ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ ΠΡΟΣ ΜΜΕ
Από την αμερικανική πρεσβεία περνούν τα δελτία σας;

Το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,με ανοιχτή επιστολή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρεται στην κάλυψη ή, πιο σωστά, στη μη κάλυψη, της πλούσιας φιλειρηνικής δραστηριότητας που ξεδιπλώθηκε σ' όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης - με αποκορύφωμα τη μεγάλη, και υπό βροχή, Μαραθώνια Πορεία - και σημειώνει:

"Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και την οργή για το απαράδεκτο εμπάργκο, την πλήρη αποσιώπηση των δραστηριοτήτων της ΕΕΔΥΕ και του φιλειρηνικού κινήματος από την πλειοψηφία των εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Σας ρωτάμε ευθέως και περιμένουμε έστω από λόγους δεοντολογίας, αν δεν την έχετε ξεχάσει κι αυτή, να μας απαντήσετε:

  • Η διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά στις 10 Απρίλη, η πορεία στην πόλη κατά της επίσκεψης του αμερικανικού πλοίου "Λαμπούν" και των δραστηριοτήτων του κ. Μπερνς δεν αποτελεί για σας είδηση;
  • Το συλλαλητήριο χιλιάδων νέων στο Τροκαντερό στις 13 Απρίλη, για τον ίδιο λόγο, δεν αποτελεί είδηση;
  • Οι δεκάδες εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ το Μάη, αφιερωμένες στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη στις γειτονιές της Αθήνας, δεν αποτελούν είδηση;
  • Η πορεία 42 χιλιομέτρων, στην οποία συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, από το Μαραθώνα στην Αθήνα ακόμα και μέσα στην κυριακάτικη καταιγίδα, δε σας συγκινεί;
  • Η συγκέντρωση άνω των 10.000 ανθρώπων στο Πεδίον του Αρεως, όπου τερμάτισε η Πορεία Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, δεν άξιζε τον κόπο να αποτελεί είδηση;

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες, για τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων κατά του πολέμου, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, δε βρήκατε λέξη να γράψετε, ούτε μια εικόνα να δείξετε.

Πρόκειται για μια φοβερή κατάντια αυτών που θέλουν να ονομάζονται Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία σε ό,τι αφορά το κίνημα ειρήνης παίρνει χαρακτήρα φασιστικής λογοκρισίας.

Από μια άποψη δε μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπιση.

Δεν μπορεί κανείς να περιμένει την προβολή της αντίστασης του λαού μας από κείνους που έχουν προσκυνήσει τη βαρβαρότητα, που διαμορφώνει η "νέα τάξη", από αυτούς που δημοσιεύουν οκτάστηλα για να προβάλλουν τη χυδαιότητα και την κατάπτωση που μπορεί να επικρατεί, και την ίδια στιγμή να εξαφανίζουν κάθε δραστηριότητα που αφορά τα ανθρώπινα ιδανικά, ένα από τα οποία είναι η ειρήνη.

Είναι, πράγματι, να αναρωτιέται κανείς αν τα δελτία των ειδήσεων και τα άρθρα των εφημερίδων προσπαθούν να απεικονίσουν τα συμβάντα στη χώρα μας ή αν περνούν από τον έλεγχο της αμερικανικής πρεσβείας.

Απευθυνόμαστε στους δημοσιογράφους, έστω σε κείνους που δεν έχουν εξαργυρώσει τη συνείδησή τους με το χρήμα και την προβολή, και τους καλούμε να δείξουν κάποια στοιχειώδη ευαισθησία.

Απευθυνόμαστε στους ιδιοκτήτες και τους διάφορους ιθύνοντες και τους διαβεβαιώνουμε, πως ό,τι κι αν κάνουν δε θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους αγώνες του λαού μας. Αυτή η προκλητική αποσιώπηση, να είναι βέβαιοι πως πεισμώνει περισσότερο τους αγωνιστές της ειρήνης.

Ετσι κι αλλιώς ακόμα και στη γερμανική φασιστική κατοχή υπήρξαν εφημερίδες δοσιλογισμού.

Υ. Γ: Ο "Ριζοσπάστης" είχε πλήρη κάλυψη, η "Αθηναϊκή" 200 λέξεις, η "Αυριανή" 200, χωρίς να γράψει ποιος διοργάνωσε την πορεία, καθώς επίσης και το "Εθνος" 100 λέξεις, χωρίς να γράψει για τον οργανωτή. Από τις τηλεοράσεις, η ΕΤ-1 και η ΝΕΤ δευτερόλεπτα και πλήρη κάλυψη ο "902 TV". Οι υπόλοιποι ΤΙΠΟΤΕ".

20Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δραστηριοτήτων συνέχεια σε όλη τη χώρα

Οι δραστηριότητες του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, της ΕΕΔΥΕ, συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές πορείες σε άλλες 5 πόλεις. Οι αγωνιστές της ειρήνης θα καταγγείλουν το καθεστώς της εξάρτησης της χώρας από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και της παραμονής των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών.

Ετσι οι αγωνιστές της ειρήνης θα δώσουν το μαχητικό τους "παρών" την ερχόμενη Κυριακή 24 του Μάη.

- Στο Ακτιο,με μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.

- Στην Κομοτηνή οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μεγάλη πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, με κατάληξη το πάρκο της πόλης, όπου θα γίνει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Χαλκίδα η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνει πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Νέας Αρτάκης στις 10.00 πμ,με κατάληξη το μνημείο της Αντίστασης στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, όπου Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Στη Θεσσαλονίκη οι φίλοι της ειρήνης θα πορευτούν στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 10 το πρωί έξω από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στο Φοίνικα. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Αγαλμα του Βενιζέλου.

- Στην Κοζάνη η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει πορεία ειρήνης και διαδήλωση στις 6.00 μμ από το μνημείο Παναγιάς Κοζάνης στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή και την υποτελή στάση της κυβέρνησης. Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία.

Εκδήλωση στην Κηφισιά

Η Επιτροπή Ειρήνης Κηφισιάς διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, 20 του Μάη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Διονύσου και Μυρσίνης) στις 7.00 μμ, με θέμα: "Ειρήνη και τα οξυμένα προβλήματα στα Βαλκάνια".

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, απαγγελίες από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου και δημοτικούς χορούς από τη χορευτική ομάδα των μαθητών.

  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ο ρόλος της νεολαίας στη διασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια" το Σάββατο, 23 του Μάη,στις 8.00 μμ,στο Πολύκεντρο Νεολαίας.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο,τι θέλουν τα "διαπλεκόμενα"

Σκόπιμα γενικόλογη η τοποθέτηση της ηγεσίας του κόμματος για την ψηφιακή τηλεόραση, για να μη δυσαρεστήσει τα "μεγάλα αφεντικά"

Υπέρμαχος της "διαφάνειας", αλλά και της γενικολογίας για το "καυτό" θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να μη δυσαρεστήσει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη μάχη που γίνεται για τη μοιρασιά της τεράστιας πίτας του 1 τρισ. ετησίως.

Στην πραγματικότητα η Ρηγίλλης επιθυμεί τη λύση να τη δώσει η "αγορά", αλλά από την άλλη είναι υποχρεωμένη να πάρει συγκεκριμένη θέση, πράγμα που αναβάλλει για το μέλλον.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και του Κ. Καραμανλή. Τα συμπεράσματα της σύσκεψης, όπως τα παρουσίασε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, μάλλον συσκοτίζουν την πραγματική θέση του κόμματος. Πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι η κυβέρνηση έχασε τέσσερα πολύτιμα χρόνια, χωρίς να εκμεταλλευτεί το αποκλειστικό προνόμιο της χρήσης και εκμετάλλευσης του ψηφιακού σήματος από την κρατική τηλεόραση. Δεύτερο, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τη λειτουργία και ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης κατά τρόπον αδιαφανή και τρίτο ότι η ΝΔ δε θα δεχτεί την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης, χωρίς το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει "συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού" σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όλους τους "ενδιαφερόμενους". Πάντως, το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου σε νέα σύσκεψη, οπότε αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένη η θέση της κόμματος.

Στην άλλη υπόθεση, του λαχείου "Ξυστό", η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να πάρει θέση επί της ουσίας και επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές της στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό 17 βουλευτές που συμμετέχουν στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν την εξέταση του θέματος στην επιτροπή. Παράλληλα, ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν ότι εφόσον υπάρξουν στοιχεία, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί εξεταστική επιτροπή.

Σύμπλευση Εβερτ

Τη φράση ότι "η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν κοντά ποδάρια" επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο χτες ο Μ. Εβερτ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τη Ρηγίλλης και την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον "εθνικό στόχο" και τα μέσα για την επίτευξή του, ενώ οι όποιες διαφοροποιήσεις του περιορίστηκαν στους ρυθμούς και σε ορισμένες λεπτομέρειες. Ετσι, τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των κρατικών τραπεζών, πλην της Εθνικής, υποστήριξε με πάθος την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ζήτησε να κληθεί ξένη αεροπορική εταιρία να αναλάβει το μάνατζμεντ της "Ολυμπιακής" και να αποκρατικοποιηθούν τα πάντα εκτός από τα "φυσικά μονοπώλια" (διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, το δίκτυο του ΟΤΕ, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο).

... και ο ΣΥΝ

Την ενεργοποίηση του άρθρου 41α του Κανονισμού της Βουλής, ζητά για την υπόθεση της εφαρμογής της σύμβασης για το Ξυστό Λαχείο, με πρότασή του στη Βουλή, ο Συνασπισμός, προκειμένου να υπάρξει ακρόαση προσώπων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην προκειμένη περίπτωση την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Για τη λειτουργία του άρθρου, απαιτούνται τα 2/5 των βουλευτών της επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ