ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νόμιμο το ΚΚ Αλβανίας

Νομιμοποιήθηκε, τελικά, από το αλβανικό Κοινοβούλιο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αλβανίας, που είχε κηρυχτεί παράνομο, μετά την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος στη χώρα.

Με σχετικό τηλεγράφημά του προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας Χόσνι Μιλόσι αναφέρει:

"Αγαπητή συντρόφισσα Παπαρήγα.

Τελικά το Αλβανικό Κοινοβούλιο νομιμοποίησε τους Αλβανούς κομμουνιστές. Εκτιμούμε με σεβασμό τη συνεισφορά των Ελλήνων κομμουνιστών σ' αυτό το γεγονός.

Με επαναστατικούς χαιρετισμούς

Χόσνι Μιλόσι, πρόεδρος του ΚΚΑ".

Απαντώντας, η Αλ. Παπαρήγα προς τον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας σ. Χόσνι Μιλόσι τονίζει:

"Αγαπητέ σύντροφε,

εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και όλων των κομμουνιστών της Ελλάδας, χαιρετίζουμε τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας, που είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων των τελευταίων χρόνων για την αποκατάσταση στοιχειωδών ελευθεριών στη χώρα σας.

Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το ΚΚ Αλβανίας στις νέες συνθήκες θα βρεθεί πάντα στην πρωτοπορία του αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του αλβανικού λαού, στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη δημιουργεί νέες δυνατότητες για την παραπέρα ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στα κόμματά μας και θα συμβάλει στο συντονισμό και την ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στα Βαλκάνια και σ' όλο τον κόσμο.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς!

Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ".

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση

Επιτέλους, κατοχυρώνεται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 318, Τεύχος Δεύτερο της 1ης Απριλίου) το δικαίωμα των επαναπατριζόμενων από τη Ρουμανία Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων να αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία τους στη χώρα αυτή.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση με τίτλο: "Υπαγωγή στις διατάξεις του Ν. 1539/85 και αναγνώριση χρόνου ασφάλισης των επαναπατριζόμενων πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία", εκτός των άλλων:

Καθορίζεται η 1.4.98 ως χρονολογία έναρξης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων των άρθρων 1 - 3 του Ν. 1539/85, για τα πρόσωπα (της παραγρ. 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού), τα οποία έχουν επαναπατριστεί ή θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, μέχρι και την 31.3.2004.

Τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου μπορούν από το χρόνο απασχόλησής τους στη Ρουμανία να αναγνωρίσουν χρόνο πραγματικής ασφάλισης στον οικείο (κατά την παραγρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1539/85) Ελληνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας ασφάλισης ως κάτωθι:

α. Τα πρόσωπα τα οποία μέχρι την ένταξή τους είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί από φορέα συνταξιοδότησης της Ρουμανίας τόσο χρόνο όσος απαιτείται για τη θεμελίωση αντίστοιχου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου), στον οικείο οργανισμό.

β. Οι άνδρες και οι γυναίκες, οι οποίοι κατά τη χρονολογία ένταξής τους είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 50ό έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα, το σύνολο του χρόνου απασχόλησης τους στη Ρουμανία και όχι περισσότερο από τον ελάχιστο χρόνο που προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου οργανισμού για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

γ. Τα λοιπά πρόσωπα της παραγρ. 1 της απόφασης αυτής μπορούν να αναγνωρίσουν ως χρόνο ασφάλισής τους το σύνολο του χρόνου απασχόλησης τους στη Ρουμανία και, πάντως, όχι περισσότερο από το χρόνο που προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου οργανισμού για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και θανάτου.

Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εθν. Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και οι υφυπουργοί Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης.

Δεν αρκούν τα λόγια, κριτήριο η πράξη

Η ζοφερή προοπτική έγινε πλέον άμεση εφιαλτική απειλή. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, αφού έκαναν τον "αναγκαίο" κύκλο στις υπόγειες διαδρομές του "κοινωνικού διαλόγου", αποτυπώθηκαν στο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" και στο επικείμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, για να επιβεβαιώσουν με τον πιο απόλυτο τρόπο τις εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων. Τις εκτιμήσεις αυτές προσυπογράφουν πλέον δυνάμεις του ευρύτερου συνδικαλιστικού φάσματος. Δυνάμεις, που - δυστυχώς - μέχρι πρότινος "έκλειναν τα αυτιά" στην προειδοποίηση για το τι πραγματικά σχεδίαζαν τα κυβερνητικά επιτελεία όταν έστηναν το δόκανο του "κοινωνικού διαλόγου", που συναίνεσαν ή και συνέπραξαν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Σήμερα, μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι αν αυτές οι δυνάμεις εξ αρχής υποστήριζαν αυτά που σήμερα διακηρύσσουν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Οχι ίσως στην ένταση και την έκταση της επίθεσης, αλλά σίγουρα στο επίπεδο της ανάπτυξης του κινήματος και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του να παρέμβει πιο έγκαιρα, πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά.

Παρ' όλα αυτά, η αναγνώριση έστω και τώρα του θανάσιμου κινδύνου που διατρέχουν τα ιερά και τα όσια των εργατικών κατακτήσεων, η ίδια η αντίσταση της εργατικής τάξης και το "αύριο" του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι κάτι το αναμφίβολα θετικό. Υπάρχει ο χρόνος να οργανωθεί και να εξαπλωθεί ένα αξιόπιστο, φερέγγυο, δυνατό κίνημα αντίστασης και αντεπίθεσης. Υπάρχουν - και αυτό είναι το σημαντικότερο - οι αγωνιστικές διαθέσεις των ίδιων των εργαζομένων, όπως κατέγραψε με τον πιο αυθεντικό τρόπο η πανεργατική απεργία της περασμένης Πέμπτης. Αρκεί να υπάρχει - πέρα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις - και η θέληση. Και αυτό ακριβώς είναι που θα κριθεί στην πράξη τις αμέσως επόμενες μέρες σε όλη την έκταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πάμπολλες είναι οι πρωτοβάθμιες και δεκάδες οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις που κατέληξαν σε σωστές διαπιστώσεις γύρω από τα μέτρα - φωτιά, αλλά και σε σωστές επισημάνσεις προς τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες καλούνται να αποχωρήσουν αμέσως από τον "κοινωνικό διάλογο" και να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων. Το κλίμα αυτό εκφράστηκε, επίσης, στα ψηφίσματα των απεργιακών συγκεντρώσεων της περασμένης Πέμπτης, σε κείμενα υπογραφών, σε δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών κλπ. Τώρα είναι η ώρα της αποφασιστικής κλιμάκωσης.

Προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση διατυπώνονται και βεβαίως μπορούν να διατυπωθούν κι άλλες. Από αρκετές πλευρές σημειώνεται - και σωστά - ότι αφού οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μένουν μακριά από τη θέληση και τις διαθέσεις των εργαζομένων, πρέπει να προχωράει από τα κάτω ο αγωνιστικός συντονισμός. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα έχουν ληφθεί και αποφάσεις από ορισμένα Εργατικά Κέντρα, ενώ πρωτοβουλίες συντονισμού αναπτύσσονται και μεταξύ ομοσπονδιών, κύρια για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το ζήτημα είναι όλα αυτά να προχωρήσουν ταχύτατα στην πράξη, με στόχο να πάρει κυριολεκτικά "φωτιά ο τόπος", με ευέλικτα εναλλασσόμενες μορφές πάλης σε πανελλαδική κλίμακα και με σαφή στόχο: Αυτά τα μέτρα δε θα περάσουν, αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί! Εκεί θα κριθεί η συνέπεια λόγων και έργων όλων. Στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, του οχτάωρου, της πλήρους απασχόλησης. Στον αγώνα για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο. Στον αγώνα για οριστικό "διαζύγιο" του συνδικαλιστικού κινήματος με τις διάφορες μορφές του "κοινωνικού εταιρισμού".

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναι στο διακοινοτικό διάλογο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε διαδικασία λύσης του Κυπριακού, με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία αυτή δε θα υποβαθμίζει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή την οντότητα και την υπόσταση του κυπριακού κράτους.

Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σ' ερώτηση κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να πάρει μέρος σε διαδικασία τύπου Ντέιτον ή Καμπ Ντέιβιντ για λύση του Κυπριακού. Η θέση της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος, παραμένει ότι η μορφή της διαδικασίας πρέπει να παραμείνει ο διακοινοτικός διάλογος κάτω από τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σ' ερώτηση, αν η κυπριακή κυβέρνηση αποδέχεται συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) σε τέτοια διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δέχεται συμμετοχή και άλλων παραγόντων ως παρατηρητών, όπως έγινε και σε άλλες διαδικασίες, όπως το Μοντρέ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βοηθά προς την κατεύθυνση κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 2 του Μάη, αφού προηγηθεί η επίσκεψη του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντγια το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, το τελευταίο δεκαήμερο αυτού του μήνα. Ο Μίλερ και στη νέα περιοδεία του θα περιλάβει την Αθήνα και την Αγκυρα. Στόχος και της νέας προσπάθειας των ΗΠΑ παραμένει η επανέναρξη απευθείας συνομιλιών, για το Κυπριακό που θα είναι μακροπρόθεσμες.

Στο μεταξύ, η "κυβέρνηση" του ψευδοκράτους προχωρεί στην εφαρμογή ενός ακόμη καταπιεστικού μέτρου που αποβλέπει στην παραπέρα επιδείνωση της θέσης, οικονομικής και πολιτικής, των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" του Ντενκτάς ετοίμασε "νομοσχέδιο" που απαγορεύει στους Τουρκοκύπριους να είναι κάτοχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που το "νομοσχέδιο" εγκριθεί από τη λεγόμενη "Βουλή" του ψευδοκράτους, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι θα θεωρηθεί ότι διέπραξαν αδίκημα, ενώ όσοι δεν καταθέσουν τα κυπριακά διαβατήρια και ταυτότητες θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών ή χρηματικό πρόστιμο. Ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σέρταρ Ντενκτάς, που είναι μέλος της ψευδοκυβέρνησης, δήλωσε ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τα επιστρέψουν σε τρεις μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τους Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι μπορούν να κατέχουν διαβατήρια της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα προβεί στα δέοντα όταν το κρίνει σκόπιμο.

Καλούνται στο Πολεμικό Ναυτικό

Καλούνται από τις 18 μέχρι τις 20 του Μάη για κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2000, δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν το 1979 και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής (αρμοδιότητας Στρατολογικών Γραφείων Α' Αθηνών, Αττικής και Δ. Αττικής), Αχαϊας, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Λάρισας και Πιερίας.Με την ίδια πρόσκληση καλούνται και οι στρατεύσιμοι κλάσεως 1999 και παλαιότερων από όλη την Ελλάδα, εφόσον οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 2 Γενάρη 1998 μέχρι 5 Μάρτη 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ