ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Αναγκαία η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος

Γ. Σκιαδιώτης: τα προβλήματα των εργαζομένων οφείλονται στον απάνθρωπο νόμο του καπιταλιστικού υπερκέρδους

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 23ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η χτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από τα κενά έδρανα και την απουσία του μεγαλύτερου μέρους των αντιπροσώπων, ενδεικτικό της προσπάθειας εκφυλισμού των εργασιών από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση.

Η αίθουσα των εργασιών μπορεί να παρουσίαζε αυτή την εικόνα, στους διαδρόμους και στα γύρω δωμάτια όμως υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα. Σε αυτό πρωταγωνίστησε η ΠΑΣΚΕ, καθώς κατέβαλλε απεγνωσμένες προσπάθειες να μην εκφραστούν προς τα έξω τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος αντίστασης απέναντι στο μαύρο μέτωπο πολυεθνικών - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αλλαγή των συσχετισμών και το δυνάμωμα της ταξικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε ο Γ. Σκιαδιώτης, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στην τοποθέτησή του στο 23ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ο Γ. Σκιαδιώτης κάλεσε τους σύνεδρους να ενισχύσουν την ΕΣΑΚ, τονίζοντας πως η παράταξη θα συνεχίσει την πάλη: Ενάντια στους βιομήχανους και τα μονοπώλια, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις τους υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ενάντια στην καταστολή και στην τρομοκρατία. Για την υπεράσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Για μισθούς που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στη διετή σύμβαση ντροπής που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Για δημόσια δωρεάν σύγχρονη υγεία και παιδεία, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Για να μην περάσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων. Για τον συντονισμό της πάλης των εργαζομένων και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος, ικανού να ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων και των κομμάτων τους.

Αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς και στη χώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά πως στη χώρα μας η ανεργία ξεπέρασε το 12% και τις 300.000 οι άστεγοι, ενώ τα κέρδη των 400 μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκαν από 500 ως 5.000%. Επεσήμανε ότι "τα προβλήματα των εργαζομένων οφείλονται στον απάνθρωπο νόμο του καπιταλιστικού υπερκέρδους και ότι αυτόν στηρίζουν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ πολυεθνικά κέντρα, μεγαλοκαναλάρχες, κόμματα και κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο φθοράς συνειδήσεων, θέλοντας να επιβάλλουν τις δικές τους αντιδραστικές αξίες σαν οράματα των εργαζομένων".

Επεσήμανε ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση "υιοθέτησαν τις αστικές αντιλήψεις, συνέβαλαν στον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, βοήθησαν κυβέρνηση και εργοδότες να περάσουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων μέσα απ' τα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης" και τον "κοινωνικό διάλογο"". Υπογράμμισε πως το διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν ελπιδοφόροι αγώνες των εργαζομένων της χώρας και διεθνώς. Τόνισε πως η ΕΣΑΚ πήρε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τον συντονισμό δράσης των εργαζομένων, ότι αποτελεί εγγύηση για κάθε εργαζόμενο που θέλει να αγωνιστεί. Τέλος, χαρακτήρισε σαν αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου πανεργατικού μετώπου πάλης.

Αδιάφορο και κακόγουστη παράσταση χαρακτήρισε στην ομιλία του ο Φ. Φατούρος,εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, το συνέδριο! Εκανε λόγο αόριστα για προβλήματα των εργαζομένων, καταφεύγοντας στα γνωστά κυβερνητικά επιχειρήματα περί παγκοσμιοποίησης που απαιτεί "πλανητική σκέψη" και πορεία προς την ΟΝΕ με μέτρα "σύγκλισης των κοινωνικών δικαιωμάτων"! Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κατανάλωσε σε επίθεση προς αυτούς που "κάνουν στείρες αντιπαραθέσεις", "χωριστές Πρωτομαγιές", ισχυριζόμενος θρασύτατα ότι αποδυναμώνουν τον αγώνα των εργαζομένων που τάχα η ΠΑΣΚΕ εγγυάται!

Ο Τ. Στασινόπουλος,εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, στην ομιλία του επιχειρηματολόγησε κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αφήνοντας στο απυρόβλητο Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΝΕ που τάχα "θέλουν νοικοκύρεμα, βελτίωση των οικονομικών, ανάπτυξη... "!

Ο Κ. Γκουτζαμάνης,εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, στην ομιλία του περιόρισε την κριτική του για τη δράση του ΕΚΑ στο τελευταίο οκτάμηνο σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πλήρη στήριξη που πρόσφερε η παράταξή του στη μη αυτοδύναμη ΠΑΣΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με ομιλίες συνέδρων και ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή, ενώ οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων θα γίνουν από τις 28 έως τις 30 του μήνα.

Διαγωνισμός για τη φιλοτέχνηση αφίσας του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων του, οργανώνει διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση αφίσας με θέμα: "ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ 'ΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ".

Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη του ΕΕΤΕ, γραφίστες, μακετίστες, σπουδαστές εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

Οι συμμετοχές θα πρέπει να είναι πρωτότυπες μακέτες που θα έχουν δημιουργηθεί με οποιαδήποτε μέθοδο και θα είναι κατάλληλες για εκτύπωση με τη μέθοδο Offset τετραχρωμία ή μέχρι τέσσερα χρώματα. Το μέγεθος της μακέτας που θα υποβληθεί πρέπει να έχει διαστάσεις 58Χ86 εκατοστά. Στη μακέτα θα αναγράφονται τουλάχιστον τα εξής:

"ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ 'ΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ"

και "80χρονα ΚΚΕ"

Παράδοση προτάσεων μέχρι τις 25/10/98, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, Βεραντζέρου και Μ. Κοτοπούλη, Ομόνοια.

Τα έργα θα κρίνονται από 3μελή κριτική επιτροπή εικαστικών.

Τα βραβεία που θα δοθούν είναι:

Α Βραβείο: Το λεύκωμα "Δ. Πικιώνης, Ζωγραφική" (2 τόμοι), εκδ. "Ινδικτος" και εκτύπωση αφίσας.

Β Βραβείο: Το λεύκωμα "Ευδ. Δοξιάδη, Τα πορτρέτα του Φαγούμ", εκδ. "Αδάμ" και πιθανή εκτύπωση αφίσας.

Γ Βραβείο: Το λεύκωμα "Pablo Picasso", εκδ. "Paschen" και πιθανή εκτύπωση αφίσας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα γραφεία του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, τηλ. 2592557, Γιάννη Σκαρπερό.

Το ποίημα του Μπ. Μπρεχτ, ο τίτλος του οποίου είναι το θέμα της αφίσας, είναι:

"ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ 'ΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ"

Με ποιοόν δε θα καθόταν ο Δίκαιος

αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;

Ποιο γιατρικό θά 'ταν πολύ πικρό

για τον ετοιμοθάνατο;

Τι βρωμιά δε θα 'κανες

τη βρωμιά για να τσακίσεις;

Αν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν' αλλάξεις, δε θα

καταδεχόσουν να το κάνεις;

Ποιος είσαι;

Βυθίσου στο βούρκο

αγκάλιασε το φονιά, όμως,

άλλαξε τον κόσμο: Τό 'χει ανάγκη.

(Στο τέλος του έργου ο χορός συμπληρώνει)

Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για ν' αλλάξεις

Οργή και επιμονή. Γνώση και αγανάκτηση.

Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.

Ψυχρή υπομονή και ατέλειωτη καρτερία.

Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς

την πραγματικότητα ν' αλλάξουμε.

Από το θεατρικό έργο του Μπ. Μπρεχτ "Η απόφαση" ("Die Massnabme"), 1930.Από το βιβλίο Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα, 5η έκδοση, 1983, εκδ. "Θεμέλιο", μετάφραση Μ. Πλωρίτης.

ΛΑΡΙΣΑ
Ημερίδα για τη δράση του ΚΚΕ

Σήμερα Κυριακή 24 του Μάη και ώρα 11 το πρωί,η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει, στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, ημερίδα με θέμα: "ΚΚΕ, οργανωτής των λαϊκών αγώνων, εμπνευστής και κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας".

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες που θα γίνουν, στο πρώτο μέρος, πριν το μεσημέρι:

Από τους Χρήστο Τσιντζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ ("Οι ρίζες και η πορεία του κινήματος μέχρι το 1940"). Ο συγγραφέας Βασίλης Φυτσιλής, ιστορικός και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Θεσσαλίας ("Το έργο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του ΚΚΕ").

Με την απογευματινή έναρξη της ημερίδας, στις 7 μμ, ο Χριστόφορος Δαμάνης, αντιστασιακός, στέλεχος του ΚΚΕ, θα εισηγηθεί το θέμα: "Τόποι θυσίας και μαρτυρίου. Η ιστορία του ΚΚΕ". Ενώ ο Τάκης Μαμάτσης, ιστορικός, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα εισηγηθεί το θέμα: "Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ".

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης - ημερίδας περιλαμβάνεται, επίσης, πολιτιστικό πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων (Γ. Ρίτσου, Β. Μαγιακόφσκι), θα γίνει παρουσίαση του έργου του Γ. Ρίτσου "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" από τον ηθοποιό Γιώργο Ζωγράφο,και θα ακουστούν τραγούδια του αγώνα από τη Χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

"902" ΤV
Ενδιαφέρουσες εκπομπές

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" τη Δευτέρα 25 του Μάη τις εκπομπές:

"Και όμως κινείται",στις 8 το απόγευμα: Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τους καλεσμένους του τα "Συμπεράσματα μετά το 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας".

"Από το Σήμερα στο Αύριο", στις 21.30, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου, συζητάει με τον Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: "Ενας χρόνος από το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ".

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Παρακολουθείτε ενδεχομένως τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν την ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΑΕ. Βάσει των αποφάσεων αυτών έχουμε δικαιωθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από άλλους βαθμούς της Δικαιοσύνης. Τελικώς, νομίζω, ότι το καθεστώς της υπαγωγής μας στο Ν. 1386/83 (περί "προβληματικών") θα αρθεί.

Η συνεχιζόμενη παράταση της ανωμαλίας αυτής, έχει επιβάλει στην Εταιρία χρέη πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Είχα, έχω και θα έχω ενδιαφέρον για την επιστροφή μου στη διοίκηση της Εταιρίας.

Κανείς από τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του.

Αλέξανδρος Κεφάλας

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 23ου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 23ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ