ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Πλώρη" για νέους συντονισμένους αγώνες

Δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών για την προοπτική και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, μπροστά στην εντεινόμενη ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης

Την ανάγκη της άμεσης και αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα και του συντονισμού του σε πανελλαδική κλίμακα, προβάλλουν με δηλώσεις τους στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη του ευρύτερου φάσματος, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιτυχημένη 24ωρη πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργία της περασμένης Πέμπτης και τις θυελλώδεις κινητοποιήσεις που συνόδευσαν την κατάθεση και την ψήφιση του τερατώδους νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή". Εντονα προβάλλεται, επίσης, η απαίτηση για την αποχώρηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο", ενόψει μάλιστα της έντασης της επίθεσης που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, με το διπλό χτύπημα της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, με τα δυο νομοσχέδια που φέρνει το Μάη στη Βουλή.

Οι κεντρικοί διεκδικητικοί στόχοι που προβάλλονται και που συνοδεύουν τη θέση για ανάπτυξη των αγώνων, είναι: Απόκρουση της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", την επέκταση της μερικής απασχόλησης κτλ. Υπεράσπιση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, της μονιμότητας στο δημόσιο. Απόκρουση της λιτότητας διαρκείας και υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων. Ματαίωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας - ΔΕΚΟ στο δημόσιο. Απόκρουση και μη εφαρμογή στην πράξη του νομοθετικού τερατουργήματος για την "Ολυμπιακή", που - κατά την κυβέρνηση - αποτελεί τον "πιλότο" για τη γενικότερη έφοδο στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ των συνδικαλιστών που μιλάνε σήμερα στο "Ρ" και απαντούν το ερώτημά μας για το πώς βλέπουν την εξέλιξη των αγώνων και τη συμβολή τους σ' αυτούς, είναι συνδικαλιστές που υπέγραψαν το γνωστό κείμενο των 608 στελεχών του μαζικού κινήματος, με το οποίο καλούν σε αντίσταση ενάντια στη "νεοφιλελεύθερη πολιτική" και σε συντονισμό για "την ανατροπή της απ' όπου κι αν εκφράζεται, απ' όπου και αν στηρίζεται".

ΘΥΜΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΚΙΔΕ
Συντονισμένα θα προχωρήσουμε

"Επιβάλλεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσει συντονισμένα στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων. Ομως η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δε δημιουργεί προϋποθέσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Πιστεύω, ωστόσο, πως οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν πραγματικά να επιβάλουν τη διάθεσή τους για αγώνα, ανεξάρτητα από τη θέληση εκείνων των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που όχι μόνο δέχονται συναινετικά αυτή την πολιτική, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν και αναχώματα απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η Ομοσπονδία μας συντονίζεται με άλλες Ομοσπονδίες, έχουμε πραγματοποιήσει κοινή συγκέντρωση, συμμετείχαμε στην πανεργατική απεργία προβάλλοντας το δικό μας πλαίσιο αιτημάτων και συντονισμένα θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και για την ανατροπή των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση".

Χ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Τρεις προτάσεις

"Σαν μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ έχω ζητήσει αμέσως μετά την απεργία να συγκληθεί η Ολομέλεια της διοίκησης και έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτον,να υπάρξει πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων σαν συνέχεια της απεργίας και με αιτήματα αιχμής που αφορούν: Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, εκσυγχρονισμός τους με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων και σεβασμός των εργασιακών σχέσεων εκεί. Διεκδίκηση ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απόκρουση της προσπάθειας ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της λεγόμενης συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που προωθείται και που στοχεύει στην κατάργηση του 8ωρου, την ελαστικοποίηση του ωραρίου κλπ. Δεύτερον,να υπάρξει καταγγελία προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και όλες τις ξένες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχει η ΓΣΕΕ για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Τρίτον,να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ απ' τον κοινωνικό διάλογο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για υπονόμευση του διαλόγου. Αυτά θα προτείνουμε. Θα εκτιμήσουμε αυτά που θα κάνει ή δε θα κάνει η ΓΣΕΕ και ανάλογα θα προχωρήσουμε".

Π. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΘ
Διαρκής αντίσταση

"Οι εργαζόμενοι δεν υποτάσσονται. Στη βίαιη επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους, θα προβάλουν δυναμική απάντηση. Το ΕΚ Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει αγωνιστικά και θα συντονίσει τον αγώνα του με τα Εργατικά Κέντρα της Περιφέρειας, ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου των σωματείων εργαζομένων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιδεολογική και η αντίσταση μας θα είναι διαρκής. Θα προχωρήσουμε σε σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μετά το Πάσχα θα οργανώσουμε συλλαλητήριο, ενώ στόχος μας θα είναι η κήρυξη και νέας απεργίας".

Μπροστά σε ιστορικές ευθύνες τα συνδικάτα

Συζήτηση με τον Γιάννη Σταυρόπουλο, αναπληρωτή οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ

- Η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή της πολιτικής της με γρήγορους ρυθμούς. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέγεθος των ανατροπών που επιδιώκει;

- Πράγματι η κυβέρνηση, με σφοδρότητα, επιχειρεί να δημιουργήσει μια καινούρια κοινωνική πραγματικότητα, όπου οι πολυεθνικές, θα ευημερούν κερδίζοντας ολοένα και περισσότερα σε βάρος της εργατικής τάξης. Είναι δηλωμένη η θέληση της κυβέρνησης να διαλύσει τα θεμελιακά εργατικά, δικαιώματα, παράλληλα με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Τέτοια ζητήματα μπαίνουν και με το λεγόμενο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", που είναι αντίγραφο της "Λευκής Βίβλου" των πολυεθνικών. Αμεσα χτυπούν το 8ωρο με τη λεγόμενη "διευθέτηση". Μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης επιδιώκεται η κατάργηση της "εγγυημένης" κατώτερης αμοιβής. Συνακόλουθα με αυτά, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει την "απασχολησιμότητα".

Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί το "μικρό πακέτο" του ασφαλιστικού, προετοιμάζοντας το έδαφος για την τελική επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Ολα αυτά είναι ενταγμένα σε ένα γενικό σχέδιο. Σ' αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την απόλυτη στήριξη και μάλιστα κριτικές από ακόμα πιο συντηρητικές θέσεις, της ΝΔ. Στηρίζεται και από το ΣΥΝ, που στις συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ φτάνει στο σημείο να λέει ότι είναι αναγκαία αυτά τα μέτρα, αλλά... κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα να πετύχει αυτά μέσω συναίνεσης.

- Η κυβέρνηση χτυπά παντού με σφοδρότητα. Πώς πρέπει να αντιδράσει το συνδικαλιστικό κίνημα;

- Σ' αυτές τις συνθήκες έχουν μεγάλη ευθύνη, ιδιαίτερα οι πλειοψηφίες εκείνες των συνδικάτων, οι οποίες ακόμα και σήμερα, όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο την κεντρική πολιτική, τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και πλευρές της όπως είναι τα ΤΣΑ, όπως είναι η "ευελιξία".

Δεν είναι τυχαία η απάντηση που έδωσε στις 7 Απρίλη η ΓΣΕΕ για το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση". Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, για άλλη μια φορά, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο της εργατικής τάξης να στηρίζει τη μερική απασχόληση και τις λεγόμενες "ενεργητικές πολιτικές" επιδότησης ανεργίας, που είναι επιδότηση της εργοδοσίας!

Νομίζω ότι η υποχρέωση που έχει το συνδικαλιστικό κίνημα είναι να συντονίσει τους αγώνες, οι οποίοι πρέπει να είναι βαθιά ενωτικοί, να έχουν μέτωπο απέναντι στην ολιγαρχία, μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και βέβαια πρέπει να ανοιχτεί ένα μέτωπο με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, ο οποίος συστηματικά υπονομεύει τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Τελευταία συντελούνται ορισμένες θετικές διεργασίες. Πώς πρακτικά μπορεί και πρέπει να εκφραστεί η όποια διαφοροποίηση σε συνδικαλιστικό επίπεδο;

- Συντελούνται πραγματικά πολύ θετικές διεργασίες. Πλέον βγαίνουν ανοιχτά και συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ να εκδηλώσουν τη διαφορετικότητά τους. Τώρα το πόσο ειλικρινείς είναι, θα το δούμε στην πράξη, γιατί έχουμε ζήσει στο παρελθόν - χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε καμία γνήσια φωνή διαμαρτυρίας μέσα στο εσωτερικό των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και του ΣΥΝ - κριτικές από τα "μέσα", που όμως σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησαν ως "αναχώματα". Δε θέλω να πω μ' αυτό ότι εντάσσονται ντε και καλά αυτές οι κινήσεις σε μια τέτοια σκοπιμότητα. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή έχουμε υπογραφές σε κάποια κείμενα. Την ίδια ώρα βλέπουμε ότι στα συντεταγμένα όργανα της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Πειραιά, του ΕΚ Αθήνας, αλλά και διαφόρων Ομοσπονδιών, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός "καλά κρατεί". Θα γίνουν τα αναγκαία βήματα; Εάν υπάρξουν τέτοια βήματα, εμείς, όπως πάντα, θα δώσουμε ειλικρινά το χέρι μας για να περπατήσουμε μαζί το δρόμο με συγκεκριμένους στόχους, για να υπηρετήσουμε την εργατική τάξη.

- Μέσα σε όλα αυτά, η Πρωτομαγιά πλησιάζει. Ποιος πρέπει να είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φέτος;

- Νομίζουμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να έχει σαφέστατο μέτωπο απέναντι στην ολιγαρχία, απέναντι και στην κυβέρνηση, που είναι στυλοβάτης αυτών των συμφερόντων. Στόχος πρέπει να είναι η υπεράσπιση των κατακτήσεών της, που βάλλονται βάναυσα, και η αντεπίθεση. Ακόμα, δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή απέναντι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η εργατική τάξη πρέπει στη βάση της να ανοίξει μέτωπο με τις πλειοψηφίες αυτές, οι οποίες την εξαπατούν με τους "κοινωνικούς διαλόγους" με τους αλλεπάλληλους συμβιβασμούς και με τις διάφορες κινήσεις που κάνουνε και τις μεθοδεύσεις.Επίσης, η εργατική τάξη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να συναντηθεί στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, αυτής και της επόμενης περιόδου, σε μέτωπα με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, δηλαδή με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θίγεται βάναυσα.

Γ. Φ.

Κ. Αγγελής, πρόεδρος ΕΚ Τρικάλων: Ανάπτυξη των αγώνων

"Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν για ν' αντιμετωπίσουν την επίθεση εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων και να δώσουν τη μάχη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο αγώνας μας αφορά στο τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - αναδιανομή του εισοδήματος και απορρίπτουμε το τρίπτυχο η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική διαχειρίζεται και η κοινωνία υποτάσσεται. Οι αγώνες πρέπει και μπορούν ν' αναπτυχθούν στην περιοχή μας και σ' όλη τη χώρα".

Χ. ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΚΑ
Στροφή προς τη βάση

"Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι με την επίθεση που δέχονται και υπάρχει στον κόσμο έντονη αγωνιστική διάθεση. Το ζητούμενο είναι τα συνδικάτα να ανταποκριθούν σε αυτή τη διάθεση. Για μένα, κύριο είναι να λειτουργήσει η Αριστερά για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες το ΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσης και με αιτήματα αιχμής τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και του κοινωνικού έργου που προσφέρουν οι ΔΕΚΟ αλλά και γενικότερα οι υπηρεσίες του δημόσιου που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο. Επίσης, τη διασφάλιση των εργασιακών κατακτήσεων και την απόκρουση της επίθεσης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πιστεύω πως απαιτείται στροφή προς τη βάση, να υπάρχει συνεχής επαφή με τους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας καθημερινά εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς".

Χ. Σφακιανάκης, πρόεδρος ΕΚ Ρεθύμνου: Εξω από τον κοινωνικό διάλογο

"Ως Εργατικό Κέντρο πήραμε απόφαση και έχουμε αποστείλει έγγραφο στη ΓΣΕΕ, καλώντας τη να αποχωρήσει απ' τον κοινωνικό διάλογο και να αναλάβει το συντονισμό και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Επίσης, να αγωνιστούν από κοινού όλα τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες για να μείνει το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή" στα χαρτιά. Σε επίπεδο Κρήτης, θα έρθουμε σε επαφή με τα άλλα Εργατικά Κέντρα για να συζητήσουμε πώς θα παρέμβουμε και να αποφασίσουμε κοινές κινητοποιήσεις. Πιστεύω, το κλίμα είναι τέτοιο και απ' την πίεση που ασκούν οι παρατάξεις και μετά και την τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ, ότι η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Εμείς πάντως θα την πιέσουμε να το πράξει. Εχουμε δείγματα πως το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα παίξει σε αυτό το παιχνίδι που θέλει η κυβέρνηση".

Σ. Στολίδης, πρόεδρος ΕΚ Ξάνθης: Να αποκρουστεί η επίθεση

"Είμαι και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Είμαστε 5 - 6 μέλη της διοίκησης που λειτουργούμε συλλογικά, είμαστε ομάδα και ο Χ. Λιακόπουλος έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας για να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Αυτές τις προτάσεις θα τις θέσουμε στην πρώτη Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ που ζητάμε να συγκληθεί. Θα τις βάλουμε εκεί και θα δούμε τι αποφάσεις θα παρθούν. Θα εκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση και ανάλογα θα πράξουμε".

Χ. Σουλελές, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ: Απαιτείται κλιμάκωση

"Θα προσπαθήσω σε όλα τα όργανα που συμμετέχω, να προωθήσω εκείνες τις απόψεις που συμβάλλουν στο να αποτρέψουν τις καταστροφικές πολιτικές που στόχο έχουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Εχουμε μια πολιτική που θίγει όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στο απυρόβλητο είναι μόνο οι βιομήχανοι, ντόπιοι και ξένοι, που καθορίζουν τελικά και τις πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην προηγούμενη κυβέρνηση καταφέραμε να σταματήσουμε με αγώνες την αντεργατική πολιτική. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε πιο σκληρή, νεοφιλελεύθερη, αν όχι φασιστική, πολιτική. Πρέπει και προσπαθούμε να δώσουμε σαφές πολιτικό μήνυμα ότι αυτή η πολιτική δε θα περάσει. Στοιχειώδης προϋπόθεση πιστεύω είναι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να πάνε σε κοινούς αγώνες. Μέσα στο Μάη και τον Ιούνη η επίθεση θα ενταθεί στα ασφαλιστικά, στις εργασιακές σχέσεις... Πιστεύω πως εκτός από τους οργανισμούς ΟΛΠ - ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, με τη δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων και χτύπημα της μονιμότητας και άλλες υπηρεσίες θα δεχτούν επίθεση. Η ΑΔΕΔΥ εκτός απ' την απεργία που πραγματοποίησε μαζί με τη ΓΣΕΕ, προγραμματίζει νέα 24ωρη απεργία μέσα στο Μάη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε με αυτές τις δυο κινητοποιήσεις να αποκρουστεί αυτή η πολιτική. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση".

Κ. Αναστασίου, πρόεδρος ΕΚ Κοζάνης: Αναγκαίος ο συντονισμός

"Ως Εργατικό Κέντρο πήραμε απόφαση να καλέσουμε τη ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση σε βασικές κατακτήσεις του που δέχεται. Εχει σημασία να πούμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, μόνο ένα μέλος απ' τα 15 της διοίκησης διαφώνησε και μάλιστα όχι συνολικά, αλλά σε επιμέρους. Καλούμε τη ΓΣΕΕ άμεσα να συγκαλέσει Ολομέλεια και να χαράξει στρατηγική κινητοποιήσεων, να αποφασίσει συγκεκριμένες μορφές πάλης. Αν δε γίνει αυτό απ' τη ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την απόφασή μας, θα προχωρήσουμε σε συντονισμό δράσης με άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα δούμε από κοινού μορφές κινητοποιήσεων".

Δ. ΤΣΙΟΓΚΑΣΓΓ ΤΟΥ ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαζί με αγρότες - ΕΒΕ - νεολαία

"Χρειάζεται συντονισμός της πάλης των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των πολυεθνικών του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Στην πράξη, μέσα στην ταξική πάλη, θα δοκιμαστούν και οι απόψεις των συνδικαλιστών που διαφοροποιούνται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Πάντως, είναι φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκει αντιδράσεις και στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος. Στη Λάρισα θα βρούμε τρόπους να οργανώσουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης, παρά τα εμπόδια που θέτει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες σ' όλα τα επίπεδα για τη συσπείρωση των εργαζομένων στην πάλη, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή λαίλαπα".

Στ. Γούλας, πρόεδρος ΕΚ Καρδίτσας: Προχωράμε και σε τοπικό επίπεδο

"Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και η πολιτική "εξυγίανσης" - δηλαδή ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο - βρίσκουν αντίθετα το συνδικαλιστικά στελέχη και τους εργαζόμενους του νομού μας. Καλούμε τη ΓΣΕΕ ν' αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο" και να καθορίσει ένα ουσιαστικό, αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια που προωθούν αυτή την πολιτική "εξυγίανσης". Θα οργανώσουμε τον αγώνα των εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο, αν η ΓΣΕΕ δεν ανταποκριθεί στις προτάσεις μας".

Μ. Χαριτάκης, πρόεδρος ΕΚ Χανίων: Πίεση προς κυβέρνηση και ΓΣΕΕ

"Ο συντονισμός όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυρίως των δευτεροβάθμιων πρέπει να ασκεί πίεση προς δυο κατευθύνσεις, την κυβέρνηση και τη ΓΣΕΕ. Θα συνεδριάσει άμεσα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και υπάρχουν προτάσεις που δε θέλω να προδικάσω, γιατί σίγουρα θα εμπλουτιστούν. Θα κινούνται πάντως στις δυο πιο πάνω κατευθύνσεις. Πρέπει η ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για συντονισμό δράσης. Πιστεύω πως πρέπει μέσα απ' τα θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος να προχωρήσουμε. Αν όμως για οποιουσδήποτε λόγους ή σκοπιμότητες η ΓΣΕΕ δεν προχωρήσει, τότε, όπως λέει και η παροιμία, "το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ