ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νέο ξεκίνημα

Ελπίδα συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων, ο συντονισμός των Εργατικών Κέντρων, που στάθηκε στο επίκεντρο του γιορτασμού στις περισσότερες πόλεις της περιοχής

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζικά και μαχητικά τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι της Πελοποννήσου.

Στην Πάτρα από νωρίς το πρωί ήταν μεγάλη η συμμετοχή των εργαζομένων και των νέων στην προσυγκέντρωση, που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πλατεία των Ψηλών Αλωνιών. Κάτω από πανό και με συνθήματα "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός" και "Κόκκινη Πρωτομαγιά ενωμένη η εργατιά", αλλά και φωνάζοντας "οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" με τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Κοσιώνη,αντιπροσωπεία της ΝΑΣ με τον Ανδρέα Αθανασόπουλο.Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των νεολαίων της ΚΝΕ, με το σύνθημα: "Οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή. Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική".

Στη συγκέντρωση οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα της εργατικής τάξης, χωρίς όμως να αναφέρουν τις αιτίες που τα γεννούν. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Χρήστος Λιακόπουλος και το μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ Οδυσσέας Καλογεράτος.

"Ο φετινός γιορτασμός σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τους αγώνες των εργαζομένων πιο έντονο, πιο μαζικό, πιο μαχητικό που θα διακρίνεται από την αταλάντευτη αποφασιστικότητα υπεράσπισης, αλλά και διεύρυνσης των κατακτήσεων των εργαζόμενων", τόνισε στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ Αντώνης Ταβουλάρης". Ο ομιλητής σημείωσε πως είναι τεράστιες οι ευθύνες της πλειοψηφίας του ΕΚ Πάτρας, γιατί σταθερά ταυτίζεται με την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. "Περιορίζεται - τόνισε - απλά σε φραστικές και ανούσιες διαφοροποιήσεις σε μεγάλες κουβέντες απλά και μόνο, για να μπλοκαριστούν οι διαθέσεις των εργαζόμενων από τα κάτω να χτυπηθεί και να υπονομευτεί η συσπείρωση των σωματείων στην πόλη μας. Αν πραγματικά ήθελε μα συγκρουστεί με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, δε θα περίμενε να φταρνιστεί η ΓΣΕΕ για να βήξει η εδώ πλειοψηφία". Ο Α. Ταβουλάρης σημείωσε πως "στη Μακεδονία και Θράκη, στην Ανατολική Πελοπόννησο τα Εργατικά Κέντρα συντονίζονται, βάζουν πρόγραμμα δράσης για απόκρουση της επίθεσης παρά και ενάντια στην υποταγή που καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ", προσθέτοντας πως "κρίνεται η πλειοψηφία του ΕΚΠ όχι κυρίως γι' αυτό που λέει, αλλά γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης του συντονισμού της εργατικής τάξης". Ο ομιλητής χαρακτήρισε τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σαν "μια σημαντική ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης της κυβέρνησης και των κομμάτων της ευρωϋποταγής".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας και κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των νεκρών της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Κόρινθο

Σημαντική ήταν η παρουσία των εργαζόμενων της Κορίνθου στο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής των έξι Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Πελοποννήσου.Οι ομιλητές χαιρέτισαν αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα την ανάπτυξη της ενωτικής και συντονισμένης πάλης της εργατικής τάξης.

ΣτηνΤρίπολη

Δυναμική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Αρκαδίας στη μαζική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ Τρίπολης Κώστας Γεωργακόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συντονισμού των εργαζομένων, καθώς και στην πρωτοβουλία των έξι ΕΚ της Ανατολικής Πελοποννήσου, τα οποία πρόσφατα ενέκριναν κοινό πρόγραμμα αγωνιστικών διεκδικήσεων και συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή.Αυτό φάνηκε και από το ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου επιβεβαιώθηκε η διάθεση για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η οποία κατέληξε στον Αη - Θανάση, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζί και συνεργάτες τους εκτέλεσαν 40 Ελληνες πατριώτες.

ΣτηνΚαλαμάτα

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Στην ομιλία του το μέλος της διοίκησης του ΕΚ Καλαμάτας Γιώργος Λυριτζής χαιρέτισε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής των έξι ΕΚ, στην οποία συμμετέχει και το ΕΚ Καλαμάτας, τονίζοντας πως αυτός ο συντονισμός αποτελεί ελπίδα συνέχισης της πάλης και μετά την 1η Μάη, επειδή "δεν υπάρχει ελπίδα από τις υποταγμένες πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ". Ακολούθησε πορεία στο λιμάνι και κατάθεση στεφανιών στο χώρο που σκοτώθηκαν λιμενεργάτες το 1934.

Σε Λακωνία και Κεφαλονιά - Ιθάκη

Στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, όπου εγκρίθηκε το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής των 6 ΕΚ της Ανατολικής Πελοποννήσου.

  • Βροντερό "παρών" έδωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στη μαζικότερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας που οργάνωσε το ΕΚ Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο Αργοστόλι. Στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του ΕΚΚ Παναγιώτης Κρεμύδας και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν αραγές μέτωπο για την αντεπίθεση ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου, η οποία κατέληξε στο μνημείο του Μαρίνου Αντύπα.
Στη Ζάκυνθο

Μαζική και μαχητική ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των εργαζόμενων της Ζακύνθου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ Ζακύνθου Διονύσης Σιγούρος,ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από την πολιτική που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο και στην αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Με τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων

Συντονισμό και αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο", απαίτησαν οι εργαζόμενοι στα πρωτομαγιάτικα ψηφίσματα

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Μαζικά, μαχητικά και διεκδικητικά οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Στερεάς, με μπροστάρηδες τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που έδωσαν τον παλμό και το περιεχόμενο των συγκεντρώσεων, έστειλαν μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης και ασυμβίβαστου αγώνα κατά της νεοσυντηρητικής λαίλαπας, της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων του μααστριχτικού τόξου.

Τιμώντας τα 112 χρόνια της Πρωτομαγιάς του Σικάγου, βροντοφώναξαν "κάτω τα χέρια από το 8ωρο", διατράνωσαν την απόφασή τους να διεκδικήσουν αιτήματα όπως 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών, να υπερασπιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, απαίτησαν ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και κατηγορηματικά απέρριψαν τις ιδιωτικοποιήσεις. Κάλεσαν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν από τον"κοινωνικό διάλογο", ενώ απαίτησαν από τα Εργατικά Κέντρα Στερεάς και Εύβοιας να συντονίσουν τα βήματά τους με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα.

Σε Χαλκίδα, Λαμία και Αμφισσα οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις και με πορεία έφτασαν στους χώρους των συγκεντρώσεων.

Στη Θήβα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, όπου οι εργαζόμενοι επέβαλαν στο ψήφισμα, ανάμεσα στα άλλα, αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" και εναντίωση στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Στη Χαλκίδα η προσυγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγοράς, όπου το ισχυρό μπλοκ των ταξικών δυνάμεων ενισχύθηκε από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας. Μαζί τους και οι αντιστασιακοί, με απόφαση του παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ. Ακολούθησε πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης με συνθήματα "λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη". Η "Ταξική Ενότητα" κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο και έγινε αποδεκτό. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο της Αντίστασης.Στη Λιβαδειά,σε συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και υποσχέθηκαν να παλέψουν για την ανατροπή της.

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης έστειλαν από την πλατεία Διάκου και οι εργαζόμενοι της Λαμίας,όπου απέρριψαν το ψήφισμα της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου και απαίτησαν αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο" και ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο.

Από τη συγκέντρωση της Πάτρας

Από την προσυγκέντρωση των ΚΚΕ - ΚΝΕ στην Πάτρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ