ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Παρά την καταγγελία της πλειοψηφίας του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,για τις παράνομες και πραξικοπηματικές εκλογές που κήρυξε η μειοψηφία της ΔΑΚΕ (Τάκης Σιμονετάτος, Γιώργος Μυλωνάς, Παύλος Φιλίππου), πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (10/5) οι αντικαταστατικές εκλογές, με παράλληλα παρατράγουδα. Τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος της Εταιρείας, πάντως, δεν προσήλθαν (από τα 550 μέλη ψήφισαν μόνο 67). Πολλά ήταν, επίσης, και τα μέλη που παραπλανήθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τρεις από τους υποψηφίους (Γιάννης Τυπάλδος, Χρήστος Καρδούλας, Οδυσσέας Λάππας), αναγνωρίζοντας την παράνομη διεξαγωγή των εκλογών, απέσυραν την υποψηφιότητά τους πριν από την ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία, πάντως, του ΔΣ, το οποίο υφίσταται και λειτουργεί, Κ. Φέρρης, Χ. Παπαδόπουλος, Λ. Βουδούρη, Ν. Ζερβός κατέθεσαν πριν την ψηφοφορία αίτηση ακυρότητας των εκλογών, ενώ παρόμοιες ενστάσεις κατέθεσαν και άλλα 8 μέλη της Εταιρείας. Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Εταιρείας επισημαίνει ότι οι Κ. Ζηρίνης, Π. Σκλάβος και Π. Παπακυριακόπουλος έδωσαν άλλοθι σε μια ομάδα νεοδημοκρατών να εκλεγούν παρανόμως. Δηλώνουν επίσης ότι το νόμιμο ΔΣ έχει καταφύγει στη Δικαιοσύνη και παράλληλα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων: τροποποίηση καταστατικού, οικονομικός έλεγχος με την παρουσία ορκωτού λογιστή, κ. ά.

Η Ολυμπία στη... σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (της απεσταλμένης μας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ).-

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Πάτρα (θέση Βούντενη) και το Παλαιολόγειο Κάστρο, στο Χλεμούτσι της Ηλείας,υπό την καταλυτική επίδραση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ο Επικούρειος Απόλλωνας στη Φυγαλεία,περιμένουν την "επικουρία" του ΥΠΠΟ για να σωθούν. Αυτός είναι ένας μικρός απολογισμός από τις δύο μέρες αυτοψίας του ΚΑΣ στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας,το Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του δρόμου (δηλαδή ενοποίηση του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου), τη μεταφορά του πάρκινγκ και την κατασκευή κοντά στο μουσείο τεσσάρων ήπιων κατασκευών εξυπηρέτησης του κοινού.

Στο μεταξύ, στα χέρια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης υπάρχει ένας φάκελος προτάσεων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που ανασκάπτει χρόνια την Ολυμπία, για αναστηλώσεις και σωστικές επεμβάσεις οι οποίες θα εξεταστούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, βάσει των προτάσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αλλά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, πλανιέται μια λανθάνουσα ακόμη τάση για κατασκευές και επεμβάσεις, που θα δώσουν την "εντύπωση" έργου, ξεχνώντας, ίσως, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Στην Αχαϊα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το σύνολο των μυκηναϊκών τάφων. Στο μεγαλύτερο από αυτούς το ΚΑΣ είχε εγκρίνει την πυλωτική στέγασή του, με τη χρήση μπετόν! Η Εφορεία Αρχαιοτήτων που έχει να απορροφήσει κοινοτικά χρήματα προτείνει αρχαιολογικό πάρκο με ανάλογες κατασκευές.Στο μεταξύ, οι τάφοι, φτιαγμένοι από ευαίσθητο υλικό και εκτεθειμένοι πλέον, ύστερα από χιλιάδες χρόνια σταθερού περιβάλλοντος, σε άλλες συνθήκες, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα φθοράς. Γι' αυτό οι όποιες σύγχρονες επεμβάσεις, ιδίως τουριστικής αξιοποίησης, δεν εγγυώνται τη διάσωσή τους.

Κοινοτικά κονδύλια διαθέτει και η ΣΤ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για το βυζαντινό Κάστρο στο Χλεμούτσι και αφού η έρευνα δεν μπορεί να συνεχιστεί, τουλάχιστον συστηματικά, τα 300 εκατ. ίσως είναι πολλά μόνο για σωστικές επεμβάσεις και ήπια ανάδειξη. Ετσι, η Εφορεία προτείνει σε μια από τις αίθουσες να αποκατασταθεί το δεύτερο πάτωμα και να στηθεί μουσείο γλυπτών εκθεμάτων. Κοινό στοιχείο των δύο προηγούμενων αρχαιολογικών χώρων είναι ότι όπου υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια η ανάδειξη σημαίνει επεμβάσεις για εκτεταμένη τουριστική χρήση και ότι το ΥΠΠΟ νοιάζεται πολύ για την απορρόφησή τους.

Στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα "όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το έργο", είπαν τα μέλη της Επιτροπής, ενώ "το ΥΠΠΟ θα δώσει όλες τις διευκολύνσεις", σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ευγένιο Γιαννακόπουλο.Για να σωθεί ο Επικούρειος χρειάζεται να γίνουν αποσυναρμολογήσεις. Δεν ξεκαθαρίστηκε, όμως, αν θα είναι οι λιγότερες δυνατές και αν θα χρησιμοποιηθεί το λιγότερο δυνατό νέο υλικό για να μη θιγεί η μορφή και η καλλιτεχνική αξία του μνημείου. Στο μεταξύ, αν και το μείζον θέμα είναι πότε θα ξεκινήσει το έργο, αφού το μνημείο έχει εξαντλήσει όλες τις αντοχές του, η συζήτηση στράφηκε στο αν είναι απαραίτητο το προστατευτικό στέγαστρο. Αναρωτιόμαστε, μήπως και εδώ πλανιέται η σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων και του... εντυπωσιασμού.

Κινηματογραφικές "ματιές"

Μάτια παιδικά, μέσα από την κάμερα των Ροσσελίνι, Ντε Σίκα, Βισκόντι, Αντονιόνι, Ολμι, Παζολίνι, Μπελόκιο. Σκηνοθετικές προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και ψυχής, που αποτυπώνονται σε οκτώ ταινίες μερικών από τους πιο αντιπροσωπευτικούς σκηνοθέτες του Ιταλικού Νεορεαλισμού. Το παιδί στον Ιταλικό Νεορεαλισμό είναι το θέμα στο οποίο έχει αφιερωθεί ο κύκλος προβολών, που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,από αύριο μέχρι και το Σάββατο. Οι προβολές θα γίνονται στον "Απόλλωνα" Πύργου, καθημερινά στις 7 και 9μ.μ. Οι επιλογές των ταινιών έγιναν με κριτήριο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τους νέους και την εφηβική ηλικία. Αύριο θα προβληθούν οι ταινίες "Γερμανία: Ετος Μηδέν" (Ρ. Ροσσελίνι) και "Κλέφτης Ποδηλάτων" (Ντε Σίκα). Ακολουθούν την Πέμπτη: "Θαύμα στο Μιλάνο" (Ντε Σίκα) και "Μπελίσιμα" (Βισκόντι), την Παρασκευή: "Η Κραυγή" (Αντονιόνι) και "Ιλ Πόστο" (Ολμι) και Σάββατο: "Μάμα Ρόμα" (Παζολίνι) και "Εν ονόματι του Πατρός" (Μπελόκιο).

  • "Δύο λαοί, μια ελπίδα στον έρωτα και στην πολιτική" είναι ο τίτλος του δίμηνου αφιερώματος (Μάιος - Ιούνιος) στον ελληνοϊταλικό κινηματογράφο, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Η αυλαία ανοίγει σήμερα (9μ.μ.) με το "Χοιροστάσιο" του Παζολίνι και ακολουθούν (κάθε Τρίτη) οι προβολές των ταινιών "Ξαφνικός Ερωτας" του Γ. Τσεμπερόπουλου (19/5), "Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας" του Φερέρι (26/5), "Ο Μελισσοκόμος" του Θ. Αγγελόπουλου (2/6), "Η Ταράτσα" του Ετ. Σκόλα (9/6), "Μ' αγαπάς;" του Γ. Πανουσόπουλου (16/6) και "Λα Στράντα" του Φ. Φελίνι (23/6). Παράλληλα, θα υπάρχει αφιέρωμα στον παιδικό κινηματογράφο (κάθε Σάββατο) με τις ταινίες "Ο Ψύλλος" του Δ. Σπύρου (9/5), "Ο Χοντρός και ο Λιγνός στην Παιχνιδούπολη","Ονειρο ΙΙ", "Γεια σας παιδιά", "Φίμπεν, ο Μπόμπιρας των γηπέδων".Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αγγελόπουλος αντικαθιστά Ντασσέν

Ο Ζυλ Ντασσέν παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο υπουργός "με μεγάλη λύπη αναγκάστηκε να αποδεχτεί την επίμονη παράκληση του Ζ. Ντασσέν να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του". Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται η "χαρά και ικανοποίηση" του υπουργού, που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση να γίνει πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ. Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Θ. Αγγελόπουλο για την προετοιμασία της ταινίας του "Μια αιωνιότητα και μια μέρα", που θα διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ των Καννών, και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Αποψη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας
Παιδεία και Αρχαιολογία

"Παιδεία και Αρχαιολογία" είναι το θέμα της ημερίδας που συνδιοργανώνουν αύριο, στο Θέατρο Παπαδημητρίου,στη Χαλκίδα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ και η ΙΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,στο πλαίσιο του προγράμματος "Μελίνα" και των Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Δικτύων.

Στην ημερίδα ανακοινώσεις θα κάνουν η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟ, Στέλλα Χρυσουλάκη με θέμα: "Εκπαιδευτικά Πολιτιστικά Δίκτυα του ΥΠΠΟ: Στόχοι και Λειτουργία", η υπεύθυνη του εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως, Κορνηλία Χατζηασλάνη με θέμα: "Το πρόγραμμα "Μελίνα"" και "Εμπειρία από προγράμματα εκπαιδευτικών για την Ακρόπολη" καθώς και αρχαιολόγοι της ΙΑ ΕΠΚΑ για την αποτελεσματικότητα ανάλογων πρωτοβουλιών στην περιοχή της Εύβοιας.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα "Εχει πεθάνει άραγε το βιβλίο;",θα πραγματοποιηθεί αύριο (8μμ) στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Εισηγητής είναι ο Αλαν Γκρίφιθς (επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ). Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Γ. Φιλοκύπρου, Μ. Ζορμπά, Αλ. Ζέη, Α. Μόζερ.

Δύο διαλέξεις (12, 13/5) θα δώσει στη Νάπολη της Ιταλίας η Μάρω Λοϊζου,προσκεκλημένη του Ινστιτούτου "Γιουνιβερσιτάριο Οριεντάλε ντι Νάπολι".Σήμερα θα παρουσιάσει τη σειρά των βιβλίων της "Ενα παραμύθι μία χώρα" και αύριο θα μιλήσει με θέμα "Η αναβίωση της αφηγηματικής τέχνης: Ουτοπία ή πραγματικότητα;".

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνδρίας της Ακαδημίας Αθηνών, σήμερα,

Στη σημερινή (8μμ) έκτακτη συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών και με αφορμή τη 200ή επέτειο από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού,το αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Στυλιανός Αλεξίου θα μιλήσει για τη "Λογοτεχνική πορεία του Διονυσίου Σολωμού".Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών. Η "Μάμα Ρόμα" του Παζολίνι στο

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών. Η "Μάμα Ρόμα" του Παζολίνι στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους"

Ποικίλες εκδηλώσεις

Αύριο (7.30μμ) στο πλαίσιο του "Αυγέρειου Κύκλου" που διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,στην αίθουσα "Μ. Αβέρωφ" (Γενναδίου 8, 7ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: "Περί τεχνικών Μεγάλου Αλεξάνδρου".Μιλά ο Γρηγόρης Ζώρζος.Προλογίζει εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Απαγγέλλει η ποιήτρια Ελευθερία Τζαβάρα - Αναγνωστάκη.

  • Αύριο (8μμ), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Ελληνική Ραδιοφωνία διοργανώνουν στη "Στοά Βιβλίου" (Πεσματζόγλου 5), εκδήλωση με θέμα "Βιβλίο και ραδιόφωνο",με αφορμή τα 10χρονα της εκπομπής της Ελενας Χουζούρη "Ο φίλος μου κ. Γουτεμβέργιος". Θα μιλήσουν οι: Ελενα Χουζούρη (δημοσιογράφος, ποιήτρια), Γιάννης Τζανετάκος (γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας), Γιώργος Δαρδανός (πρόεδρος της ΠΟΕΒ), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής του τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας), Γιώργος Μανιώτης (συγγραφέας) και η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Μυρσίνη Ζορμπά.
  • Στο "Σύλλογο των Αθηναίων" (Κέκροπος 10, Πλάκα), την Πέμπτη (7μμ), θα μιλήσει ο καθηγητής Δημήτρης Λούκας με θέμα: "Η παληά Αθήνα μέσα από την ποίηση".Είσοδος ελεύθερη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ