ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ομοφωνία και στα... "καραγκιοζιλίκια"

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, με το γνωστό "ύφος" και "ήθος" του και, κυρίως, με την πολιτική του αξιοπιστία, είναι εδώ... Τόσο αυτά που ακολούθησαν του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, όσα και εκείνα που προέκυψαν μετά την ΚΕ του Σαββάτου, διανθισμένα με αλληλοκατηγορίες για... "καραγκιόζηδες" και με υπόγεια "συντροφικά μαχαιρώματα", δίνουν το στίγμα για την ποιότητα των σχέσεων εντός του κυβερνώντος κόμματος. Σχέσεις, όμως, που ανεξάρτητα από την ποιότητα και το επίπεδό τους, δεν εμποδίζουν καμία πλευρά του κόμματος να προωθεί και να πρωταγωνιστεί, τόσο στην προώθηση μιας στυγνής πολιτικής, όσο και στα "τερτίπια" εξαπάτησης της κοινής γνώμης.

Σχέσεις "δηλητήριο"

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λοιπόν, την Παρασκευή, πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό άρχισαν να διαρρέουν προς τα ΜΜΕ ότι η Β. Παπανδρέου επιτέθηκε κατά του Κ. Σημίτη,με αφορμή το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή", κάνοντας λόγο για "πρόβλημα πολιτικού σχεδιασμού" στην κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα και ενώ είχε δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για "απάντηση" προς την υπουργό, οι ίδιοι κύκλοι διέρρευσαν προς εφημερίδες τη δυσφορία του Κ. Σημίτη για τα λεγόμενα της Β. Παπανδρέου. Μάλιστα, το πλέον "δηλητηριώδες" γράφτηκε στο "Βήμα", σύμφωνα με το οποίο ο Κ. Σημίτης, "έξαλλος" με την υπουργό Ανάπτυξης, είπε ότι αν υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση, αυτό το πρόβλημα το δημιουργεί η κυρία Παπανδρέου...

Η αντίδραση της υπουργού είχε συνέπεια οι προσκείμενοι σε αυτήν, πλέον, κύκλοι, να δηλώνουν προχτές προς τα ΜΜΕ και "φωτογραφίζοντας" συνεργάτες του Κ. Σημίτη, ότι "κάποιοι έχουν το σύνδρομο του Καραγκιόζη"... Δήλωση η οποία διανεμήθηκε αφού η Β. Παπανδρέου είχε ζητήσει την επίσημη διάψευση των δημοσιευμάτων, κάτι που δεν έγινε από την κυβέρνηση. Χτες δε, όπως λεγόταν από συνεργάτες της υπουργού, στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής, η Β. Παπανδρέου θα επαναφέρει το ζήτημα και θα ζητήσει να παρθούν μέτρα κατά αυτών που ευθύνονται για τις διαρροές που "ενοχοποιούν" τη διατύπωση απόψεων μέσα στα όργανα. Την ίδια ώρα υποστηριζόταν ότι ο "κατ' εξοχήν" υποστηρίζων τον πρωθυπουργό είναι η υπουργός Ανάπτυξης, άρα εκτιμούσαν ως "ακατανόητη" την επίθεση που δέχτηκε από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ υποστήριζαν ότι παρά τις επεμβάσεις τρίτων, οι σχέσεις πρωθυπουργού - υπουργού είναι άριστες...

Οσο για το Μέγαρο Μαξίμου, διατεινόταν χτες ότι κανένα μέλος του δε συμμετείχε στην επίθεση κατά της Β. Παπανδρέου, ότι ποτέ ο πρωθυπουργός δεν είχε τη συνομιλία που του αποδόθηκε στο "Βήμα" και παίζοντας το παιχνίδι της "κολοκυθιάς", καλούσαν την υπουργό να κατονομάσει ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε...

"Εθεσαν εαυτόν εκτός... σοβαρότητας"

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε για μια ακόμα φορά να προβεί σε επίδειξη ισχύος. Ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, ανέφερε ότι "μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να θέσουν όρους, κάνουν λάθος" και πως "κριτήριό μας δεν είναι η κατοχή της εξουσίας αλλά το συμφέρον του τόπου". Αποστροφές που θεωρήθηκαν απάντηση στα θρυλούμενα περί "ομηρίας" του Κ. Σημίτη από την "εσωκομματική αντιπολίτευση" - με αφορμή την υπόθεση του νομοσχεδίου για την ΟΑ - καθώς και υπαινιγμός για προσφυγή στις κάλπες. Πάντως, χτες, οι συνεργάτες του Κ. Σημίτη επαναλάμβαναν τη συνήθη επωδό, ότι "δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών".

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης της ΚΕ βρίσκεται στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε - πλην ενός "λευκού" - για την καταδίκη όσων συνταχθούν με "αντάρτικα" ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές. Απόφαση που εκλήφθηκε ως προαναγγελία διαγραφής του Δ. Μπέη και όσων ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μάλιστα, ο Δ. Μπέης έκανε λόγο για "ολίσθημα της ηγετικής ομάδας" και για απόφαση μιας "ελεγχόμενης πλειοψηφίας" την οποία "δεν την αναγνωρίζω και δεν υποχωρώ".

Ομως, πιστός στην τακτική του ο Α. Τσοχατζόπουλος, ερωτώμενος για την απόφαση διαγραφής, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, αλλά απόφαση για "πολιτική καταδίκη" όσων δε συμμορφωθούν... Μέχρι χτες η κάθε πλευρά στο ΠΑΣΟΚ έδινε τη δική της ερμηνεία για την απόφαση της ΚΕ... Το "καραγκιοζιλίκι" - κατά την ορολογία της Β. Παπανδρέου - απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίζεται διά μακρού, αφού η ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλήξει αν θα επιβάλει την τιμωρία της διαγραφής στους διαφωνούντες, πριν εκδηλωθεί έμπρακτα η "ανταρσία" τους. Πολύ δε περισσότερο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάποιοι από τους "αντάρτες", ίσως αξιοποιηθούν στις επόμενες εκλογές, με δεδομένη την αίσθηση ότι τα επίσημα ψηφοδέλτια του κόμματος θα υποστούν ήττα. Ετσι προς το παρόν, της αρκεί η απειλή.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μοιράζουν τα φιλέτα

Κυβερνητική σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΒ και ΕΒΟ

Αρχισε η διαδικασία της μοιρασιάς των φιλέτων και του ξεπουλήματος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Χτες στο υπουργείου Εθνικής Οικονομίας πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου,με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού της οικονομίας. Αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες καθώς επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, η άμεση ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, όπως αποφασίστηκε, θα προωθηθεί με την ανάθεση σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος θα εξετάσει τις "εναλλακτικές" λύσεις που υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση, ώστε να επιλεγεί η πλέον... αποτελεσματική. Να σημειωθεί ότι της απόφασης για ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, προηγήθηκαν, το προηγούμενο διάστημα, προγραμματικές συμφωνίες με το υπουργείο Αμυνας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, για την κατασκευή χιλιάδων οχημάτων για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τις τρεις άλλες πολεμικές βιομηχανίες, ΠΥΡΚΑΛ, "Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία" (ΕΑΒ) και "Ελληνική Βιομηχανία Οπλων" (ΕΒΟ), αποφασίστηκε να ανατεθεί στις διοικήσεις τους η κατάρτιση μέσα σε μια βδομάδα "επιχειρησιακών σχεδίων", τα οποία και θα υποβληθούν στην κυβέρνηση. Στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη δόθηκε η κατεύθυνση για μειώσεις στο προσωπικό των αμυντικών βιομηχανιών, μέσω μετατάξεων στα υπουργεία Αμυνας και Δημόσιας Τάξης. Πάντως, ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, που φαίνεται να είναι απόφαση, είναι η συγχώνευση - απορρόφηση των κερδοφόρων τμημάτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από ξένους κολοσσούς της πολεμικής βιομηχανίας, πράγμα που θα σημάνει την ουσιαστική διάλυσή της και τη μετατροπή παραγωγικών κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας σε εμπορικά κέντρα των ξένων βιομηχανιών.

Περί εκλογών

Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκείνο που κυρίως καθορίζει τη συμπεριφορά της έναντι της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" είναι το εν είδει ρητού επαναλαμβανόμενο, "όσο περνάνε τα νομοσχέδια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα". Αυτή είναι η απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού στα ερωτήματα που τους τίθενται για την ενίσχυση του κλίματος της εκλογολογίας και της θρυλούμενης απειλής περί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Δηλώνουν, δε, ότι "η δύναμη του Σημίτη κρίνεται εκ του αποτελέσματος" και το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ στοιχίζονται πίσω από την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

***

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η κατάσταση εντός του ΠΑΣΟΚ είναι η καλύτερη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ο εφαρμοζόμενος θατσερισμός προκαλεί τέτοια κοινωνική αγανάκτηση, που μεταφράζεται σε πιέσεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι του σημείου να καταφύγει ο Κ. Σημίτης σε εκλογές, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Απόσταση που καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: Πρώτον, η ολιγαρχία επιλέγει την προσφυγή στην κάλπη, συνήθως, για να "ξεμπλέξει" τα πράγματα και όχι για να τα περιπλέξει. Ερώτημα: Τη στιγμή που η πολιτική της περνάει και το αντιδραστικό της νομικό οπλοστάσιο ενισχύεται, γιατί να παίξει το χαρτί των εκλογών; Δεύτερον, η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" είναι το καλύτερο άλλοθι για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είτε για λόγους προσωπικής προβολής, είτε για λόγους διεκδίκησης πόστων, είτε γιατί οι κοινωνικές αντιδράσεις τούς πιέζουν, τα μέλη της αποτελούν το ανώδυνο "αριστερό" κερασάκι του θατσερισμού. Αν ο πρωθυπουργός πήγαινε σε εκλογές με αφορμή τα εσωκομματικά, θα πήγαινε εφόσον οι "διαφωνούντες" ενοχλούσαν την προώθηση της πολιτικής του. Και τώρα δεν τον ενοχλούν, ενίοτε, δε, τον εξυπηρετούν. Τρίτον, στην πολιτική σκακιέρα του διανυόμενου διαστήματος υπάρχουν "κινήσεις" που προηγούνται των βουλευτικών εκλογών. Κινήσεις που θα καθοριστούν από τις δημοτικές εκλογές και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οσοι υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σημίτης θα πάει σε εκλογές για να πετύχει "νίκη" και στα υπόλοιπα μέτωπα - θέτοντας το ίδιον όφελος υπεράνω των συμφερόντων που υπηρετεί - υπερεκτιμούν την αυτοτέλεια των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης από την ίδια την τάξη τους. Κάτι, μάλλον, ανεπίτρεπτο σε εποχές που αυτή η σχετική αυτοτέλεια καθίσταται παραπάνω και από... σχετικότατη.

***

Πάντως, όλη αυτή η θεωρία περί εκλογών, που εμφανίζεται περίπου ως απειλή από εκείνους που τη συντηρούν, είναι σκόπιμο να καταστεί πράγματι απειλή - μπούμερανγκ. Και αυτό θα γίνει εφόσον ο λαός αξιοποιήσει τις εκλογές, όποτε γίνουν και στο βαθμό που μπορούν να αξιοποιηθούν στις παρούσες συνθήκες, προς όφελός του.

Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ