ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Ηρεμία" στην πρώτη διαδήλωση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- "Επιτυχή" χαρακτήριζαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης τη χτεσινή πρώτη "δοκιμασία" της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Βορειοϊρλανδικό: Η πρώτη μεγάλη παρέλαση της χρονιάς, που πραγματοποίησαν οι Προτεστάντες της Οράγγης στους δρόμους του Μπέλφαστ, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

Ο διευθυντής της αστυνομίας Στίβεν Γκραντζ μίλησε για "επίδειξη ωριμότητας", που (εξέφρασε την ελπίδα ότι) "συμβολίζει μια νέα αφετηρία για τη Βόρεια Ιρλανδία".

Ο εξοπλισμός, η εμφάνιση και το τελετουργικό της διαδήλωσης - παρέλασης παρέμειναν τα ίδια όπως πάντα, αλλά η ηγεσία των "Δοκίμων", της οργάνωσης νεολαίας μιας από τις αδελφότητες των Προτεσταντών, δέχτηκε εκ των προτέρων να μη διασχίσει την καθολική περιοχή του νότιου Μπέλφαστ, όπως γινόταν ως τώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και επεισόδια.

Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης δε θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και υποχώρησαν στις πιέσεις των μετριοπαθών Προτεσταντών του Ντέιβιντ Τριμπλ, καθώς και της επιτροπής για την αποτροπή της βίας.

Οι Δόκιμοι βάδισαν ως τη γέφυρα Ορμό, που αποτελεί το διαχωριστικό όριο με τους Καθολικούς. Εκεί ο σημαιοφόρος τους σταμάτησε μπροστά σε έναν αστυνομικό που φύλαγε το πέρασμα και με σοβαρό ύφος του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της γέφυρας. Στη συνέχεια έκανε μεταβολή και αποχώρησε, με πρόδηλη την "απογοήτευση" στο πρόσωπό του...

Στο μεταξύ την "ανησυχία" τους εξέφρασαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός μεσολαβητής στις συνομιλίες για το Βορειοϊρλανδικό, Τζορτζ Μίτσελ, ότι εξτρεμιστικά στοιχεία είναι πιθανό να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να διεξαχθούν το Μάη για την επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Παρασκευή.

Η συμφωνία, με την οποία "επιδιώκεται να τεθεί τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών", θα πρέπει να εγκριθεί από δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες Προτεσταντών και Καθολικών που αντιτίθενται στη συμφωνία και παραστρατιωτικοί προσπάθησαν με βομβιστικές επιθέσεις να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι πορείες συνεχίζονται "σιωπηλά"...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εμμένουν στην τακτική των καθημερινών "σιωπηλών" διαδηλώσεων οι Αλβανόφωνοι του Κοσσόβου. Στη χτεσινή κινητοποίηση πήραν μέρος γύρω στις 8.000 διαδηλωτές που "παρήλασαν" κατά μήκος κεντρικής λεωφόρου της Πρίστινα, χωρίς συνθήματα, χωρίς πανό.

Η πορεία, κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και χωρίς την παρουσία αστυνομικής δύναμης. Αρκετοί από τους διαδηλωτές έλεγαν στους δημοσιογράφους πως η πορεία γίνεται υπέρ "της ειρήνης", προσθέτοντας πως τέτοιες κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου το "Βελιγράδι πάρει στα σοβαρά τις διαμαρτυρίες και προβεί σε ειρηνική επίλυση του ζητήματος" του Κοσσόβου.

Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη, ο "Δημοκρατικός Σύνδεσμος του Κοσσυφοπεδίου" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και δεκατρία ακόμα κόμματα και οργανώσεις ζήτησαν από τους Αλβανούς να κατεβαίνουν στους δρόμους καθημερινά για μισή ώρα, από τις 12.00 μέχρι τις 12.30, για να "υπογραμμίσουν" την παρουσία τους στο Κοσσυφοπέδιο και την απόφασή τους να παραμείνουν εκεί.

Στο μεταξύ, οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας ανακοίνωσαν πως ένας Σέρβος γιατρός και ο οδηγός του απήχθησαν προχτές από Αλβανόφωνους τρομοκράτες σε περιοχή δυτικά της Πρίστινα, ενώ κατευθύνονταν προς το χωριό "Γκλοντζιάνε" για εμβολιασμό των παιδιών του χωριού κατά της πολιομυελίτιδας. Οι δράστες υποχρέωσαν τους κρατούμενους να κατέβουν από το όχημά τους, το οποίο κατάσχεσαν. Μετά από δύο ώρες κράτησης, οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού προηγουμένως οι δράστες κράτησαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τον ιατρικό εξοπλισμό.

ΜΕΞΙΚΟ
Απελάσεις 12 ξένων - συνεργατών των Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Την απέλαση 12 αλλοδαπών, που ανέπτυσσαν πολιτικές δραστηριότητες υπέρ των Ζαπατίστας αποφάσισε η κυβέρνηση του Μεξικού. Την ίδια ώρα, δύο φωτογράφοι δέχονταν την επίθεση αστυνομικών...

Οι 12 αλλοδαποί - τρεις Αμερικανοί, τέσσερις Ισπανοί, δύο Βέλγοι, δύο Καναδοί, και ένας Γερμανός - κατηγορούνται πως συνέδραμαν την περασμένη Παρασκευή τους Ζαπατίστας, στη δημιουργία μίας "αυτόνομης δημαρχίας" στην Τανιπέρλα "κατά παράβασιν του Συντάγματος".

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, οι αλλοδαποί απελάθηκαν, γιατί προσπάθησαν να επιβάλουν "παράνομες αρχές" στην περιοχή. Επιπλέον, κατηγορήθηκαν οι δώδεκα ξένοι ότι "όχι μόνον συμμετείχαν στις πολιτικές αυτές δραστηριότητες αλλά, μαζί με άλλους Μεξικανούς πολίτες, επιδίωξαν να ασκήσουν εκτελεστικές εξουσίες, που ούτε οι μεν, ούτε και οι δε, είχαν το δικαίωμα"...

Η απέλαση των 12 αλλοδαπών και η σύλληψη άλλων οχτώ Μεξικανών το περασμένο Σάββατο ενέτεινε την κρίση στην περιοχή των Τσιάπας, όπου η παρουσία του στρατού (δύναμης 50.000 ανδρών) ενισχύθηκε μετά τη σφαγή 45 Ινδιάνων τον περασμένο Δεκέμβρη κοντά στο Σαν Κριστόβαλ.

Εξάλλου, το περασμένο 48ωρο, δύο φωτογράφοι, η Οριάνα Ελικάβε του Γαλλικού Πρακτορείου, και ο Πασκουάλ Γκορίθ του Ασοσιέιτεντ Πρες, δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς, στο αεροδρόμιο της Τούστλα Γκουτιέρες (1.000 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας), την ώρα που παρακολουθούσαν δημοσιογραφικώς τη μεταφορά των ξένων που είχαν συλληφθεί την προηγουμένη στην Πόλη του Μεξικού.

Απο την χτεσινή παρέλαση των προτεσταντών

Από την χτεσινή παρέλαση των προτεσταντών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ