ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Στήριξη" στο κύρος του θεσμού

Αλυτα εξακολουθούν να παραμένουν τα προβλήματα στελέχωσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προβλήματα που έθεσε πριν ημέρες και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γεώργιος Κασιμάτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο παραίτησής του, από τη στιγμή που, όπως διευκρίνισε χτες μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΣΡ,δε γίνει η πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού και ο ίδιος και το ΕΣΡ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.

Ο Γ. Κασιμάτης μεταφέροντας την άποψη και τη θέση όλων των μελών του ΕΣΡ, υπεραμύνθηκε του θεσμού του ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χάσει το κύρος του και την αξιοπιστία του και να υποβαθμιστεί. "Δε θέλουμε", είπε, "να υπονομευτεί από οποιονδήποτε το κύρος του θεσμού" και σημείωσε πως η κάθε "κίνηση του ΕΣΡ θα στηρίζει το κύρος του".

Ανοιχτά παραμένουν για συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας (θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη), εκπομπές και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν ορισμένα θέματα από δελτία ειδήσεων. Μεταξύ αυτών, θα συζητηθούν το ριάλιτι σόου του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί" - εκπομπή που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το ΕΣΡ - ο τρόπος που παρουσιάστηκε η υπόθεση Πάχτα, τα όσα καταγγέλθηκαν στην εκπομπή "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" για στημένα ρεπορτάζ, καθώς και τα όσα είπε κατά του ΕΣΡ ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το αίτημα του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Ερευνας, Δημοσκοπήσεων και Ελέγχου Αγοράς) για κοινωνικά μηνύματα. Το ΕΣΡ είναι προς το παρόν επιφυλακτικό. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τα όσα είπε χτες, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτης. Θα πρέπει δηλαδή το ΕΣΡ να δει κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις αγοράς προάγουν το κοινωνικό συμφέρον ή εξυπηρετούν ανάγκες κυκλοφορίας εμπορευμάτων και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Διαφορετικό θα ήταν το ζήτημα εάν ζητούσε κοινωνικό μήνυμα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία κάνει στατιστικές έρευνες. Το ΕΣΡ θα καλέσει τους εκπροσώπους του ΣΕΔΕΑ σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Τέλος χτες έγινε γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Μεταφορών μελέτη για δίκτυο ελέγχου συχνοτήτων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα κοστίσει περίπου 4 - 5 δισ. Το δίκτυο ελέγχου - όταν βέβαια ολοκληρωθούν οι έρευνες - θα μπορέσει να λύσει τα χέρια του ΕΣΡ, αφού θα μπορεί να γίνεται πλήρης έλεγχος όλων των εκπομπών.

Φωτογράφισε τη γενέτειρά του

Ο Σπύρος Μελετζής και το νησί του, η Ιμβρος, παρουσιάζονται σήμερα στις 20.15 στην ΕΤ - 1. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ: "Η Ιμβρος του Σπύρου Μελετζή",ο φωτογράφος αποτυπώνει την προπολεμική και μεταπολεμική ιστορία του νησιού. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος - εξαιτίας της αναγκαστικής απομάκρυνσης - επιστρέφει στη γενέτειρά του που τον διαμόρφωσε και μεταφέρει στο φακόπαιδικές αναμνήσεις, βιώματα χαράς και αγάπης, αλλά και θλίψης ενώ η νοσταλγία του καλλιτέχνη είναι διάχυτη. Ο Μελετζής σκάβει μέσα του και βρίσκει ό,τι εκείνος κρατούσε αναλλοίωτο στα βάθη της ψυχής του, ό,τι κουβάλησε και φύλαξε ως κόρην οφθαλμού κατά την περίοδο της πολυτάραχης ζωής του. Στην ταινία οι μνήμες του, όπως και οι μνήμες τόσων άλλων που μιλούν σ' αυτήν την εκπομπή, έρχονται σε σύγκρουση με τα όσα η "άλλη πλευρά" προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να σβήσει. Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται ακόμη η αθωότητα, το ήθος και η βαθιά γνώση των ανθρώπων της Ιμβρου. Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Αναστασιάδη και η φωτογραφία, βέβαια, του Σπύρου Μελετζή.

O "Θίασος" - ταινία "σταθμός"

Ο σκηνοθέτης του μήνα για τη ΝΕΤ είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.Το κανάλι θα παρουσιάσει σήμερα στις 22.30 το επικό - πολιτικό έργο "Ο θίασος",με φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη. Ενα θέαμα μέσα στο θέαμα, μια ιστορία μέσα στην ιστορία, μέσα από την περιπέτεια ενός περιοδεύοντος θιάσου καταγράφεται η προπολεμική και μεταπολεμική μας πολιτική τραγωδία. Τα μέλη του θιάσου εμπλέκονται σε μια οικογενειακή ίντριγκα - αναφορά στο μύθο των"Ατρειδών", ενώ διασχίζουν τη χώρα ξεδιπλώνεται και ο "μύθος" ολόκληρης της Ελλάδας. Από τον Ιωάννη Μεταξά έως την εκλογική νίκη του Παπάγου και την τελική επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, ο θεατής θα ζήσει σκηνές από το έργο που ανεβάζει ο "Θίασος" του Αγγελόπουλου, ένα έργο, που μας είναι, δυστυχώς, πολύ οικείο. Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1975, με ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ τηςΤαορμίνας 1975, με βραβείο Ιντερφιλμ στο Βερολίνο και στο Φεστιβάλ Βρυξελλών το 1976, αλλά, επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο BIFI στο Φεστιβάλ του Λονδίνου. Εξι βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, ανδρικού ρόλου - Βαγγέλης Καζάν - και γυναικείου ρόλου - Εύα Κοταμανίδου - στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απέσπασε η δημιουργία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο το πήρε από το κοινό. Η μουσική είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ