ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζήτημα τιμής για έναν "άγγελο"

Ακόμη ένα Σαββατοκύριακο πέρασε, ακόμη μια φορά η σελήνη γέμισε, ακόμη μια φορά θα ζήσουμε μια Τρίτη βροχερή και ήσυχη τουλάχιστον, ελπίζουμε, μια Τρίτη άχρωμη που απέχει πολύ από το επόμενο Σαββατοκύριακο, από την εκδρομή που πάντα σχεδιάζουμε και, αλίμονο, πάντα αναβάλλουμε, τελικά. Να ρίξουμε καλύτερα μια ματιά στο πρόγραμμα αντί να μελαγχολούμε;

Από τη ΝΕΤ στις 00.30 "Κάτω απ' τα φτερά ενός αγγέλου" του Φρανκ Βαν Πάσελ. Ενας μοναχικός νέος φλερτάρει με το δικό του διακριτικό τρόπο μια γειτόνισσα. Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο ενός νέου, σε ηλικία, σκηνοθέτη από το Βέλγιο, ο οποίος διαλέγει να συνεχίσει τον ποιητικό ρεαλισμό, αλλά και να μας μιλήσει με δικό του, ασυνήθιστο τρόπο, για μια κοινότοπη συνηθισμένη ιστορία. Μια ιστορία μοναξιάς και απελπισμένης απόπειρας για επικοινωνία στη μεγαλούπολη. Παίζουν οι: Αντιε Ντε Μπεκ και Φρανκ Βερκούσεν.

Από το MEGA στις 22.15 "Ζήτημα τιμής" του Ραμπ Ράινερ. Ενας άπειρος δικηγόρος, που υπηρετεί στο ναυτικό, διορίζεται να υπερασπίσει δυο πεζοναύτες που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός συναδέλφου τους. Το σενάριο είναι βασισμένο στο επιτυχημένο θεατρικό έργο του Ααρόν Σρόκιν. Η ταινία είναι μια κινηματογραφική εκδοχή του Μάτλοκ, με τον Τομ Κρουζ στη θέση του δικηγόρου. Είναι αλήθεια ότι τα αμερικανικά δικαστικά θρίλερ δεν ενδιαφέρονται για την αποκάλυψη του ενόχου, που άλλωστε είναι γνωστός, όσο για τη διαδικασία της αποκάλυψης. Με τους Τομ Κρουζ, Ντέμι Μουρ και Τζακ Νίκολσον.

Από την ΕΤ3 στις 22.30 "Πολίς" (polis) του Μορίς Πιαλά.

Γύρω από το χιλιοειδωμένο θέμα του αστυνομικού που ερωτεύεται μια ύποπτη για διακίνηση ναρκωτικών, όμως ο σκηνοθέτης παίζει με κέφι. Παίζει με την αλήθεια και το ψέμα, με αποτέλεσμα να μοιάζει ψεύτικη η αλήθεια και αληθινό το ψέμα... Με τη Σαντρίν Μπόνερ.

Από την ΕΤ3 στη 01.00 "Η μεγάλη ληστεία του τρένου" του Ζορζ Λοτνέρ. Ο επιθεωρητής Τζος είναι πολύ στενοχωρημένος από το θάνατο του συναδέλφου του, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα. Αποφασίζει, λοιπόν, πριν βγει στη σύνταξή να ξεκαθαρίσει το γαλλικό υπόκοσμο και να πάρει την εκδίκησή του. Γι' αυτό επιστρατεύει όλη του τη φαντασία και την πείρα τόσων ετών και στήνει την τέλεια παγίδα: με λίγα λόγια βάζει τις δυο αντιμαχόμενες συμμορίες να σκοτωθούν μεταξύ τους. Με το Ζαν Γκαμπέν.

Μελωδικό μεσημέρι

Αν θέλετε να ακούσετε κάτι το ξεχωριστό, αν θέλετε να χαλαρώσετε και να αποτοξινωθείτε από την ηχορύπανση της πόλης, τότε αφεθείτε σ' ένα μελωδικό μεσημέρι: Από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μπορείτε να παρακολουθήσετε στις 15.10 την εκπομπή "Η Λύρα του μεσημεριού",που παρουσιάζει η Ράνια Βισβάρδη. Θα μεταδοθούν τα εξής έργα: Ρόμπερτ Σούμαν "Το πουλί προφήτης" για πιάνο αρ. 7, έργο 82. Φέλιξ Μέντελσον: Δυο τραγούδια για σοπράνο "Σουλεϊκα" και "Η πρώτη απώλεια". Λουί Γκαστόκ: "Ρομάντζα" για πιάνο, "Σερενάτα" για πιάνο. Ζιλ Μασνέ: Μουσική μπαλέτου από την όπερα Ελ Σιντ. Β. Α. Μότσαρτ: δυο μέρη από το μπαλέτο "Τα μικρά τίποτε". Φραντς Σούμπερτ: Μενουέτο σε ντο μείζονα. Ντιμίτρι Σοστακόβιτς: Πρελούντιο για σαξόφωνο. Αλεξάντερ Τάσνμαν: Διάλογος για τρίο σαξόφωνων. Τζέραλντ Φίντζι: δυο τραγούδια "Το φλεγόμενο κανάλι" και η "Χαμένη ομορφιά". Φραντς Λιστ: "Ονειρο αγάπης". Φρέντερικ Σοπέν: "Θλίψη" σπουδή για πιάνο. Ερικ Σατί και Εντουαρντ Γκρινγκ: "Πρωινή αρμονία" από τη σουίτα Πέερ Γκιντ.

Σκηνή από την ταινία του Ραμπ Ράινερ "Ζήτημα τιμής" (MEGA 22.15)

Περιπέτειες

Η ζωή του ανθρώπου δεν είναι τίποτε άλλο από μια περιπέτεια. Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ στις 19.01 "Μια περιπέτεια: Η ιστορία του ανθρώπου" μπορούμε να μάθουμε από πού προερχόμαστε. Είναι μόλις ένας αιώνας και μερικές δεκαετίες που η θρησκεία και η φιλοσοφία ασχολήθηκαν με την καταγωγή του ανθρώπου. Για εκείνες η προϊστορία δεν υπήρχε! Ομως, στα 1847 ο Γάλλος Ζακ Μπουσέρ ντε Περ ανακάλυψε ανάμεσα στα οστά προϊστορικών ζώων και ένα εργαλείο, ένα εργαλείο που άνοιξε την πόρτα της επιστήμης της προϊστορίας. Το πρώτο αυτό εύρημα ακολούθησαν και άλλα που βοήθησαν να εδραιωθεί η θεωρία της εμφάνισης των ανθρώπων στη Γη πολλές χιλιετίες πριν από τη γραπτή ιστορία. Ας δούμε, λοιπόν, τις ρίζες των προγόνων μας σ' αυτή την 1η εκπομπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ