ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η πρόνοια δέχεται βαρύτατο πλήγμα

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία

Παρουσιάζοντας τις αναλυτικές θέσεις της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για γενικά, αλλά και εξαιρετικά επιμέρους θέματα που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, ο Σπύρος Χαλβατζής, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Για την κοινωνική πρόνοια όπως τη γνωρίσαμε μέχρι τώρα:

"Από την αρχή σημειώνουμε ότι τα όποια μέτρα Κοινωνικής Πρόνοιας εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα ήταν και είναι αποτέλεσμα της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, καθώς και της προόδου που σημείωνε το σοσιαλιστικό σύστημα. Δεν ήταν κάποια παραχώρηση των καπιταλιστών.

Το λεγόμενο Κράτος Πρόνοιας ήταν η προσπάθεια απάντησης της αστικής τάξης στους λαϊκούς αγώνες για κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιοσύνη, στις καπιταλιστικές χώρες και κάποια απάντηση στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Στο "Κράτος Πρόνοιας" επένδυσε πολιτικά για πολλά χρόνια η σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης, προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει τους εργαζόμενους ιδεολογικά και πολιτικά, να σπείρει, όπως και έσπειρε, ρεφορμιστικές αυταπάτες, για το λεγόμενο Τρίτο Δρόμο, τη "μεικτή οικονομία", τη "σύγκλιση του καπιταλιστικού και σοσιαλιστικού συστήματος". Στόχος, η ενσωμάτωση στο καπιταλιστικό σύστημα και η αποτροπή γενικότερων κοινωνικοοικονομικών ανακατατάξεων, που θα αποτελούσαν τη βάση για την ανατροπή του. Στον καπιταλισμό, οι παροχές της Κοινωνικής Πρόνοιας δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένες, αλλά αποτέλεσμα σκληρής καθημερινής ταξικής αναμέτρησης, άμεσα εξαρτώμενες από το βαθμό οργάνωσης του κινήματος και του γενικότερου συσχετισμού των δυνάμεων".

"Η αστική τάξη, συνέχισε ο εισηγητής, επιδιώκει να δαπανά όλο και λιγότερα για την κοινωνική προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ώστε μέσα από τη λεγόμενη μείωση του κόστους παραγωγής να καρπούνται όλο και μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης από την εργατική τάξη υπεραξίας.

Σήμερα που δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος, η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλάζει ο χαρακτήρας του λεγόμενου Κράτους Πρόνοιας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί βίαια την πολιτική της λιτότητας για τους εργαζόμενους. Κρατά το "τιμόνι" στις ενέργειες και δράσεις ενάντια στις κατακτήσεις και επιδιώκει να εφαρμοστούν με κάθε τρόπο και όσο πιο γρήγορα. Επίσης, η στρατηγική του ΟΟΣΑ, την οποία υλοποιεί με συνέπεια η κυβέρνηση, συμπιέζει δραστικά τις κοινωνικές παροχές, εντείνει την πολιτική της λιτότητας".

Μετακυλούν την ευθύνη

Για τη μεθόδευση της επίθεσης:

"Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας η επίθεση γενικεύεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Το κάθε κράτος, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξής του και το σύστημα της προνοιακής πολιτικής του, παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την εξυπηρέτηση του κοινού τους σκοπού. Απ' αυτά τα πλαίσια δεν ξεφεύγουν και οι ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη ή ανοχή των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ.

Η σημερινή πρακτική είναι το κράτος να αποποιείται την ευθύνη του για την Κοινωνική Πρόνοια, να τη μεταθέτει στους εργαζόμενους και στη "φιλανθρωπία".

Με σειρά ρυθμίσεων επιδιώκει να μετακυλίσει και την ευθύνη και τη δαπάνη για την Πρόνοια στους εργαζόμενους. Ως πρώτο μέτρο είναι ο δραστικός περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και ο καθορισμός ενός μικρού αριθμού ατόμων που θα είναι πλέον οι αποδέκτες της προνοιακής υποχρέωσης του κράτους".

Ατομικές λύσεις για ιδιωτικά κέρδη

"Η κυβέρνηση εδώ και καιρό καλλιεργεί το έδαφος για να "πέσουν στα μαλακά" οι αναδιαρθρώσεις της στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, συνδεμένες άρρηκτα με τις αναπροσαρμογές και το ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων. Ενώ θα έπρεπε όσο μεγαλώνει η κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται, να αυξάνουν οι κοινωνικές παροχές, εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Και ενώ τα προβλήματα είναι κοινωνικά, οι λύσεις που προτείνονται είναι ατομικές".

"Δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία αυτών των τομέων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια είτε με ανάθεση απευθείας σε ιδιώτες, είτε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιβολή νέων φόρων ή ανταποδοτικών τελών από τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Με αυτά αποποιείται το κράτος την ευθύνη του για την πρόνοια, προωθεί την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων και την εφαρμογή των νόμων της αγοράς".

Ο μανδύας της φιλανθρωπίας

"Η κατεδάφιση κι αυτού του υποβαθμισμένου αναποτελεσματικού τομέα της κοινωνικής πρόνοιας δεν ολοκληρώθηκε", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

"Κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα διάφορα νομοσχέδια για αλλαγή των υπηρεσιών στον τομέα της Πρόνοιας, τα οποία όμως δεν προωθήθηκαν για ψήφιση στη Βουλή. Στις 16 Γενάρη '98 παρουσίασε τους άξονες και στις 19 Μάρτη προσχέδιο με 19 άρθρα. Μέσα από αυτούς τους άξονες διαφαίνεται η στρατηγική κατεύθυνση που χαράζει η κυβέρνηση για τις αναδιαρθρώσεις της προνοιακής πολιτικής. Σχεδιάζεται ένα "Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", όπως το αποκαλεί για προπαγανδιστικούς και αποπροσανατολιστικούς λόγους".

"Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι με τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης, ο δημόσιος τομέας Υγείας και Πρόνοιας δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα. Εντείνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και η χρέωση των πολιτικών ευθυνών στην Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και των οικονομικών στους εργαζόμενους. Διευρύνονται τα όρια της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του μεγάλου κεφαλαίου, με το μανδύα της "φιλανθρωπίας". Ετσι, ο εργαζόμενος, παρά την αφόρητη συμπίεση του εισοδήματός του, εξαναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν έχει ανάγκη Υγείας και Πρόνοιας". "Τα κόμματα, κατέληξε, που συμφωνούν με τη γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κινούνται στη λογική της μείωσης του δημόσιου τομέα στην Πρόνοια. Με μικρές παραλλαγές συμπλέουν με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Συχνά αναφέρονται δημαγωγικά στα προβλήματα, στην άθλια κατάσταση και στην ανάγκη ενίσχυσης της "φιλανθρωπίας"".

Ανάγκη ισχυρού κοινωνικού μετώπου

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε:

"Είναι όσο ποτέ αναγκαίο, αγαπητοί φίλοι και φίλες, να κατανοηθεί ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει ούτε αποσπασματικά, ούτε ατομικά. Δε λύνονται τα προβλήματα, αν δεν αναπτυχθεί ένα ισχυρό μέτωπο πάλης των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική".

"Αυτό το κοινωνικό μέτωπο πάλης του λαού και της νεολαίας θα είναι όπλο για την κατάκτηση νέων θέσεων. Και είναι γεγονός ότι σ' αυτό το κίνημα έχουν θέση όσοι, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, πιστεύουν και δρουν για μια άλλη πολιτική που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του και όχι το κέρδος".

"Το κύριο είναι και η δράση της ΝΑΣ να μην είναι αποσπασματική, αλλά να στοχεύει στον πυρήνα της πολιτικής των κυρίαρχων δυνάμεων, που θέτουν το ατομικό όφελος πάνω από το συλλογικό, κοινωνικό συμφέρον".

"Δεν ξεχνάμε, τέλος, ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι δυνάμεις του δικομματισμού άρχισαν να μοιράζουν υποσχέσεις, να κάνουν ρουσφέτια. Να εκμεταλλεύονται τον πόνο και τη δυστυχία των πασχόντων. Το κόκκινο αυγό και το πιάτο της μαγειρίτσας είναι η αρχή. Θα μοιράσουν ψεύτικες υποσχέσεις. Θα παίξουν, όπως παίζουν πάντα, με τον πόνο και τη δυστυχία που προκαλεί η πολιτική τους. Οι ανάπηροι, τα ΑΜΕΑ, όλοι οι πάσχοντες δεν πρέπει να ξεγελαστούν για άλλη μια φορά. Μέσα από τους φορείς τους, με κάθε πρόσφορο τρόπο και μορφή οργάνωσης, νομίζουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Με την αξιοπρέπεια που τους χαρακτηρίζει, με τη μαχητικότητα που τους διακρίνει, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Το παλιότερο σύνθημά τους "Εμείς δεν επαιτούμε, διεκδικούμε" πρέπει να ξανακουστεί στους δρόμους της πάλης. Για να μην ενισχύσουν και να αντιταχθούν στην πολιτική που τους θέλει θύματά της. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία ένα έχει να υποσχεθεί: Οπως πάντα, έτσι και τώρα, θα βρίσκεται σε μαχητική συμπαράταξη στους αγώνες για αυτά τα δίκαια αιτήματα".

Σφυροκόπησαν το προσχέδιο

Ουσιαστικές παρεμβάσεις εκπροσώπων των φορέων στην εκδήλωση

Το άνοιγμα των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο Χρ. Λαζαρίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ενώ, μετά την εισήγηση του Σπ. Χαλβατζή, έγιναν αξιόλογες παρεμβάσεις απ' τους εκπροσώπους των φορέων. Κοινός παρονομαστής όλων των ομιλιών ήταν το σφυροκόπημα του προσχεδίου νόμου για την πρόνοια.

Αμέσως μετά τον Λεων. Αυδή, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών Εργατών, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι εργάτες στη χώρα μας. "Είμαστε, είπε, χωρίς περίθαλψη και αντιμετωπίζουμε συμπτώματα ρατσισμού και ξενοφοβίας".

Ο Αντ. Λαζαράκης,μέλος της Διοίκησης των Διαχειριστών Παιδικών Σταθμών, τόνισε ότι με τη μεταφορά των εργαζομένων στους ΟΤΑ - που δεν είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο - θα οδηγήσει στο χαράτσωμα των γονιών και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Μ. Καμακάρης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, "μετέφρασε" τις περσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος μιλούσε για "αναθεώρηση της κοινωνικής προστασίας", για μια "κολοσσιαία επανάσταση στον τρόπο ζωής των κοινωνιών". Ολα αυτά, όμως, συνέχισε ο Μ. Καμακάρης, "σήμαιναν συρρίκνωση και κλείσιμο των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση, ανταποδοτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα".

Η Τ. Τσατσούλη, δημοτική σύμβουλος Ηλιούπολης, μετέφερε την εμπειρία από το δήμο της, όπου ο δήμαρχος υποσχέθηκε κοινωνική σύνταξη στα άτομα ηλικίας 60 - 65 χρονών και δεν είχαν τη δυνατότητα να τη θεμελιώσουν. Είναι, είπε, μια ευθεία βολή στην ίδια την κοινωνική ασφάλιση μια τέτοια επιλογή. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω εμβάθυνσης τα θέματα του παιδιού.

Ο Γ. Μπίστας,πρόεδρος των Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πληρότητα των θέσεων της ΝΑΣ, που αποτελούν, όπως είπε, προϊόν της συστηματικής παρέμβασής της. Πολλές θέσεις της Ομοσπονδίας μας, πρόσθεσε, υπάρχουν αυτούσιες και στο κείμενο της εισήγησης. Ο Γ. Μπίστας μίλησε για ζητήματα προγραμματισμού και όπως αυτά εκφράζονται και μέσα στο ίδιο το Λεκανοπέδιο, ενώ αναφερόμενος στη λεγόμενη φιλανθρωπία είπε: "Δουλεύω σε ίδρυμα ενός φιλανθρωπικού σωματείου. Αυτό το σωματείο ασκεί όπως θέλει τη διοίκηση, προσλαμβάνει όσους θέλει και πληρώνει όπως θέλει. Ο συνδικαλισμός σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευμένος".

Ο Β. Γεωργαντάς,μέλος της Διοίκησης των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, αναφέρθηκε στην Τρίτη Ηλικία, που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκεται στους δρόμους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Η κυβέρνηση, είπε, ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό. Οι νεότεροι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν αγωνιστούν δε θα υπάρχουν συντάξεις γι' αυτούς.

Ο Χ. Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, αναφέρθηκε στο ιστορικό των νομοσχεδίων για την πρόνοια, τονίζοντας την ανάγκη της ανάπτυξης αντίστασης, αλλά και αλλαγής των συσχετισμών στις οργανώσεις.

Η Κ. Καραμάνου,γραμματέας της ΟΓΕ, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη των γενεών μετατρέπεται σε χάσμα γενεών με την ισχύ των αντιασφαλιστικών νόμων, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση, μια και η κοινωνική ασφάλιση υποβαθμίζεται συνέχεια.

Ο Β. Τουμπέλης,πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, τόνισε ότι σήμερα η κοινωνική θέση των ηλικιωμένων χειροτερεύει. "Εκατοντάδες είναι οι παρατημένοι σε δρόμους, σε μοναχικά σπίτια ή και μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους. Εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες είναι στοιβαγμένοι σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας - ή ευκαιρίας - χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και της νομαρχίας".

Τέλος, μίλησε η Μ. Κουκούμα μέλος του ΔΣ του ΙΒΣΑ.

Ανοιγμα στα κοινωνικά προβλήματα

Εκδήλωση της ΝΑΣ για την Πρόνοια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης

Η χτεσινή εκδήλωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" ήταν ένα άνοιγμα - και ταυτόχρονα ένα ουσιαστικό βήμα - στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Θέμα της εκδήλωσης ήταν: "Πρόνοια και ρόλος της Αυτοδιοίκησης".

Ηταν μια προσέγγιση των προβλημάτων της Πρόνοιας, όχι απ' τη σκοπιά της λειτουργίας της αγοράς και της υπόκλισης στις εκσυγχρονιστικές παγκοσμιότητες, αλλά απ' τη σκοπιά εκείνων που έχουν στο επίκεντρο της προσοχής τους την ανθρωπιά και θεωρούν ότι ο άνθρωπος δικαιούται ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών και αγαθών επειδή έχει γεννηθεί.

Η χτεσινή εκδήλωση ήταν ο αντίλογος στην ψευτοφιλανθρωπία που εξασφαλίζει κοινωνικό προφίλ στους διάφορους μεγαλοσχήμονες.

Ταυτόχρονα η εκδήλωση της ΝΑΣ αποτέλεσε και ένα βήμα καταδίκης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς οι εκπρόσωποι των ξένων εργατών στη χώρα μας μπόρεσαν να μιλήσουν για τα πραγματικά προβλήματά τους.

Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη της συμπαράταξης όλων εκείνων που δεν επαιτούν, αλλά διεκδικούν κόντρα σε εκείνες τις πολιτικές που τους θέλει θύματά τους. Και σ' αυτή τη συμπαράταξη, όπως τονίστηκε, χρειάζεται η συνδρομή της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η μόνη υπόσχεση που δίνουμε είπε ο Σπ. Χαλβατζής, μετά το τέλος της εκδήλωσης, είναι ότι θα είμαστε στο πλευρό των πολλών, αυτών που υποφέρουν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους: Π. Βακαλόπουλο,δήμαρχο Ταύρου, Λεων. Αυδή,υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, Χρ. Κορτζίδη,υποψήφιο δήμαρχο Ελληνικού, Χρ. Μέντζο,δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου, Τ. Τσατσούλη,δημοτική σύμβουλο Ηλιούπολης, Π. Βαγιάνη,πρόεδρο του ΔΣ Ταύρου, Κ. Καραμάνου γραμματέα της ΟΓΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του ΙΒΣΑ, Γ. Μπίστα πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Χ. Χουρδάκη,μέλος του ΔΣ της ΕΣΑΕΑ, Β. Τουμπέλη,πρόεδρο της ΟΣΝΙΕ, Ν. Ρήγου,πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Πετραλώνων, Ταχίρ Μίτσι,πρόεδρο του Συλλόγου Αλβανών Εργατών, Γ. Παπαντωνίου έφορο του ΕΣΥΝ κ.ά.

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Αφορούν όλη την εργατική τάξη

Η πρόνοια και όσα μέτρα και παροχές έχουν ως τώρα κατακτηθεί, σημείωσε με την παρέμβασή του στην ημερίδα της ΝΑΣ ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,θα πάψουν να έχουν νόημα αν λειτουργούν με βάση τους νόμους της αγοράς και προσφέρονται ανάλογα με την αγοραστική δυνατότητα του λήπτη τους.

Υπάρχει, τόνισε, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας, ένα ελάχιστο όριο αγαθών και παροχών που καθένας δικαιούται για το λόγο και μόνο ότι έχει γεννηθεί. Πρόκειται για την κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική αξία και ανήκει - για μας πρέπει να ανήκει - στους σκοπούς του κράτους. Δεν μπορούμε και δε θα δεχτούμε ποτέ τη θεσμοποίηση της φιλανθρωπίας και ακόμα τη διαφημιστική της αξιοποίηση, που είναι στην πραγματικότητα και ο μοναδικός της στόχος: γιατί δικαιώνει εκείνους ακριβώς που είναι υπαίτιοι γι' αυτή την κατάσταση. Τους εφοπλιστές, τους κεφαλαιούχους και τις μεγαλοκυράδες τους, που επιζητούν την κοινωνική προβολή, όχι τυχαία, στον τομέα που πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Λεων. Αυδής συνεχίζοντας, για να συνεισφέρει όπως είπε στη συζήτηση, αναφέρθηκε στην εμπειρία της Παράταξης από το θέμα των μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και αντιμετωπίζουν, ανάμεσα στα άλλα, σημαντικά προβλήματα και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Η "μειονεξία" της μειονότητας, γλωσσική, κοινωνική ή οικονομική έχει την αφετηρία της, τόνισε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", στις διακρίσεις και την πολιτική που έχει εφαρμοστεί στη Θράκη και ακολουθείται ανάλογα και στην Αθήνα, για τον επιπλέον λόγο ότι αυτή η κατάσταση χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί το ρατσισμό.Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού της Κορινθίας, όπου έφτασε εκμεταλλευόμενη το θόρυβο των ημερών να επιβάλει ακόμα και όριο ημερομισθίου αλλοδαπών, επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς το γεγονός. Ετσι φτάνουμε, οι νέοι μουσουλμάνοι να μην έχουν συνήθως παιδεία και επαγγελματική κατάρτιση, τα παιδιά τους στο σχολείο να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν και το πιο απλό δεν προβλέπεται - σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα τους, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να κάθονται μαζί με τα αγόρια στην τάξη - οι γυναίκες τους δεν εξετάζονται από άντρες γιατρούς.

Τα παραδείγματα αυτά είναι χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ο Λεων. Αυδής, καταγράφουν προβλήματα που είναι λίγο - πολύ κοινά σε όλες τις περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, γενικότερα αφορούν, αν όχι όλα τα περισσότερα, ολόκληρη την εργατική τάξη.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Αν δεν πληρώσουν δεν τους δίνουν τα παιδιά τους!

Τη συγκλονιστική αυτή καταγγελία έκανε στη διάρκεια της συζήτησης, ο Ταχίρ Μίτσι,πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Εργατών, αναφερόμενος στις συμπατριώτισσές του που γεννούν σε νοσοκομεία, αλλά δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τα έξοδα...

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι αλλοδαποί εργάτες. "Οι περισσότεροι συμπατριώτες μου δουλεύον ανασφάλιστοι, με πολύ χαμηλά μεροκάματα, ενώ τους υποχρεώνουν να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά όταν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Πάμε στα νοσοκομεία και μας κοιτούν στην τσέπη", είπε και ανέφερε το παράδειγμα ενός συμπατριώτη του, από τον οποίο ζήτησαν να καταβάλλει 5,5 εκατομμύρια δρχ., όταν χρειάστηκε να κάνει εγχείριση καρδιάς...

Οι φιλάνθρωποι

"Ας ανοίξουμε μια παρένθεση, μέρες που είναι" είπε σε κάποια στιγμή ο Σπ. Χαλβατζής. "Ποια είναι η εικόνα της Αθήνας, ειδικά αυτές τις μέρες που οξύνεται το πρόβλημα; Χιλιάδες παιδιά στα φανάρια, άλλα παιδιά που πουλάνε λουλούδια τη νύχτα και στα φανάρια, πλήθος ανθρώπων αναπήρων και μη, οικονομικοί μετανάστες, ηλικιωμένοι που επαιτούν στους δρόμους, στα τρένα, στην αγορά. Ποια η απάντηση του κράτους και άλλων οργανισμών; Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, ίσως κι άλλοι, ετοιμάζονται να βγουν στις τηλεοράσεις την ώρα που θα μοιράζουν ένα κόκκινο αυγό και ένα πλαστικό πιάτο με μαγειρίτσα. Και εκμεταλλεύονται πραγματικές ανάγκες όχι για να λύσουν πραγματικά προβλήματα, αλλά για να εισπράξουν άλλα οφέλη. Κι ύστερα αστοί και μεγαλοαστοί αφού γλεντήσουν, θα πάνε ήρεμοι να κοιμηθούν, αφού θα έχουν πράξει το "καθήκον της φιλανθρωπίας". Ε, όχι, κύριοι ψεύτικοι και υποκριτές. Οι πραγματικά πάσχοντες αναγκάζονται μερικές φορές και να επαιτούν ένα πιάτο φαγητό. Πολλοί όμως αγωνίζονται. Εχουν αξιοπρέπεια. Παλεύουν για τη ζωή που τους ανήκει".

Περιοδεία στο Γκάζι

Περιοδεία στην περιοχή Γκάζι θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ