ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αρχισε η βδομάδα των τιμών...

Ακόμα περισσότερα κρεοπωλεία της κεντρικής αγοράς πουλάνε το αρνάκι με 2.000 δραχμές το κιλό

Με τους καταναλωτές να βολιδοσκοπούν στην πλειοψηφία τους τις τιμές στην αγορά, υπολογίζοντας τα οικονομικά τους, κύλησε η χτεσινή πρώτη μέρα της Μεγάλης Βδομάδας. Οι τιμές στα βασικά τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι παρέμειναν στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, πράγμα το οποίο - όπως διευκρινίζουν οι έμποροι - είναι αποτέλεσμα και του ότι ακόμα δεν παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Ωστόσο, όλο και περισσότερα είναι μέρα με τη μέρα τα κρεοπωλεία της Βαρβακείου που πουλάνε στις 2.000 δρχ. το κιλό τα αμνοερίφια, ενώ χτες έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα αρνιά Βουλγαρίας,τα οποία πωλούνταν στις 1.500 δρχ. το κιλό. Τα εγχώρια αρνιά και κατσίκια πωλούνταν προς 1.400-2.000 δρχ. το κιλό, οι συκωταριές στις 1.400, τα έντερα στις 1.000 δρχ. και το έτοιμο κοκορέτσι και η γαρδούμπα στις 1.700-1.800 δρχ. και το κεφαλάκι στις 500 δρχ. το ένα. Οσο για τα συνοικιακά κρεοπωλεία, οι επαγγελματίες ενημερώνουν τους πελάτες τους, οι οποίοι κάνουν παραγγελίες για τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, ότι είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν και πάνω από τις 2.000 δρχ. το κιλό τα αρνιά και τα κατσίκια τα ντόπια.

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ήταν οι τιμές και στα οπωροκηπευτικά, ενώ σε κάποια από αυτά σημειώθηκαν κάποιες αυξήσεις από 10 μέχρι 50 δρχ. το κιλό. Ειδικότερα, οι ντομάτες πωλούνταν προς 300-350 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 170 δρχ., τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια στις 200 δρχ. το κιλό, το μαρούλι στις 125-160 δρχ. το ένα, τα λεμόνια 180 δρχ. το κιλό, το λάχανο στις 100-180 δρχ., τα κολοκυθάκια στις 500 δρχ. το κιλό και οι μελιτζάνες 250 δρχ. το κιλό. Από τα φρούτα, τα μήλα πωλούνταν χτες μέχρι 300 δρχ. το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία, τα μανταρίνια 150 δρχ., τα πορτοκάλια 185-200 δρχ. το κιλό, ενώ οι φράουλες στις 600 δρχ. το κιλό.

Καταγγέλλουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας - Θράκης

Με περισσή κοινωνική αναλγησία η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση ενός από τα εκλεκτότερα κομμάτια της αγοράς, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και καλεί τους εργαζόμενους στην Τράπεζα να προασπίσουν συσπειρωμένοι τα συμφέροντα τόσο τα δικά τους, όσο και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

"Οι "εκπρόσωποι" των συμφερόντων του δημοσίου προχώρησαν με περισσή κοινωνική αναλγησία μέσω της πρόσκλησης για την πώληση του πακέτου των μετοχών της Τράπεζας σε συγκέντρωση προσφορών από ενδιαφερόμενους υποψήφιους αγοραστές, αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λεπτομερής αναφορά στο περιεχόμενο των προσφορών. Σημειώνεται ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι προσέφεραν 11.770 δρχ. ανά μετοχή (Τράπεζα Πειραιώς), 8.227 δρχ. (Exhange Bank - Μπαχάμες) και 8.050 δρχ. (Τράπεζα Εργασίας).

Από το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, αλλά και από το ύψος του τιμήματος που προσέφεραν - συνεχίζει η ανακοίνωση - επιβεβαιώνεται περίτρανα και πέρα από κάθε αμφιβολία η θέση του σωματείου μας, ότι η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης όχι μόνο είναι απολύτως βιώσιμη, αλλά αποτελεί και ένα από τα εκλεκτότερα κομμάτια της αγοράς, πράγμα που καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το έγκλημα της πώλησής της από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, τη στιγμή μάλιστα που η πώληση αυτή δεν εντάσσεται σε κανένα συνολικό σχεδιασμό, δε ζητήθηκε η κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του οργανισμού και δεν εξασφαλίζεται η διατήρηση της φυσιογνωμίας της Τράπεζας και του ειδικού της ρόλου στην περιφέρεια.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, με τη συλλογική δράση, η οποία είναι η μόνη λύση για την αποτελεσματικότητα τους και για σήμερα και για το μέλλον, θα προασπίσουν τα συμφέροντά τους, καθώς και τα συμφέροντα της Τράπεζας", καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Θέμα ... συνοδηγού

"Συνολική συζήτηση", "γόνιμο διάλογο", "ανοιχτά" χαρτιά", "ίσους όρους" και "μελέτες", ζητάει η διοίκηση της ΟΤΟΕ, σε μια ...δυναμική της παρέμβαση στο θέμα του ξεπουλήματος των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών. Η παρέμβαση έγινε χτες, με σχετικό δελτίο Τύπου και με αφορμή τη συνάντηση - σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με θέμα "οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα" και στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των τραπεζών και της ΟΤΟΕ. Σε μια στιγμή που οι ιδιωτικοποιήσεις και η με κάθε τρόπο εκχώρηση κρατικών τραπεζών στο μεγάλο κεφάλαιο γίνεται με συνοπτικές πλέον διαδικασίες και στην ημερήσια διάταξη έχει μπει ήδη το θέμα της πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τα εξής, άκουσον - άκουσον, επαναστατικά:

***

"Να ζητήσει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες ιδιωτικοποιήσεων". "Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για μια συνολική συζήτηση", "με στόχο τον εκσυγχρονισμό των τραπεζών". "Να υποβάλει προτάσεις, στο βαθμό που η κυβέρνηση δεχτεί ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο". "Να ζητήσει τις μελέτες που έχουν γίνει για την Ιονική", γιατί έτσι, λέει, ο διάλογος θα γίνει με ανοιχτά χαρτιά και ίσους όρους... "Κερασάκι" στη σχετική ανακοίνωση είναι ότι η ΟΤΟΕ θα "πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να έχει λόγο και ρόλο για τις εξελίξεις"!

***

Τα πράγματα, για το ψιλό γαζί σε βάρος των εργαζομένων, είναι παραπάνω από ξεκάθαρα. "Ρόλο και λόγο", στο ξεπούλημα ζητούν να έχουν οι άνθρωποι. Να γίνει με δήθεν πιο "εκσυγχρονιστικούς όρους" και κυρίως με τρόπο που θα τους προσφέρει άλλοθι να συνεχίσουν να παριστάνουν πως υποστηρίζουν τα συμφέροντα των κρατικών τραπεζών και των εργαζομένων. Ασχετα αν οι ..."μονομερείς ενέργειες" ελάφρυναν τη δημόσια περιουσία, κατά την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Ανεξάρτητα, αν η "συνολική συζήτηση" δε θα αφορά την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας και την Κρήτης, που εδώ και καιρό βρίσκονται στη δίνη του ξεπουλήματος. Παρά το ότι και για την Ιονική έχει ανακοινωθεί η σχετική απόφαση ξεπουλήματος. Ολα αυτά δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία, για τη διοίκηση της ΟΤΟΕ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα, που με ευκολία μπορούν ομόφωνα να τα καταπιούν, στο μέτρο που, μετά τον ουσιαστικό διάλογο, ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας έχει και τους ίδιους συνοδηγούς!

Κ.

Ο "Ρ" συνεχίζει να δημοσιεύει απαντήσεις σε ερωτήματα που διατυπώνονται με αφορμή την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

- Είναι απίθανο να συμβεί αυτό που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και η χώρα να ξαναβρεθεί μπροστά σε μια θεαματική πορεία καπιταλιστικής παραγωγικής ανάπτυξης, παρόμοιας με αυτή της δεκαπενταετίας του 1950-1965;

- Παρόμοια εικόνα αποκλείεται να ξαναεμφανιστεί, αφού οι εξελίξεις εκείνης της περιόδου ήταν εντελώς διαφορετικές και συνδέονταν περισσότερο με την παρέμβαση του διεθνούς ιμπεριαλισμού για την πλήρη αποκατάσταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε μια χώρα κυρίως αγροτική. Σημάδια βέβαια αναχαίτισης των όλο και πιο αρνητικών εξελίξεων στο τομέα της παραγωγής μπορεί να εμφανιστούν. Αν η Ελλάδα μετατραπεί σ' έναν πολύ - πολύ καλύτερο - απ' ό,τι σήμερα - επίγειο παράδεισο, για το μεγάλο κεφάλαιο και τις προοπτικές των κερδών του και συντρέξουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες (π. χ. γενικότερες διεθνείς οικονομικο-πολιτικές συγκυρίες), μπορεί να έχουμε μια περίοδο καπιταλιστικής επενδυτικής δραστηριότητας. Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καλύτερους για το μεγάλο κεφάλαιο όρους, απ' ό,τι μια σειρά χώρες της Ασίας και της Αφρικής ή γειτονικές μας, πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πρέπει να γυρίσουν πίσω τα ρολόγια τους - στην κυριολεξία και για κάθε πλευρά της καθημερινής τους ζωής - για αρκετές δεκαετίες τουλάχιστον.

Πέρα από τα προηγούμενα, το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει ουσιαστικά σχέση με την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής. Και ακόμη είναι φανερό για τον καθένα πως τα πλαίσια που έχουν ορίσει στις σημερινές συνθήκες - αρκετά διαφορετικές απ' αυτές της 10ετίας του 1950 - οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και των πολυεθνικών του διεθνούς κεφαλαίου για την ελληνική οικονομία και τις οποίες ακολουθούν πιστά οι κάθε λογής εγχώριοι οπαδοί του "ευρωπαϊκού ιδεώδους" συμπυκνώνονται στις φράσεις: Μια ολοένα και περισσότερο παρασιτική και συμπληρωματική οικονομική ανάπτυξη, όπου οι υπηρεσίες και οι κάθε λογής "αεριτζίδικες" δουλιές θα δίνουν όλο και περισσότερο τον τόνο. Μια χώρα, που θα επιζεί φθίνοντας από τις διάφορες "ελεημοσύνες" των πλούσιων χωρών (π. χ. τουρισμός, "μεταπρατικού" χαρακτήρα δουλιές στα Βαλκάνια, δάνεια επί δανείων κλπ.), τις οποίες όμως και θα πληρώνει πανάκριβα και στο πολλαπλάσιο της αξίας τους, αφού θα υποχρεώνεται να εισάγει όλο και περισσότερα προϊόντα απ' όσα εξάγει, ενώ θα ξεπουλά αντί πινακίου φακής τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και το μόχθο του λαού της.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Τις επόμενες μέρες και μέχρι το Μ. Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Μ. Τρίτη μέχρι Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 20 Απρίλη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 9.00 το πρωί, θα ανοίγουν τα καταστήματα στον Πειραιά μέχρι τη Μ. Πέμπτη, ενώ τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7.00 το βράδυ.

Τα κρεοπωλεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Αττικής, από σήμερα μέχρι το Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Τρίτη: 7.30 π.μ.-2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη: 7.30 π.μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 12.00 μ.-9.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 7.30 π.μ.-4.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρεοπωλεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ