ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρησιμοποιήστε μας, είμαστε καλοί!

Με επικύρωση της πολιτικής μετατροπής της ΝΑ σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, έληξαν οι εργασίες του 3ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ

Την υποταγή τους στο ρόλο που προδιαγράφουν για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα ρόλο εφαρμογής ειλημμένων κεντρικών αποφάσεων, επιβεβαίωσαν οι νομάρχες της χώρας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου τακτικού ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Υποταγή, που μορφοποιήθηκε σε αίτημα (!), καθώς στο σχετικό ψήφισμα οι νομάρχες ζητούν τη συμφωνία κυβέρνησης, κομμάτων και αυτοδιοίκησης σε επιλογές που αφορούν το θεσμό και "διεκδικούν" συνεργασία με την κυβέρνηση για θέματα μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων οργανισμών τοπικού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, διεκδικούν τη συμβολή τους στην εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών, που πλήττουν και το θεσμό και το λαό, στο όνομα της συμμετοχής τους στην "οικοδόμηση της νέας Ευρώπης".

Για την εμπέδωση του παραπάνω ρόλου χρειάστηκε να απευθυνθεί στους συνέδρους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,που μίλησε την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Κάτι που μάλλον... δεν ήταν αναγκαίο, καθώς οι νομάρχες - όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Β. Κουλουμπής - "ξέρουν τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Κανείς δε βγήκε να μας πει ότι οι προτάσεις μας είναι ανεδαφικές". Με το σκεπτικό αυτό η ΕΝΑΕ κρίνει ικανοποιητική τη μέχρι τώρα πορεία της. Ετσι, το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, η μη συμμετοχή στο σχεδιασμό και προγραμματισμό έργων και επενδύσεων, η έλλειψη αναπτυξιακού ρόλου, η μετατροπή των ΝΑ σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην πρόσθετη επιβάρυνση από τη μεταφορά σε αυτές υποχρεώσεων του κράτους, απλά προσπεράστηκαν. Μάλιστα, στο ψήφισμα καλούνται όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούν ότι θα πορευτούν με αυτές τις προτάσεις - σύμφωνες με τον "αγώνα" της χώρας να προλάβει το πρόγραμμα σύγκλισης.

Οι προτάσεις αυτές είναι: Η οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού, με προϋπόθεση την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να αποκτήσει η ΝΑ φορολογική εξουσία. Μέχρι να συμβεί αυτό η ΕΝΑΕ ζητά να θεσμοθετηθούν, με σχέδιο νόμου που ήδη προωθείται, Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τη ΝΑ και να προσδιοριστούν οι επιχορηγήσεις για δαπάνες μισθοδοσίας, νοσηλευτικών και προνοιακών προγραμμάτων, που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της ΕΝΑΕ με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, προκύπτει μια διαφωνία - διαφορά μόνο 50 δισ. δραχμών. Μάλιστα σε μια προσπάθεια φραστικής διεκδίκησης, η ΕΝΑΕ στο ψήφισμά της καλεί τα νομαρχιακά συμβούλια να μην ψηφίσουν προϋπολογισμούς το 1999, εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος για τα οικονομικά, σύμφωνα με τις προτάσεις της. Να θυμίσουμε ωστόσο πως όταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας,καλούσε από το βήμα του συνεδρίου, την ΕΝΑΕ σε υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία, κανείς δεν αντέδρασε.

Επίσης, η ΕΝΑΕ ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου του θεσμού της ΝΑ με ταυτόχρονη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώ σχετίζει την καταξίωση του θεσμού με τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην Επιτροπή Περιφερειών που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Για να εκπληρώσει αυτή την αποστολή της, η ΕΝΑΕ προτείνει την ανάπτυξη της έρευνας και μελέτης ζητημάτων της ΝΑ, την επιμόρφωση του προσωπικού, την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη του θεσμού και τη συνεργασία με τις αντίστοιχες αλλοδαπές ενώσεις και κυρίως αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, ζητά τη συμμετοχή της ΝΑ στην κατάρτιση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θεωρώντας πως αποτελεί το μοναδικό φορέα που μπορεί να εξασφαλίσει το συντονισμό της αναπτυξιακής προσπάθειας σε επίπεδο νομού, προσπερνώντας ταυτόχρονα την ανάγκη, κατ' αρχήν, ενός εθνικού σχεδιασμού ανάπτυξης.

Ενας διαφορετικός αγώνας

Τουρνουά μπάσκετ των φιλιππινέζικων ομάδων της Αθήνας - 16 τον αριθμό (!) - διοργανώθηκε προχτές, για τρίτη χρονιά φέτος, στο φιλόξενο παρκέ της "Νήαρ Ηστ" στην Καισαριανή. Ηταν ένα διαφορετικό τουρνουά, γιατί αυτό που μετρούσε ήταν η χαρά του παιχνιδιού και πόσο την εισέπρατταν οι ίδιοι οι παίκτες, αλλά και όλοι οι άλλοι που τους παρακολουθούσαν. Και οι λέξεις που πρωτοστατούσαν ήταν διασκέδαση, επαφή, ενότητα, αλληλεγγύη, ανάπαυλα από τη σκληρή δουλιά.

Προσκεκλημένοι, για να απονείμουν το κύπελλο του πρωταθλητή και τις διακρίσεις στους αθλητές, ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,το Συντονιστικό των Αντιρατσιστικών Οργανώσεων και οι εκπρόσωποι του γηπέδου που φιλοξένησε το τουρνουά.

"Υπάρχουν σειρά προβλημάτων που μας απασχολούν και ο Λεων. Αυδής μάς έχει βοηθήσει πολλές φορές στο παρελθόν", σημείωσε ο Τζο Βαλέντσια εκ μέρους του φιλιππινέζικου συλλόγου. "Τόσο η παράταξη, η "Αγωνιστική Συνεργασία", έχει προωθήσει και διεκδικήσει την επίλυση ζητημάτων μας - συνέχισε - όσο και ο ίδιος προσωπικά μάς έχει συμπαρασταθεί, για παράδειγμα σε νομικά ζητήματα που αφορούσαν δικαιώματα εργαζομένων".

"Ζούμε στην ίδια πόλη, είμαστε συμπολίτες", σημείωσε από την πλευρά του ο Λ. Αυδής, προσφωνώντας έτσι - αγαπητοί συμπολίτες - τους Φιλιππινέζους παίκτες και τους φίλους τους που είχαν γεμίσει την εξέδρα του κλειστού γυμναστηρίου της Καισαριανής και ευχαριστώντας τους για την τιμή να τον καλέσουν, αλλά και τη χαρά που του έδωσαν.

Ο Λεων. Αυδής τους κάλεσε, πέρα από τις δικές τους οργανώσεις και συναντήσεις, να προσπαθήσουν να μπουν και στην κοινωνική ζωή της πόλης που μένουν, να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους. Υπενθύμισε ότι Ελληνες και Φιλιππινέζοι αντιμετωπίζουν την ίδια εκμετάλλευση, μόνο που για τους αλλοδαπούς, όπως είπε, η εκμετάλλευση είναι συνήθως διπλή και τους κάλεσε να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα και τις ελληνικές μαζικές οργανώσεις. Στην πρόταση να διοργανωθούν παιχνίδια και με ελληνικές ομάδες, αλλά και με μετανάστες από άλλες χώρες, ο Τζο Βαλέντσια, αν και με χιούμορ σημείωσε τη... διαφορά ύψους, είπε: "Μας αρέσει να παίζουμε και επιπλέον κάτι τέτοιο θα επιβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών μας". Την Κυριακή, πάντως, πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η "Μπλακάουτ" μετά το ντέρμπι με την "Ιλόκος Κινγκς" και καλύτερος παίκτης ο Νέλσον Βαλντές από την "Μπλακάουτ".

"ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ"
Eπιτροπές νέων σε κάθε συνοικία

Συνεδρίασε η Επιτροπή Νέων της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" με στόχο την οργάνωση της δράσης της για την πλατύτερη διάδοση των θέσεων και προτάσεων της Κίνησης. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους νέους της Πάτρας(ανεργία, αθλητισμός, προβλήματα των πολιτιστικών συλλόγων, η ανυπαρξία υποδομής στις λαϊκές συνοικίες, η αδιαφορία της Δημοτικής αρχής για τα προβλήματα της πλειοψηφίας του λαού της Πάτρας, ναρκωτικά κλπ). Η Επιτροπή Νέων ασχολήθηκε με ζητήματα σχεδιασμού της δράσης της με πρώτο βήμα τη συγκρότηση Επιτροπών σε όλες τις συνοικίες της Πάτρας οι οποίες θα αναδεικνύουν τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς, θα προτείνουν λύσεις και θα παλεύουν μαζί με τους νέους για την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης ο οποίος τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι εκφραστές των προβλημάτων της κάθε περιοχής και βήμα έκφρασης και δημιουργίας των νέων και την ανάγκη στήριξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού που θα τραβήξει τους νέους σε δημιουργική ενασχόληση βοηθώντας τους να ξεφύγουν από τη μάστιγατων ναρκωτικών.

Συγκροτήθηκε Γραμματεία της Επιτροπής η οποία καθόρισε τους στόχους δράσης για το επόμενο διάστημα. Πρώτο βήμα θα είναι η μαζική συμμετοχή των νέων της πόλης στην αυριανή 24ωρη πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αθλητισμού της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Διαμόρφωση πρότασης για τον Αθλητισμό" την Κυριακή 31 Μάη στις 10 π.μ. στο κλειστό γήπεδο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Περιβόλα). Θα μιλήσουν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) και προπονητής μπάσκετ Τάκης Πετρόπουλος και ο καθηγητής ΦΑ και προπονητής ποδοσφαίρου Χρήστος Τσίκας ενώ θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Κοσιώνης.

"ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Πενθήμερο περιβάλλοντος και πολιτισμού

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Γλυφάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, τέχνης και πολιτισμού η Προοπτική Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας οργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις που αρχίζουν αύριο 27 του Μάη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 του μήνα στην περιοχή της Ανω Γλυφάδας στο τέρμα της οδού Κ. Αθανάτου.

Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης η "Προοπτική" την Παρασκευή το βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το περιβάλλον, με σκοπό να αναδείξει το μέγεθος και τις ιδιομορφίες του προβλήματος στην περιοχή και να αποκαλυφτούν οι αιτίες που το προκαλούν.

Ανάμεσα στα θέματα που θα αναδειχτούν στη διάρκεια των εκδηλώσεων είναι:

  • Υμηττός: Το σκανδαλώδες χάος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και οι πληγές της ρύπανσης και της καταπάτησης.
  • Παραλία Γλυφάδας: Αυθαίρετη επέκταση με μπάζωμα της θάλασσας σε βάρος της φυσικής παραλίας. Εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου και εργοστασίου μπετόν σε πρώην θαλάσσιο χώρο.
  • Αεροδρόμιο Ελληνικού: Μητροπολιτικό πάρκο ή οικόπεδο με δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη;

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παναθηναϊκή συνάντηση περιβαλλοντικών και φυσιολατρικών οργανώσεων, κινήσεων και ομάδων, διήμερο για το περιβάλλον, έκθεση παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων, έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Περιβάλλον και αισθητική", ποιητική βραδιά και μουσικές εκδηλώσεις με συναυλίες ροκ μουσικής, αλλά και έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού.

Αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ θα γίνει ροκ συναυλία με τη συνεργασία της "Καλλιτεχνικής Ομάδας Γλυφάδας". Θα τραγουδήσει ο Αλέξης και θα τον συνοδεύει το συγκρότημα DNA.

"Ξεπουλάει" ο Δήμος Ζωγράφου

Ακάθεκτη προχωρά στο "έργο" της εκποίησης και παραχώρησης της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες η δημοτική αρχή του Ζωγράφου, αδιαφορώντας μάλιστα για προτάσεις που θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν προς όφελος του λαού της περιοχής. Με συνοπτικές διαδικασίες και αιφνιδιαστικά, οι παρατάξεις "ΔΑΔΑ" και "Ζωγράφου 2000", μαζί με τη διοίκηση του δήμου, προχώρησαν στην εκχώρηση σε επιχειρηματία του αναψυκτηρίου "ΡΥΘΜΟΣ" στο Γουδί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα η κατασκευή - διαρρύθμιση του συγκεκριμένου χώρου έχει κοστίσει στο δήμο τουλάχιστον 25 εκατομμύρια και προϋπολογίζονται άλλα 35 εκατ. για επέκταση.

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" και επισημαίνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της "ΔΑΔΑ" ανέτρεψαν τις επιφυλάξεις που οι ίδιοι είχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μόλις τον περασμένο Φλεβάρη. Τονίζει μάλιστα ότι οι "φιλοεπιχειρηματικές" παρατάξεις αρνήθηκαν την πρόταση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας" από το Φλεβάρη να λειτουργήσει ο "ΡΥΘΜΟΣ" σαν δημοτικό αναψυκτήριο, με ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα και προσιτό τιμολόγιο. Στην ουσία αρνήθηκαν ουσιαστικά να έχει χαρακτήρα εξυπηρέτησης των δημοτών πρώτα απ' όλα σαν τοπικός χώρος αναψυχής.

Η συζήτηση και η απόφαση μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τα χαρακτηριστικά προειλημμένης συναινετικής απόφασης και είναι συμβολική γιατί σηματοδοτεί τη γενικότερη άποψή τους για εκποίηση και εκχώρηση της δημοτικής περιουσίας.

Η ιστορία με τη "Γαρδένια" επαναλαμβάνεται, τονίζει η "Δημοτική Πρωτοβουλία" και καλεί το λαό της περιοχής με τον αγώνα του να γυρίσει σελίδα στα δημοτικά πράγματα της πόλης.

Δραστηριότητες Κινήσεων
  • Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Σερρών καλεί το λαό του νομού σε συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ. Ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Αθ. Πανταζόπουλος,θα παρουσιάσει τις θέσεις και αρχές του συνδυασμού για τις εκλογές.
  • Συγκέντρωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου, έχει προγραμματίσει η Γραμματεία της "Δημοτικής Κίνησης Ζαγοράς" (ΔΗΚΙΖΑ) για την Παρασκευή 29 Μάη, στις 9.00 μ.μ., στο Τουριστικό περίπτερο Ζαγοράς.
  • Κάλεσμα συσπείρωσης μπροστά στη μάχη των νομαρχιακών εκλογών, για τη συγκρότηση αγωνιστικού και διεκδικητικού συνδυασμού νίκης, απευθύνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Εύβοιας. Τη Δευτέρα 1 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας η ΝΑΣ θα παρουσιάσει την προγραμματική της διακήρυξη καθώς και τον υποψήφιο νομάρχη που θα στηρίξει.
ΒΕΡΟΙΑ
Υποψήφιος ο Πέτρος Αγαθαγγελίδης

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε στη Βέροια εκδήλωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης" Βέροιας.

Ομόφωνα δεχτή έγινε από τους παραβρισκόμενους η πρόταση της υποψηφιότητας του Πέτρου Αγαθαγγελίδη,πολιτικού μηχανικού, νυν δημοτικού συμβούλου, ο οποίος στην ομιλία του, εκτός από τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης περιόδου, αναφέρθηκε και στο μελλοντικό προγραμματισμό δράσης.Κατά τη διάρκεια του απολογισμού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική δραστηριότητα της ΔΑΚ, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, που ουσιαστικά ήταν όχι μόνο η διαφορετική φωνή αλλά η μόνη,που σταθερά πρόβαλλε τα προβλήματα των κατοίκων των συνοικιών. Και όχι μόνο πρόβαλλε, αλλά αγωνίστηκε σταθερά για τη λύση σοβαρών προβλημάτων, όπως αυτό της παιδείας και άλλα. Σ' όλα τα θέματα που αφορούσαν το λαό της Βέροιας η ΔΑΚ υπήρξε η φωνή της αξιοπρέπειας και του αγώνα, τόνισε ο ομιλητής.

Αναφερόμενος στη σημερινή και μελλοντική δράση της ΔΑΚ, τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες που ξανοίγονται, που απορρέουν όχι μόνο από τη μέχρι τώρα δράση της Κίνησης, αλλά και από τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί με τις ρεαλιστικές και κυρίως φιλολαϊκές θέσεις που προβάλλει.

Ακόμα τόνισε την ανάγκη να δοθεί η μάχη των εκλογών με αισιοδοξία και με στόχο την πλατιά λαϊκή συσπείρωση, που, όπως είπε, θα εκφραστεί και στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚ.

Η ανταπόκριση των παραβρισκόμενων υπήρξε θερμή και επικρατεί ήδη κλίμα ενθουσιασμού και στράτευσης για την εκλογική επιτυχία της Κίνησης.

Την απονομή του κυπέλλου στην "Μπλακ Αουτ" έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων. Αυδής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ