ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Η (πυρηνική) ένταση παραμένει

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ .-

Στην αυτοανακήρυξη του Πακιστάν σε "πυρηνική δύναμη" προέβη χτες, μια ημέρα μετά την πραγματοποίηση των 5 πυρηνικών δοκιμών της χώρας του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκόχαρ Αγιούμπ Χαν,και απείλησε να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή (από πλευράς Ινδίας, προφανώς) με όλεθρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ασοσιέιτεντ Πρες",ο Χαν δήλωσε "έχουμε ενεργό πρόγραμμα... έχουμε πυρηνικά όπλα, είμαστε πυρηνική δύναμη". Χαρακτήρισε μάλιστα το πρόγραμμα "προχωρημένο".

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το Πακιστάν θα εξοπλίσει τους πυραύλους "Γκάουρι" που ανέπτυξε με πυρηνική γόμωση. "Αυτοί οι πύραυλοι είναι ικανοί να φέρουν συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές... αλλά σε μια απόσταση 1.500 χιλιομέτρων ουδείς θα εκτόξευε τους πυραύλους με συμβατική γόμωση... οπότε η επιλογή είναι η πυρηνική (κεφαλή)", είπε ο Χαν.

Μέσα σε ώρες από την πραγματοποίηση των δοκιμών, ο Πρόεδρος του Πακιστάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας απειλές "εξωτερικής επιθετικότητας". Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας διευκρίνισε ότι και πριν τις πυρηνικές δοκιμές οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ήταν σε κατάσταση συναγερμού, λόγω του φόβου αεροπορικής επίθεσης από την Ινδία στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Τα αεροσκάφη της χώρας βρίσκονταν σε κατάσταση "σκραμπλ"(ετοιμότητα απογείωσης μέσα σε 1 λεπτό) και η κυβέρνηση επικοινώνησε με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τα ενημερώσει.

Ο Χαν είπε πως υπάρχουν "αδιάσειστες αποδείξεις" ότι τις τελευταίες μέρες η Ινδία όπλισε βομβαρδιστικά αεροσκάφη της με σκοπό να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις της. Πάντως, η επίθεση έδειξε να απομακρύνεται, όχι λόγω των δοκιμών, αλλά, επειδή χάθηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

"Καταδικάζουμε"..;

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον χτες επέβαλε ευρείες οικονομικές κυρώσεις (όπως και στην περίπτωση της Ινδίας, αλλά με τη διαφορά ότι το Ισλαμαμπάντ θα "αντέξει" δυσκολότερα) στο Πακιστάν.

Χτες τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησαν να καταδικάσουν τις πακιστανικές πυρηνικές δοκιμές και να καλέσουν την Ινδία και το Πακιστάν να μην προχωρήσουν σε νέες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Διεθνή Οργανισμό, Μπιλ Ρίτσαρντσον.

"Συμφωνήσαμε σε μια ανακοίνωση που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο Πακιστάν", είπε ο Ρίτσαρντσον.

Σε σχέδιο ανακοίνωσης της προεδρίας του ΣΑ, που πρότειναν οι ΗΠΑ και Ρωσία και απαιτεί ομοφωνία, το Συμβούλιο "παρακαλεί επίμονα την Ινδία και το Πακιστάν να απέχουν από την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών", μετά από τις πέντε δοκιμές που έκανε η κάθε χώρα.

Πάντως, το Συμβούλιο, όπως το έκανε και μετά τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές απέφυγε να "καταδικάσει" επίσημα τις δοκιμές του Πακιστάν.

Οι δεκαπέντε αρνήθηκαν, επίσης, να υιοθετήσουν περιοριστικά μέτρα κατά του Ισλαμαμπάντ, αφού αντιτέθηκαν η Κίνα, η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι, αντίθετα με τις ΗΠΑ, που επιβάλλουν κυρώσεις όπως στην περίπτωση της Ινδίας.

Πιθανότητες πολέμου...

Το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου Ινδίας - Πακιστάν "δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί εντελώς", αν ληφθεί υπ' όψιν ο "αυξανόμενος παραλογισμός" στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI).

"Αντίθετα με τις αμερικανοσοβιετικές σχέσεις στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ινδοπακιστανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από έναν αυξανόμενο παραλογισμό από τον Ιανουάριο του 1996, όταν ξέσπασε ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ τους για το Κασμίρ - για το οποίο φιλονικούν οι δύο χώρες μετά τη διαίρεση της αυτοκρατορίας των Ινδιών το 1947", δήλωσε ο Ράβιντερ Παλ Σινγκχ, Ινδός ειδικός του SIPRI.

Ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, δήλωσε (για να ενισχυθούν αυτοί οι φόβοι) πως "είναι δυστυχές το ότι το Πακιστάν έδωσε στις δοκιμές του χαρακτήρα εναντίον της Ινδίας".

Αναζητώντας ελπίδες...

"Ελπίδες αποκλιμάκωσης", έδωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ με τη δήλωση ότι "οι πυρηνικές δοκιμές του Πακιστάν δε συνιστούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Δεν έχουμε την πρόθεση να επιδοθούμε σε ανταγωνισμό των εξοπλισμών (...). Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την πρόταση για μη πρώτη χρήση (πυρηνικών όπλων)".

"Παρότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί εσωτερική υπόθεσή του, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το Πακιστάν δε αντιμετωπίζει απειλή από την Ινδία", υπογράμμισε ο Βάτζπαϊ "πυροσβεστικά". Παράλληλα είπε ότι είναι πρόθυμος για διάλογο με το Πακιστάν...

Αντίστοιχες ελπίδες έδωσαν οι δηλώσεις Πακιστανών περί υπογραφής της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών (CBCT)...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες, επισκέψεις και προτάσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αποφασισμένη να επιμείνει στην προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" φέρεται να είναι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δε διάκειται αρνητικά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας σχετικής ευρω-αμερικανο-αραβικής διάσκεψης. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επαναδιατυπώσει την υποστήριξή του στο λιβανικό αίτημα για αποχώρηση, άνευ όρων, των ισραηλινών στρατευμάτων από το Νότιο Λίβανο.

Καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" δεν έχει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία είχε χτες σύντομη συνάντηση, στη βελγική πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πος. Μετά το τέλος της συνομιλίας τους, ο Πος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μαντλίν Ολμπράιτ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς και συμπλήρωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός "φάνηκε να αποδέχεται" τη γαλλο-αιγυπτιακή πρόταση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό.Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου άφησε να εννοηθεί ότι η Αμερικανίδα ομόλογός του εξέφρασε την άποψη ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας διάσκεψης, πιθανώς, να κάνει κατανοητό στους πάντες ότι "η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή". Η πρόταση πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης έγινε από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, στις αρχές του μήνα. Οι δύο άνδρες, που, στην ουσία, κάλεσαν τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στην "ειρηνευτική διαδικασία" να συζητήσουν με τους Ευρωπαίους κυρίως, κατέστησαν σαφές ότι τάσσονται υπέρ του αιτήματος για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Σιράκ στο Λίβανο

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να φτάσει στη Βηρυτό ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στα πλαίσια τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λίβανο. Ο Σιράκ, που επισκέπτεται για τρίτη φορά το Λίβανο από το 1996, θα εγκαινιάσει το κτίριο Παλαί ντε Πεν, που ήταν η έδρα της γαλλικής αποικιοκρατικής αρχής κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, έδρα των Γάλλων πρεσβευτών μετά την ανεξαρτητοποίηση του Λιβάνου το 1946 και καταστράφηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο της προηγούμενης δεκαετίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Ελίας Χράουι, τον πρωθυπουργό, και προσωπικό φίλο του, Ραφίκ Χαρίρι και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Σιράκ αναμένεται να τονίσει ιδιαίτερα τους στενούς δεσμούς που συνεχίζουν να ενώνουν τη Γαλλία με το Λίβανο, ενώ θα υποστηρίξει και τη λιβανική θέση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο μέρος της χώρας άνευ όρων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Γαλλία έχει, ήδη, συνεισφέρει με 500 εκατομμύρια φράγκα, αλλά και με υλικοτεχνική βοήθεια στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Λιβάνου και, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, η βοήθεια αυτή θα ενισχυθεί, καθώς "ο Λίβανος παρουσιάζει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τη Γαλλία".

Το κέντρο πυρηνικών ερευνών στο Πακιστάν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ