ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη της αξέχαστης Μάνας μας ΕΥΤΕΡΠΗΣ Αστ. ΝΤΕΞΗ,που μας έφυγε στις 26 Μάη 1994 και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Αιώνια η μνήμη της

Αλκης - Θάλεια

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μας ΑΝΤΩΝΗ ΓΡΑΤΣΙΑ και των θείων μας ΗΛΙΑ, ΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΚΩΣΤΑ και ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ειρήνη Γρατσία - Ζούπινα και Αρίστος Ζούπινας

* * *

Πριν από 50 χρόνια, στις 8 Μάη 1948 η Ακροναυπλία δέχεται μια βάρβαρη και δολοφονική επίθεση. Εκείνη την περίοδο γίνονταν σχεδόν καθημερινά εκτελέσεις αγωνιστών από όλες τις φυλακές της χώρας. Στις 8 Μάη, οι αρχές, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των 600 κρατουμένων της Ακροναυπλίας και τις επικρίσεις της κοινωνίας του Ναυπλίου, προσπάθησαν να παραπλανήσουν τους κρατούμενους αγωνιστές, ανακοινώνοντας ότι θα γίνει μεταγωγή 20 κρατουμένων. Από αυτούς οι 11 ήταν μελλοθάνατοι. Στις διαμαρτυρίες των κρατούμενων η Διεύθυνση της φυλακής τούς διαβεβαιώνει ότι πράγματι θα γίνει μεταγωγή και να πάρουν μαζί τους και όλα τα πράγματά τους. Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες και η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη. Τότε οι χωροφύλακες της φρουράς άρχισαν να πυροβολούν από τις σκοπιές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί κρατούμενοι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε έναν από τους θαλάμους, που οι αγωνιστές έσπευσαν να κλείσουν και να κλειδώσουν τις πόρτες, ένας χωροφύλακας έβαλε την κάννη του αυτόματου στο φινιστρίνι της πόρτας και πάτησε τη σκανδάλη. Ο απολογισμός ήταν δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Αλλά και οι 11 μελλοθάνατοι εκτελέστηκαν.

Ενας από τους νεκρούς της φυλακής, ήταν ο 24χρονος τότε ΜΗΤΣΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (Ντάλας) από το χωριό Φίλια Καλαβρύτων. Ο Ντάλας υπήρξε ακριβός φίλος, σύντροφος και στενός συνεργάτης μου στον αγώνα. Φάγαμε μαζί το πικρό ψωμί της Ακροναυπλίας. Η οικογένειά του πρωτοστάτησε το 1942 στη δημιουργία και καθοδήγηση των ΕΑΜικών οργανώσεων και του ΚΚΕ στο χωριό του. Ο Μήτσος Αναστόπουλος ήταν αντάρτης στο 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ με Γερμανούς στην Κορινθία και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στη μνήμη του Μήτσου Ντάλα προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Μπραχαμίου.

Βλάσης Παπαγιαννακόπουλος

* * *

Στις 10 Μάη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της αξέχαστης αγωνίστριας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Στ. ΜΑΝΤΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 5.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

Ο σύζυγος Στ. Μαντής

Τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Ο Κ. Κ. από τη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας στη μνήμη της γυναίκας του.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελών και φίλων του ΚΚΕ ΒΑΣ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ, ΓΙΑΝ. ΚΟΛΙΑΡΑΚΗ και ΔΗΜ. ΒΑΣΑΛΟΥ,που έφυγαν πρόσφατα, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Σοφίας" Πειραιά, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ.

Ν. και Δ. Καρδάσης

* * *

Στις 14 Μάη κλείνουν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας στα 73 της χρόνια η πολυαγαπημένη μας και αξέχαστη ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΠΙΤΣΑΡΗ,μέλος του ΚΚΕ.

Πέρασαν 28 μήνες από τότε που χάσαμε πρόωρα στα 44 χρόνια του το πολυαγαπημένο και μονάκριβο παιδί μας ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΑΡΗ,γιατρό - παθολόγο. Ο θάνατός του στάθηκε και η αιτία του θανάτου της μητέρας του Θεοπούλας.

Δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ πολυαγαπημένοι μας Θεοπούλα και Κώστα.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΕΠΠ.

Ο σύζυγος της Θεοπούλας και πατέρας του Κώστα, Βασίλης Πιτσαρής

Η σύζυγος του Κώστα Ρούλα Πιτσαρή

* * *

Η Νιόβη Γιαννοπούλου πρόσφερε στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 20.000 δρχ. για την αποπεράτωση ιδιόκτητων Γραφείων της ΝΕ, στη μνήμη του πατέρα της ΦΩΤΗ ΠΑΤΣΙΑΛΟΥ και του εξαδέλφου της ΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ.

* * *

Στις 2 Μάη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, η σύζυγός του Μαρία Ρηγινού προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας Θεσσαλονίκης, 3.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, η Ελένη Αναγνωστοπούλου προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Βύρωνα, 10.000 δρχ.

* * *

Ο Βαγγέλης και η Ανθούλα Αλιβεριώτη, από τη Λίμνη της Εύβοιας, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Νικολάου" Αχαρνών 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη των αδερφών τους: ΒΑΓΓΕΛΗ Αθ. ΑΝΔΡΙΟΛΑ,που σκοτώθηκε στη μάχη της Αθήνας και του βασανισμένου Μακρονησιώτη ΝΙΚΟΥ Αθ. ΑΝΔΡΙΟΛΑ,που πέθανε αργότερα.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ που καταγόταν από την Κόρινθο Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,ΑΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΦΑΝ ΑΛΜΠΑΝΗ,ΤΑΚΗ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,Θ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,ΤΑΚΗ ΠΕΠΠΑ και ΧΡ. ΤΣΟΝΑΪΤΗ προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Χριστόφορος Θεοδωρόπουλος

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή, 10 Μάη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία της Θεοτόκου στον Τρίλοφο, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ

Η σύζυγος Ευαγγελία

Τα παιδιά, τα εγγόνια, τα αδέρφια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ