ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάη 1998
Σελ. /50
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ
Αυτοτελής θεωρητική αξία

Η έκδοση, από τη "Σύγχρονη Εποχή", του έργου του Ι. Στάλιν "Οικονομικά Προβλήματα του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ", είναι μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές στη μελέτη της πείρας από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την ανίχνευση του δρόμου που έχει να διανύσει η νέα προλεταριακή εξουσία από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, στα ζητήματα της οικονομίας στο μεταβατικό στάδιο. Στον πρόλογο του βιβλίου, η Ελένη Μπέλλου σημειώνει συγκεκριμένα: "Στο σύνολό του, το έργο διατυπώνει τις απόψεις του συγγραφέα για σημαντικά θέματα της πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού, συμπυκνώνει τις θεωρητικές προσεγγίσεις και το διάλογο που αναπτύχθηκε γύρω απ' αυτά, με κεντρικό ζήτημα ποιοι νόμοι και πώς δρουν στο επαναστατικό μεταβατικό πέρασμα από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης". Η αξία του έργου έγκειται στο γεγονός ότι ο συγγραφέας καταπιάνεται μ' ένα από τα πιο δύσκολα και σημαντικά προβλήματα, αυτό της ανάπτυξης της οικονομικής θεωρίας, και μ' αυτή την έννοια η συμβολή του έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού εμβαθύνει σε θεωρητικά ζητήματα οικοδόμησης, κατά το μακρόχρονο μεταβατικό επαναστατικό πέρασμα από τον παλιό καπιταλιστικό στο νέο σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής. Στο συγκεκριμένο έργο, όπως αναφέρεται στον πρόλογο, "...αναδεικνύεται έμμεσα η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη για τη διαδικασία οικοδόμησης της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας... ".

Το έργο του Ι. Στάλιν, αν και μικρό σε όγκο και συμπυκνωμένο, είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή για τα δεδομένα του περιεχομένου και των ζητημάτων που πραγματεύεται, γεγονός που συμβάλλει στη μελέτη του χωρίς να μειώνει στο παραμικρό την αξία του θεωρητικού βάθους στην επεξεργασία τόσο σημαντικών προβλημάτων. Αυτό του δίνει και τη δύναμη του θεωρητικού έργου με εκλαϊκευμένο τρόπο, προσιτού στη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, πράγμα αναγκαίο και απαραίτητο μετά και τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Οπως αναφέρεται στον πρόλογο, "τα ζητήματα θεωρίας που θίγει ο Ι. Στάλιν στο έργο του αξίζει να μελετηθούν σε σχέση με το πώς αναπτύσσεται η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη μέσα στο κόμμα σε όλη τη μεταγενέστερη πορεία του, μέχρι την επικράτηση της "περεστρόικα" και της αντεπαναστατικής ανατροπής" και ότι "τα συμπεράσματα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού... ".

Σ. Σ.

"Επενδύσεις" και παιxνίδια

Ασαφή εικόνα εμφανίζεται πως έχει η κυβέρνηση για την πολυδιαφημιζόμενη ως τη "μεγαλύτερη επένδυση της χώρας", την επένδυση της πολυεθνικής TVX Gold της επίμαχης μονάδας χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Οπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου ερωτηθείσα σχετικά, οι Καναδοί δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την περιβαλλοντική μελέτη που υποχρεούνται να καταθέσουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, και που θα έπρεπε να είχε κατατεθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οπως συμπλήρωσε η υφυπουργός, κάλεσε δύο φορές τους εκπροσώπους της πολυεθνικής και τη διαβεβαίωσαν ότι η επένδυση θα γίνει και θα είναι και μεγαλύτερη. Πιστεύω είπε η Αννα Διαμαντοπούλου, ότι θα επισπεύσουν γιατί μετά το τέλος του 1999 χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης. Μήπως τελικά οι κακές γλώσσες που θέλουν τους Καναδούς να μην ενδιαφέρονται πράγματι για την επένδυση, αλλά για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια με τη μετοχή της εταιρίας, αληθεύουν;

ΠΡΟΣΩΠΟ
Φάτος Νάνο

Αργησε λίγο αλλά το έριξε... το λάδι στη φωτιά ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο. Μέσα στην περασμένη βδομάδα, πήρε δύο φορές θέση για τα τεκταινόμενα στη γειτονική ΝΟ Γιουγκοσλαβίας αποφαίνοντας πως οι πράξεις ένοπλων Αλβανών αυτονομιστών στο Κόσσοβο δεν είναι "τρομοκρατικές" ενέργειες αλλά "έκφραση αυτοάμυνας"! Δεν παρέλειψε, βέβαια, να καταφερθεί κατά της πολιτικής του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαρακτηρίζοντάς την "τρομοκρατική", ακολουθώντας τη φρασεολογία του συρμού στα διεθνή και διπλωματικά "σαλόνια"!

Και δεν έφτανε μόνον αυτό... Την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να λάβουν τα μέτρα τους ζητώντας ειδικότερα την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Αλβανία (εννοείται... κοντά στη μεθόριο με τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας) θεωρώντας την παρουσία τους στη χώρα του "αναγκαία ως παράγοντα πίεσης αλλά και ως μέσο για την αποτροπή των συγκρούσεων".

Τι "περίεργο"! Οι πολεμοκάπηλες δηλώσεις του Φάτος Νάνο δε φάνηκαν να προκαλούν έκπληξη σε κανέναν από τους έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία) που συγκροτούν τη λεγόμενη "Ομάδα Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό. Ουδείς από τους "μεγάλους" δεν έσπευσε να πάρει θέση και να καταδικάσει τις δηλώσεις του Φάτος Νάνο, πλην, ίσως, της Ρωσίας που αναφέρθηκε διφορούμενα στην ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης αυτονομιστών στην Αλβανία. Ισως, γιατί προς το παρόν... το ρόλο των "κακών" στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, τον φορτώνουν παντί τρόπω... στους Σέρβους.

Δ. ΟΡΦ.

Η άλλη όψη του καπιταλισμού

Την περασμένη Παρασκευή η ιαπωνική κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 16,6 τρισ. γιέν (128 δισ. δολάρια). Μεταξύ των μέτρων αυτών, ήταν και ορισμένες προσωρινές μειώσεις στη φορολογία μεγέθους 4 τρισ. γιέν (πάνω από 32 δισ. δολάρια), προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση (και κατανάλωση) με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γιαπωνέζων. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας - που αποτελεί ένα από τα 3 μεγάλα κέντρα του ιμπεριαλισμού - επιδιώκει την αναθέρμανση της κλυδωνιζόμενης οικονομίας με κρατικές παρεμβάσεις και όχι με μέτρα στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης των αγορών και του "λιγότερου κράτους", όπως συμβαίνει στα άλλα δύο κέντρα του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση) και στις περισσότερες σχεδόν χώρες του κόσμου.

Η παραπάνω είδηση, δε θα είχε τόσο ενδιαφέρον, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν είχε εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή της, για τα μέτρα ενίσχυσης των κρατικών παρεμβάσεων, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, χαιρέτισε τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε "τολμηρή πρωτοβουλία".

Και παρότι τα μέτρα κρατικής παρέμβασης, που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αποτελούν την άλλη όψη του σύγχρονου καπιταλισμού, είναι ολοφάνερο ότι δε συμπεριλαμβάνονται στο μονόδρομο της φιλελευθεροποίησης των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας. Τι λένε, λοιπόν, οι εγχώριοι οπαδοί και εραστές του "λιγότερου κράτους";

Απαραίτητες... διευκρινίσεις

Τη γνωστή τακτική της ολάκερης πίτας και του χορτάτου σκύλου εξακολουθεί να εφαρμόζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της πώλησης κάτω του τιμολογιακού κόστους, που τον τελευταίο καιρό ζητά επίμονα. Βλέπετε, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ τα έχουν... χρειαστεί για τα καλά με την επέλαση των πολυεθνικών, βλέποντας ότι τώρα τα κέρδη τους απειλούνται από κάποιους ακόμα πιο ισχυρούς.

Με προχτεσινή, λοιπόν, ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΜΕ επαναφέρει το σχετικό αίτημα. Παράλληλα, φροντίζει να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: Πρώτον ότι το πρόβλημα των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ δεν είναι με τις πολυεθνικές αλυσίδες, που εξαγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά με πολυεθνικές που "δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα". Και δεύτερον διευκρινίζει ότι "σε καμία περίπτωση η απαγόρευση της πώλησης κάτω του κόστους" που ζητούν δε θα πρέπει να θίξει τη διακριτική μεταχείριση της οποίας χαίρουν τα σούπερ μάρκετ από τις βιομηχανίες - προμηθευτές τους. Δηλαδή, τα σούπερ μάρκετ να μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν κάτω του τιμολογιακού κόστους των βιομηχανιών και να πουλάνε πάνω από αυτό!

Οχι, παίζουμε!

Στα νύχια της "ελεύθερης αγοράς"

Για θέματα καταναλωτή συνήλθαν χτες οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Για θέματα, δηλαδή, που αφορούν τους πολίτες, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν οι υπουργοί φρόντισαν ωραία - ωραία να ρίξουν απροστάτευτους στη ζούγκλα της "ελεύθερης" αγοράς καλώντας τους κατά καιρούς να... αυτοπροστατευτούν. Στην πραγματικότητα όσες συσκέψεις κι αν γίνονται με τυμπανοκρουσίες και για να ευλογούν τα γένια τους οι θιασώτες της "απελευθερωμένης" αγοράς, δεν μπορεί παρά να είναι άνευ ουσίας. Κι αυτό, γιατί όσο παραμένει ως κοινός παρονομαστής σ' όλες αυτές τις κατά τα άλλα γεμάτες ενδιαφέρον για τους καταναλωτές υψηλές επαφές η "ελεύθερη" αγορά που ευαγγελίζονται, οι καταναλωτές θα είναι μονίμως απροστάτευτοι στα νύχια της ασυδοσίας των επιχειρήσεων.

Η απάτη του ΕΥΡΩ

Μια πρωτοφανής εκστρατεία παραπληροφόρησης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με αφορμή τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος (ΕΥΡΩ). Ολοι οι έγκυροι αναλυτές και ειδικοί καλούνται από τα ΜΜΕ να αποφανθούν για τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας, στις συναλλαγές και τις επιπτώσεις στο... χρηματιστήριο, δημιουργώντας έτσι ένα αδιαπέραστο τείχος παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες, με στόχο ακριβώς να αποσιωπήσουν το κυρίαρχο: Οτι, δηλαδή, η επιβολή του ΕΥΡΩ σηματοδοτεί τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών μαζών, τη ...διασφάλιση της αιώνιας λιτότητας, την παραπέρα άνοδο της ανεργίας, την περιθωριοποίηση και εξαθλίωση εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακριβώς γιατί πίσω από το ΕΥΡΩ, υπάρχει το γνωστό "Σύμφωνο Σταθερότητας", έμπνευσης Μπούντεσμπανκ. που επιβάλλει στα κράτη - μέλη να κρατούν τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, φυσικά με δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, λιτότητα, κ. ο. κ., διαφορετικά θα τους επιβάλλονται πρόστιμα. Επιπλέον, "εκκρεμεί" η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Τ. Βάιγκελ, η οποία απαγορεύει στα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν τα όποια πλεονάσματα έχουν κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές ανάγκες.

Αλλη μια φορά επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό και να τον πείσουν ότι με το ΕΥΡΩ θα φάει με χρυσά κουτάλια. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι χρειάζεται αγώνας για να αποκαλυφθεί η απάτη τους.

Νέα δεσμά

Στην ΟΝΕ

μας πάν' με φόρα,

ντε, λαέ,

στην ανηφόρα,

ντε, με όλα σου

τα βάρη,

που 'χεις πάνω

στο σαμάρι!

Στην ΟΝΕ

μας πάν' στο "Εύρω",

ντε, τι σ' έπιασε

το νεύρο,

ντε και κάτω

το κεφάλι,

ντε, αιώνιε

χαμάλη!

Στην ΟΝΕ

μας πάν' οι λίγοι,

και η πάλη πια

επείγει,

με το νέο

νόμισμά τους

σφίγγουν, κόσμε,

τα δεσμά τους!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ