ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι λύση η "Αστυνομία Συνόρων"
  • Συζητήθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ
  • Ρατσιστικές κορόνες από Ανδρεουλάκο - Μαρκογιαννάκη

Το γεγονός ότι η θέσπιση "Αστυνομίας Συνόρων" δε θα προσφέρει τίποτε στο οξυμένο πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, ενώ δεν αγγίζει και το φλέγον θέμα των οικονομικών μεταναστών, επισήμανε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συζητούνταν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας.Την ίδια ώρα, με προκλητικό τρόπο, ακροδεξιοί βουλευτές της ΝΔ εξαπέλυσαν πλήθος ρατσιστικών, αλλά και αντικομμουνιστικών απόψεων, με αφορμή τη λαθρομετανάστευση. Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκαν χτες μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ενας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας επισήμανε εξαρχής ότι το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις παραμεθόριες περιοχές. Οπως είπε, "το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δε δίνει απάντηση ούτε στο πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών ούτε στο πρόβλημα της όποιας εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση δημιουργεί έναν ακόμα ιδιόκτητο κατασταλτικό μηχανισμό τύπου ακριτών. Αλλά έτσι δεν αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά αίτια της λαθρομετανάστευσης. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται εργασιακά, οικονομικά τους μετανάστες στη χώρα μας και οι οποίοι συντηρούν και επιτείνουν το πρόβλημα. Προβλέπεται ένα Σώμα, το οποίο αύριο πιθανόν να στραφεί ενάντια στον ίδιο το λαό μας. Η Ελληνική Αστυνομία, αντί να είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος, τη στρέφει η κυβέρνηση κατά των αγωνιζόμενων εργατών, αγροτών και της νεολαίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών, όπως επίσης και το σταμάτημα των επεμβάσεων και της διείσδυσης στις βαλκανικές χώρες, καθώς και την ανάπτυξη ισότιμων διακρατικών σχέσεων. Πρότεινε δε την αντιμετώπιση του θέματος με διακρατικές συμφωνίες. Ειδικά για το θέμα της φύλαξης των συνόρων, ο Απ. Τασούλας ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της παραμεθορίου με προσωπικό και μέσα, καθώς και το συνολικό αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Διχογνωμίες στη ΝΔ

Εντύπωση προκάλεσε χτες η διαφοροποίηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βαρβιτσιώτη από τη θέση του κόμματός του. Ενώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ζητήθηκε να γίνουν ειδικές προσλήψεις και το εν λόγω Σώμα της συνοροφυλακής να ενταχθεί στην Αστυνομία, ο Γ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να συσταθεί από οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης και την ευθύνη να έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενισχύθηκαν ουσιαστικά οι απόψεις ξενοφοβίας, αφού σε τοποθετήσεις βουλευτών, όπως ο Κ. Σαλτσόγλου και ο Λ. Τζανής, τονίστηκε το "πρόβλημα" της παρουσίας Αλβανών μεταναστών στα ελληνικά χωριά.

Απαράδεκτες θέσεις και αντικομμουνισμός!

Δυστυχώς, από τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, δεν έλειψαν και οι ακραίες και απαράδεκτες εκφράσεις ρατσισμού από γνωστούς για τις ακροδεξιές τους απόψεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Απ. Ανδρεουλάκο και Γ. Μαρκογιαννάκη. Ο δεύτερος, ανάμεσα σε άλλα που είπε για τα ..."δεινά" της εισόδου ξένων οικονομικών μεταναστών, ανέφερε τον "κίνδυνο που υπάρχει από τη μείξη των πληθυσμών" (!), που, όπως σημείωσε, "θα προκαλέσει προβλήματα". Ενώ ο Απ. Ανδρεουλάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι απελαύνονται Αλβανοί μετανάστες που επιστρέφουν ξανά, σχολιάζοντας πως "υπάρχουν και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ξερονήσια"!!! Μάλιστα, βάλλοντας ευθέως κατά του ΚΚΕ, σημείωσε ότι "η έλευση των λαθρομεταναστών το μόνο καλό που έκανε ήταν ότι έδωσε νόημα στους χτεσινούς σταλινικούς, που τώρα τους υποστηρίζουν. Οταν, όμως, ο Στάλιν καθάρισε 5.000.000 άτομα στα Γκούλαγκ, κανείς από τους κατηγορούντες σήμερα για ρατσισμό τον ελληνικό λαό, δε βγήκε να κάνει κάποια καταγγελία".

Παράλληλα, οι ίδιοι βουλευτές επανέφεραν το θέμα του περίφημου χουντικού γλεντιού, υποστηρίζοντας ότι η κασέτα - ντοκουμέντο, που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ, υπήρξε αντικείμενο μοντάζ, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί - όπως υποστήριξαν - πειστήριο για οποιοδήποτε δικαστήριο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όμως, διέψευσε ότι στην έρευνα που διενήργησε η ΕΡΤ για το βίντεο παρατηρήθηκε οτιδήποτε που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του.

ΠΑΤΡΑ
Τιμή στους αγωνιστές του ΔΣΕ

Εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε από τη ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 80χρονα του Κόμματος, με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συγκινητικά περιστατικά ηρωισμού και αυτοθυσίας των κομμουνιστών θυμήθηκαν οι παλιότεροι και έμαθαν οι νεότεροι κομμουνιστές στην εκδήλωση, που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τους αγωνιστές του ΔΣΕ που έπεσαν στην Αχαϊα στη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης της Πάτρα συναντήθηκαν νεολαίοι κάθε ηλικίας: ασπρομάλληδες ΕΠΟΝίτες αντάμωναν με τους ΚΝίτες και έδωσαν υπόσχεσηπως θα συνεχίσουν τον αγώνα των νεκρών μέχρι την τελική νίκη.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην 80χρονη ιστορία του Κόμματος, δίνοντας έμφαση στην τριετία 1946 - 1949 την περίοδο του άνισου αγώνα του ΔΣΕ κατά της ξένης αντίδρασης και των ντόπιων υποστηρικτών της. Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης έκανε αναφορά στη σημερινή κατάσταση της χώρας, η οποία και πάλι βρίσκεται μπροστά σε νέα δεσμά εξάρτησης και υποδούλωσης στους ιμπεριαλιστές και το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αντίστασης των εργαζόμενων σ' αυτές τις επιλογές, τονίζοντας πως το καλύτερο μνημόσυνο στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία είναι η πάλη των εργαζόμενων μέσα από τη δημιουργία ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου που θα παλεύει, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού, την ανάδειξη μιας πλατιάς λαϊκής εξουσίας, για την οποία έδωσαν τη ζωή τους πολλοί αγωνιστές.

Στη συνέχεια ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης παρουσίασε το χρονικό της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην Αχαϊα και του αγώνα του ΔΣΕ. Παρουσίασε στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα αυτού του αγώνα κάνοντας αναφορές σε εκείνους που έπεσαν σε μάχες, εκείνους που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν και εκείνους που δολοφονήθηκαν από το παρακράτος εκείνη την περίοδο με κατάληξη το χτύπημα του παράνομου μηχανισμού που στρατολογούσε μαχητές για τον ΔΣΕ, την περίφημη γιάφκα Ματζούτσου.Στη διάρκεια της ιστορικής αναφοράς γινόταν λογοτεχνική αφήγηση ζωντανών περιστατικών, ανάγνωση επιστολών αγωνιστών λίγο πριν φτάσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα αλλά και απαγγελία αποσπασμάτων από τη "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου από την ΚΝίτισα φοιτήτρια Λένα Γκαβαποστόλη.

"Εφυγε" ο σ. Λάμπης Σαλασίδης

Πέθανε χθες και κηδεύεται σήμερα, στις 5.00 το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Καλλιθέας, ο σ. Λάμπης (Λαυρέντης) Σαλασίδης.

Γεννήθηκε το 1922 στο Σότσι της Σοβιετικής Ενωσης. Από μικρός διαπαιδαγωγήθηκε με τα ιδανικά του κομμουνισμού. Καταγόταν από οικογένεια κομμουνιστών. Ο θείος του (αδελφός του πατέρα του) πήρε μέρος στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο σ. Λάμπης ήρθε στην Ελλάδα το 1938. Πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση, στο χώρο της Καλλιθέας. Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, στο 50ό Σύνταγμα, στα Πιέρια. Οργανώθηκε αργότερα στην ΕΔΑ, μέχρι τη δικτατορία του 1967, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε για τρία χρόνια στη Γυάρο και στη Λέρο. Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε στο στήσιμο των κομματικών οργανώσεων στην Καλλιθέα και γενικότερα στην ΚΟΑ.

Ο σ. Σαλασίδης δούλεψε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τη μεταπολίτευση του 1974, μέχρι το θάνατό του. Εμεινε σ' όλη του τη ζωή πιστός στο ΚΚΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80ΧΡΟΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το ΚΚΕ στην πρωτοπορία των αγώνων για την παιδεία

Οι κομμουνιστές πρωτοστατούσαν στα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού για την εκπαίδευση και την παιδεία, πρωτοστατούν τώρα στις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου για να μην εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και θα πρωτοστατούν στους αγώνες που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν στο μέλλον για να πέσουν τα ταξικά τείχη στη μόρφωση, που θέτουν το μεγάλο κεφάλαιο και η ΕΕ, για μια δωρεάν, δημόσια παιδεία.

Μ' αυτή την επισήμανση της Ρίτας Νικολαϊδου,μέλους του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, άνοιξε η συζήτηση στην εκδήλωση με θέμα: "Οι πρωτοπόροι κομμουνιστές παιδαγωγοί και η σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνικό Σχολείο",που διοργάνωσε χτες βράδυ η ΚΟΒ εκπαιδευτικών Λάρισας του ΚΚΕ στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το γιορτασμό των 80 χρόνων του Κόμματος.

Η Ρίτα Νικολαϊδου αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για το Πολυτεχνικό Σχολείο και γενικότερα για τη δημόσια παιδεία, τονίζοντας ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος απευθύνονται στο μαζικό κίνημα των εκπαιδευτικών κι όλου του ελληνικού λαού και στοχεύουν στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη, διότι το εκπαιδευτικό πρόβλημα δεν είναι υπόθεση μόνο των εκπαιδευτικών αλλά όλων των λαϊκών τάξεων, του ελληνικού λαού.

Από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση - εκπαιδευτικούς, αλλά και εκπροσώπους άλλων μαζικών φορέων - τονίστηκε η πρωτοπόρα δράση κομμουνιστών παιδαγωγών κι επισημάνθηκε ότι, στο διάστημα των τελευταίων 80 χρόνων, η ιστορία της εκπαίδευσης επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ.

Ενδιαφέρουσες εκπομπές στον "902" ΤV

Παρακολουθείστε στην τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη:

Ωρα 8 το απόγευμα,στην εκπομπή "Δημοτικές εκλογές '98",ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, φιλοξενεί τους κυρίους:

Αριστείδη Αβραμίδη, επικεφαλής της ΔΔΕ και υποψήφιο δήμαρχο Καλλιθέας

Χρήστο Κορτζίδη, επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφιο δήμαρχο Ελληνικού

Νίκο Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας" και υποψήφιο δήμαρχο Ζωγράφου, και

Κώστα Τζατζάνη, δημοτικό σύμβουλο της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση". Θέμα της εκπομπής: "Ελεύθεροι χώροι στο Λεκανοπέδιο".

  • Ωρα 21.30 μμ,την καθημερινή πολιτική, ενημερωτική εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο". Θέμα της εκπομπής: "Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου 1944 - 1947". Με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου που προλογίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης,ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας συζητάει με τους:

Αγγελο Σιδεράτο, εκδότη (εκδοτικός οίκος "Προσκήνιο")

Παύλο Πετρίδη, καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Χρήστο Τσιντζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και

Γιώργο Πετρόπουλο, δημοσιογράφο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ