ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συρρικνώνονται μέσα από τη "συγχώνευση"

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης, απαντώντας σε Ερωτήσεις του Μπ. Αγγουράκη και της Μ. Μπόσκου, είπε ότι θα "νοικοκυρέψει" με κοινές υπηρεσίες τα επαρχιακά νοσοκομεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία της Πτολεμαϊδας και του Αγ. Νικολάου στο Λασήθι έφεραν χτες στη Βουλή, με Αναφορά και Ερώτηση, αντίστοιχα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Μπόσκου.

Οπως προέκυψε από τις απαντήσεις του παριστάμενου υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη, η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία της συγχώνευσης των νοσοκομείων και του "νοικοκυρέματος του χώρου" αποφεύγει να επιλύσει τα προβλήματα, τόσο της υποδομής τους, όσο και της έλλειψης του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την αναφορά των εργαζομένων, αλλά και της προέδρου του "Μποδοσάκειου" Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αφορούν πολλές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα την ελλιπή λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι έχουν ήδη εγκριθεί νέες θέσεις για το νοσοκομείο, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει τη συγχώνευση του νοσοκομείου με αυτό της Κοζάνης μέσω της λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ. Στα πλαίσια αυτά, θα λειτουργεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο και κοινές υπηρεσίες με συμπληρωματικές λειτουργίες.

Η Μ. Μπόσκου ανέφερε ότι οι καταγγελίες στηρίζονται σε στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η πρόεδρος του νοσοκομείου, από τα οποία προκύπτει ότι ενώ το νοσοκομείο χτίστηκε με προδιαγραφές 250 κλινών λειτουργούν μόνο 130 και λόγω ελλείψεων δεν αξιοποιείται η υποδομή του ιδρύματος. Η βουλευτής ζήτησε την κάλυψη των κενών και όχι τη μείωσή τους ή το μοίρασμα των κενών με το νοσοκομείο της Κοζάνης και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας.

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Λασηθίου, κατήγγειλε στην Ερώτησή του ο Μπ. Αγγουράκης, καθώς, λόγω των ελλείψεων, δε λειτουργούν αρκετές κλινικές και δεν έχει αρχίσει η ανέγερση της νέας πτέρυγας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη απάντηση, ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης είπε ότι δόθηκαν ήδη εγκρίσεις για θέσεις προσωπικού στο νοσοκομείο και έχει προβλεφτεί κονδύλι για την επέκταση του νοσοκομείου. Επανέλαβε όμως τη θέση του για συγχώνευση των τριών νοσοκομείων που λειτουργούν στο νομό σε ένα ενιαίο ΝΠΔΔ στα πλαίσια του "νοικοκυρέματος", που στην πράξη σημαίνει, όπως παντού άλλωστε, περικοπές.

Ο Μπ. Αγγουράκης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις ανησυχίες των φορέων της περιοχής, αφού ούτε χτες αναλήφθηκε κάποια δέσμευση για την αποπεράτωση της επέκτασης του νοσοκομείου. Και αυτό γιατί το ένα δισ. που ανέφερε ο Μ. Σκουλάκης δεν επαρκεί, αφού η συνολική αξία της αποπεράτωσης ανέρχεται στα πέντε δισ. δρχ.. Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, από την τοποθέτηση του υπουργού προκύπτει ότι ο λαός του Λασηθίου θα περιμένει αρκετά χρόνια ακόμα για την αποπεράτωση του νοσοκομείου, ενώ τα όσα είπε ο υφυπουργός για τη συγχώνευση επιβεβαιώνουν τους φόβους για περικοπές και συρρίκνωση του νοσοκομείου.

Να αλλάξει προσανατολισμό...

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, στη συνεδρίαση της Βουλής για τα 49 χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πανηγυρική συνεδρίαση, με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συμπίπτει με την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας του Οργανισμού, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, με ομιλίες εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,αναφέρθηκε κριτικά στην 50χρονη ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι είχε ιδρυτικό μέλος του την Ελλάδα, στις εποχές εκείνες που κάθε άλλο παρά ήταν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, με τις διώξεις κομμουνιστών και αγωνιστών. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο "εξάντλησε τον αγώνα του για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με την καταγγελία των σοσιαλιστικών χωρών και την άκριτη στήριξη όλων των αντικαθεστωτικών από τις χώρες αυτές. Δε βρήκε να πει όμως λέξη για πραγματικά άγριες σφαγές λαών, όπως της Αλγερίας, της Μαδαγασκάρης, του Κογκό, της Ζιμπάμπουε, της Αιγύπτου από κράτη - μέλη του".

"Στις μέρες μας", συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, "το Συμβούλιο της Ευρώπης σπεύδει, δυστυχώς, να νομιμοποιήσει τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην Πρώην Γιουγκοσλαβία - την κατοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης - στην Αλβανία και αλλού".

Καταλήγοντας, ο Στρατής Κόρακας σημείωσε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης, απαλλαγμένο από τη σημερινή ιδεολογία του και με έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, "γι' αυτό όμως χρειάζεται ένας άλλος προσανατολισμός". Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και "από την πλευρά μας, ως ΚΚΕ, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας".

Το θέμα της Κύπρου έθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αφού εξήγγειλε την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα. Οπως είπε, "η εισβολή και παράνομη κατοχή ενός κράτους - μέλους από ένα άλλο κράτος - μέλος του Οργανισμού είναι απαράδεκτη και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αναζητηθούν αποτελεσματικότεροι τρόποι παρέμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Διεθνούς Κοινότητας προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης λύσης".

Παρεμβαίνοντας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Βύρων Πολύδωρας υπογράμμισε πως "πρέπει να προβάλλουμε τα εθνικά δίκαια" στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, "αφού τα σύννεφα πυκνώνουν και με τους εχθρούς και με τους συμμάχους". Μάλιστα, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, γιατί δεν ήταν στο Στρασβούργο, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα. Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι "το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ίσως ο διεθνής οργανισμός που έχει κερδίσει περισσότερο την εκτίμηση των πολιτών". Κριτική όσον αφορά την ανοχή προς την Τουρκία, άσκησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, λέγοντας ότι ο θεσμός "παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και παρεκκλίσεων από τις αρχές του". Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναφέρθηκε στη μη παρουσία του πρωθυπουργού στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, λέγοντας ότι η παρουσία πρωθυπουργών είναι κάτι που δε συνηθίζεται.

Χρέος όλων να αντιδράσουν

Να λοιπόν που η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί, όταν θέλει. Και μάλιστα αστραπιαία, αποτελεσματικά, με υπερβάλλοντα ζήλο και με "τσαμπουκά". Αρκεί να τη... συγκινεί το θέμα και να έχει να κάνει με τον πατροπαράδοτο ρόλο της. Εναν ρόλο, που δεν προσδιορίζεται ασφαλώς από τις εκδηλώσεις των μεμονωμένων οργάνων της, όσο και αν "καθοδηγεί" υποχρεωτικά τη συμπεριφορά τους, αλλά που πηγάζει από τις ίδιες τις δομές και την αποστολή των κεντρικών μηχανισμών του αστικού κράτους και της δικτατορίας του. Προσφέρεται, θα αναρωτηθούν ίσως ορισμένοι, το επεισόδιο της σύλληψης του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μετά από μήνυση "συναδέλφου" του για"συκοφαντική δυσφήμιση", κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ του σωματείου, για την εξαγωγή ή την επαναβεβαίωση ανάλογων συμπερασμάτων;

Θα απαντήσουμε, κατηγορηματικά "ναι", υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις εξαιρετικά επικίνδυνες προεκτάσεις αυτού του κρούσματος, στο βαθμό που περάσει έτσι, σαν ένα απλό επεισόδιο ανάμεσα σε τόσα άλλα. Η, πολύ περισσότερο, στο βαθμό που βρει μιμητές τόσο σε επίπεδο συνδικαλιστών ή άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, όσο και στο επίπεδο των διωκτικών αρχών, πάνω από τις οποίες βρίσκεται βεβαίως η πολιτική εκτελεστική εξουσία, την οποία δεν είδαμε ακόμα να αντιδράσει. Πριν λίγο καιρό επισημαίναμε τους ίδιους κινδύνους, με αφορμή την ποινική δίωξη συνδικαλιστών του ΜΙΝΙΟΝ μετά από μήνυση του προέδρου της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή σε ανακοίνωσή τους ασκούσαν κριτική στον εν λόγω συνδικαλιστή για τη στάση του στον αγώνα των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ! Τώρα η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται στο ΣΕΗ, σε ακόμα πιο επικίνδυνη έκδοση. Και δεν είναι μόνο η άθλια μεθόδευση του ανεκδιήγητου πρωταγωνιστή - μηνυτή, που επιστράτευσε το όποιο υποκριτικό του ταλέντο για να παραδώσει τον γεν. γραμματέα του σωματείου στα αστυνομικά όργανα, με τρόπο που παραπέμπει σε πρακτικές άλλων εποχών, οι οποίες έχουν μάλιστα αποδοθεί άριστα σε κινηματογραφικές ταινίες που αναφέρονται στην περίοδο της κατοχής... (Από τη μια - λέει - του εξέφραζε τη συμπάθεια και την εκτίμησή του και από την άλλη έκανε νεύμα στους αστυνομικούς να τον συλλάβουν!). Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη σύλληψη ενός συνδικαλιστή, γιατί στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου εξέφρασε την άποψή του για ενδοσωματειακά προβλήματα και θέματα! Και αν αυτή η πράξη (σύλληψη οποιουδήποτε πολίτη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης) είναι - σύμφωνα με την άποψη επιφανών νομικών - πράξη υπερβολική έως καταχρηστική για τα νομικά δεδομένα, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι μια πράξη ιδιαζόντως απεχθής και επικίνδυνη και συνάμα πρωτοφανής για τη συνδικαλιστική δεοντολογία και πρακτική. Μια εξέλιξη που, μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην κατεύθυνση της φίμωσης των μη αρεστών φωνών ακόμα και μέσα στα συνδικάτα και στους άλλους μαζικούς φορείς!

Γι' αυτό επιβάλλεται να καταγγελθεί και να αποκρουστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο σαν πρόβλημα δημοκρατίας. Οχι μόνο από τον χώρο των ηθοποιών, αλλά από το σύνολο του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, από το σύνολο του συνδικαλιστικού και του μαζικού κινήματος. Οσοι νομίζουν ότι δεν τους αφορά ή όσοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, θα πρέπει να σκέφτονται ότι ίσως έρθει η σειρά τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ