ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ
Ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό - λαό"

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, ξεσκεπάζει τους αντιλαϊκούς στόχους, που επιδιώκονται με το νομοσχέδιο - πρόκληση

Ενα θεσμό ακόμα, ενταγμένο και προσαρμοσμένο στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ενάντια στο λαϊκό κίνημα, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για την "παλλαϊκή άμυνα" που κατέθεσε στη Βουλή, καταγγέλλει το ΚΚΕ και προειδοποιεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το νομοσχέδιο για την "παλλαϊκή άμυνα", υπογραμμίζονται τα παρακάτω:

"Με πρόσχημα την "παλλαϊκή άμυνα", δημιουργείται ένας ακόμη θεσμός, ενταγμένος και προσαρμοσμένος, κατά κύριο λόγο, στις ανάγκες της "νέας τάξης πραγμάτων" και της καταστολής του λαϊκού κινήματος. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο επανέρχεται η χρεοκοπημένη αντιλαϊκή εκδοχή του "εσωτερικού εχθρού"!

Αυτό αποδείχνεται από το γεγονός ότι, στο νομοσχέδιο εισάγεται το νομοθετικό διάταγμα 17/74, που προβλέπει την αντιμετώπιση "της παρακώλυσης και διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας"! Επομένως, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - πρόκληση.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση, όταν ισχυρίζεται ότι με τη λεγόμενη "παλλαϊκή άμυνα" ενισχύεται η προστασία της χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει, πως, όταν κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σηκώνεται ως ένας άνθρωπος για να την υπερασπιστεί.Με το νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση της ζωής, που πραγματοποιείται και με την υποχρεωτική ένταξη σ' αυτό των γυναικών, ο εθνικισμός και οι δομές της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση αξιοποιεί και χρησιμοποιεί τα αγνά πατριωτικά αισθήματα του λαού.

Το νομοσχέδιο για την "παλλαϊκή άμυνα", έρχεται σε μια στιγμή που διευρύνεται το ΝΑΤΟ, συγκροτούνται πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, οργανώνεται η Βαλκανική Ταξιαρχία και με τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί στρέφονται κατά του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής. Απ' την άλλη, είναι γνωστό, ότι η κύρια κατεύθυνση της αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας χαράσσεται στα Νατοϊκά επιτελεία.

Αποτελεί μεγίστη υποκρισία η στάση της κυβέρνησης, που ενώ υπογράφει τη Συμφωνία της Μαδρίτης, στέλνει στρατό σε ξένες χώρες, ξεπουλάει τους μοχλούς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, ανανεώνει την παραμονή των αμερικάνικων βάσεων, καταστρέφει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, την ίδια στιγμή συγκροτεί δυνάμεις για την... υπεράσπιση της χώρας. Αυτή, που με την πολιτική της ερημώνει τις παραμεθόριες περιοχές, εμφανίζεται, τώρα, ως προστάτης τους!

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει, πως θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο για την άμυνα, που θα προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) Την εθελοντική συμμετοχή ανδρών, κύρια στις παραμεθόριες περιοχές, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί μόνον όταν η χώρα δεχτεί επίθεση και σε καμιά άλλη περίπτωση.

β) Την κατάργηση του νομοθετικού διατάγματος 17/74, που αναφέρεται και σε "ανωμαλίες πάσης φύσεως" ή στην "παρακώλυσιν και διατάραξιν της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας". Την κατάργηση των Μονάδων Εθνοφυλακής(ΤΕΑ).

γ) Την υιοθέτηση των προτάσεων των φορέων για τις θεομηνίες, ώστε αυτές ν' αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία δήμων, υπουργείων, εργατικών σωματείων, επιστημονικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο".

Καταγγέλλει η ΟΓΕ

Για την ΟΓΕ αλλά και για μια μεγάλη μερίδα του γυναικείου κινήματος, αλλά και σε μεγάλο μέρος των γυναικών της χώρας μας υπάρχει κάθετη αντίθεση και θα ξεσηκώσει ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία, αναφερόμενη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την "Παλλαϊκή Αμυνα", η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με το νομοσχέδιο ανοίγει έντεχνα ο δρόμος για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, ζήτημα που το προσπαθούν πολλά χρόνια διάφορες κυβερνήσεις. Και συνεχίζει:

- Δε στηρίζουμε και δε συναινούμε σε πολεμικές επιλογές για τη λύση πολιτικών προβλημάτων.

- Η κλιμακούμενη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Ειρήνη και την Υφεση, με την καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεννόησης μεταξύ των λαών, για τα οποία αγωνιζόμαστε.

Οι λαοί και προπαντός οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους - το αντίθετο μάλιστα - τις ενώνουν πολλά, με κυρίαρχο την προστασία της ζωής που φέρνουν στον κόσμο.

- Η άμυνα ενός τόπου δεν είναι οι στρατιωτικές προετοιμασίες, η στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας, όταν αποδυναμώνεται η παραγωγική βάση, ξεπουλιούνται στρατηγικής σημασίας δημόσιοι τομείς της οικονομίας, ξεκληρίζεται ο αγροτικός πληθυσμός, ενώ περιθωριοποιούνται καθημερινά μεγάλες κοινωνικές ομάδες (νεολαία και γυναίκες). Προβλήματα που θα οξυνθούν με τα δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα επιβαρύνουν καταλυτικά τον προϋπολογισμό της χώρας.

- Η ισότητα δεν περνάει μέσα από τον στρατώνα. Αντίθετα η στράτευση των γυναικών θα είναι μια επιπλέον άνιση μεταχείριση γιατί βασίζεται στην κοινωνική ισοπέδωση και όχι στην κοινωνική ισότητα.

- Οι γυναίκες της χώρας μας με τις ακολουθούμενες πολιτικές, ντύνονται κάθε μέρα με τα χρώματα του κοινωνικού περιθωρίου: Ανεργία, μερική απασχόληση, κατάργηση της σύνταξης, φτώχεια και φραγμοί στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό. Συρρίκνωση της Κοινωνικής Πολιτικής που καλείται να την αντικαταστήσει η γυναίκα.

- Οι ιδιαιτερότητες των γυναικών που πηγάζουν από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο, έχουν ξεχαστεί με ανάλγητο τρόπο στο όνομα πάντα της ισότητας των ίσων ευκαιριών.

Η λαϊκή άμυνα είναι ένας λαϊκός θεσμός, με υποθήκες και ρίζες στο λαό μας, δε χρειάζεται να θεσμοθετηθεί και να κοινοποιηθεί. Οι γυναίκες, όταν η πατρίδα μας το χρειάστηκε, βρέθηκαν καθολικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Οι "κόντρες" στο ΠΑΣΟΚ

Πολλά γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο κυβερνών κόμμα, ταυτόχρονα όμως, μένουν αναπάντητα ορισμένα βασικά ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο: Αν τα λαϊκά στρώματα ήταν ευχαριστημένα με όσα προωθεί η κυβέρνηση, θα υπήρχαν αυτές οι αντιπαραθέσεις και οι διαφωνίες στο κυβερνητικό κόμμα; Η απάντηση είναι προφανής. Το γεγονός ότι εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κρίση, η οποία μάλιστα τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκε με πρωτοφανή μορφή, είναι φανερό ότι προκαλείται, συντηρείται και αναπαράγεται στο πλαίσιο μιας γενικής και συνεχώς αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, ακόμη και μέσα στον κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Το πρώτο, συνεπώς, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ συνιστά αντανάκλαση της κοινωνικής οργής και δυσφορίας απέναντι στην πολιτική που αυτό εφαρμόζει.

Ερώτημα δεύτερο: Ποιο το πολιτικό περιεχόμενο και η σημασία των αντιθέσεων, που βασανίζουν τις μέρες αυτές τα κυβερνητικά και βουλευτικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ; Ολοφάνερο είναι στον καθένα, που διαβάζει με κάποια προσοχή τις σχετικές δηλώσεις και δε στέκεται μόνο σε κραυγαλέους τίτλους των εφημερίδων, ότι οι διαφωνίες επικεντρώνονται σε δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας ζητήματα, κυρίως σε μορφές άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Ολοφάνερο είναι, επίσης, ότι δε διαφωνούν για το περιεχόμενο της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος, την ουσία και τις βασικές της πλευρές. Κανένας δεν αμφισβητεί το μονόδρομο της ΟΝΕ, την ολόπλευρη ενίσχυση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", την υποταγή των πάντων στους "νόμους της αγοράς", τη μεγαλύτερη ή λίγο... μικρότερη μονόπλευρη λιτότητα, την αντιδραστική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κλπ., κλπ. Ισα ίσα, δε χάνουν ευκαιρία, για να τονίσουν τη συμφωνία τους, με όλους αυτούς τους κυβερνητικούς στόχους.

Ερώτημα τρίτο: Ποια είναι η σχέση των διαφωνιών αυτών, με όλα όσα βασανίζουν τους εργαζόμενους, ακόμη και τα απλά μέλη ή τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ; Ουσιαστικά, από ελάχιστη έως καμία. Οχι γιατί δεν έχουν μια κάποια αξία οι όποιες και σ' ένα βαθμό αντιαυταρχικές τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Στις σημερινές συνθήκες του κυβερνητικού αυταρχικού κατήφορου, ακόμη κι αυτές πρέπει να αξιοποιούνται από το μαζικό λαϊκό κίνημα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο αντιλαϊκός αυταρχισμός και γενικότερα η τέτοιας μορφής άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είναι αδιάρρηκτα δεμένη με το περιεχόμενό της. Αποτελεί στην πραγματικότητα την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ο επιχειρούμενος φιλομονοπωλιακός και βαθιά αντιλαϊκός εκσυγχρονισμός του ελληνικού καπιταλισμού δε γίνεται χωρίς ΜΑΤ, όσο και αν ο κάθε κ. Παπουτσής ισχυρίζεται το αντίθετο.

Πέρα απ' αυτό είναι φανερό, ότι πίσω από αρκετές "διαφωνίες" και "αντιθέσεις" κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες και σχεδιασμοί πολιτικής ανάδειξης. Κρύβονται, επίσης, ή "διαπλέκονται" μαζί τους, επιδιώξεις και στόχοι διαφόρων μεγαλόσχημων, που "παίζουν" τα δικά τους παιγνίδια, προωθώντας και τα δικά τους συμφέροντα. Και ταυτόχρονα, με όλα τα παραπάνω, είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - βοηθούντων και αρκετών ΜΜΕ - να αξιοποιήσει την ύπαρξη των προαναφερόμενων διαφωνιών και αντιθέσεων στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, της διαιώνισης των αυταπατών και των τάσεων αναμονής και - σε τελευταία ανάλυση - της διαιώνισης του εγκλωβισμού των εργαζομένων σ' ένα κόμμα, που μια ζωή θα κρατά, θα ενισχύει και θα εκσυγχρονίζει τις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές "βάσεις" στην Ελλάδα, διώχνοντάς τες...

ΟΓΕ
Θα ξεσηκώσει αντίσταση

Για την ΟΓΕ αλλά και για μια μεγάλη μερίδα του γυναικείου κινήματος, αλλά και σε μεγάλο μέρος των γυναικών της χώρας μας υπάρχει κάθετη αντίθεση και θα ξεσηκώσει ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία, αναφερόμενη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την "Παλλαϊκή Αμυνα", η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με το νομοσχέδιο ανοίγει έντεχνα ο δρόμος για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, ζήτημα που το προσπαθούν πολλά χρόνια διάφορες κυβερνήσεις. Και συνεχίζει:

- Δε στηρίζουμε και δε συναινούμε σε πολεμικές επιλογές για τη λύση πολιτικών προβλημάτων.

- Η κλιμακούμενη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Ειρήνη και την Υφεση, με την καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεννόησης μεταξύ των λαών, για τα οποία αγωνιζόμαστε.

Οι λαοί και προπαντός οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους - το αντίθετο μάλιστα - τις ενώνουν πολλά, με κυρίαρχο την προστασία της ζωής που φέρνουν στον κόσμο.

- Η άμυνα ενός τόπου δεν είναι οι στρατιωτικές προετοιμασίες, η στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας, όταν αποδυναμώνεται η παραγωγική βάση, ξεπουλιούνται στρατηγικής σημασίας δημόσιοι τομείς της οικονομίας, ξεκληρίζεται ο αγροτικός πληθυσμός, ενώ περιθωριοποιούνται καθημερινά μεγάλες κοινωνικές ομάδες (νεολαία και γυναίκες). Προβλήματα που θα οξυνθούν με τα δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα επιβαρύνουν καταλυτικά τον προϋπολογισμό της χώρας.

- Η ισότητα δεν περνάει μέσα από τον στρατώνα. Αντίθετα η στράτευση των γυναικών θα είναι μια επιπλέον άνιση μεταχείριση γιατί βασίζεται στην κοινωνική ισοπέδωση και όχι στην κοινωνική ισότητα.

- Οι γυναίκες της χώρας μας με τις ακολουθούμενες πολιτικές, ντύνονται κάθε μέρα με τα χρώματα του κοινωνικού περιθωρίου: Ανεργία, μερική απασχόληση, κατάργηση της σύνταξης, φτώχεια και φραγμοί στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό. Συρρίκνωση της Κοινωνικής Πολιτικής που καλείται να την αντικαταστήσει η γυναίκα.

- Οι ιδιαιτερότητες των γυναικών που πηγάζουν από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο, έχουν ξεχαστεί με ανάλγητο τρόπο στο όνομα πάντα της ισότητας των ίσων ευκαιριών.

Η λαϊκή άμυνα είναι ένας λαϊκός θεσμός, με υποθήκες και ρίζες στο λαό μας, δε χρειάζεται να θεσμοθετηθεί και να κοινοποιηθεί. Οι γυναίκες, όταν η πατρίδα μας το χρειάστηκε, βρέθηκαν καθολικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

ΕΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στη Λέσβο η συνεδρίαση

Συνεδριάζει από σήμερα έως τις 6 Ιουνίου στη Λέσβο η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία μετέχουν βουλευτές - μέλη από 40 Κοινοβούλια. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Λέσβο, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα.

Στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής θα εξεταστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής, ενώ θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από μελετητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο διαθέτει το μόνο στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Τμήμα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο ρόλος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο Πέλαγος και το περιβάλλον ως μοχλός ανάπτυξης των νησιών.

Ελληνες βουλευτές - μέλη της Επιτροπής εκτός από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, είναι οι Ιωάννης Σκουλαρίκης, Κίμων Κουλούρης (ΠΑΣΟΚ) και Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ). Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, ενώ θα παρέμβουν η υπουργός Αιγαίου Ε. Παπαζώη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Κολιοπάνος, όπως και ο γραμματέας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής Αλ. Βουλγάρης. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση θα γίνει στο πλοίο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, το οποίο θα πραγματοποιεί περίπλου του νησιού.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Γερμανία

Για το Βερολίνο αναχωρεί την Παρασκευή αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνάντηση που διοργανώνει το PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού), με θέμα "Τα στρατηγικά καθήκοντα των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων".

Η αντιπροσωπεία θα πάρει, επίσης, μέρος στην Κομματική Συνδιάσκεψη της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγκάρδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ