ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Μεγάλη" Βδομάδα!

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,βέβαια, αντιλαμβάνεται όπως θέλει την περίοδο της Μεγάλης Βδομάδας, άλλοι σαν βδομάδα νηστείας, άλλοι σαν βδομάδα αργίας κι άλλοι σαν ευκαιρία για να δραπετεύσουν από την Αθήνα.

***

Πλην όμως, θέλουν δε θέλουν όλοι θα την αντιληφθούν σαν βδομάδα ακρίβειας.***

Κι αν δεν το πιστεύετε, οπλιστείτε με κουράγιο, υπομονή, θάρρος και πηγαίνετε στις αγορές για τα πασχαλινά ψώνια σας. Κι αυτά τα λέμε χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε. Αν θέλαμε, είχαμε πολύ χειρότερα να πούμε...

***

Πηγαίνετε, λοιπόν, και ίσως αναθεωρήσετε κάποιες απόψεις σας... περί νηστείας.

***

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έγιναν πλέον πολύ δημοφιλές θέμα λόγω της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, εμείς τι να πούμε; Τα βλέπετε μόνοι σας στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις.

***

Τύφλα να έχουν οι κρίσεις της Νέας Δημοκρατίας και τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, μπροστά σε αυτά που γίνονται τώρα εκεί μέσα.

***

Οχι πως μας προκαλεί καμία ιδιαίτερη έκπληξη, απλά για να μην ξεχνιόμαστε...

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ,τα εγκλήματα, οι ληστείες, οι διαρρήξεις, συνεχίζουν να διατηρούν περίοπτη θέση στα δελτία ειδήσεων ακόμα και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη έξαρση ή ειδικός λόγος (εκτός από τη θεαματικότητα φυσικά).

***

Δραματικές περιγραφές, υποβλητική μουσική και όλα τα σχετικά εφέ, χολιγουντιανής αισθητικής.

****

Αποτέλεσμα, ο κόσμος να έχει τρομοκρατηθεί. Οι πόρτες στις πολυκατοικίες να κλείνουν μετά τις 11.00 (αυτό θα το έχετε παρατηρήσει) κι ο καθένας να κοιτάζει τον διπλανό του με καχυποψία.

***

Καθόλου μακριά δεν είναι η ώρα που θα αυξηθούν επικίνδυνα τα φαινόμενα του να κυκλοφορεί ο καθένας με το δικό του... περίστροφο, υποτίθεται για αυτοπροστασία.

***

Αλλά αυτό ορισμένοι υπεύθυνοι δελτίων ειδήσεων δε θέλουν φαίνεται να το καταλάβουν. Αφού "πουλάει", τότε "θα παίξει". Αυτός είναι ο νόμος.

Οι "υποχρεώσεις" της υποτέλειας

Από μια άλλη σκοπιά, ο λόρδος Οουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και διαμεσολαβητής της ΕΕ στη Βοσνία, έρχεται να δείξει, σε συνέντευξή του στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία", τι σημαίνει για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό η εξάρτηση και υποτέλεια της χώρας στις ΗΠΑ. Λέει, συγκεκριμένα: "Ακόμα και αν θέλατε να αποφύγετε να ασχοληθείτε με αυτό το πρόβλημα (σ.σ. τις ελληνοτουρκικές σχέσεις), οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να σας αφήσουν... Δεν μπορείτε να είσαστε η χώρα στην Ευρώπη που αφ' ενός έχει τις στενότερες - μετά τη Βρετανία - σχέσεις με τις ΗΠΑ, και αφ' ετέρου να πιστεύετε ότι αυτή η στενή σχέση δε συνεπάγεται υποχρεώσεις και ευθύνες, όπως, π.χ., να ασχοληθείτε με το τουρκικό (!) πρόβλημα". Είναι αυτονόητο ότι οι "υποχρεώσεις και ευθύνες" που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Οσο για το Κυπριακό, δηλώνει απερίφραστα ότι "η Συμφωνία Ντέιτον μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο για τη δομή ενός μελλοντικού κυπριακού κράτους". Αυτά, τα οποία γνωρίζουν όλοι οι ξένοι διπλωμάτες, η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό ή, ακόμα χειρότερα, επιχειρεί να εμφανίσει την υποτέλειά της ως τη μόνη "εθνικά συμφέρουσα".

Μείζον ζήτημα λογοκρισίας

Ασφαλώς η περίπτωση του γνωστού δημοσιογράφου Β. Ραφαηλίδη, στον οποίο από τη διεύθυνση του ΕΘΝΟΥΣ απαγορεύτηκε να δημοσιεύσει άρθρο του που τύχαινε να χαρακτηρίζει θετικά την εκπομπή της Μαλβίνας Χαριτοπούλου στο ΜΕΓΚΑ - που ως γνωστόν έχει γίνει καρφί στους Τσουκατο - Πανταγιάδες της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης - δεν είναι μοναδική. Ισως αν ήταν έτσι θα μπορούσε να γίνει πιστευτή η δικαιολογία που πρόβαλε η διεύθυνση του "Εθνους" προχτές, πως πρόκειται "για ασήμαντη αφορμή που δημιούργησε ανεξήγητα (;) ένα μεγάλο ζήτημα". Και βεβαίως, "θα επρόκειτο για μια εσωτερική υπόθεση ανάμεσα στον Β. Ραφαηλίδη και την εφημερίδα που δεν αφορά κανένα τρίτο και κυρίως άλλες εφημερίδες", όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος. Αλλά, δυστυχώς, δεν πρόκειται γι' αυτό! Το ζήτημα παίρνει γενικότερες διαστάσεις καθώς είναι δοσμένη η κυβερνητική πρακτική φίμωσης κάθε πολιτικής κριτικής που αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα και γι' αυτό, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πείρα, μετέρχεται κάθε μέσο, ώστε να... εξοβελιστεί κάθε ανεπιθύμητη κριτική και φορέας της από τα ΜΜΕ...

Συνειρμοί

Ετούτη

η βδομάδα

πώς θυμίζει,

τον Κόσμο

που υποφέρει

και γογγύζει,

τον Κόσμο

που "Καγιάφες"

και "Πιλάτοι"

σταυρό βαρύ

του φόρτωσαν

στην πλάτη.

Ετούτη

η βδομάδα

με τα πάθη

πώς την ελπίδα

ζωντανεύει,

εκεί, στα βάθη,

πως θα 'ρθει

η μέρα,

θα προβάλει,

ν' αναστηθεί

ο Κόσμος

με την πάλη!

Ο οίστρος

Ο Τσουκάτος τα λέει

Ο ρόλος του κυρίου Τσουκάτου στο δημόσιο βίο της χώρας είναι πραγματικά χρήσιμος. Και αυτό διότι μόνο συνεργάτες του πρωθυπουργού με τέτοιο ύφος και ήθος, όπως ο κύριος Τσουκάτος, μπορούν να καθιστούν κρυστάλλινη και διαυγέστατη την πολιτική της κυβέρνησης, μέσω του κυνισμού και της αλαζονείας που τους διαπνέει.

Ετσι, λοιπόν, χτες ο κύριος Τσουκάτος είπε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη σχετικά με όλη αυτή τη φιλολογία περί "ομηρίας" της κυβέρνησης από την "εσωκομματική αντιπολίτευση". "Εχετε αναλογιστεί τι πέρασε;" με το νόμο για την "Ολυμπιακή", ρώτησε ο κύριος Τσουκάτος. "Πέρασε το ελαστικό ωράριο, πέρασε το διακεκομμένο ωράριο, πέρασε η πολυαπασχόληση, άλλαξε η πολιτική στην εργατική νομοθεσία για τις αργίες και τις ασθένειες, αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας"... κατέληξε.

Ιδού τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης. Ιδού η απάντηση σε όσους επιχειρούν να παραμυθιάσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τις "αντιστάσεις" των... διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ. Ιδού η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αυτή είναι η κυβέρνηση Σημίτη, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, όλο το ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Τσουκάτος τα λέει, και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αμφισβητήσουμε.

Απόπειρα φίμωσης της πολιτικής κριτικής και σάτιρας

Το τελευταίο κρούσμα λογοκρισίας στη γνωστή για τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Σημίτη εφημερίδα "Εθνος", δεν μπορεί παρά να ενταχθεί στην επιχείρηση φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής, της πολιτικής κριτικής, όπως αυτή καταγράφεται με: Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για εξαγορές και μυστικά κονδύλια που ποτέ δεν αποκαλύπτονται από την κυβερνητική εξουσία. Τα όσα έχουν καταγραφεί για "γκρίζες λίστες" ανεπιθύμητων δημοσιογράφων και, αντίθετα, άλλων ημετέρων που προσδιορίζονται με τον εύγλωττο χαρακτηρισμό "Σημιτάκια". Την επιχείρηση που εξελίσσεται με τις αγωγές, με το πρόσχημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, όπως χαρακτηρίζουν την πολιτική κριτική, για την οικονομική εξόντωση εφημερίδων αντιπολιτευόμενων όπως του "Ριζοσπάστη". Και γενικότερα, με τις εκτοξευόμενες, κατά καιρούς, απειλές του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης κατά δημοσιογράφων που υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των αγροτών και δε συμφωνούν με τις κυβερνητικές θέσεις. Και, κυρίως, με τις απειλές του υπουργού για επαναφορά χουντικών διατάξεων και του μεταξικού νόμου περί Τύπου για περιύβριση Αρχής κλπ. Ολα αυτά, επιβάλλουν, τόσο γενικά στους εργαζόμενους, όσο και ειδικότερα, στους ίδιους τους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις τους, να σηκώσουν φωνή κατά της επιχείρησης των διαπλεκόμενων κυβέρνητικο - εκδοτικών συμφερόντων για τη φίμωση της πολιτικής κριτικής και τον εξανδραποδισμό των δημοσιογράφων.

Τα διλήμματα του Κ. Σημίτη

Δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση Σημίτη, αν κρίνει κανείς από την αρθρογραφία εφημερίδων. Τα αφεντικά δε φαίνονται να είναι ικανοποιημένα με τον τρόπο που η εκλεκτή τους κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της "Ολυμπιακής".

Τα χτεσινά "Νέα" αξιώνουν από τον Κ. Σημίτη να στηριχτεί σε όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ για να επιβάλει την πολιτική της σύγκλισης. Στην πολιτική, γράφουν στο άρθρο τους, που ακολούθησε η κυβέρνηση στην "Ολυμπιακή" "ούτε στηρίχθηκε σε ολόκληρο το Κίνημα του οποίου αποτελεί έκφραση, ούτε και μπόρεσε να εμφανίσει συσπειρωμένα όλα και αυτά ακόμη τα μέλη της. Και αν η κυβέρνηση επιμείνει στο πρόγραμμα σύγκλισης και στους στόχους του, θα πρέπει, πρώτα και πριν απ' όλα, να πείσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, και να εμφανιστεί - όπως προφανέστατα τούτη τη στιγμή δεν εμφανίζεται - ως συνολική έκφραση όλων των τάσεων που το συνθέτουν".

Αντίθετα, η "Αυριανή" στο άρθρο της διαπιστώνει ότι "το μαγαζί δεν τραβάει άλλο" και ζητά από τον Κ. Σημίτη... να παραιτηθεί και να φτιάξει ένα νέο κόμμα. "Αρπαξε (!) ό,τι μπορείς από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και στηρίξου στο 50% του ελληνικού λαού που είναι αηδιασμένο από όλα τα σημερινά κόμματα".

Τα διλήμματα του Κ. Σημίτη ελάχιστα ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν ότι αυτό που πρέπει να ανατραπεί είναι πολιτική της κυβέρνησης.

Ο αδέσμευτος!

Δε χρειάζονται και πολλά λόγια για να περιγράψει κάποιος ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚοΣυνασπισμού να κάνει αγωνιώδη προσπάθεια να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της μίζερης αντίληψης του χώρου του για την πολιτική, όπου το μόνο που χωρά είναι το παζάρι. Ετσι σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, ο Γρηγόρης Ρουμπάνης - περί αυτού πρόκειται - εμφανίζεται από τις στήλες της "Ελευθεροτυπίας" να μη γνωρίζει τίποτα για τον Βασίλη Αναγνωστόπουλο, που ο λαός της Καρδίτσας τίμησε και τιμά για τις πραγματικές αγωνιστικές του θέσεις και πράξεις στο αγροτικό κίνημα. Στη θέση της πραγματικότητας, ο "Γρ. Ρ.", όπως υπογράφει, βγάζει απ' την κοιλιά του και εμφανίζει ως δεδομένο ένα παζάρι, σύμφωνα με το οποίο, δήθεν, το ΚΚΕ στηρίζει για νομάρχη τον Αναγνωστόπουλο, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα του κομμουνιστή Χρ. Τέγου για τη δημαρχία της Καρδίτσας. Τι να πούμε σ' αυτόν τον θλιβερό, εν τέλει, προβοκάτορα; Οτι είναι μακριά νυχτωμένος; Οτι είναι ντροπή για τον ίδιο - σαν δημοσιογράφο - να είναι χρεωμένος επί χρόνια με το ρεπορτάζ του ΚΚΕ και να μην κάνει τον κόπο να διαβάσει έστω τις θέσεις αυτού του Κόμματος για το τι θα κάνει στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να έχει τουλάχιστον ένα εργαλείο ερμηνείας των όσων συμβαίνουν; Τζάμπα κόπος. Αφού έχει αυτιά και συνείδηση "αδέσμευτα"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ