ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νομοθετούν και ιδιωτικές εταιρίες...

Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο νόμου για τις τηλεπικοινωνίες, ανακοίνωσε χτες στα πλαίσια των εργασιών του Φόρουμ Επικοινωνιών ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης,στο οποίο, εκτός των εκπροσώπων του δημοσίου με αποφασιστικό λόγο, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι εταιριών όπως: ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ, ΠΑΝΑΦΟΝ, ΣΤΕΤ, FORTHNET.

Στην ουσία, μέσα από το μηχανισμό του Φόρουμ, οι εταιρίες αυτές αναδεικνύονται και σε ρόλο νομοθέτη, στο όνομα μιας θολής αλλά καθόλου αθώας επιδίωξης "για την εκπόνησηΕθνικού Σχεδίου Δράσης και την είσοδο της χώρας στον νέο ψηφιακό κόσμο". Αντικείμενο των εργασιών η πολιτική για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών υποδομών, το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσουν οι επιχειρήσεις, καθώς και η σύγκλιση των τεχνολογιών και οι επιπτώσεις τους. Πίσω απ' αυτά, ο πόλεμος για την τηλεπικοινωνιακή πίτα, που ήδη έχει ξεσπάσει, και που σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από 1.213 δισ. φέτος, (συμμετοχή στο ΑΕΠ 3,4%) το 2002 θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές και θα αναλογεί στο 4,6% του ΑΕΠ.

Βασικές αρχές, που σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα πρέπει να διέπουν την τηλεπικοινωνιακή υποδομή, είναι η απελευθέρωση, η προστασία και η ενθάρρυνση του "ανταγωνισμού", η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η καθολική υπηρεσία και η ασφάλεια των πληροφοριών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, εκφράζοντας προφανώς και τις απόψεις του "επιχειρηματικού κόσμου", έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ζητώντας ένα "Φιλελεύθερο και ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο" χωρίς περιορισμούς στη δράση των επιχειρήσεων. Οσο για την καθολική υπηρεσία, αδιευκρίνιστο παραμένει όχι μόνο το εύρος της, αλλά και ο τρόπος που θα καλύπτεται το κόστος της.

  • Και ενώ στο Φόρουμ, κυβέρνηση και επιχειρηματίες μοιράζουν την τηλεπικοινωνιακή αγορά και παζαρεύουν τους όρους του "παιχνιδιού", μια άλλη"μοιρασιά", έχει δημιουργήσει σοβαρή δυσαρέσκεια σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη αυτά πνέουν μένεα κατά της Διοίκησης της COSMOTE, για το μοίρασμα των πελατών της, που έγινε σε βάρος του δικτύου πωλήσεων του ΟΤΕ και υπέρ των πέντε εταιριών - συνεργατών που προωθούν τα κινητά της θυγατρικής του ΟΤΕ. Αποτέλεσμα αυτής της "μοιρασιάς", είναι η αδυναμία του ΟΤΕ να πωλήσει κινητά, αν και έχει το 75% περίπου των προεγγραφών, και ο εξαναγκασμός του να παραχωρεί τους πελάτες του στις άλλες πέντε εταιρίες.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ανοδος της "Πανεπιστημονικής"

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" ήταν η μόνη παράταξη που σημείωσε σημαντική άνοδο, και σε ψήφους και σε ποσοστό, στις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, που έγιναν την περασμένη Κυριακή. Και αυτό παρά τη σημαντική μείωση της συμμετοχής των πολιτικών μηχανικών στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 22.000 πολιτικούς μηχανικούς ψήφισαν οι 3.071 (600 λιγότεροι και από τις εκλογές του 1995)...

Συγκεκριμένα, η "Πανεπιστημονική" έλαβε 250 ψήφους και ποσοστό 8,27% (στις προηγούμενες εκλογές του 1995 είχε 220 ψήφους και ποσοστό 6,06%), διατηρώντας τη μία έδρα που κατείχε.

Ολες οι άλλες παρατάξεις σημείωσαν σημαντική πτώση σε ψήφους. Προφανώς το εκλογικό σώμα των πολιτικών μηχανικών αποδοκίμασε την προσπάθειά τους για μετατροπή του συλλόγου σε "σφραγίδα", κρατώντας τον μακριά από τους αγώνες για την επίλυση τόσο των επαγγελματικών τους προβλημάτων, όσο και γενικότερα κατά της μονόπλευρης λιτότητας και του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου. Πρώτη δύναμη ήρθε η ΔΚΠΜ (ΝΔ) με 40,21% και 6 έδρες, δεύτερη η ΠΑΣΚ με 37,96% (έπεσε σε ψήφους, αλλά ανέβηκε σε ποσοστό) και 6 έδρες, τρίτη η "Συνεργασία Πολιτικών Μηχανικών" (ΣΥΝ) με 11,21%, η οποία διατήρησε τις 2 έδρες που κατείχε χάνοντας όμως 220 ψήφους, δηλαδή το 40% περίπου της δύναμής της!

Εκδήλωση διαμαρτυρίας αστυνομικών

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ. Τέσσερις ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα μπάσκετ ΠΑΟ - ΠΑΟΚ δεκάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν σε μια από τις πύλες εισόδου των φιλάθλων και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τη συνεχιζόμενη ολιγωρία της πολιτείας και την αδιαφορία των παραγόντων στην επίλυση των αιτημάτων τους, αλλά και για τις συνδικαλιστικές διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος των οργανωτών της προηγούμενης συγκέντρωσης στο ΟΑΚΑ.

"Οχι στη βία στα γήπεδα", "Ο αστυνομικός κοντά στον πολίτη", "Αποζημιώσεις για την απασχόληση των αστυνομικών στα γήπεδα", ήταν τα βασικά συνθήματα. Η διοργάνωση της συγκέντρωσης ήταν το αντικείμενο προβληματισμού και μεταξύ των εκατοντάδων αστυνομικών που είχαν κληθεί σε μέτρα τάξης από τις 3 μ.μ. Πάνω από 600 αστυνομικοί είδαν τους συναδέλφους τους να προβάλουν αιτήματα, που ήταν και δικά τους. Η συγκέντρωση έληξε αρκετή ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διεξαγωγή του.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΑ Δ. Γόγολος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Η. Βλαχογιάννης, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι με την εκδήλωση αυτή ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τους αρμόδιους παράγοντες. Οι θέσεις των σωματείων, όπως είπαν, είναι γνωστές, τα περιθώρια της υπομονής έχουν στενέψει.

Τα σωματεία ζητούν μεταξύ άλλων να μειωθεί η αστυνομική δύναμη που διατίθεται στα γήπεδα, να ενισχυθούν τα ταμεία της αστυνομίας με κρατήσεις επί των εισιτηρίων κλπ. σε ποσοστό 12%, να αποζημιώνεται το προσωπικό που απασχολείται στα γήπεδα, να χορηγούνται τα ρεπό κλπ.

  • Στις 28 και 29 Μάη, θα γίνει το συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών με αντικείμενο τα γενικότερα προβλήματα αστυνόμευσης, θεσμικά και οικονομικά ζητήματα κλπ.
ΟΣΕ
Καταργούνται άλλα τέσσερα δρομολόγια

Στην εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων συρρίκνωσης του ΟΣΕ προχωρά ολοταχώς η διοίκηση του Οργανισμού, καταργώντας άλλα τέσσερα δρομολόγια στο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Αυτό καταγγέλλουν οι σιδηροδρομικοί της Πελοποννήσου και προαναγγέλλουν δυναμικές αντιδράσεις ως απάντηση στην κατάργηση δύο επιβατικών και δύο εμπορευματικών δρομολογίων, καθώς και στην απόφαση της διοίκησης του ΟΣΕ να περικόψει δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων το Μάη.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, επισημαίνει ότι με τέτοιες ενέργειες η διοίκηση του ΟΣΕ επιβαρύνει οικονομικά τον Οργανισμό και τον καθιστά αναξιόπιστο στο επιβατικό κοινό. Οι σιδηροδρομικοί της Πελοποννήσου καταγγέλλουν ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στον ΟΣΕ είναι "καταστροφική" και προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί, η αντίδρασή τους θα είναι δυναμική, με στόχο να διαφυλάξουν το σιδηρόδρομο, αλλά και την ίδια τους την εργασία.

"ΧΟΥΝΤΟΓΛΕΝΤΙ" ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Παραπέμπονται πέντε για απόταξη

Κόλαφος για τα πέντε μέλη του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου, που έκρινε πειθαρχικά τους αστυνομικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο "χουντογλέντι" της Θεσσαλονίκης, αποτελεί η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας, αντιστρατήγου Αθανασίου Βασιλόπουλου.

Ο αρχηγός έκρινε ότι το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο, "όχι ορθώς, αλλά όλως εσφαλμένως και κατά πλημμελή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και εσφαλμένη εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου", επέβαλε ποινή της αργίας με απόλυση αντί της ποινής της απόταξης, στον αστυνομικό διευθυντή Σπυρίδωνα Κουτρουμάνη,στον ανθυπαστυνόμο Γεώργιο Αναστασιάδη,στους αρχιφύλακες Χρήστο Γιανγκιώζη, Χρήστο Βαβιακό και στους αστυφύλακες Δημήτρη Χρυσούλα και Παναγιώτη Γκουντρουμπή.Ο αρχηγός επισημαίνει στην απόφασή του ότι οι πράξεις με τις οποίες βαρύνονται οι προαναφερόμενοι αστυνομικοί συνιστούν βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, προσέβαλαν το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και προκάλεσαν δυσμενέστατα σχόλια τόσο σε βάρος της Αστυνομίας όσο και σε βάρος των ίδιων των υπαιτίων αστυνομικών, οι οποίοι, με την εν γένει συμπεριφορά τους έθιξαν σοβαρότατα το κύρος του Σώματος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Γενική Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 31-5-98 στις 10 π.μ., στη νέα διεύθυνση των γραφείων του, Αγχιάλου 26 και Πρεβέζης. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος.
Εκδρομές
  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει διήμερη εκδρομή Σάββατο 30 και Κυριακή 31 - 5 - 98,στην Ευρυτανία, διανυκτέρευση στο Καρπενήσι. Διαδρομή: Αθήνα - Καρπενήσι - Μικρό και Μεγάλο Χωριό - Μοναστήρι Παναγιάς Προυσιώτισσας - Κορυσχάδες κ. ά. Αναχώρηση, Σάββατο 30/5 στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως 26 - 5 - 98. Πληροφορίες στα τηλ: 5230.526 και 5230.534

- Η παραδοσιακή συνάντηση των Πολιτικών Προσφύγων θα γίνει στις 28 - 6 - 98 στον Αγιο Παντελεήμονα Κατερίνης Ν. Πιερίας.

  • H Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ),διοργανώνει την Κυριακή 31 - 5 - 98,εκδρομή σε Ακράτα, Ζαρούχλα κ. ά. Αναχώρηση από τη διασταύρωση των οδών Χαλκοκονδύλη και Πατησίων στις 8. π.μ..Τηλ: 7224.005, 8225.641, 8646.592.
ΣΤΕ
"Διπλό" το οικογενειακό επίδομα

To οικογενειακό επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται και στους δύο συζύγους ανεξάρτητα αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο φορέα, σύμφωνα με απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Πάντως, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ενισχυμένη (επταμελή) σύνθεση του Στ' Τμήματος που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα υπό την προεδρία του Α. Μαρίνου, προέδρου του Στ' Τμήματος του ΣτΕ, επειδή στο παρελθόν υπήρξαν αντίθετες αποφάσεις από το ίδιο δικαστήριο, αλλά και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος. Στην πενταμελή σύνθεση του Στ' Τμήματος που πήρε τη σημαντική αυτή απόφαση για το οικογενειακό επίδομα προήδρευε ο Π. Παραράς.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη (άρθρο 11) του νόμου 1505/84 είναι αντίθετη με το άρθρο 21 του Συντάγματος περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας. Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι το επίδομα λειτουργεί ως κίνητρο και προσαυξάνει το μισθό μετά την τέλεση του γάμου και πως ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβαίνει σε διακρίσεις μεταξύ των συζύγων.

Ανάλογες αποφάσεις εξέδωσαν τμήματα του Αρείου Πάγου, αλλά και η Ολομέλεια του ιδίου δικαστηρίου.

Νομικοί κύκλοι σημείωναν χτες ότι σε περίπτωση που υπάρξει η ίδια απόφαση από τη διευρυμένη σύνθεση του Στ' Τμήματος του ΣτΕ μπορούν να ζητήσουν με αγωγές αναδρομικά το επίδομα γάμου και οι δύο σύζυγοι. Οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά το επίδομα μέχρι πέντε χρόνια, ενώ στο δημόσιο μέχρι δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ