ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
"ΑΙΡ ΦΡΑΝΣ"
Αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία
  • Σιωπά η γαλλική κυβέρνηση
  • Προβλέπεται κύμα απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Νέος γύρος συνομιλιών άρχισε, χτες, ανάμεσα στη διοίκηση της κρατικής αεροπορικής εταιρίας "Αιρ Φρανς" και τους εκπροσώπους των πιλότων, οι οποίοι συνέχισαν, με σχεδόν απόλυτη επιτυχία, την απεργία τους για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Αν και οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μέρη έχουν χαμηλώσει, οι προβλέψεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Την ίδια στιγμή και ενώ απομένει λιγότερο από μία βδομάδα από την επίσημη έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων προβλέπεται να κατακλύσει τη Γαλλία.

Χτες το μεσημέρι επαναλήφτηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους και στη διοίκηση της "Αιρ Φρανς", καθώς ο πρώτος γύρος συνομιλιών έληξε χωρίς καμία πρόοδο αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών εμφανίστηκαν κάπως διαλλακτικότεροι στις δηλώσεις τους, αλλά δεν άφησαν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά την προοπτική εκτόνωσης της κρίσης. "Ελπίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε" τόνισε, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο πρόεδρος της "Αιρ Φρανς" Ζαν Σιρίλ Σπινέτα, που έσπευσε να επαναλάβει ότι ο δρόμος επίλυσης της κατάστασης είναι "μακρύς και δύσκολος".

Την κατανόηση των εργαζομένων στην αγωνία της διοίκησης να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα στην εταιρία εξέφρασε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου πιλότων SNPL, Ζαν Σαρλ Κορμπέ, όμως τόνισε ότι τα αιτήματα των πιλότων παραμένουν σταθερά. Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι οι πιλότοι απορρίπτουν την πρόταση της διοίκησης να τους δοθούν ανταλλάγματα (έντονη είναι η φήμη για μεταβίβαση ορισμένου αριθμού μετοχών της εταιρίας στους πιλότους), ώστε να ισοσκελιστεί η διαφορά που θα δημιουργηθεί από τη σχεδιαζόμενη περικοπή των μισθών τους κατά 500 εκατομμύρια φράγκα και την εφαρμογή μισθολογίου δύο ταχυτήτων, με ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς για τους νέους πιλότους.Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, οι αμοιβές των πιλότων της "Αιρ Φρανς" κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 1 εκατομμύριο φράγκα ετησίως, δηλαδή από 240.000 φράγκα (40.000 δολάρια) που λαμβάνει ετησίως ένας νέος πιλότος έως 1,2 εκατομμύρια φράγκα (200.000 δολάρια) που λαμβάνει ο πιλότος που έχει συμπληρώσει 25ετία.

Στην απεργία των πιλότων προστέθηκε, χτες, η απεργία και των αχθοφόρων, οι οποίοι έχουν και αυτοί μισθολογικά αιτήματα και κυρίως διαμαρτύρονται για τις μεγάλες μισθολογικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις εταιρίες "Αιρ Φρανς" και τη θυγατρική της "Αιρ Ιντέρ". Απεργία, μέσα στην επόμενη βδομάδα, με ανάλογα αιτήματα ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν και οι μηχανικοί αεροσκαφών.Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της "Αιρ Φρανς" προσπάθησε, και χτες, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια και διαβεβαίωσε ότι η εταιρία, που είναι και ο επίσημος αερομεταφορέας του Μουντιάλ, θα μπορέσει να εξυπηρετήσει όλες τις αθλητικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Σφοδρή επίθεση κατά των πιλότων εξαπέλυσε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής του "Κινήματος Πολιτών κατά του Μάαστριχτ" και συνεργαζόμενος με τους Σοσιαλιστές, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, ο οποίος, αφού δήλωσε ότι λυπάται και ντρέπεται για την κατάσταση, κατηγόρησε τους απεργούς για "έλλειψη κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας". Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι "εξαιτίας τους η Γαλλία μοιάζει να μην είναι ικανή να διοργανώσει ένα μεγάλο γεγονός". Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πιλότων προτίμησαν να μη σχολιάσουν τις δηλώσεις του Σεβενεμάν. Την τακτική της σιωπής επέλεξαν και χτες όλα τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει ακόμα και στις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση και με την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων.

Χορός απεργιών

Σήμερα, όμως, σε απεργία κατεβαίνουν, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της CGT, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τον υπόγειο σιδηρόδρομο, διαμαρτυρόμενοι για το "πάγωμα" των μισθών τους και ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ασφάλισης. Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής ακινητοποιημένα αναμένεται να μείνουν τα τρένα όλης της Γαλλίας, εξαιτίας της απεργίας που έχει ανακοινώσει η SNCF. Απεργίες προγραμματίζουν και οι μηχανικοί των τρένων, οι οποίοι, μάλιστα, προσανατολίζονται στην ημερομηνία της 10ης Ιουνίου, ημέρα έναρξης του Μουντιάλ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αυξάνεται η ένταση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέο κύμα προσφύγων στην Αλβανία προκαλούν οι σερβικές επιχειρήσεις στο δυτικό Κόσσοβο, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, που εκτίμησαν ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα τα σύνορα με την Αλβανία.

Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, Κρις Γιανόφσκι, είπε συγκεκριμένα πως συνολικά 3.700 Κοσσοβάροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Αλβανία μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας. "Οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, εξουθενώθηκαν ψυχικά και σωματικά" τόνισε ο Γιανόφσκι, προσθέτοντας πως "αναμένεται ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα μέσα στις επόμενες ώρες".

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αλβανίας "ΑΤΑ" μετέδωσε πως πάνω από 3.000 πρόσφυγες πλησιάζουν τα σύνορα με την Αλβανία. Μάλιστα, επικαλούμενο μαρτυρίες προσφύγων, το ίδιο πρακτορείο υποστήριξε πως περίπου 50.000 άλλοι μετακινούνται από το Κόσσοβο προς την αλβανική μεθόριο! Τοπικές αρχές στη Βορειοανατολική Αλβανία έκριναν πως είναι ανεπαρκείς οι 25 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας πως ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες καταφθάνουν στην περιοχή.

Ανεπιβεβαίωτη ήταν και η πληροφορία που μετέδωσε χτες το αλβανικό "Κέντρο Πληροφοριών Κόσσοβου", σύμφωνα με την οποία το Ντετσάνι, αλλά και πέντε χωριά της περιοχής βομβαρδίστηκαν με ρουκέτες αέρος, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο τραυματισμός δεκάδων ατόμων.

Γερμανική "διπλωματική" πρωτοβουλία

Διπλωματική πρωτοβουλία βολιδοσκόπησης των διαδραματιζόμενων στο "τρίγωνο" Κόσσοβο - Τίρανα - Σκόπια φαίνεται πως αναλαμβάνει η Βόννη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, απέστειλε μάλιστα γι' αυτό το σκοπό τον διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων Βόλφγκανγκ Ισινγκερ. Αποστολή του Γερμανού αξιωματούχου; Η διαμόρφωση επί τόπου άποψης για την εξεύρεση τρόπων αποσόβησης της επέκτασης των εχθροπραξιών από το Κοσσυφοπέδιο στις γείτονες χώρες, αλλά και η αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των προσφύγων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κίνκελ προτίθεται να υποβάλει την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια στην εξαμελή "Ομάδας Επαφής" ένα "πακέτο" προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που θα στηρίζεται στα όσα θα κομίσει ο Ισινγκερ από τις συνομιλίες που θα έχει στην περιοδεία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κίνκελ - ο οποίος είχε μεταβεί στα Τίρανα το Φλεβάρη - είχε ήδη τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Επίσημη θέση της γερμανικής διπλωματίας εξακολουθεί να παραμένει - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - η διαμόρφωση ενός "ειδικού καθεστώτος" για το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα καταδικάζεται η χρήση βίας όχι μόνον από πλευράς σερβικής αστυνομίας και στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και από πλευράς του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΕΣΕΝΤΕ.-

Με "εκπληκτική ταχύτητα" πάνω από 80 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο, όταν η υπερταχεία - που κινιόταν με 200χλμ την ώρα - στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε και έπεσε σε τσιμεντένια γέφυρα κοντά στο χωριό Εσεντε και στην πόλη Τσέλε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από το χτεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα - που είναι το χειρότερο στη χώρα την τελευταία εικοσαετία - αναμένεται να αυξηθεί. Παράλληλα, τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν ότι οι εγκλωβισμένοι στην αμαξοστοιχία είναι αρκετοί, οι τραυματίες ξεπερνούν τους τριακόσιους, οι περισσότεροι από τους οποίους σοβαρά και οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους εκατό.

Τα περισσότερα βαγόνια της αμαξοστοιχίας διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, πριν η μηχανή με ορισμένα βαγόνια πέσει στην τσιμεντένια γέφυρα και τη διαλύσει. Οι επιβάτες καταπλακώθηκαν από τόνους τσιμέντου και τσαλακωμένες λαμαρίνες από την κατάρρευση της γέφυρας.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η ταχεία φαίνεται να χτύπησε πρώτα με αυτοκίνητο, που έπεσε από γέφυρα, πάνω από τις γραμμές προτού εκτροχιαστεί και προσκρούσει στην επόμενη τσιμεντένια γέφυρα. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε προς το παρόν την πτώση του αυτοκινήτου στις γραμμές. Συντρίμμια και πτώματα σκορπίστηκαν σε μεγάλη ακτίνα και 15 ελικόπτερα του στρατού επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία. Η αμαξοστοιχία είχε αναχωρήσει από το Μόναχο και από το Ανόβερο κατευθυνόταν στο Αμβούργο, ενώ το δυστύχημα σημειώθηκε στις 11 το πρωί τοπική ώρα, μόλις 50 χλμ βόρεια του Ανόβερου.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Αναψε φωτιά μεθοριακών συγκρούσεων

ΑΣΜΑΡΑ. -

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας κατηγόρησε χτες τα στρατεύματα της Αιθιοπίας ότι επιτέθηκαν νωρίς το πρωί με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό σε θέσεις κοντά στη νότια περιοχή Αμπεσέτε Γκελέμπα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ερυθραίας υποστήριξε πως μέχρι νωρίς το βράδυ δεν ήταν διαθέσιμες οι πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά θύματα που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο χωριό Γκελέμπα, 140 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ασμάρα.

Αποκαλώντας την επίθεση "μία νέα και επικίνδυνη κλιμάκωση" της συνοριακής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, η Ερυθραία υποστήριξε ότι το χτεσινό συμβάν ήταν το τέταρτο ανάλογο περιστατικό μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δε σχολίασε τις θέσεις της Ερυθραίας.

Πάντως, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ("Ρόιτερ", Γαλλικό Πρακτορείο) επιβεβαίωσαν την είδηση των μεθοριακών συγκρούσεων, αναφέροντας ότι στρατεύματα και των δύο χωρών έχουν εμπλακεί σε μάχες για τον έλεγχο διαφιλονικούμενης μεθοριακής περιοχής.

Μάλιστα, ανταποκριτές στη συνοριακή πόλη Ζαλαμπέσα (160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ασμάρα), ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες έγινε χρήση πυρών πυροβολικού και όλμων, άρχισαν στις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η πόλη Ζαλαμπέσα βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής, την οποία διεκδικούν η Αιθιοπία και η Ερυθραία. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουν πόσοι στρατιώτες έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις, αλλά δυνάμεις της Ερυθραίας θεάθηκαν να σπεύδουν προς την πόλη.

Οι δύο χώρες είχαν φιλικές σχέσεις μέχρι τις 6 Μάη, οπότε η συνοριακή διένεξη μετατράπηκε σε βίαιη σύγκρουση, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για εισβολή στα εδάφη τους.

Μάλιστα, επίσημη αιθιοπική πηγή υποστήριξε πως μόνο μέσα στην περασμένη Κυριακή, σε συγκρούσεις μεταξύ αιθιοπικών και δυνάμεων της Ερυθραίας, στη Ζαλαμπέσα, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περίπου εκατό στρατιώτες της Ερυθραίας.

Τρίτη μέρα ερημιάς για τα Γαλλικά αεροδρόμια

Τρίτη μέρα ερημιάς για τα γαλλικά αεροδρόμια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ