ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το γκλομπ και η γροθιά

Βγήκε στο μεροκάματο το 1959 σε ηλικία 15 χρόνων και κοντεύει πλέον να συμπληρώσει μια τεσσαρακονταετία στο μεροδούλι μεροφάι. Σε όλο αυτό το μακρύ διάστημα της επαγγελματικής του διαδρομής, στα γιαπιά, τις φάμπρικες και σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες, δυο πράγματα εγνώρισε καλά: Την εκμετάλλευση των "αφεντικών" στο πετσί του και το γκλομπ των αστυνομικών στο κεφάλι του. Εβγαινε, λόγου χάρη, στους δρόμους να φωνάξει για το ισχνό μεροκάματό του και αντί να εισπράξει κάποια αύξηση εισέπραττε γρονθοκοπήματα. Ξεσηκωνόταν να απαιτήσει την καταβολή κάποιου επιδόματος και τελικά αποχωρούσε με δυο τρία καρούμπαλα στο κεφάλι. Κι αν τυχόν δεν περιοριζόταν να ζητάει μόνο "ψωμί και δουλιά", αλλά ζητούσε επιπλέον και "ελευθερία", ε, τότε ήταν που οι αστυνομικοί δεν του άφηναν ούτε ένα παϊδι γερό. "Κοιτάξτε", λέει πολλές φορές με πίκρα ο φουκαράς: "Μπορεί το στομάχι μου να μη χόρτασε ποτές, αλλά η πλάτη μου δεν έχει παράπονο. Πάντοτε... έτρωγε καλά. Αλλωστε, είναι γνωστό πως αν κάτι προσφέρει αυτό το σύστημα στους εργαζόμενους, απλόχερα, είναι το ξύλο"!

Το πρώτο "χάιδεμα" της αστυνομικής ράβδου στο κεφάλι του το αισθάνθηκε, όταν ήταν 16 μόνο χρόνων. Δούλευε τότε μαθητευόμενος σε μια κλωστοϋφαντουργία και είχε αποφασίσει να απεργήσει μαζί με τους άλλους εργάτες, που ζητούσαν αύξηση στο μεροκάματο. Το αφεντικό όμως φώναξε την αστυνομία, η οποία και "ικανοποίησε" το αίτημα των απεργών, δίνοντάς τους... παρά μία τεσσαράκοντα στα πλευρά τους. Τότε ήταν το έτος 1960 και κυβερνούσε ο Καραμανλής. Μετά τέσσερα χρόνια ανέλαβε την αρχή ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ο φουκαράς πάλι ξύλο έτρωγε, αν έβγαινε να διεκδικήσει κάτι. Και η ιστορία αυτή τράβηξε έτσι επί δεκαετίες και ο ανθρωπάκος από τα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε έχασε το λογαριασμό και δεν μπορεί να πει αν χτυπούσε περισσότερο ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Παπαδόπουλος, ο Αντρέας, ο Μητσοτάκης ή κάποιος άλλος που του διαφεύγει το όνομα. "Εκείνο μόνον που μπορώ να πω - λέει - είναι ότι, τελικά, στα σαράντα χρόνια που δουλεύω, οι ξυλιές που έχω φάει είναι πολύ περισσότερες από τα... ένσημα που έχω κολλήσει"!

Μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί και να γλιτώσει πλέον απ' το ξύλο δημιουργήθηκε στον άτυχο βιοπαλαιστή, όταν άκουσε πριν δύο χρόνια τον Σημίτη να μιλάει για "εκσυγχρονισμό". "Πού ξέρεις; αναλογίστηκε. Μπορεί να σταματήσει επιτέλους αυτό το βιολί... ". Στην πρώτη απόπειρα, όμως, που έκανε ο άνθρωπος να βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, τις έφαγε πάλι για τα καλά. Και τις ξανάφαγε, όταν πήγε να συμπαρασταθεί στους συνταξιούχους, που ζητούσαν αυξήσεις κι όταν μια άλλη φορά ζητούσε μαζί με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους να τους βγάλουν τη θηλιά της "σύγκλισης" από το λαιμό. Την τελευταία φορά μάλιστα ένα χτύπημα τον ζάλισε τόσο, ώστε είδε αστεράκια γύρω του. Κι όταν τα μέτρησε είδε ότι ήταν δεκαπέντε, όσα ακριβώς και τα άστρα της ΕΟΚ. Δείγμα, δηλαδή ότι το "εκσυγχρονιστικό" ξύλο που έπεφτε τώρα ήταν πιο... εξευρωπαϊσμένο!

Αυτή η τελευταία του περιπέτεια διέλυσε κάθε ελπίδα από τον ανθρωπάκο ότι μπορεί να σωθεί κάποτε από τους ραβδισμούς. Κατάλαβε, δηλαδή, ότι ο καπιταλισμός δεν κρατάει μόνον ένα τεράστιο πουγκί, για να συσσωρεύσει τα υπερκέρδη του, αλλά και ένα τεράστιο γκλομπ για να "συνετίζει" τους εργαζόμενους, αν του πηγαίνουν κόντρα. Το "πανηγύρι" όμως δε θα κρατήσει πολύ. Ο λαός δεν έχει τη μοιρολατρία του καραγκιόζη, που τον ξυλοφόρτωνε ο Βεληγκέκας και περίμενε να... ιδρώσει ο βασανιστής του, να πάθε πνευμονία, να πεθάνει και έτσι να απαλλαγεί από αυτόν. Ο λαός θα πολεμήσει το γκλομπ με τη γροθιά και τελικά θα νικήσει!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Επικίνδυνη λάσπη για τη δημόσια υγεία!

Η ιδιωτική εταιρία εναποθέτει ανεξέλεγκτα πάνω στο νησί τα κατάλοιπα της πρωτοβάθμιας επεξεργασία των λυμάτων, όπως καταγγέλλει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά. Αδιαφορούν ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η λάσπη που παράγεται από την πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων στην Ψυττάλεια και ρίχνεται ανεξέλεγκτα σε χώρο δίπλα από το κέντρο επεξεργασίας πάνω στο νησί! Και όπως φαίνεται, η ιδιωτική εταιρία, στην οποία η ΕΥΔΑΠ έχει αναθέσει τη λειτουργία του κέντρου για δύο χρόνια αντί του ποσού των 4 δισ. δρχ., δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δημόσια υγεία.

Το γεγονός αποκαλύφτηκε ύστερα από αυτοψία που έκαναν στις 15 του Μάη αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου Νομαρχίας Πειραιά στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, οι οποίοι διαπίστωσαν: "Μετά την πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων γίνεται επιφανειακή εναπόθεση της παραγόμενης λάσπης σε χώρο δίπλα από τις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανθυγιεινές εστίες σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα"!

Τρεις μέρες μετά τον έλεγχο, η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στέλνει έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας και την ΕΥΔΑΠ, με το οποίο προειδοποιεί τους αρμόδιους να βρουν άμεσα μια λύση για την αντιμετώπιση του θέματος. Το σήμα κινδύνου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας αναφέρει επί λέξει τα εξής: "Επειδή σύμφωνα με το (γ) σχετικό (σ.σ. εννοεί την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου), αποκλείεται η χρησιμοποίηση οποιουδήποτε χώρου στη νήσο Ψυττάλεια για τη διάθεση λάσπης (η οποία πρέπει να απομακρύνεται καθημερινά με ειδικά πλοία) ή άλλου είδους απορριμμάτων, παρακαλούμε να προβείτε στην εξεύρεση άμεσης λύσης για την αντιμετώπιση του θέματος ώστε να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία". Αποδεικνύεται έτσι με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η ιδιωτική εταιρία που λειτουργεί το έργο δεν τηρεί καν τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους - άρα παρανομεί. Τι λένε άραγε για αυτά οι λαλίστατοι σε άλλες περιπτώσεις, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι υποτίθεται ότι εποπτεύουν τη λειτουργία της Ψυττάλειας; Τίποτε απολύτως. Τηρούν "σιγήν ιχθύος"...

Τι συμβαίνει στην Ψυττάλεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στην Ψυττάλεια υπάρχουν περίπου 20.000 τόνοι λάσπης! Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι στο έγγραφο των ελεγκτών δε διευκρινίζεται αν αυτοί οι 20.000 τόνοι έχουν συγκεντρωθεί από καθημερινή απόρριψη λάσπης στην περιοχή ή αν πρόκειται για την ποσότητα λάσπης που είχε αποθηκευτεί στο χώρο, όταν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) είχε απαγορεύσει την εναπόθεση της λάσπης στη χωματερή των Ανω Λιοσίων για δέκα περίπου μέρες τον περασμένο Φλεβάρη. Υπενθυμίζεται ότι τότε η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ ισχυριζόταν ότι έχει λήξει η σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΣΔΚΝΑ και δεν μπορούσε να δέχεται τη λάσπη στη χωματερή. Ετσι, καθημερινά 260 τόνοι λάσπης παρέμεναν στο χώρο. Ωστόσο, ειδικοί που μίλησαν στο "Ρ" τόνισαν ότι η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγάλη για να προέρχεται από την αποθήκευση του περασμένου Φλεβάρη. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, λοιπόν;

Οπως και να έχουν τα πράγματα, η έλλειψη ενός οργανωμένου χώρου εναπόθεσης της λάσπης, καθώς και η σημαντική καθυστέρηση στη δημιουργία της Β' φάσης του βιολογικού καθαρισμού, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος έγινε ύστερα από διαμαρτυρία του Δήμου Περάματος και καταγγελία του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Χαραυγή" Κερατσινίου. "Η λάσπη βρίσκεται εδώ επί ένα μήνα! Στην περιοχή δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ένας ειδικός χώρος εναπόθεσης της λάσπης και οι συνέπειες είναι τραγικές για τους κατοίκους", τόνισε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου "Χαραυγή" Κ. Χριστοφορίδης.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Χιλιάδες τόνοι λάσπης έχουν συσσωρευτεί στην Ψυττάλεια απειλώντας τη δημόσια υγεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ