ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Εκλογική επιτυχία της ΔΕΣΚ

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της ΔΕΣΚ στις αρχαιρεσίες του παραρτήματος Αχαϊας του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου,όπου αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, ενώ μεγάλη ήταν η πτώση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων, είναι:

ΔΕΣΚ - Σ: 89 ψήφοι (28,3%), 2 έδρες στο ΔΣ και 2 αντιπρόσωποι για το ΕΚΠ. Στις προηγούμενες εκλογές, του 1995, είχε 58 ψήφους (14,7%) 1 έδρα και 1 αντιπρόσωπο.

ΠΑΣΚΕ: 155 ψήφοι (51%), 3 έδρες στο ΔΣ, 3 αντιπρόσωποι στο ΕΚΠ. Το 1995 είχε 222 ψήφους (57,4%), 3 έδρες και 4 αντιπροσώπους.

ΔΑΚΕ: 59 ψήφοι (18,7%), καμία έδρα στο ΔΣ, 1 αντιπρόσωπο. Είχε 81 ψήφους (21,3%), 1 έδρα και 2 αντιπροσώπους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο επικεφαλής της ΔΕΣΚ - Σ Αντώνης Ταβουλάρης τόνισε: "Το αποτέλεσμα δείχνει την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΣΕ στο νομό μας. Αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα αναδεικνύει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ. Σήμερα, μπροστά στην καταιγίδα της νεοσυντηρητικής πολιτικής, γίνεται επιτακτικό χρέος ο συντονισμένος, σχεδιασμένος πανελλαδικός αγώνας για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το καθήκον θα ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις".

Πρώτη η ΕΣΑΚ στους εμποροϋπάλληλους Λαμίας

Πρώτη δύναμη και με διαφορά αναδείχτηκε η "Εμποροϋπαλληλική Ενότητα" (υποστηρίχτηκε απ' την ΕΣΑΚ) στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Λαμίας και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έγιναν την Κυριακή.

Συγκεκριμένα ψήφισαν 77 εργαζόμενοι, έγκυρα ήταν 76 και ένα άκυρο. Ελαβαν: Εμποροϋπαλληλική Ενότητα (ΕΣΑΚ) 40 ψήφους, 4 έδρες στο ΔΣ και 1 αντιπρόσωπο στο ΕΚΦ και 1 στην Ομοσπονδία. ΔΑΚΕ 26 ψήφους, 2 έδρες στο ΔΣ, 1 αντιπρόσωπο για το ΕΚΦ. ΠΑΣΚΕ 10 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.

Δίχως τέλος τα πάθη των συνταξιούχων
  • Συγκέντρωση αύριο στις 10 π.μ. στην Κάνιγγος και πικετοφορία στην Κεντρική Αγορά
  • Οι απόμαχοι της δουλιάς καταγγέλλουν τον εμπαιγμό και απαιτούν μια επιπλέον σύνταξη εφάπαξ

Στο δρόμο του αγώνα θα βρεθούν αύριο, Μ. Τετάρτη, οι συνταξιούχοι, εκδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για τις συντάξεις πείνας και για τις αυξήσεις - κοροϊδία του 3,7%, που μετά την υποτίμηση της δραχμής - όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας - "οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην εξαθλίωση και στο κοινωνικό περιθώριο" και διεκδικώντας διορθωτικό ποσό ίσο με μια σύνταξη για να καλυφθεί η απώλεια από την υποτίμηση της δραχμής.Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, αύριο στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πικετοφορία στο κέντρο της πόλης και στην Κεντρική Αγορά.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι με την υποτίμηση της δραχμής οι συντάξεις έχασαν πάνω από το 14% της αξίας τους, αφού η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και ο "μαυραγοριτισμός" οργιάζουν. Καλώντας όλους τους συνταξιούχους να παραβρεθούν στην αυριανή κινητοποίηση, τονίζει ότι "στο μέτωπο της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ, της νεολαίας".

Να παραβρεθούν σύσσωμοι στην αυριανή πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί με ανακοίνωσή του όλα τα μέλη του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

Συγκέντρωση και στον Πειραιά

Συγκέντρωση και πικετοφορία θα πραγματοποιήσουν αύριο και τα συνταξιουχικά σωματεία του Πειραιά. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 το πρωί. Με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων Πειραιά,καλούνται όλοι οι συνταξιούχοι της περιοχής να δώσουν το μαχητικό "παρών" και να διεκδικήσουν την κάλυψη της σύνταξης μετά την υποτίμηση της δραχμής ή ένα μισθό εφάπαξ.

Και στην Καβάλα

"Σιωπηλή" διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν και οι συνταξιούχοι της Καβάλας, με συγκέντρωση και πικετοφορία στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Σωματείων Νομού Καβάλας επισημαίνεται ότι "η Μεγάλη Ββδομάδα για εμάς τους συνταξιούχους άρχισε από το 1990 με την ψήφιση των αντιασφαλιστικών αντισυνταξιουχικών νόμων της ΝΔ, που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ και από τότε, φορτωμένοι με το σταυρό μας, ανηφορίζουμε το Γολγοθά της μονόπλευρης λιτότητας και της εξαθλίωσης".

Καταλήγοντας τονίζει: "Δεν πρέπει να υποταχθούμε στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν. Πρέπει να αντιδράσουμε ενωτικά, αγωνιστικά, γιατί από το Μάη μπαίνει στο τραπέζι του στημένου ψευτοδιαλόγου η κοινωνική ασφάλιση".

Το "Πάσχα" των άνεργων ναυτικών!

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον Οίκο του Ναύτου αύριο, με ...σαρδέλες. Τους 2.564 έφτασαν οι άνεργοι το Μάρτη, σύμφωνα με τα ελλιπή στοιχεία του ΓΕΝΕ. Ελάχιστοι παίρνουν και αυτό το επίδομα των 37.000 δρχ.!

Το "Πάσχα των ανέργων"!Ετσι χαρακτηρίζουν οι άνεργοι ναυτεργάτες την πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας που προετοιμάζουν από κοινού με την ΠΕΜΕΝ και τη Ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για αύριο, Μ. Τετάρτη, στις 10 το πρωί έξω από τον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά. Οι ναυτεργάτες θα "στήσουν" ψησταριά έξω από τα γραφεία του Ταμείου και θα ψήσουν ...σαρδέλες. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση των ανέργων, για να δείξουν την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Αλλωστε, ακόμα και τις σαρδέλες με την υποστήριξη των δύο ναυτεργατικών σωματείων, μπόρεσαν να τις προμηθευτούν.

Οι άνεργοι ναυτεργάτες που βρίσκονται "επί ποδός" από τον Φλεβάρη, με συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, διεκδικούν υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, άμεση απορρόφηση όλων των ανέργων ναυτεργατών, ασφαλιστική κάλυψη, αύξηση του πενιχρού επιδόματος στο 80% του μισθού των εν ενεργεία ναυτεργατών και καταβολή του σε όλους τους ανέργους, έκτακτη οικονομική ενίσχυση με 200 χιλ. δραχμές σε όσους είναι άνεργοι πάνω από 6 μήνες και τον υπολογισμό του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση αμέσως μετά το Πάσχα.

Παρά το γεγονός ότι ήδη περισσότερα πλοία έχουν τεθεί σε κίνηση, καθώς ανοίγει η τουριστική περίοδος, η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύεται ακόμα και με τα ελλιπή στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Συγκεκριμένα από 3.318 που ήταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο Γενάρη, τον Φλεβάρη ήταν 2.537,ενώ τον Φλεβάρη του 1997 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.934!Τον Μάρτη, αντί για περαιτέρω μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων, παρουσιάζεται αύξηση και φτάνουν - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ - τους 2.564,ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα οι άνεργοι που εντάχθηκαν στους καταλόγους του ΓΕΝΕ ήταν 2.011.Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι ναυτικοί είναι πολύ περισσότεροι, καθώς δεν εντάσσονται όλοι στους καταλόγους του Γραφείου. Οσον αφορά αυτό το πενιχρό επίδομα των... 37.000 δραχμών πρέπει να σημειωθεί ότι καταβάλλεται σε ελάχιστους και από αυτούς που γράφονται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ! Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, από τους 2.537 εγγεγραμμένους ανέργους του Φλεβάρη επίδομα πήραν οι 685!Ενώ από τους 2.564 εγγεγραμμένους ανέργους του Μάρτη επίδομα δόθηκε σε 661 ανέργους!

ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Συνειδητή απαξίωση της μονάδας

Για συνειδητή προσπάθεια παραπέρα απαξίωσης του ΞΕΝΙΑ στο Λαγονήσι, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ή εκμίσθωσή του με καλύτερους όρους για τους ενδιαφερόμενους, καταγγέλλει τον γγ του ΕΟΤ και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο.Αφορμή για την καταγγελία αυτή στάθηκε - σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου - η άρνηση του γγ του ΕΟΤ να δώσει στο ξενοδοχείο 200 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να εξοφληθούν στους προμηθευτές παλιές οφειλές και να συνεχίσουν αυτοί να προμηθεύουν το ξενοδοχείο, κάτι που αρνούνται να κάνουν αν δεν εξοφληθούν. Το Σωματείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η μονάδα, παρά τα προβλήματα και την υπονόμευση της λειτουργίας της από τον ΕΟΤ, παρουσίασε το 1997 αύξηση εσόδων και μείωση της ζημίας κατά 35%, ενώ για το 1998 έχουν κλειστεί συμβόλαια για 385 δωμάτια και προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα κατά 40%.

Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά

Ο ταξικός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 6 μμ, στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27), πέντε πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, ομοσπονδίες, καθώς και συνδικαλιστές.

Τα σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία είναι: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Εργαζομένων στη ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ και Εργαζομένων Δήμων Καματερού - Πετρόπουλης - Αν. Λιοσίων.

ΕΚ ΑΙΓΙΟΥ
Διπλάσιες ψήφους στην ΕΣΑΚ

Με διπλασιασμένες σχεδόν τις δυνάμεις της βγήκε η ΕΣΑΚ από τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αιγίου για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ενώ πτώση είχαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Συγκεκριμένα ψήφισαν 38 αντιπρόσωποι και έλαβαν: ΕΣΑΚ 13 ψήφους και 3 έδρες (στις προηγούμενες είχε πάρει 7 ψήφους και 2 έδρες), ΠΑΣΚΕ 14 και 3 έδρες (είχε 19 και 5), ΔΑΚΕ 7 και 2 έδρες (είχε 9 και 2) και η ΔΑΕ 4 ψήφους και μία έδρα (είχε 3 και καμία έδρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ