ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Το πραγματικό πρόσωπο του εμπάργκο

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μια κοινή επικήδεια λειτουργία και με την παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών κηδεύτηκαν, χτες, είκοσι εννέα μικροί Ιρακινοί, που, σύμφωνα με την ιρακινές αρχές, έχασαν τη μάχη με το θάνατο, εξαιτίας της έλλειψης βασικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία της χώρας. Η πομπή, που συνόδευε τα 29 παιδικά φέρετρα ανάμεσα στα οποία υπήρχαν και παιδιών μικρότερων των 2 μηνών, πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της Βαγδάτης. "Είναι η πολλοστή φορά που κηδεύουμε μικρά παιδιά εξαιτίας του δολοφονικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα και έχει ως θύματα κυρίως τα μικρά παιδιά", τόνιζε ο Σάλτον αλ Σάουι, επικεφαλής της "Ιρακινής Ενωσης για την Προστασία των Παιδιών". Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων περισσότερο από 1.000.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ.

ΡΩΣΙΑ
Επιμένει στην επιλογή Κιριένκο ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, παρά την απόρριψή της από την Κάτω Βουλή, στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Παρασκευή. "Το λέω ξανά, δε θα προτείνω άλλον υποψήφιο", προειδοποίησε ο Γιέλτσιν μετά τη συνάντησή του με τον Κιριένκο. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, στέλεχος του ΚΚΡΟ, είχε ζητήσει την περασμένη βδομάδα από τον Γιέλτσιν να ορίσει άλλον υποψήφιο για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Επίσης, ο Γιέλτσιν απέκλεισε οποιεσδήποτε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που θα καθιστούσαν τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), αντί του πρωθυπουργού, δεύτερο στην ιεραρχία της χώρας. "Πρώτον, αυτό είναι παράλογο και δεύτερο, δε θα υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα όσο είμαι εγώ Πρόεδρος της χώρας", τόνισε ο Γιέλτσιν, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον διοικητή των μεθοριακών δυνάμεων Νικολάι Μπορτζίχα. Την πρόταση για την αναβάθμιση του ρόλου του προέδρου της Δούμας είχε διατυπώσει ο Αλεξάντρ Σοχίν, ηγέτης του κόμματος "Σπίτι μας η Ρωσία". Η πρόταση αυτή έχει υποστηριχτεί και από άλλα κόμματα της Κάτω Βουλής. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την αντιπολίτευση της Δούμας (κυρίως την αριστερή), δήλωσε ότι θα αναθέσει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα που θα προτείνει η Δούμα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι οι κομμουνιστές και οι άλλες αριστερές δυνάμεις της Κρατικής Δούμας θα καταψηφίσουν και πάλι την Παρασκευή, 17 Απρίλη, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, την υποψηφιότητα του Κιριένκο. "Το Προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας αποφάσισε ...να καταψηφίσει τον Σεργκέι Κιριένκο ως πρόσωπο ακατάλληλο για το αξίωμα του Ρώσου πρωθυπουργού", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ στους δημοσιογράφους. Οι συνεργαζόμενες αριστερές δυνάμεις στην Κάτω Βουλή (ΚΚΡΟ, Αγροτικό Κόμμα και "Ναροντοβλάστιε") είχαν καταψηφίσει τον Κιριένκο στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη βδομάδα, με τη δικαιολογία ότι ο 35χρονος τεχνοκράτης είναι πολύ νέος και άπειρος για να αναλάβει την πρωθυπουργία. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε πως η αριστερή αντιπολίτευση θα πιέσει, ώστε να συζητηθεί στη Δούμα ένα σχέδιο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας για να αποφανθεί σχετικά με την απόφαση του Γιέλτσιν να προτείνει τον Κιριένκο για δεύτερη φορά. Οι κομμουνιστές θεωρούν πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ενήργησε αντισυνταγματικά, προτείνοντας τον ίδιο υποψήφιο δυο φορές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και επεισόδια εκατέρωθεν

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Οξυμένα είναι τα πνεύματα ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς", ιδιαίτερα μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Η παλαιστινιακή Αστυνομία έχει προχωρήσει, ήδη, σε εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών και μελών της οργάνωσης, ενώ η "Χαμάς", με φυλλάδιό της, κατηγορεί ευθέως την Παλαιστινιακή Αρχή για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στην υπόθεση της δολοφονίας του αρχιβομβιστή της Μοχιγιεντίν, Σαρίφ. Συλλήψεις, όμως, έκανε και η ισραηλινή Αστυνομία, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με Ισραηλινούς ειρηνιστές στην περίμετρο της Χεβρώνας, την Κυριακή το απόγευμα.

Συνεχίζεται η επιχείρηση - "σκούπα" που έχει εξαπολύσει η παλαιστινιακή Αστυνομία κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Χτες, μόνο, συνελήφθησαν 14 φοιτητές, οπαδοί της "Χαμάς" επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο Αν Ναζάχ της Νάμπλους. Λίγες ώρες αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος ο ηγέτης της άλλης εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ" Αμπνταλάχ Σάμι, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερις μέρες.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων αυτών, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες οπαδοί της "Χαμάς", κάηκαν ομοιώματα ισραηλινών λεωφορείων, καθώς και ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες, ενώ εκτοξεύτηκαν εκ νέου απειλές για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλο τον κόσμο. Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, η "Χαμάς" κυκλοφόρησε φυλλάδιο, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο αρχιβομβιστής της Μοχιγινετίν Σαρίφ συνελήφθη από την παλαιστινιακή Αστυνομία, που τον βασάνισε σε συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Ηταν η πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις της "Χαμάς" με την Παλαιστινιακή Αρχή, που η ισλαμική οργάνωση δεν αμφισβητεί απλώς το πόρισμα της παλαιστινιακής Αστυνομίας, αλλά την κατηγορεί ευθέως για συνεργασία με το Ισραήλ.

Ενταση και στο Ισραήλ

Οξυμένα, όμως, είναι τα πνεύματα και στο Ισραήλ μετά τα σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε ειρηνιστές και σε Ισραηλινούς στρατιώτες, την Κυριακή το απόγευμα, έξω από τη Χεβρώνα. Μεγάλος αριθμός ειρηνιστών διαδηλωτών συγκρούστηκε με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση επίσημης πορείας εορτασμού του εβραϊκού Πάσοβερ στο εσωτερικό της Χεβρώνα. Οι Ισραηλινοί ειρηνιστές επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των στρατιωτών και να εισέλθουν στην πόλη και όταν απωθήθηκαν ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία. Ακολούθησαν επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά 5 στρατιώτες και συνελήφθησαν 29 ειρηνιστές, εκ των οποίων οι 10 κρατούνται ακόμα. Στο πλευρό των ειρηνιστών βρέθηκαν και πολλοί βουλευτές του αριστερού κόμματος "Μέρετζ", οι οποίοι χαρακτήρισαν "πρόκληση και προβοκάτσια" την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί επίσημος εορτασμός στη διαιρεμένη πόλη της Χεβρώνα.

Παρά τις διαμαρτυρίες των ειρηνιστών, περίπου 20.000 Ισραηλινοί, έποικοι από τη Χεβρώνα, αλλά και από κοντινούς εβραϊκούς οικισμούς, γιόρτασαν το Πάσοβερ υπό αυστηρότατη στρατιωτική παρουσία και είχαν ως κεντρικό σύνθημα της εορταστικής τους παρέλασης "η Χεβρώνα είναι δικιά μας". Στον εορτασμό παρευρέθηκαν και πολλοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ολέθριες πυρκαγιές

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που εξακολουθούν εδώ και μήνες να μαίνονται στο ινδονησιακό τμήμα της νήσου Βόρνεο. Μέχρι τώρα εκτιμάται πως έχουν αποτεφρωθεί πάνω από 2.300.000 στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων, εκ των οποίων τα 731.800 στρέμματα ανήκουν στο "Εθνικό Πάρκο" Κουτάι.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ινδονησίας, ο Σιουάρνα Αμπντούλ Φατάχ δήλωσε ότι από την αρχή του χρόνου, εξαιτίας των πυρκαγιών, έχουν προκληθεί ζημιές που υπολογίζονται σε 506 εκατομμύρια δολάρια.

Εξαιτίας των πυρκαγιών έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί ουραγκοτάγκοι. Αλλα ζώα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα δάση, αλλά αντί σωθούν από τη φωτιά έπεσαν κάπου χειρότερα! Στα χέρια χωρικών που τους σκοτώνουν για να πουλήσουν τα μικρά τους... Εξίσου τραγική είναι η τύχη χιλιάδων άλλων ζώων, αλλά και της τοπικής χλωρίδας. Οι περιβαντολλόγοι περιγράφουν τις φετινές φωτιές στο Ανατολικό Καλιμαντάν ως τις χειρότερες στα τελευταία 15 χρόνια.Σύννεφα καπνού "πνίγουν" το Μπρουνέι

Τα πρώτα σημάδια από νέφη αιθαλομίχλης άρχισαν να φθάνουν στο Μπρουνέι και πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας εξαιτίας καταστροφικών πυρκαγιών στη Βόρνεο.

Ηδη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπρουνέι ζήτησε άδεια από την Ουάσιγκτον προκειμένου να επιτρέψει στο προσωπικό της να φύγει προσωρινά από την πρωτεύουσα της χώρας αυτής. Αλλες ξένες πρεσβείες έχουν ήδη εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις προς της χώρες τους, προτείνοντας την αναβολή ταξιδιών εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ ήδη η ορατότητα στα αεροδρόμια της περιοχής έχει μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χτες δεκάδες πτήσεις. Οι φωτιές στο Μπρουνέι έχουν αποτεφρώσει πάνω από 4.000 εκτάρια γης.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη στην συγκέντρωση ακροδεξιών ισραηλιτών

Μεγάλη αστυνομική δύναμη στη συγκέντρωση ακροδεξιών ισραηλιτών

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατά της προσπάθειας ένταξης στο ΝΑΤΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Τη σθεναρή αντίθεσή τους στη "συγκαλυμμένη" και υποβαθμισμένη από τα ΜΜΕ προσπάθεια ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλει η Πολωνική Εθνική Επιτροπή, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στην ιδέα "αντιτίθεται ο πολωνικός λαός κατά ποσοστό που φθάνει έως και το 70%".

Ο Πολωνός Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο της χώρας αποκρύπτουν το γεγονός της ενταξιακής προσπάθειας και των συνομιλιών με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Η πολωνική κυβέρνηση θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της την ένταξη στο ΝΑΤΟ - "πολύ πιο ψηλά από την ανέχεια, την ανεργία, την οικιστική και την αγροτική πολιτική, την εκπαίδευση και την "κοινωνική πρόνοια"", αναφέρει η Πολωνική Εθνική Επιτροπή.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κατ' αρχάς, μια τέτοια απόφαση θα την έφερνε σε ανταγωνιστική θέση προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, ενώ θα υπήγαγε την άμυνά της στις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις (όπου πνέουν "ανησυχητικοί νεοναζιστικοί αέρηδες", λένε οι Πολωνοί), μειώνοντας τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις σε 180 χιλιάδες...

ΓΑΛΛΙΑ
Αστυνομία κατά ανέργων

ΝΑΝΤΕΡ.-

Επιδρομή πραγματοποίησαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής της γαλλικής αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να απομακρύνουν μία ομάδα ανέργων διαδηλωτών. Οι άνεργοι είχαν καταλάβει τις τελευταίες δυόμισι βδομάδες με την ανοχή των φοιτητών το πανεπιστήμιο, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της γαλλικής κυβέρνησης στο πρόβλημα της ανεργίας που συνεχίζει να μαστίζει το 12% του γαλλικού πληθυσμού. Η κατάληψη είχε αρχίσει στις 28 του Μάρτη, 3 μέρες μετά την επέτειο της πρώτης καθιστικής διαμαρτυρίας που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ στις 25 του Μάρτη του 1968 και θεωρείται προάγγελος των γεγονότων του Μάη του '68 στη Γαλλία. Η επιδρομή των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας γενικότερης επιχείρησης των γαλλικών αρχών να εκκενώσουν πολλά κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη από ανέργους προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανακλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ