ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Βιβλίο

Ανθεκτικά χρονικογραφήματα

Μόρφωση, ευρύτατη κουλτούρα, άριστη γνώση της γλώσσας και "έρωτας" για το μακραίωνο κάλλος και τα αποφθεγματικά "μεταλλεύματά" της. Μακρόχρονη, μαχόμενη σε έντυπα των αγώνων του λαού μας, δημοσιογραφική πείρα. Κυρίως, στοχαζόμενο, ορθής κρίσης, άγρυπνο δημοσιογραφικό "δαιμόνιο" αναζήτησης και αποκάλυψης της, συνήθως, κρυμμένης αιτίας και ουσίας των πραγμάτων, των φαινομένων και προβλημάτων του ανθρώπου και της κοινωνίας. Εντόπιας και ξένης. Μεγάλη ευαισθησία για τα ανθρώπινα. Ενασχόληση διαρκής, από την ΕΠΟΝίτικη νιότη του, με την ποίηση (λ.χ. οι στίχοι του για το ΕΠΟΝίτικο τραγούδι, σε μουσική Αργύρη Κουνάδη, "Στα νιάτα του αγώνα", το "Πέτα αητέ" για την Εθνική Αντίσταση). Κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: θυμός για την αντιανθρώπινη, χαώδη αταξία της "νέας τάξης", για την καταστροφή της φύσης, για τα "μικρά" και "μέγιστα" δράματα των ανθρώπων και λαών (του δικού μας και άλλων, λ. χ. της Βοσνίας), για την ασυδοσία των κρατούντων στην ηλεκτρονική, αντι - επικοινωνιακή, κατ' ουσίαν, εποχή μας. Θυμός που προσδίδει στα κείμενά του ελκυστικά σχολιαστικό, αστραποβόλο "νεύρο" και στα ποιήματα, αναλόγως, λυρικό ή σατιρικό οίστρο. Με όλα αυτά τα "δομικά υλικά", είναι "χτισμένα" τα ποιήματα και χρονικογραφήματα του Γιώργου Τσαπόγα,με τον εύγλωττο, στο δεύτερο σκέλος του, τίτλο "Περιπλανήσεις στη νέα (α) ταξία".Το βιβλίο προλογίζει εύστοχα ο Αντώνης Ντρέκος - πρόεδρος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ - Αμστερνταμ - Σένγκεν (μέλος του ΔΣ της οποίας είναι ο Γ. Τσαπόγας). Αξιο αναφοράς είναι και το ταιριαστό στο βιβλίο, εξώφυλλο, με σχέδιο του 6χρονου Ορέστη, τη γέννηση του οποίου γιόρτασε ο παππούς του Γ. Τσαπόγας και μ' ένα πανανθρώπινης τρυφερότητας, ποίημα.

"Το χρονικογράφημα αποτελεί αντανάκλαση της πραγματικότητας και διαρκεί όσο ο βιολογικός κύκλος ορισμένων εντόμων, των "εφήμερων" (... ) ", γράφει εισαγωγικά ο Γ. Τσαπόγας. Αυτή είναι μια γενική αρχή για την αντοχή των χρονικογραφημάτων. Διαβάζοντας, όμως, κανείς τη μεγάλη, ευρηματική, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θεματική ποικιλία των κειμένων και τα αισθαντικά ποιήματα του Γ. Τ., διαπιστώνει ότι το "εφήμερο" γίνεται ανθεκτικό στο χρόνο, όταν ο δέκτης - πομπός του μπορεί - αλλά και νιώθει χρέος του - με "μια εικόνα, ένα τραγούδι, ένα λουλούδι, το χαμομήλι", να αποδώσει "το διφορούμενο χαμόγελο της Τζοκόντα, αλλά και της Ολμπράιτ, το σαξόφωνο του Κλίντον, στη διαχρονική τους σχέση με τα ταπεινά και τα μεγάλα".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Εφιαλτική προοπτική

"Το συμπέρασμα είναι ότι αποτελεί μύθο το ιδεολόγημα της ελίτ, ότι για να επιβιώσει μια χώρα στη σημερινή διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς πρέπει να ανήκει σε κάποιο μπλοκ και ότι μόνο αν αφήνει όσο πιο ελεύθερη γίνεται την κίνηση κεφαλαίου ανταμείβεται. Για παράδειγμα, η ένταξη του Μεξικού στη NAFTA κάθε άλλο παρά μείωσε τη μαζική αθλιότητα και φτώχεια. Και η Ελλάδα, με την ένταξή της στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταλήξει να είναι το Μεξικό της ΕΕ...".

Η εκτίμηση δεν ανήκει σε κάποιον ...δογματικό κομμουνιστή, εγκλωβισμένο στις δήθεν θέσεις του ΚΚΕ, περί απομόνωσης και περιχαράκωσης της Ελλάδας. Αποτελεί την κατακλείδα ενός άρθρου του καθηγητή κ. Τάκη Φωτόπουλου, που δημοσιεύεται στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία". Και είναι φανερό ότι, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθούν και αποφασιστικά αντιπαλευτούν από τους εργαζόμενους οι εφιαλτικές προοπτικές του "μονόδρομου" της ΕΕ, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό μας.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Πρόεδρος Σουχάρτο

Μάχη με το χρόνο φαίνεται να δίνει ο 76χρονος Ινδονήσιος Πρόεδρος Σουχάρτο, καθώς η έναρξη της 7ης - συνεχούς - θητείας του στον προεδρικό θώκο της χώρας "εγκαινιάστηκε" με εξεγέρσεις φοιτητών σε πλήθος αστικών κέντρων της Ινδονησίας. Θα καταφέρει, άραγε, να ολοκληρώσει και αυτή τη θητεία; Για πόσο ακόμη θα επιβιώνει το διεφθαρμένο καθεστώς που κυβερνά τη χώρα, βυθίζοντάς τη - με τη "βοήθεια" των οδηγιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - στο χάος της οικονομικής κρίσης;

Κανείς δε φαίνεται να μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στα παραπάνω δύο ερωτήματα. Κυρίως, επειδή κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια για πόσο ακόμη οι έξωθεν σημερινοί, αλλά και επίδοξοι ξένοι ..."επενδυτές" και μεγαλοπαράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής θα είναι σε θέση να συγκρατούν - με τα "δόντια", είναι αλήθεια... - την κυβέρνηση του Προέδρου Σουχάρτο στην εξουσία!

Πάντως, αυτοί που δεν "καταλαβαίνουν" από την κυβερνητική αναλγησία ή τη βία των στρατιωτών, που περιπολούν τους τελευταίους μήνες στις πόλεις της Ινδονησίας με εξοπλισμό "αστακού", είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι έχουν επωμιστεί στους ώμους τους την "τιμή" και την "αντίσταση" της ινδονησιακής αστικής κοινωνίας απέναντι στη λαίλαπα των αντιλαϊκών πολιτικών. Επειδή, όμως, μόνον οι διαδηλώσεις των νέων δεν αρκούν για να ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό "στάτους κβο" στην Ινδονησία, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο το ακόλουθο ερώτημα: Θα μπορέσουν, άραγε, οι κινητοποιήσεις των νέων να "συγκινήσουν" και να συμπαρασύρουν σε δράση και άλλα τμήματα της ινδονησιακής κοινωνίας;

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

"Μαύρο" χιούμορ

Κι ενώ ο πρωθυπουργός είπε όσα είπε στην προχτεσινή του συνέντευξη. Κι ενώ, την ίδια στιγμή, τα ΜΑΤ "παρέδιδαν" το πρώτο "μάθημα" πρακτικής εφαρμογής στους εκπαιδευτικούς, στους υπάλληλους της Ιονικής και του "Μινιόν". Ενώ, τέλος πάντων, γίνονται τόσα, που όλοι τα γνωρίζουμε, ο Μ. Δασκαλάκης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, δήλωνε στο "Εξυπνο Χρήμα": "Δεν επιτρέπεται σε κανέναν υπουργό να μη θυμάται ότι είναι μέλος μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης"...

Ευτυχώς, που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ, με κάποια αίσθηση του χιούμορ... Εστω και "μαύρου".

Ευρω - ομολογίες

"Η νομισματική πολιτική δεν είναι ούτε γενεσιουργός αιτία της υψηλής ανεργίας, ούτε πανάκεια για την αντιμετώπισή της". Ετσι ξεκίνησε προχτές την ομιλία του, μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, ο νέος ισχυρός άνδρας της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ολλανδός Β. Ντούιζενμπεργκ.

Και όσον αφορά το δεύτερο - ότι δεν είναι πανάκεια - δε χρειαζόταν καν να το αναφέρει. Οι πάντες το ξέρουν, παρά τα όσα λένε μερικοί μερικοί, όπως ο δικός μας πρωθυπουργός. Αλλά το πρώτο τι το ήθελε; Τόσα χρόνια τραπεζίτης, ο κ. Ντούιζενμπεργκ, δεν ξέρει ότι στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, η νομισματική πολιτική και, γενικότερα, η οικονομική πολιτική, όταν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας, είναι μια βασική αιτία και της υψηλής ανεργίας; Αλλωστε, ο ίδιος, συνεχίζοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό κόστος στον τομέα της απασχόλησης, για να επιτευχθούν οι στόχοι της κοινοτικής νομισματικής πολιτικής. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι για να είναι η νομισματική αυτή πολιτική αποτελεσματική, πρέπει να συνοδεύεται και από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια υπεύθυνη πολιτική αποδοχών. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ένταση της αντιλαϊκής φορολογικής αφαίμαξης και σκληρότερη λιτότητα.

Τα "νούμερα"

Ευημερούν

οι αριθμοί,

μα ο λαός

γογγύζει,

αχ, πότε θά'ρθει

η στιγμή,

σωστά

ν' αποφασίζει,

αχ, πότε πια

τα ..."νούμερα"

θα πάψει

να ψηφίζει!

Ευημερούν

οι αριθμοί,

ψευτιές,

παραχαράξεις,

αχ, κόσμε, πότε

με ορμή,

τα ξύλα

θε ν' αρπάξεις,

να τους "μετρήσεις"

τα πλευρά,

να μάθουν

από "πράξεις"!

Ο οίστρος

Αντιπολίτευση των ΜΑΤ!

Το αντίθετο θα ήταν "είδηση". Η ηγεσία της ΝΔ, η οποία καθημερινά βομβαρδίζει την "κοινή γνώμη" με δεκάδες ανακοινώσεις επί παντός επιστητού, δεν ψέλλισε ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στην Ιονική και το ΜΙΝΙΟΝ. Είναι ολοφάνερο ότι επιδοκιμάζει τέτοιες ενέργειες, γιατί πάνω απ' όλα βάζει την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα του "εθνικού στόχου" της ένταξης στην ΟΝΕ. Οι εργαζόμενοι, όμως, που ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει ΟΝΕ, βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Υπουργικές... βόλτες

Εμ, γιατί να συνεδρίαζε εκείνο το έρμο το Υπουργικό Συμβούλιο κάθε βδομάδα, αν δεν έπαιρνε τέτοιες... ρηξικέλευθες αποφάσεις όπως η χτεσινή; Ακούσατε, ακούσατε, λοιπόν: Οπως εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός και όπως ενέκριναν ομοφώνως οι υπουργοί, από τις 15 Μάη μέχρι τις 15 Ιούλη, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, επικεφαλής πολυμελών κομματικών κλιμακίων, θα εκδράμουν ανά τη χώρα! Ξέρετε γιατί; Γιατί, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, θα πηγαίνουν να λύνουν προβλήματα επί τόπου και ακαριαίως (!) καθώς και να εξηγούν πόσο καλή είναι η κυβερνητική πολιτική...

Για το πόσο ευδιάκριτα είναι τα "ζόρια" της κυβέρνησης, για να περάσει την πολιτική της, είναι περιττό να συμπληρώσουμε οτιδήποτε. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έρχονται δημοτικές εκλογές, ενώ παρά τις διαψεύσεις ο θόρυβος περί πρόωρων βουλευτικών δεν έχει κοπάσει. Με άλλα λόγια, είναι ό,τι πρέπει για να μας θυμίσει η κυβέρνηση εκείνο το τραγουδάκι που λέει "ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από κει και από δω...". Ασε που δεν αποκλείεται να "βολτάρει" και ο πρωθυπουργός. Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα...

Η παγκόσμια φτώχεια

"Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια, κερδίζοντας λιγότερα από 370 δολάρια (περίπου 115.000 δραχμές) το χρόνο, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1975 και σήμερα φτάνει το 1,3 δισεκατομμύριο. Οι εφτά στους δέκα από τους πάμπτωχους της Γης είναι γυναίκες. Η φτώχεια είναι η βασική αιτία, που εκατομμύρια μωρά δεν εμβολιάζονται, που δεν υπάρχει καθαρό, πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 600.000 γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα κάθε χρόνο".

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, όπως και πολλά άλλα, περιέχονται σε μια επιστολή ομάδας γιατρών απ' όλο τον κόσμο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση "British Medical Journal".

"Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα Υγείας σ' όλο τον κόσμο είναι η φτώχεια και η σοβαρότητα του προβλήματος είναι τέτοια, που να κάνει πιθανή μια παγκόσμια κρίση Υγείας και να απειλεί τα επιτεύγματα των τελευταίων τριών δεκαετιών".

Αυτό εκτιμά η ομάδα των γιατρών και, αναμφίβολα, έχει απόλυτο δίκιο. Η παγκόσμια, συνεχώς διευρυνόμενη και εντεινόμενη φτώχεια - παρά την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και των τεχνολογικών δυνατοτήτων - αποτελεί μια ακόμη τραγική συνέπεια της κυριαρχίας των πολυεθνικών του κεφαλαίου, πάνω στους λαούς και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη. Και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, όσο η κυριαρχία αυτή δεν ανατρέπεται και δεν αναλαμβάνουν οι λαοί τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ