ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 1998
Σελ. /50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκηνιακές διαδρομές

Μια άλλη ματιά στο χώρο του πολιτισμού ρίχνει η εκπομπή "Παρασκήνιο". Θέμα της εκπομπής είναι τα "Υπόγεια της πόλης", ένα θέμα που βγαίνει από την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, καθώς και με τον υπόγειο σιδηρόδρομο γενικότερα, ως χώρο καλλιτεχνικής έμπνευσης. Το μετρό απασχολεί τα τελευταία χρόνια τη ζωή της πόλης από πολλές απόψεις. Η ίδια η όψη της Αθήνας έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σ' ένα τεράστιο εργοτάξιο. Η εκπομπή αναζητά στα σκάμματα που ανοίγονται, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία στα εργοτάξια του μετρό, το παρελθόν της πόλης... το χαμένο και θαμμένο στα υπόγεια, από το πιο πρόσφατο μέχρι το αρχαιότερο. Η κατασκευή του μετρό εμπνέει και την καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Δυο φωτογράφοι, ο Ανδρέας Σμαραγδής και η Νίκη Ανταμς, μιλούν για τη δική τους εμπειρία στα εργοτάξια του μετρό. Ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης έχει αφιερώσει μια σειρά έργων στους χώρους αυτούς που αποτελούν για εκείνον έντονα βιωματικά ερεθίσματα. Η σκηνοθεσία είναι της Νάνσυ Μπινιαδάκη. (Κυριακή ΝΕΤ 18.15)

Ο μυστικός κόσμος

Η γνωριμία μας με τον όμορφο κόσμο των πουλιών συνεχίζεται και αυτή την βδομάδα με μία ακόμη εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών". Ο φακός επικεντρώνεται στις ανατίδες, μια μεγάλη οικογένεια πουλιών που κατακλύζει όταν αρχίζει το φθινόπωρο τους ελληνικούς βιότοπους. Θα γνωρίσουμε επίσης τις πάπιες Βαρβάρες και τη σταχτοχήνα με το κόκκινο ράμφος. (Πέμπτη ΝΕΤ 18.30)

Αρχή με "Θίασο"

Με μια ταινία σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, το "Θίασο" ξεκινά η ΝΕΤ το αφιέρωμά της στον σκηνοθέτη του μήνα, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Μια ταινία που απέσπασε διεθνείς διακρίσεις και ανέδειξε τον Αγγελόπουλο σε σημαντικό δημιουργό. Μέσα από την περιοδεία ενός θιάσου παρακολουθούμε την ιστορία της Ελλάδος από το 1939 ως το 1952. Χρόνια δύσκολα, χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, με τις διώξεις των κομμουνιστών, με τον αγώνα του ΕΑΜ για εθνική ανεξαρτησία. Η ταινία σταματά στην εποχή που εκλέγεται ο Παπάγος και η Δεξιά επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου. Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς. Αλλωστε η Εύα Κοταμανίδου και ο Βαγγέλης Καζάν απέσπασαν βραβεία ανδρικού και γυναικείου ρόλου αντίστοιχα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975. Παίζουν επίσης οι Αλίκη Γεωργούλη, Στράτος Παχής, Μαρία Βασιλείου, Πέτρος Ζαρκάδης κ.ά. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη και η μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη. (Παρασκευή ΝΕΤ 22.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ