ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΒΛΙΟ

"Πηγή" της αλήθειας

Σπουδαία προσφορά στην Αλήθεια,την ιστοριογραφία, στους σημερινούς και αυριανούς νέους είναι το βιβλίο "ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Σπάνια ντοκουμέντα του ΕΑΜ (1944 - 1947)" των εκδόσεων "Προσκήνιο".Τα ντοκουμέντα αυτά και οι "εύγλωττες" φωτογραφίες που το πλαισιώνουν προέρχονται, κυρίως, από τα Αρχεία του ΚΚΕ,αλλά και από το αρχείο του καθηγητή της Πολιτικής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Παύλου Πετρίδη.Ο τόμος (525 σελίδες) προλογίζεται από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη,ενώ ο Παύλος Πετρίδης "κατέθεσε" το επιστημονικό κύρος του, αναλαμβάνοντας την ιστορική επιμέλεια και την εισαγωγή. Μια εισαγωγή υποδειγματικής αντικειμενικότητας, τεκμηρίωσης και οικονομίας. Λιτή, ανεπιτήδευτη, συμπυκνωμένη, σεμνή. Προπαντός, σεβαστική απέναντι στα ντοκουμέντα, αφού αντί μιας δικής του εκτενούς εισαγωγικής "ερμηνείας" (όπως, επιδεικνυόμενοι, συνηθίζουν μερικοί επιμελητές ιστορικών βιβλίων) αφήνει κυρίως τρία ντοκουμέντα να "μιλήσουν" την ιστορική αλήθεια. Αλλά και αυστηρή απέναντι στους ιστορικούς. Κριτική για εκείνους που, ενώ, είχαν γνώση αυτών των ντοκουμέντων είτε ήξεραν πως είχαν εκδοθεί στους χαλεπούς καιρούς, επιπολαίως ή ενσυνειδήτως, τα παρέβλεψαν στο ιστοριογραφικό τους έργο. Προειδοποιητική ότι γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες, μέχρι τώρα, αυτά τα ντοκουμέντα, δε θα έχουν πλέον "άλλοθι". Μεγάλη η διαστρέβλωση της αλήθειας. Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας υποτροπής, με νέες εκδόσεις και δημοσιεύματα που "υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες", επισημαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης και υπογραμμίζει ότι εκδόσεις σαν κι αυτή "είναι άκρως πολύτιμες και αναντικατάστατες, γιατί υπηρετούν με προσήλωση την ιστορική επιστήμη, αποτελούν σοβαρή πηγή μελέτης και έρευνας μιας πολυτάραχης περιόδου και συμβάλλουν στην επιστημονική προσέγγιση του παρελθόντος".

Το βιβλίο αποτελεί επανέκδοση δυσεύρετων ντοκουμέντων. Των "Λευκών" και της "Μαύρης Βίβλου" που εξέδωσε το ΕΑΜ και οι οποίες περιείχαν πλήθος ντοκουμέντων και συνταρακτικών στοιχείων για τις διώξεις αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, καθώς και του υπομνήματός του ΕΑΜ στην επιτροπή του ΟΗΕ.Η πρώτη"Λευκή Βίβλος" πρωτοεκδόθηκε παράνομα (5/1944) και ανατυπώθηκε με συμπλήρωμα για τη Συμφωνία της Βάρκιζας (3/1945). Η δεύτερη "Λευκή Βίβλος", τεκμηρίωνε τις εγκληματικές, κατά των ΕΑΜιτών, παραβιάσεις της Συμφωνίας (2 - 6/45). Η τρίτη με τίτλο ""Δημοκρατικός" Νεοφασισμός (7-10/45) " κατήγγειλε την κλιμάκωση της τρομοκρατίας. Η άγνωστη μέχρι σήμερα "Μαύρη Βίβλος" αποκάλυπτε το εκλογικό πραξικόπημα της 31/3/46 (κυκλοφόρησε το Μάη του '46). Τα ντοκουμέντα "μαρτυρούν" τα αίτια και τους υπαίτιους του Εμφυλίου.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Εκεί που μας χρωστάγανε...

"Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι". Στη λαϊκή αυτή ρήση παραπέμπει η στάση του πρώην ιδιοκτήτη της ΣΟΦΤΕΞ, Κεφάλα. Οντας στο τιμόνι της ΣΟΦΤΕΞ τη δεκαετία του 1980, βούλιαξε την εταιρία στα χρέη και αφού το δημόσιο ανέλαβε με την ένταξή της στον ΟΑΕ την "εξυγίανσή" της, έρχεται εκ των υστέρων και διεκδικεί δικαστικώς την εταιρία, με το αίτημα ότι παράνομα πέρασε στον ΟΑΕ. Εχει μάλιστα το θράσος, να εμφανίζεται και ως υπερασπιστής των εργαζομένων και να δηλώνει ότι κανείς εργαζόμενος δε θα χάσει τη θέση του, όταν πάρει την εταιρία!

Ολα αυτά, ενώ ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα οι επίσης εξωφρενικές απαιτήσεις των υποψηφίων αγοραστών οι οποίοι ουσιαστικά επιζητούν να βάλουν στο χέρι την εταιρία. Και βέβαια κανείς δεν εντυπωσιάζεται πλέον από προαναφερόμενες εξελίξεις, αφού η ίδια η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί το έδαφος για κάθε λογής διεκδικήσεις των διαφόρων ιδιωτικών συμφερόντων και τελικά οδηγεί τις επιχειρήσεις στη συρρίκνωση και στον αφανισμό.

Αρκετό για τους μεγαλοσχήμονες

Πολύ ωραία τα αποφασίσανε προχτές οι κυβερνώντες για την ψηφιακή τηλεόραση, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας δούμε τι... δεν αποφασίσανε: Δεν αποφασίσανε, μας είπε ο κύριος Ρέππας, αν θα ισχύσει το ασυμβίβαστο. Αν δηλαδή θα απαγορευτεί σε κάτοχο τηλεοπτικού σταθμού να κατέχει και ψηφιακή τηλεόραση. Τώρα βέβαια όταν λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αυτό δεν το αποφασίσανε, εμείς βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά και σας βεβαιώνουμε, ότι αποφάσισαν ακριβώς το αντίθετο.

Επίσης, πάντα κατά τον κ. Ρέππα, δεν αποφασίστηκε το οικονομικό αντάλλαγμα, που θα λάβει η ΕΡΤ για να παραχωρήσει το αποκλειστικό της δικαίωμα στους ιδιώτες. Και αφού ούτε καν το οικονομικό αντάλλαγμα δεν αποφασίστηκε, όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι το ρίξιμο της ΕΡΤ και του δημοσίου γενικότερα, στον ψηφιακό Καιάδα.

Τότε λοιπόν, προς τι η 5ωρη συνεδρίαση, αφού δεν αποφασίστηκαν τα παραπάνω; Μα η συνεδρίαση αποφάσισε κάτι πολύ σημαντικότερο: Οτι όποιος ιδιώτης - μεγαλοσχήμονας το ζητήσει, θα λάβει άδεια παροχής ψηφιακών υπηρεσιών. Αυτό αποφασίσανε. Δεν αρκεί;

Ονειρα πλάνα

Εσπούδασαν

και γέμισαν

με γνώσεις το κεφάλι,

και πίστεψαν

πως κάποτε

θα γίνουνε "μεγάλοι",

και νάτοι τώρα

για δουλιά

να τρέχουνε

στη "γύρα",

χωρίς να βρίσκουν

πουθενά,

θέση, έστω, κλητήρα!

Εσπούδασαν

και έτρεφαν

όνειρα - ουτοπία

γιατί, εντέλει,

"κέρδισαν"

μόνο μια ...μυωπία

κι ένα πτυχίο

"άχρηστο",

που βάλαν σε κορνίζα,

εσπούδασαν

κι απέκτησαν

της ανεργίας "βίζα"!

Ο οίστρος

Ιδού η Ρόδος...

Εκτός και κάποιος από τους ένθερμους οπαδούς της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" καταφέρει και μας αποδείξει, ότι φταίνε οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του δημοσίου γενικότερα, που στην Εμπορική Τράπεζα υπάρχουν 150 διευθυντικά στελέχη, χωρίς πραγματικό αντικείμενο εργασίας. Στελέχη, τα οποία εισπράττουν 2 με 2,5 εκατομμύρια δραχμές το μήνα, χωρίς να κάνουν ουσιαστικά απολύτως τίποτε. Χώρια, οι 17 αναπληρωτές γενικοί διευθυντές, εκ των οποίων οι 9 δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Χώρια, πολλά ακόμη ανάλογα.

Και αναφέρουμε τα προηγούμενα, γιατί αυτά ομολόγησε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας ή καταγγέλθηκαν από βουλευτές. Και, ακριβώς, αυτά έτρεξαν να εκμεταλλευτούν χτες οι διάφοροι κήρυκες του "αντι - κρατικισμού".

Εάν θέλουν, να συζητήσουμε και για κάποιο άλλο παράδειγμα, εδώ είμαστε...

Τα τρικ των "αντι - κρατικιστών"

Αρκετοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις ομολογίες του Κ. Γεωργουτσάκου, προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής και να αναμασήσουν τα χιλιοειπωμένα, περί σπάταλου, αναποτελεσματικού, ζημιογόνου, κλπ., κλπ., δημόσιου τομέα της οικονομίας. Και δε θα είχαμε καμία αντίρρηση, αν εννοούσαν το σημερινό δημόσιο τομέα, όπως αυτός έχει οικοδομηθεί και σημαδευτεί από τις δεκαετίες εφαρμογής της πολιτικής εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και τις ρουσφετολογικές "ανάγκες" των εκάστοτε κυβερνώντων.

Οι προαναφερόμενοι, όμως, εννοούσαν το δημόσιο τομέα γενικά και, βέβαια, ήταν απολύτως σίγουροι, για την εξ ορισμού ανωτερότητα της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Σ' αυτήν, ακριβώς, τη... λογική θα μας βρουν κατηγορηματικά αντίθετους. Οχι μόνο γιατί είναι παντελώς αντεπιστημονική και στην πραγματικότητα αποτελεί ένα λογικοφανές προπαγανδιστικό τρικ, αλλά και γιατί επιχειρούν να βγάλουν εντελώς αθώους, όσους έχουν τις πρώτες και μεγάλες ευθύνες, για το σημερινό κατάντημα του δημόσιου τομέα. Και δεν εννοούμε, βέβαια, τους δημόσιους υπάλληλους και όσους εργάζονται στο στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ακόμη και αυτούς, που προσλήφθηκαν με τους γνωστούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς.

Ας ψάξουν αλλού για "κομμουνιστικά" κόμματα

Κάποιοι έγκυροι αναλυτές, με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης των 60 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, δεν παρέλειψαν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα, για "τη σημερινή κατάντια των κομμουνιστικών κομμάτων", ενώ αυτοί ορκίζονται ότι θα ήθελαν να παίζουν το ρόλο που τους αξίζει στη σημερινή πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Σήφη Πολυμήλη στην "Ελευθεροτυπία": "Η συνάντηση των 60 κομμουνιστικών κομμάτων δε δημιουργεί γεγονός, δεν προκαλεί ενδιαφέρον, γιατί κατ' αρχήν τα κόμματα αυτά έχουν χάσει την ικανότητά τους να απευθύνονται σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Εχουν επιλέξει το δρόμο της καταγγελίας μιας σκληρής, όντως, πραγματικότητας, αντί της ενεργητικής παρέμβασης μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι". Κι όμως ο αρθρογράφος κόπτεται ότι "τα κόμματα αυτά, παρά την κατάρρευση του προτύπου - ίσως και γι' αυτό ακριβώς... - θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό ρόλο στον εξανθρωπισμό των κοινωνιών μας".

Επιστρέφουμε τη "λύπη" του αρθρογράφου. Ας συνεχίζει να... εξανθρωπίζει αυτός την κοινωνία με τους εκσυγχρονιστές που θαυμάζει και λιβανίζει καθημερινά. Οσο για "την ενεργητική παρέμβαση μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι", τις θέσεις και τους τρόπους προώθησής τους, που ο αρθρογράφος δεν... κατανοεί και δεν τις θεωρεί "σύγχρονες", δεν πειράζει. Μας αρκεί, η δική μας σιγουριά, ότι αν υιοθετήσουμε όσα επιδοκιμάζει, τότε τα κομμουνιστικά κόμματα θα είχαν μετατραπεί σε "κεντροαριστερά", που τόσο του αρέσουν.

Κάθε πράγμα στον καιρό του...

Α, ναι μην το παραλείψουμε. Και το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση από τα θερινά τμήματα της Βουλής θα περάσει. Ετσι το θέλει η παράδοση. Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι τον προηγούμενο "νόμο Βενιζέλου" για τα ΜΜΕ, όλα τα... ευαίσθητα θέματα Αυγουστιάτικα ψηφίζονται.

Διότι, όπως λέει και η παροιμία "κάθε πράγμα στον καιρό του..." και η... διαπλοκή τον Αύγουστο.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σουχάρτο

Πριν περίπου τρεις δεκαετίες, ο τότε 45χρονος Σουχάρτο ανέβηκε στην εξουσία, κάνοντας θυσία στους δαίμονες του κέρδους και της τυραννίας πάνω από 1.000.000 κομμουνιστές. Με τον τρόπο αυτό, είχε δώσει το στίγμα της αυταρχικής πολιτικής του, προκαλώντας την εύνοια της Δύσης. Μέσα σ' αυτό το διάστημα, κατάφερε να επιβληθεί σε κάθε ζωτικό τομέα της χώρας του, επιβάλλοντας τους κανόνες του δικού του παιχνιδιού. Ενός "παιχνιδιού" εξουσίας, οικογενειοκρατίας, ευνοιοκρατίας, διαφθοράς, λουτρών αίματος και υπέρμετρου πλουτισμού. Ετσι, η Ινδονησία του Σουχάρτο έγινε η χαρά ...των πολυεθνικών. (Πρόεδρος της "Κόκα Κόλα", Ντόναλντ Κίουφ: "Οταν με ρωτούν για τον παράδεισο, μόνον μία χώρα σκέφτομαι: Την Ινδονησία. Με 180.000.000 κατοίκους, με μέση ηλικία 18 χρόνων και την ποτοαπαγόρευση λόγω μουσουλμανισμού"!).

Σήμερα, ο 76χρονος Σουχάρτο δεν κάθεται στον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, η πρόσφατη παραίτησή του - εξαιτίας της φοβερής οικονομικής κρίσης και των φοιτητικών διαδηλώσεων - δεν άλλαξε ραγδαία το πολιτικό σκηνικό της χώρας του. Αφήνοντας στο πόδι του το στενό συνεργάτη και έμπιστο φίλο, αντιπρόεδρο Χαμπίμπι, αλλά και με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος "Γκολκάρ" στα χέρια του, ο Σουχάρτο εξακολουθεί να κινεί τα νήματα ενός σκοτεινού θεάτρου σκιών. Σ' αυτό το θέατρο σκιών, φαίνεται πως δεν κυριαρχεί η ινδονησιακή παράδοση της αιώνιας πάλης και διαδοχής του καλού και του κακού. Στο θέατρο του Σουχάρτο, είναι μόνον οι δυνάμεις του κακού, που κυριαρχούν εδώ και 3,5 δεκαετίες. Μήπως, τώρα, έφθασε η ώρα των μεγάλων αλλαγών;

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ