ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ογδόντα χρόνια αγώνες

Σε μια σεμνή εκδήλωση το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Πειραιά, τίμησε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του κλάδου

Με μια σεμνή εκδήλωση το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος τίμησε το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του,καθώς και τους ανθρώπους που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες του κλάδου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Λευτέρης Τσιρτσιρίδης,τόνισε: "Νιώθω τυχερός που έλαχε σε μένα η τιμή να μιλήσω σ' αυτή την εκδήλωση καταγραφής της ιστορίας του συνδικάτου, των σεμνών και ταυτόχρονα μεγάλων αγωνιστών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τα καλύτερά τους χρόνια, ορισμένοι και τη ζωή τους, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους".

Στην εκδήλωση συμμετείχαν παλαίμαχοι αγωνιστές του Συνδικάτου. Ο Νίκος Παπαδόπουλος,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου την περίοδο1935-'36,συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του. Είπε χαρακτηριστικά ότι εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκε μια γενική συνέλευση του σωματείου, που για πρώτη φορά συμμετείχαν σ' αυτήν2.000 μέλη! "Τότε η Ασφάλεια - συνέχισε - έστελνε συνεχώς αστυφύλακες απέναντι από τα γραφεία να μας παρακολουθούν. Μια μέρα λοιπόν πήγαμε στον τότε υπουργό Σκυλακάκο και διαμαρτυρηθήκαμε πολύ έντονα γι' αυτό". ΟΑλέκος Γκιοσές διατέλεσε πρόεδρος του συνδικάτου του Πειραιά από το 1943 μέχρι το 1950 και παίρνοντας το λόγο είπε χαρακτηριστικά: "Βλέπω σήμερα εδώ μέσα πρόσωπα από εκείνη την περίοδο, βέβαια δε θυμάμαι ονόματα". Διηγήθηκε πως μετά το 1943 πήραν το σωματείο από τον Δρακόπουλο και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι αγώνες για μια σειρά ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο". Στη συνέχεια μίλησαν και άλλοι αγωνιστές του κλάδου. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ενός λεπτού σιγή για όσους αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργατών με τη ζωή τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης και από το ΚΚΕ ο Σταμάτης Βάσως.

Σε αναδίπλωση υποχρεώνεται η ΧΟΧΤΙΦ

Στάση εργασίας και δυναμική συγκέντρωση και χθες στο νέο αεροδρόμιο

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, πραγματοποίησαν χτες, με καθολική συμμετοχή, δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του εργοταξίου, εκφράζοντας την απόφασή τους να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις.

Με τη νέα κινητοποίηση υποχρέωσαν την πολυεθνική και τους άλλους εργολάβους σε αναδίπλωση απ' την προηγούμενη αδιάλλακτη στάση τους. Η ΧΟΧΤΙΦ δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει και στους άλλους εργολάβους, ώστε να επικολλιούνται τα κανονικά ένσημα επί του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων. Η όλη κατάσταση με τα ένσημα είχε αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να μην μπορούν να πάρουν Δώρο για το Πάσχα. Επίσης, δεσμεύτηκε κατ' αρχήν να μη λειτουργεί το εργοτάξιο το Σάββατο. Γι' αυτά τα ζητήματα, όπως και για το θέμα των αυξήσεων, θα γίνει νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη. Την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους εργοδότες, θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στη ΧΟΧΤΙΦ, αλλά και σε άλλους εργολάβους, παρά την τρομοκρατία, εφαρμόζουν ντε φάκτο το 7ωρο. Ελάχιστοι είναι πλέον οι εργολάβοι που καταπατούν το 7ωρο - 5ήμερο, όπως η εταιρία "Αθηνά". Οι άσχημες συνθήκες εργασίας, τα χαμηλά μεροκάματα, οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και η εντατικοποίηση είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Εκτός απ' αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν και "αεριτζήδες" εργολάβους, όπως στην περίπτωση του εργολάβου Γ. Κουσά, ο οποίος σηκώθηκε και έφυγε, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους στο συνεργείο του.

ΛΑΡΙΣΑ.-

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι της "Μηχανικής" - εταιρίας του κ. Εμφιετζόγλου,που κατασκευάζει τμήμα της εθνικής οδού ανάμεσα στο Βόλο και τη Λάρισα - ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη. Οι εργαζόμενοι, τους οποίους επισκέφθηκε χτες ο γγ του ΕΚ Λάρισας, Δ. Τσιόγκας,δηλώνουν ότι δε θα σταματήσουν αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Στον "αέρα" η σύμβαση

Αρνήθηκε ο ΟΜΕΔ να ασχοληθεί με την κλαδική σύμβαση εργασίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού για το 1998, που η πλειοψηφία της διοίκησής της είχε αποφασίσει να την παραπέμψει εκεί για να υπογραφεί... πιο σύντομα.

Το θέμα της σύμβασης και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ θα απασχολήσουν σήμερα την Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Προχθές, στη συνεδρίαση της ΕΕ, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ υποστήριξαν - όπως είχαν κάνει και την πρώτη φορά που η σύμβαση πήγε στον ΟΜΕΔ - ότι πρέπει η υπογραφή της να διεκδικηθεί αγωνιστικά.

Για το δεύτερο θέμα, αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη των ΔΣ σωματείων στις 22 του Απρίλη και παράσταση διαμαρτυρίας στην υπουργό Ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ