξει στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, η εργατομάνα Θεσσαλονίκη, η πόλη των αγωνιστικών παραδόσεων. Αρνούνται να δεχτούν τη μετατροπή του τόπου τους σε χώρο αναψυχής και τουρισμού των ιμπεριαλιστών και σε ορμητήριο για τα δολοφονικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Μιλώντας ο εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", εκεί έξω από το αμερικάνικο προξενείο, που φρουρούνταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, κατήγγειλε τη νέα ωμή πρόκληση των Αμερικανών σημειώνοντας ότι "τα γεράκια του ιμπεριαλισμού περιφέρονται ανά την Ελλάδα γιατί θέλουν να δηλώσουν την κυριαρχία τους. Παρότι η κυβέρνηση και οι Αμερικανοί προσπαθούν να μας ξεγελάσουν ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα μας, δεν μπορούν να κρύψουν πως προκαλούν τον πόλεμο στα Βαλκάνια και ετοιμάζονται να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή". Και το σύνθημα έπεσε: "Οι νέοι δε μασάνε στην κοροϊδία σας, να φύγουν οι βάσεις και τα πλοία σας", "Βαλκάνια, Ιράν, Μέση Ανατολή, τους λαούς σκοτώνουν οι Αμερικανοί".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλαπλά παιχνίδια εξαπάτησης

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Την ίδια ώρα που η απήχηση της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη έχει κατρακυλήσει κατακόρυφα - σε σημείο που η ίδια η Χαρ. Τρικούπη να μιλάει για "ήττα" στις δημοτικές εκλογές - πληθαίνουν οι διοχετευμένες πληροφορίες και τα πρωτοσέλιδα που κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές στις οποίες θα καταφύγει ο Κ. Σημίτης. Η αντίφαση, το ερώτημα, πώς γίνεται μια κυβέρνηση που διαβιεί με καταρακωμένο το λαϊκό έρεισμα να προσανατολίζεται για εκλογές, δεν τυγχάνει απάντησης από τους εκλογολογούντες...

Ταυτόχρονα, μέσα στο ίδιο διάστημα έχουμε μια πλειοδοσία επαίνων για τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία εμφανίζεται να έχει κατατροπώσει την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να την έχει οδηγήσει σε υποχώρηση, όσον αφορά το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή". Βέβαια το γεγονός ότι η "εσωκομματική αντιπολίτευση" προσέφερε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, πλέον, περνάει στα ψιλά. Αυτό που προβάλλεται είναι οι "αλλαγές" που επήλθαν έναντι του αρχικού σχεδίου, κατόπιν της "σθεναρής" στάσης της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και η εμφάνιση του τελικού τερατουργήματος ως περίπου "φιλολαϊκό"!

Αλήθεια, γιατί όλα αυτά; Κατ' αρχήν πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την ενίσχυση της εκλογολογίας, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, επισήμως, διαψεύδουν την ύπαρξη κάθε τέτοιας σκέψης. Είναι, όμως, οι ίδιοι που υπογείως συντηρούν την όλη φημολογία. Και το κάνουν για λόγους προφανώς εσωκομματικής κατανάλωσης. Ο Κ. Σημίτης από τη μια απειλεί τους "συντρόφους" του, από την άλλη εφαρμόζει τη μέθοδο "όποιος θέλει ας με ρίξει". Η τακτική του πρωθυπουργού παραμένει σταθερή: Θέλει να είναι εκείνος που θα φέρει σε πέρας τη "βρώμικη" δουλιά της νεοφιλελεύθερης επέλασης, είτε ως επικεφαλής όλου, είτε ως επικεφαλής του "υγιούς" κομματιού του ΠΑΣΟΚ. Οσοι, λοιπόν, εσωκομματικοί του "φίλοι" επιζητούν "ανταλλάγματα" για να στηρίξουν την κυβέρνηση, πρέπει να ξέρουν ότι αυτά, ακόμα κι αν υπάρξουν, δε θα θέτουν σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία Σημίτη. Κι αν το χαρτί των εκλογών παίζεται με τέτοια ευκολία σήμερα, φαντάζεται κανείς τη χρησιμότητά του, σε στιγμές όπου θα πλησιάζει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (άνοιξη του '99) και ενώ θα είναι πρόσφατα τα αποτελέσματα των δημοτικών, που ενδεχομένως θα επιδρά αυξητικά στις απαιτήσεις των άλλων "πτερύγων" από τους "εκσυγχρονιστές".

Οσο για την "εσωκομματική αντιπολίτευση", ο ρόλος της στον πολιτικό βίο γίνεται διαυγέστερος μετά την υπόθεση της "Ολυμπιακής". Εκείνοι που στηρίζουν τον Σημίτη - και ταυτόχρονα τον "κονταίνουν" σε μια επιχείρηση πίεσης για ευνοϊκότερη μοιρασιά στα πλαίσια της διαπλοκής συμφερόντων - την ίδια ώρα προβάλλουν στα ΜΜΕ που ελέγχουν τις "επιτυχίες" της "αντιηγετικής ομάδας". Ποιες οι επιτυχίες; Μα ότι ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει πολυετές πάγωμα μισθών και κατάλυση του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων. Αυτή είναι η "φιλολαϊκή" συμβολή της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης"! Να πώς αξιοποιείται ως ασπίδα της κυβέρνησης και ανάχωμα, τελικά, της κοινωνικής οργής.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Είναι σαφές ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα διογκώνει και το πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί θα επιχειρούν να διασωθούν από το κόστος που συνεπάγεται η στήριξη αυτής της πολιτικής, παίζοντας ταυτόχρονα τα προσωπικά τους παιχνίδια. Ο δε, Κ. Σημίτης θα συνεχίσει να σημειώνει ότι "όσο ψηφίζονται τα νομοσχέδια δεν υπάρχει πρόβλημα". Αρα, ούτε και λόγος εκλογών.

Ν. Μπ.

Και αδιάβαστοι και προβοκάτορες

Είναι, απλά, αδιάβαστοι, γράφουν, ό,τι γράφουν, επειδή δεν έκαναν τον κόπο να πάνε έστω στο ρεπορτάζ, εκεί δηλαδή που συμβαίνουν τα πράγματα, δε διασταύρωσαν, έστω, ό,τι τους πασάρουν ορισμένοι; Λίγο δύσκολο, καθώς πρόκειται για "πρώτα" ονόματα του πολιτικού ρεπορτάζ. Που γράφουν - στα "Νέα", στην "Ελευθεροτυπία" και αλλού - πως κάπου στη Ζήνωνος έχει την έδρα της μία επιτροπή ενάντια στον "Καποδίστρια" και εκεί, γράφουν και υπογράφουν, η ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η ΠΟΛ. ΑΝ. και ο Μπέης "αποφάσισαν" για "διακομματική αντικαποδιστριακή συνεργασία", με στόχο την "ανάδειξη και συγκρότηση ψηφοδελτίων με πρόσωπα που αγωνίζονται ενάντια στον "Καποδίστρια"". Γνωρίζουν ότι στη Ζήνωνος 27 στεγάζεται η Ενωση Πυρσογιαννιτών, γνωρίζουν ότι εκεί, την Τρίτη 7 Απρίλη, η Ενωση Δημοτικού και Κοινοτικού Τύπου οργάνωσε μια συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση, στην οποία πήραν πράγματι μέρος και εκπρόσωποι των κομμάτων. Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ δήλωσε, διά του παριστάμενου Σπ. Χαλβατζή, ότι θα "στηρίξει ψηφοδέλτια με αγωνιστές που αντιμάχονται την κυρίαρχη αντίληψη στην ΤΑ, την αντίληψη που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις". Γνωρίζουν, τέλος, οι συνάδελφοι, όπως και ο "Ρ" που παρακολούθησε τη συζήτηση και μόνος αυτός παρουσίασε εκτενέστατα το σχετικό ρεπορτάζ, ότι καμία "διακομματική αντικαποδιστριακή συνεργασία" δεν αποφασίστηκε.

Τότε γιατί γράφουν ό,τι γράφουν; Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, ώστε για να περάσει η κομματική πειθαρχία να πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλυφθεί και ο απέναντι μπαμπούλας;

Εν πάση περιπτώσει, ας προσέχουν οι συνάδελφοι όταν παίρνουν διάφορα "φαξ"... Και για να κάνουν καλύτερα τη δουλιά τους, τους πληροφορούμε ότι η Πανελλήνια Ενωση για την Προστασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στεγάζεται Σωκράτους 79 - 81.

ΣΠ Προσφορές

Προσφορές (Γιά 12.4 Κυριακή)

  • Οι αγωνιστές - μέλη της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ Μόντρεαλ Καναδά πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Λεωνίδας Μαρκέτος και Ιωάννης Βλούχος από 150 δολάρια, ένας φίλος του ΚΚΕ 30 δολάρια.
  • Ο παλιός αγωνιστής Ευάγγελος Κριθάρης,μετανάστης στην Αυστραλία, έστειλε, μέσω του φίλου του, παλαίμαχου κομμουνιστή δημοσιογράφου Β. Γ. για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ, 200 δολάρια.
  • Ο Δημ. Πατουλιάς προσφέρει στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 20.000 δρχ. για την εξόφληση των Γραφείων του ΚΚΕ στο Αγρίνιο.
Εκκληση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Σας αναγγέλλουμε τη φετινή οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, που σκοπό έχει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που περιθάλπουμε στην αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών τους των γιορτών του Πάσχα.

Οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειοψηφία τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άρρωστοι στο σύνολό τους και σε βαριά γεράματα πλέον.

Χρειαζόμαστε περισσότερο, από κάθε άλλη φορά, τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Ομως, πιστεύουμε ότι μέσα σ' αυτές - ενάντια σ' αυτές - θα κάνετε πάλι το καθήκον σας απέναντι στο Σωματείο μας, όπως άλλωστε τόσα χρόνια τώρα.

Με τη βεβαιότητα ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει από μέρους σας πρόθυμη ανταπόκριση, σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

Οι προσφορές σας γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 38.22.776 και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ