ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναψυκτήριο των "Ράμπο" η "ωραία Ελλάς"

Το τελευταίο εξάμηνο πάνω από 70 αμερικανικά πολεμικά πλοία, με περισσότερους από 12.000 ναύτες, έχουν ελλιμενιστεί σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάτρα, Σούδα, Σύρο

Η Ελλάδα εκτός από ξέφραγο αμπέλι και ορμητήριο για κάθε λογής στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς της "νέας τάξης", έχει μετατραπεί και σε "αναψυκτήριο" για την ψυχαγωγία και την ξεκούραση των πληρωμάτων του 6ου Στόλου. Ολα αυτά με τη δουλική συγκατάθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων τοπικών παραγόντων, που γλείφουν τα ψίχουλα κάτω από το τραπέζι. Ιδιαίτερα μετά την έναρξη της γιουγκοσλαβικής κρίσης και την αύξηση της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή, ο ελλιμενισμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια έγινε καθεστώς. Τον τελευταίο καιρό, μέσω της παρουσίας αυτής, επιδιώκεται ο εξωραϊσμός της εικόνας των "Ράμπο" και η απονεύρωση των αντιαμερικανικών - αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού.

Οι πόλεις και τα λιμάνια που έχουν επιλεγεί από τους Αμερικανούς για την ψυχαγωγία των πληρωμάτων των πλοίων του 6ου Στόλου, είναι: Πειραιάς (Φάληρο), Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κέρκυρα, Πάτρα, Σύρος και ασφαλώς η Σούδα,που είναι το μόνιμο αγκυροβόλιο του 6ου Στόλου. Σε κάθε λιμάνι έχουν αγκυροβολήσει, στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, κατά μέσο όρο, περίπου 8 πλοία, με εξαίρεση τη Σούδα που ο αριθμός τους ξεπερνά τα 25 πλοία. Συνολικά δηλαδή μέσα στο εξάμηνο έχουν επισκεφθεί τα λιμάνια αυτά πάνω από 70 αμερικανικά πολεμικά πλοία όλων των κατηγοριών, ανάμεσά τους αεροπλανοφόρα, φρεγάτες, καταδρομικά, αντιτορπιλικά και άλλα ελαφρότερα, με πληρώματα περισσότερους από 12.000 ναύτες. Για ευνόητους λόγους τα πληρώματα όταν εξέρχονται δεν κυκλοφορούν φορώντας τις στολές τους, παρά μόνο αν κάποιοι από αυτούς πάρουν μέρος σε κάποια επίσημη τελετή.

Πέραν της επιχειρησιακής και ψυχαγωγικής διάστασης αυτών των επισκέψεων υπάρχει και η καθαρά προπαγανδιστική. Τα αντιαμερικανικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, αποτελούν ένα αγκάθι για τους Αμερικανούς, αλλά και τους ντόπιους υπαλλήλους τους, που δεν τους αφήνει ήσυχους.Ολα αυτά τα χρόνια έκαναν πολύμορφες προσπάθειες, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, άσχετα με την ένταση και τον τρόπο που κάθε φορά εκδηλώνεται, παραμένει βαθιά ριζωμένος. Αποτελεί μέρος της συλλογικής συνείδησης του ελληνικού λαού.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται τα λιμάνια της χώρας, όποτε θελήσουν, σαν να πρόκειται για αποικία τους. Το τελευταίο διάστημα, έχουν ξεκινήσει δειλά, αλλά με σταθερά βήματα, μιαν άλλη προσπάθεια προσέγγισης του ελληνικού λαού. Επιδιώκουν οι έξοδοι των πληρωμάτων των πλοίων να παίρνουν και χαρακτήρα σύσφιξης των σχέσεων με τον ελληνικό λαό μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες στοχεύουν να εμφανιστούν οι "Ράμπο" με ένα άλλο πρόσωπο. Προσπάθησαν όμως και απέτυχαν. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης. Σκόνταψαν στα φιλειρηνικά - πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού, όπου παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται για αλλοίωση της συνείδησής του, μένει όρθιος και αντιστέκεται μετατρέποντας σε μπούμερανγκ αυτές τις κινήσεις των Αμερικανών και των τοποτηρητών τους,υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δημάρχων, νομαρχών και άλλων.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ο Μπερνς, τα "σκυλάκια" του και η "φόλα"

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν έχει ...σκύλο, όπως ο προηγούμενος, ο κ. Νάιλς. Από αυτήν την άποψη, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δε διατρέχει κίνδυνο να ξαναβρεθεί στην ανάγκη να δηλώνει με παρρησία προς τους δημοσιογράφους, όπως συνέβη τις προάλλες, ότι ο σκύλος του Μπερνς του ...κατούρησε ή δεν του κατούρησε το χαλί του γραφείου του. Η κυβέρνηση, λοιπόν, με την τετράποδη λογική που τη διακατέχει (άλλωστε, οι εθελόδουλοι με τα τέσσερα πάνε), έχοντας εξασφαλίσει τα νώτα της από τα σοβαρά ζητήματα, μπορεί με άνεση να διατρανώνει ότι για "πρώτη φορά η Ελλάδα ακολουθεί εντελώς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική"...

Στο μεταξύ, ο κ. Μπερνς προωθεί στη χώρα μας τη δική του πολιτική, με το δικό του ύφος. Και όταν λέμε δικό του, εννοούμε με το ύφος που του έχει υπαγορευτεί από τους προϊσταμένους του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην "Καθημερινή".

Εκεί, ο άνευ μυστακίου, πλέον, πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκμυστηρεύτηκε ότι τα "σούρτα - φέρτα" του ανά την επικράτεια της χώρας δεν είναι δικής του έμπνευσης. Πρόκειται για ένα στιλ διπλωματίας που του έχει υποδειχτεί από τα "αφεντικά του" - σύμφωνα με την ορολογία του - την Μ. Ολμπράιτ και τον Μπ. Κλίντον. Διότι, αν δεν πήγαινα "ενίοτε" σε κανέναν αγώνα μπάσκετ, αν δεν ερχόμουν σε επαφή με παράγοντες του τόπου σας, αν δεν περιόδευα από άκρου εις άκρον της Ελλάδας, πώς θα έκανα καλά τις "μπίζνες", για τις οποίες με έχει στείλει η χώρα μου στην πατρίδα σας, αναρωτιόταν ο κύριος Μπερνς, στην εν λόγω συνέντευξη...

***

Ο κύριος Μπερνς, κατά την πεντάμηνη παρουσία του στην Ελλάδα, προωθεί επομένως τις "μπίζνες" του. Ποιες είναι αυτές; Δεν τις κρύβει:

Επιδιώκει να συμβάλει με την επί τόπου παρουσία του στη χώρα μας στην κατοχύρωση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής πολιτικής στην περιοχή, που, σε ό,τι αφορά τα άμεσα δικά μας, ισοδυναμεί με διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, με προώθηση του μοντέλου όπλων που παράγουν οι αμερικάνικες πολυεθνικές και με τη διείσδυση του αμερικανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, με όρους που θυμίζουν αποικία της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Γι' αυτό το σκοπό:

- Με απύθμενο θράσος δηλώνει ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία επιτιθέμενη χώρα δεν είναι η δεύτερη, αλλά η πρώτη (!).

- Φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί δημοσίως τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, διαλαλώντας ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν 10 μίλια εναέριο χώρο στην Ελλάδα (!).

- Προβαίνει σε εκβιασμούς του τύπου "όταν έρθει η ώρα να απευθύνω δημόσιες απειλές" για το Κυπριακό "θα τις απευθύνω"!

- Βγάζει δεκάρικους λόγους για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και εισηγείται την εγκαθίδρυση εκείνης της "ευέλικτης εργασίας" που επιθυμούν οι Αμερικανοί "επενδυτές"...

Πώς αντιδρά η κυβέρνηση σε όλα αυτά; Κουνάει δουλικά την ουρά της και τρίβεται στα πόδια του Μπερνς, όπως θα έκανε και ο σκύλος του Μπερνς, αν είχε σκύλο... Πώς, λοιπόν, ο αξιότιμος κύριος πρεσβευτής να μην δηλώνει, παραλλήλως, ότι είναι "πολύ ευχαριστημένος" από την κυβέρνηση Σημίτη;

***

Ομως, ο κύριος αυτός έχει και ένα ιδιότυπο "στιλάκι", όπως προαναφέρθηκε. Δεν του αρκεί να ακούει τα "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" από τα χείλη των αρμοδίων που εφαρμόζουν την "ανεξάρτητη πολιτική της χώρας"... Νομίζει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται στον ελληνικό λαό, λες και αυτός ο λαός μοιάζει με τα "Αμερικανάκια", που ο ίδιος συναναστρεφόταν στο Μπόστον... Ετσι, έχει εγκαθιδρύσει την τακτική του "κάου - μπόι", που πάει όπου θέλει και κάνει ό,τι θέλει, αφού η Υπηρεσία Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τα ειωθότα, δεν επεμβαίνει στις εν Ελλάδι δραστηριότητες του κ. Μπερνς.

- Θέλει, ας πούμε, να το παίξει "ασφαλίτης" και "αντιτρομοκράτης"; Προσπερνά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και συναντιέται απευθείας με την ηγεσία της Αστυνομίας ή βγάζει λόγους, για να επικρίνει το Ελλάντα που δεν πιάνει τη"17η Νοέμβρη".

- Θέλει να λανσαριστεί ως στοχοπροσηλωμένος υπάλληλος της χώρας του; Προσπερνά τον υπουργό Τύπου και πάει κατευθείαν στο ΕΡΣ για να ζητήσει να καταβληθούν τα τηλε-δικαιώματα του Χόλιγουντ από την Ελλάδα.

- Θέλει να διαφημίσει την "καλή" πλευρά του σερίφη που κρύβει μέσα του; Αρχίζει "κάθοδο προς το λαό", περιδιαβαίνει δήμους και κοινότητες, φωτογραφίζεται με μητροπολίτες, απαθανατίζεται πότε στις κερκίδες του Ολυμπιακού και πότε του Παναθηναϊκού, περιοδεύει στην επαρχία σαν τσαρλατάνος πολιτικάντης της δεκαετίας του '50 και συμπεριφέρεται σαν έπαρχος αμερικανικού προτεκτοράτου απέναντι σε ιθαγενείς.

- Θέλει, τέλος, να το παίξει "φίλος"; Ε, τότε αρχίζει να παραδίδει "μαθήματα ιστορίας", εξαίροντας το ρόλο της χώρας του στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και μετά (!), ενώ, πετώντας και μερικά "συγγνώμη" για την αμερικανοκίνητη χούντα, επιβεβαιώνει πλήρως ότι το "από τότε που βρέθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο" ισχύει και πέραν του Ατλαντικού.

Πώς αντιδρά η κυβέρνηση σε όλα αυτά; Κουνάει δουλικά την ουρά της, ανακαλύπτει το πρόβλημα, όχι στις καταγγελίες μέχρι και του προέδρου της Βουλής, που την καλεί να "μαζέψει τον ανθύπατο Μπερνς", αλλά στη μη τήρηση του κανονισμού της Βουλής από τον Απ. Κακλαμάνη, και σπεύδει να τονίσει, διά στόματος Ρέππα, ότι ο Μπερνς κινείται εντός των "νομίμων πλαισίων"!

Οταν, δε, ερωτάται η κυβέρνηση αν θα μπορούσε ποτέ Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον να κάνει ό,τι κάνει ο Μπερνς στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά "σας παρακαλώ, μην κάνετε υποθετικές ερωτήσεις", ο Γ. Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και πως ο Μπερνς μπορεί να κάνει και να λέει ό,τι θέλει" και ο Πάγκαλος πως ο "ο Μπερνς είναι φιλέλλην"...

***

Η τακτική του κυρίου Μπερνς, πέρα από το δημοσιοσχετίστικο σκέλος της, είναι προφανές ότι στοχεύει μακρύτερα. Πρώτον, μέσω αυτής, επιδιώκεται μια εμπράγματη απόδειξη για το ποιος κάνει κουμάντο σ' αυτόν τον τόπο. Δεύτερον, ο κύριος πρέσβης προσπαθεί να μας δείξει ότι, όπως αυτός είναι "ανθρώπινος", έτσι "ανθρώπινη" και "αναγκαία" είναι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Θέλει να μας γίνει "απαραίτητος", "συμπαθής" και "αποδεκτός", αλλά και να μας συμφιλιώσει με την ιδέα, λειτουργώντας κάπως σαν το "κερασάκι", που δε λείπει από καμία τούρτα, ότι είναι και πρέπει να είναι "πανταχού παρών". Οπως η χώρα του και η πολιτική της...

Οσο για την κυβέρνηση, αυτή η επαίσχυντη αμερικανο-δουλεία που επιδεικνύει δεν είναι σύμπτωμα που ανάγεται στον ενδοτικό χαρακτήρα των μελών της. Η κυβέρνηση, με τη στάση της απέναντι στον Μπερνς, εκδηλώνει και εκπροσωπεί την ίδια τη δουλικότητα της ολιγαρχίας του τόπου. Μια ολιγαρχία, που γνωρίζει ότι τα στηρίγματα για τη διατήρηση της εξουσίας της στο εσωτερικό της χώρας, όπως και τότε στον Εμφύλιο έτσι και σήμερα, βρίσκονται στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Πρόκειται για εγχώρια πλουτοκρατία που φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του "πλασιέ" των Αμερικανών στα Βαλκάνια, μήπως και μπορέσει και η ίδια να "γλείψει" κάτι από το πλιάτσικο των πολυεθνικών στην περιοχή, διεκδικώντας, παράλληλα, να της ανατεθεί ρόλος "χωροφύλακα" των γκάνγκστερ στην περιοχή.

***

Η κυβέρνηση, με τη στάση της απέναντι στον Μπερνς, θέλει να συνηθίσει το λαό στην εικόνα των υποκλίσεων απέναντι στη "σύμμαχο" και, τελικά, να περάσει στη συνείδηση του λαού την άποψη ότι "σωστή" πολιτική είναι η ραγιάδικη πολιτική. Επειδή η ίδια δέχεται να καταπλέουν στον Πειραιά αμερικανικά αντιτορπιλικά για να "ψυχαγωγηθούν" (!) τα ναυτάκια, θέλει να μεταλαμπαδεύσει αυτή την "υπερηφάνεια" της Τρούμπας και στον ελληνικό λαό!Επειδή, πάντως, ούτε η κυβέρνηση γνωρίζει καλά την ιστορία, αφού προφανώς τη διαβάζει στα αμερικάνικα, όπως ο κ. Μπερνς, καλό είναι να γνωρίζει τα μελλούμενα. Και τα μελλούμενα είναι ότι κάποια στιγμή και ο τοποτηρητής των φονιάδων του πλανήτη στη χώρα μας, και εκείνοι που του κάνουν τεμενάδες, μαζί με τα σκυλιά τους, θα φύγουν νύχτα από την Ελλάδα. Μέχρι τότε, οι κομμουνιστές και όλοι οι άνθρωποι, που σέβονται τον εαυτό τους, δε θα τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί. Αυτό ...στο Ελλάντα, το λέμε "φόλα", κύριε Μπερνς.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Βάναυση πρόκληση

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που αγκυροβόλησαν σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη προκαλούν βαθύτατη ανησυχία και ταυτόχρονα ενεργοποιούν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού

Η παρουσία τις μέρες αυτές των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Φάληρο και στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει τα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας έχουν πικρή και οδυνηρή εμπειρία από τέτοιες επισκέψεις και γενικά από το ρόλο της πολεμικής μηχανής των δολοφόνων των λαών. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν βαθύτατη ανησυχία. Το γεγονός αναδεικνύει την ανάγκη, όπως τονίζει και το ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός να κάνει στοιχείο των καθημερινών αγώνων του τα συνθήματα "Εξω ο 6ος Στόλος", "Εξω οι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια".

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό "LABOON", που έχει αγκυροβολήσει στο Φαληρικό όρμο και θα παραμείνει εκεί μέχρι αύριο, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Πρόκειται για πλοίο της τελευταίας δεκαετίας, με πλήρωμα περίπου 300 ανδρών. Οι επιχειρησιακές του δυνατότητες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον όγκο του και τη δύναμη πυρός που έχει, αλλά με τα ηλεκτρονικά συστήματα που είναι εξοπλισμένο, όπως και με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει. Μπορεί να εντοπίσει και να αποκρούσει αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια, ενώ έχει δυνατότητες παρακολούθησης και παρεμβολών στις επικοινωνίες.

Στη Θεσσαλονίκη ο κατάπλους της ναυαρχίδας του αμερικανικού αμφίβιου συγκροτήματος πολεμικών πλοίων SIX, που θα παραμείνει μέχρι και σήμερα, αποτελεί μια νέα πρόκληση για το φιλειρηνικό λαό της πόλης. Το "USS Wasp" (LHD 1) (αμερικάνικη σφήγκα), είναι ένα πλοίο αμφιβίων επιθέσεων, πολλαπλών χρήσεων του αμερικανικού Ναυτικού. Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε μια εντελώς νέα σειρά σκαφών πολλαπλής χρήσης, με κύρια αποστολή την επιβίβαση, ανάπτυξη και υποστήριξη μιας αποβατικής δύναμης πεζοναυτών. Το συγκεκριμένο πλοίο με μήκος 260 μέτρα, έχει πλήρωμα 1.077 άνδρες και γυναίκες, 80 αξιωματικούς και κουβαλάει 1.400 πεζοναύτες του 26ου Εκστρατευτικού Σώματος Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων, 24 ελικόπτερα και πέντε πολεμικά αεριωθούμενα τύπου "Χάριερ AV - 8B".

Ο κατάπλους της "Σφήγκας", δύο μόλις μήνες μετά την "επίσκεψη" της Ναυαρχίδας του 6ου Στόλου "LASALLE" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που είχε προκαλέσει μαχητικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις του λαού, έρχεται και πάλι να εξεγείρει την οργή των Θεσσαλονικέων, που βλέπουν την πόλη τους να μετατρέπεται σε ορμητήριο των Αμερικανών για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες στην περιοχή των Βαλκανίων.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συμπεριφέρθηκαν σαν στρατός κατοχής

Το Σεπτέμβρη του 1995 τα πληρώματα των αμερικανικών πλοίων που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς των Σέρβων της Βοσνίας, ανέλαβαν ρόλο καταστολής της φιλειρηνικής διαδήλωσης

Η Κέρκυρα έχει τα πρωτεία στην αναψυχή των αμερικανικών πληρωμάτων. Κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης, με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης είχε μετατραπεί σε τόπο αναψυχής και ξεκούρασης των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς των Σέρβων της Βοσνίας. Στις 19 Σεπτέμβρη 1995 κατέπλευσαν στο λιμάνι της πόλης το αεροπλανοφόρο"Αμέρικα" και το καταδρομικό "Νορμανδία",από το οποίο λίγες μέρες πριν είχαν εκτοξευτεί οι 13 πύραυλοι "Τόμαχοκ" που έπληξαν σερβικούς στόχους στη Βοσνία. Η αντίδραση των φορέων της Κέρκυρας ήταν άμεση, με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και παρ' όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του μητροπολίτη της Κέρκυρας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, την τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στις 21 Σεπτέμβρη, οι Αμερικάνοι καταργώντας κάθε έννοια ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, συμπεριφέρθηκαν σαν κατακτητές αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την αντιμετώπιση των "ενοχλητικών" διαδηλωτών. Ηταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει γίνει στο νησί. Μετά από πορεία κάτω από καταρρακτώδη βροχή κατέληξαν στο παλιό λιμάνι φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Τότε γύρω στους εκατό Αμερικανοί, που την ώρα εκείνη διασκέδαζαν στην παραλία, επειδή προφανώς θεώρησαν ότι "θίγονται", ανέλαβαν πρωτοβουλία προς... αποκατάσταση της (νέας) τάξης. Εστειλαν διαδηλωτές στο νοσοκομείο, ποδοπάτησαν γέρους, χτύπησαν νεαρές κοπέλες κι όλα αυτά μπροστά στα μάτια της αστυνομικής δύναμης και των λιμενικών, οι οποίοι περιορίστηκαν σε ρόλο θεατή.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη βάρβαρη επίθεση, κατήγγειλε την τραμπούκικη επίθεση των "χασάπηδων των Βαλκανίων", οι οποίοι θεωρώντας κτήμα τους την προβλήτα του παλιού λιμανιού της Κέρκυρας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση, που με τις ενέργειές της δίνει δικαίωμα στους Αμερικανούς να φέρονται στη χώρα μας σαν να είναι αποικία τους και να χτυπούν τους πολίτες της. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατάγγειλε την προκλητική και βάρβαρη επίθεση των αμερικανικών πληρωμάτων ενάντια στην ειρηνική διαδήλωση του κερκυραϊκού λαού, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τους "έκοψαν το βήχα"

Τον περασμένο Φλεβάρη, όταν Αμερικανοί επιχείρησαν να δείξουν τα "φιλικά" τους αισθήματα βάφοντας έναν παιδικό σταθμό, οι νεολαίοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" τους ανέτρεψαν τα σχέδια

Από τη Θεσσαλονίκη οι Αμερικανοί θέλησαν να εγκαινιάσουν τη νέα τους τακτική. Η επιχείρηση "Ράμπο σε ρόλο καλού Σαμαρείτη" στέφθηκε με παταγώδη επιτυχία. Στις 3 Φλεβάρη 1998 Αμερικανοί πεζοναύτες, μέλη του πληρώματος της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου "LASALLE", που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της πόλης, στα πλαίσια "φιλικής" επίσκεψης, επιχείρησαν να δείξουν τις "αγαθές προθέσεις τους" βάφοντας έναν παιδικό σταθμό. Ομως το μαζικό κίνημα δεν τους άφησε να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Μέλη και οι φίλοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" απέτρεψαν τους Αμερικανούς πεζοναύτες που θέλησαν να βάψουν το βρεφονηπιακό σταθμό "Κωλέττη", σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας τους. Με το σύνθημα "Βάφουν με το αίμα των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών",υποδέχτηκαν τους πεζοναύτες τα μέλη της"Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και εκείνοι έφυγαν άπρακτοι.

Στις 27 Γενάρη 1998 είχε πραγματοποιηθεί δεξίωση στο αμερικανικό πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 650 ναύτες και 50 αξιωματικοί, καθώς και ο αρχηγός του 6ου Στόλου, με παρόντα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς. Αλλά ο λαός της Θεσσαλονίκης στις 31 Γενάρη έδωσε τη δική του δυναμική απάντηση στην αμερικανική πρόκληση με τη μεγάλη διαδήλωση του λαού της Θεσσαλονίκης στην πύλη του λιμανιού, ενάντια στην παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου και τα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Οι πόλεις και τα λιμάνια Πειραιά (Φάληρο), Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κέρκυρας, Πάτρας, Σύρου και η Σούδα, που έχουν επιλεγεί από τους Αμερικανούς για την ψυχαγωγία των πληρωμάτων των πλοίων του 6ου Στόλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ