ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να ξεκουμπιστεί ο 6ος στόλος από τη χώρα μας

Δε Θα αφήσουμε τα γεράκια των ΗΠΑ, τους διάφορους κυβερνητικούς ιθύνοντες και άλλους θιασώτες της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης να προσπαθούν να παραπλανήσουν το λαό και τη νεολαία για το ρόλο των ΗΠΑ και την πολιτική τους στη χώρα μας, τόνισε στην ομιλία του ο γγ της ΕΕΔΥΕ

Καλωσορίζοντας τους χιλιάδες συγκεντρωμένους ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,τους ενημέρωσε για την αναβολή της δεξίωσης του Ν. Μπερνς, "με το πρόσχημα, όπως σημείωσε, του πένθους για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου", τονίζοντας με έμφαση: "εμείς δεν αναβάλλουμε την απαίτηση του Ελληνικού λαού να ξεκουμπιστεί ο 6ος Στόλος από τη χώρα μας, να φύγουν οι Αμερικανοί. Γι' αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα και πάλι εδώ, για να μεταφέρουμε τη φωνή του αδούλωτου λαού μας, που απαιτεί να φύγουν το ΝΑΤΟ και Αμερικανοί από την πατρίδα μας.

Με το σημερινό μας συλλαλητήριο απαντάμε για μια ακόμη φορά πως ο λαός μας θα συνεχίσει πιο δυνατά τον αγώνα του, για να μη μετατραπεί η χώρα μας σε Αμερικανο-ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.

Αυτό που ίσως τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κάμψουν, να αμβλύνουν τα αντιιμπεριαλιστικά - αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας. Θέλουν από τη μια μεριά με την προβολή του υποτιθέμενου φιλέλληνα νεαρού γιάπι Μπερνς, που τάχα ενδιαφέρεται για τη χώρα μας, με την επίσκεψη των πληρωμάτων, για τάχα τουριστικούς λόγους, ακόμα και με το δολάριο, να κάνουν το λαό να ξεχάσει το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας, να τον κάνει πιο ανεκτικό στα νέα δολοφονικά τους σχέδια. Να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα την απαράδεκτη λύση που ετοιμάζουν για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Τους προειδοποιούμε και τους δηλώνουμε πως ο ελληνικός λαός έχει καλή μνήμη, καλό θυμητικό όπως λένε στα χωριά μας.

Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν, κύριοι ιμπεριαλιστές και κύριοι της κυβέρνησης και άλλοι υποτελείς, πως θυμούμαστε πολύ καλά το ρόλο της ξενοκρατίας και των Αμερικανών στην Ελλάδα. Εδώ στο Φάληρο που τα καράβια σας μολύνουν τη θάλασσά μας και τα φονικά βόλια των συνεταίρων σας Εγγλέζων ιμπεριαλιστών σκότωσαν τον λαϊκό μας ήρωα της Επανάστασης του 21, Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Από αυτή την ακτή και εκεί περίπου που έχετε αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό σας "Λαμπούν" οι ίδιοι συνεταίροι σας οι Εγγλέζοι βομβάρδιζαν τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και σκότωναν αμέτρητους μάχιμους και άμαχους το Δεκέμβρη του 1944.

Θυμούμαστε πολύ καλά πως μερικά μέτρα πιο πέρα είναι ο Ιππόδρομος, όπου η χούντα που επιβάλανε οι ΗΠΑ το 1967 δολοφόνησε τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Παναγιώτη Ελή.Πως είχε μετατρέψει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αυτόν το χώρο".

"Σε τούτη τη χώρα δεν έχετε να κάνετε μόνο με τις κυβερνήσεις των "ευχαριστιών"", τόνισε σε άλλο σημείο ο ομιλητής. "Δεν έχετε να κάνετε με την πολιτική του ραγιαδισμού, της υποτέλειας και υποταγής που ακολουθούν όλοι όσοι τάσσονται με τη νέα τάξη. Πως δεν έχετε να κάνετε μόνο με μια κυβέρνηση και υπουργούς οι οποίοι τσακίζονται να σας δικαιολογήσουν. Που σας έχουν προσφέρει τη χώρα μας για να έχετε τις βάσεις, που μετατρέπουν τον ελληνικό στρατό σε δύναμη ταχείας επέμβασης για να χτυπήσουν άλλους λαούς.

Σας πληροφορούμε λοιπόν και σήμερα από αυτό το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο πως ο λαός μας δεν πρόκειται να υποταχθεί. Πως όπως αγωνιστήκαμε και σας πολεμήσαμε - θα το συνεχίσουμε. Οι ήρωές μας μας συνοδεύουν στους μεγάλους αγώνες: Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Αρης, Διαμαντής, Νικηφορίδης, Λαμπράκης.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ θέλουμε και πάλι από αυτό το συλλαλητήριο να καλέσουμε κάθε εργαζόμενο και σκεπτόμενο άνθρωπο σε συσπείρωση στον αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό αγώνα. Τις μαζικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν το λαό μας, ώστε να μη μετατραπούμε σε μια επαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να μη γίνει η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο του ιμπεριαλισμού.Να απαντήσουμε στην κυβέρνηση πως εμείς, ο λαός, έχουμε αυτό που εκείνη στερείται. Την αξιοπρέπεια να θέλουμε να ζούμε ανεξάρτητοι να κάνουμε κουμάντο στον τόπο μας. Και κάτι ακόμα. Πως ο λαός μας μπορεί αυτό που η κυβέρνηση και οι άλλοι οπαδοί της νέας τάξης δεν μπορούν. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τους ιμπεριαλιστές "προστάτες" και να οικοδομήσουμε ένα δίκαιο και ειρηνικό μέλλον".

  • Τη συγκέντρωση χαιρέτησε επίσης ο Σ. Παπακωνσταντίνου γραμματέας της Παμπειραϊκής Επιτροπής Ειρήνης
Οι "Ράμπο" έμειναν στο πλοίο

Οι χιλιάδες αντιιμπεριαλιστές με μπροστάρηδες τους νέους, που πολιόρκησαν χθες το Τροκαντερό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, κράτησαν υψηλά την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ηταν η κορύφωση της τετραήμερης αγωνιστικής επαγρύπνησης που έκανε πράξη το σύνθημα: Ούτε ένας Αμερικάνος ναύτης στη στεριά. Οι "Ράμπο" του 6ου Στόλου υποχρεώθηκαν να μείνουν στο πλοίο. Το αντιτορπιλικό "Λαμπούν" μετατράπηκε σε φυλακή τους. Αντί να διασκεδάσουν στη στεριά την είδαν με τα κιάλια.

Από νωρίς χθες το απόγευμα έφταναν διαδηλωτές στο Τροκαντερό. Στις έξι, που είχε οριστεί η συγκέντρωση, ο χώρος δίπλα στο θωρηκτό "Αβέρωφ" είχε γεμίσει. Λίγο νωρίτερα και διαπιστώνοντας ότι τα σχέδιά τους είχαν ναυαγήσει, αποχώρησαν από την περιοχή οι άνθρωποι της πρεσβείας που θα υποδέχονταν τους καλεσμένους του πρέσβη για τη δεξίωση στο πλοίο.

Τον τόνο στη συγκέντρωση τον έδωσαν μία ακόμα φορά οι νέοι με πλακάτ, πικέτες, πανό και συνθήματα όπως: "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγει ο στόλος και οι Αμερικανοί", "Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών, πάρτε το χαμπάρι γιάνκις go home", "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν".

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης,ενώ διαβάστηκε και δήλωση του δημάρχου Ελληνικού Κ. Κορτζίδη, στην οποία τονιζόταν ότι η παρουσία των Αμερικανών είναι ανεπιθύμητη. Ο Θ. Παφίλης ανακοινώνοντας ότι τα σχέδια των Αμερικανών χάλασαν, έδωσε ταυτόχρονα και το έναυσμα για το πανηγύρι της νίκης που έστησαν τα παιδιά της Νεανικής Δράσης.

Η εκδήλωση δε σταμάτησε εδώ. Ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία από το Τροκαντερό προς το Φλοίσβο. Πρώτη στάση το σημείο της παραλίας του ΕΟΤ απ' όπου το "Λαμπούν" είναι ορατό. "Η νεολαία απαιτεί έξω οι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια", έγραφε το κεντρικό πανό της πορείας, που μαζί με το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων με το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", στήθηκε απέναντι από το αμερικάνικο αντιτορπιλικό.

Η πορεία συνεχίστηκε στον παραλιακό δρόμο του Π. Φαλήρου και κατέληξε στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Το μήνυμα προς τους Αμερικάνους είχε δοθεί: "Οι νέοι δε μασάνε την κοροϊδία, να φύγουν οι βάσεις και τα πλοία".

Μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ Κ. Παρασκευά,της Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος, με επικεφαλής τον γραμματέα της Σ. Κωτσαντή και της ΚΝΕ Πειραιά, με επικεφαλής τη γραμματέα Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΕΕΔΔΑ, Επιτροπών Ειρήνης, εκπρόσωποι από δεκάδες μαζικούς φορείς της Αθήνας και του Πειραιά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων.

Αποδοκίμασαν τον Μπερνς

Ενα καλό μάθημα πήρε ο "ανθύπατος" του "πλανητάρχη", όταν το Σάββατο εμφανίστηκε στο Τροκαντερό για να ανέβει στο αντιτορπιλικό "Λαμπούν". Τα παιδιά της "Νεανικής Δράσης",που με την παρουσία τους απέτρεψαν τους Αμερικανούς ναύτες να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος, έδειξαν στον Ν. Μπερνς ότι η δουλική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά αισθήματα του λαού μας. Οι υποδαυλιστές της ειρήνης Αμερικανοί ιμπεριαλιστές είναι ανεπιθύμητοι.

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι νεολαίοι και οι άλλοι συγκεντρωμένοι τον πρέσβη των ΗΠΑ, όταν θέλησε να ανέβει στο θωρηκτό "Αβέρωφ" για εθιμοτυπική επίσκεψη, μετά την επιστροφή του από το "Λαμπούν". Το σύνθημα "Μαζεύτε τον πρέσβη των Αμερικανών, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών", δονούσε την ατμόσφαιρα και εναλλασσόταν με τα συνθήματα "Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών, πάρτε το χαμπάρι Γιάνκινς go homme" και "Οι νέοι δε μασάνε την κοροϊδία, να φύγουν οι βάσεις και τα πλοία".

Αρον άρον ο Ν. Μπερνς και η συνοδεία του μπήκαν με σκυφτό το κεφάλι στα αυτοκίνητά τους, ενώ το σύνθημα "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί" τους ...συνόδευε.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα κράτησε το λόγο του

Αμερικανός ναύτης από το αντιτορπιλικό "Λαμπούν" δεν πάτησε το πόδι του στη στεριά. Τα παιδιά της "Νεανικής Δράσης" κράτησαν το λόγο τους όταν έλεγαν "Αμερικάνοι ακούστε το καλά, πόδι δε θα βάλετε στον Πειραιά". Από την Παρασκευή μέχρι χτες το μεσημέρι νεολαίοι και άλλοι αντιιμπεριαλιστές πατριώτες με την αποφασιστική και συνεχή παρουσία τους χάλασαν τα σχέδια της αμερικανικής πρεσβείας. Στο Τροκαντερό, δίπλα στο θωρηκτό "Αβέρωφ" και στην αρχαία τριήρη είχε στηθεί κατασκήνωση ειρήνης, που έδωσε ένα μήνυμα ανυπόταχτου αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία στο διεθνή τρομοκράτη και σφαγέα των λαών. Τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Οσοι πήραν μέρος σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είναι υπερήφανοι. Εκαναν το χρέος τους στο ακέραιο.

Το μήνυμα το πήρε προσωπικά και ο "ανθύπατος" του "πλανητάρχη". Οταν το Σάββατο ο Ν. Μπερνς εμφανίστηκε στο Τροκαντερό, κατάλαβε ότι όλοι οι Ελληνες δεν είναι εθελόδουλοι σαν την κυβέρνηση του Σημίτη. "Μαζέψτε τον πρέσβη των Αμερικανών, δεν είμαστε τσιφλίκι των ιμπεριαλιστών", ήταν το σύνθημα με το οποίο τον υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι και τον υποχρέωσαν να φύγει με σκυφτό το κεφάλι. Χτες το απόγευμα στον ίδιο χώρο έγινε μεγάλη αντιαμερικανική, αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ. Ηταν η δεύτερη μαζική συγκέντρωση μέσα σε τρεις μέρες. Είχε προηγηθεί η ανάλογη συγκέντρωση στον Πειραιά με το ίδιο μήνυμα. Χτες τα συνθήματα "μαζεύτε τα και φύγετε απ' το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" και άλλα, δονούσαν επί τρίωρο την ατμόσφαιρα από το Τροκαντερό μέχρι το Φλοίσβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ