ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο,τι κινείται...

ΔΗΛΑΔΗ, για να καταλάβουμε, αν διαφωνούσε πραγματικά ο Παπουτσής με τις επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις κι όλα τα σχετικά, τι άλλο θα του λέγανε οι εκσυγχρονιστές;

***

Τι είπε, σε τελική ανάλυση, ο άνθρωπος; Ρε παιδιά, κάντε, τέλος πάντων, ό,τι κάνετε, αλλά ...βάλτε και λίγη διπλωματία και κάτι από κοινωνική συναίνεση. Κάντε έναν υποτυπώδη κοινωνικό διάλογο, μπερδέψτε λίγο τον κόσμο, ξέρετε δα από αυτά.

***

Αυτό είπε. Κάτι του στιλ "ας μην εκτιθέμεθα έτσι, ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί". Αλλά το Σημιτέικο τίποτε... Ούτε στους τύπους δε σηκώνει παρεκκλίσεις.

***

Πού οφείλεται τόση ανησυχία και τόση ευθιξία; Μα, στην ανασφάλειά τους βέβαια. Βλέπουν ότι φεύγει το χαλί κάτω από τα πόδια τους και ...ό,τι κινείται πυροβολείται!

***

Οχι πως πειράζει δηλαδή, για να λέμε και την αλήθεια. Αυτοί οι διάλογοι του Πάγκαλου, από τη μια μεριά, και της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", από την άλλη, είναι πάντα απολαυστικοί. Χτες δε, που μπήκε κι ο Γιαννόπουλος στη μέση, "έδεσε" ο θίασος.

***

ΑΣ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ λιγάκι τα τηλεοπτικά κανάλια και κυρίως αυτός ο ΣΚΑΪ, με την υπόθεση του τροχαίου του βουλευτή Καραμηνά. Και για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι: Για την υπόθεση, αυτή καθαυτή, ας πούνε ό,τι νομίζουν και ας καθίσουν να μετρήσουν με τη μεζούρα του μπάρμαν πόσο ήπιε και αν ήπιε...

***

Ομως, αυτό το "υφάκι" διάφορων φιλοξενούμενων και δημοσιογράφων, που τα βάζουν με όλους και με όλα, σιχτιρίζοντας τη βουλευτική ασυλία γενικώς, την πολιτική γενικώς, και ...τα πάντα γενικώς, παραπάει.

***

Παραπάει ιδίως για ...κρατικοδίαιτα (εμμέσως) κανάλια, που "φτύνουν" μεν την πολιτική, αλλά μόνο γενικώς και αορίστως. Την πολιτική, που τους βολεύει και τους χαρίζει χρέη, δεν τη "φτύνουν". Ελα, όμως, που, όλως ...συμπτωματικά, η πολιτική αυτή είναι σήμερα η κυρίαρχη! Είναι αυτή ακριβώς, που βρίσκεται στη ρίζα κάθε "κακώς κείμενου" της κοινωνίας μας. Ας κόψουν, λοιπόν, την κωμωδία.

Καμία αυταπάτη

Ακόμα και η απατηλή υπόσχεση της κυβέρνησης για διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Ιονική εξόργισε τους υποψήφιους "επενδυτές" και τα φερέφωνά τους, που έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν "άτακτη υποχώρηση"!

Χαρακτηριστικό των σκέψεων και των σχεδίων των επίδοξων αγοραστών είναι το ρεπορτάζ της "Εξουσίας", στο οποίο τονίζεται: "Δε θα ήταν δυνατόν η Πίστεως να διαθέσει 150 δισ. δρχ. (σ.σ. έχουν ήδη βγάλει ταρίφα) για την εξαγορά της Ιονικής και επιπροσθέτως δεκάδες δισ. δρχ. για την αύξηση των ανεπαρκέστατων κεφαλαίων της κρατικής τράπεζας, χωρίς να είναι σε θέση να προχωρήσει σε μία ριζική και επώδυνη αναδιάρθρωση της Ιονικής, που θα περιελάμβανε μείωση του προσωπικού..."!

Αυτή είναι η πραγματικότητα και το μέλλον που επιφυλάσσεται στους εργαζόμενους της Ιονικής, αν υποκύψουν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη.

Το "λάθος"

"Η απεργία στην Ιονική μοιάζει να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα των θέσεων εργασίας. Το αίτημα των τραπεζικών είναι απλώς να μη γίνει η τράπεζα ιδιωτική. Ετσι όμως μπήκαν σε μια κατ' εξοχήν πολιτική αντιπαράθεση". Να ποιο είναι το "εγκληματικό" και "τραγικό λάθος" των εργαζομένων στις τράπεζες! Να έχουν απαίτηση να παραμείνει η Ιονική στο δημόσιο! Αυτό, κατά την άποψη του αρθρογράφου των "Νέων" -αλλά και άλλων- αποτελεί απαράδεκτη πρόκληση και "ύβρι" και μπαίνει πλέον σε απαγορευμένα χωράφια, στην πολιτικοποίηση των αγώνων. Ολα μπορούν να συγχωρεθούν στους συνδικαλιστές, αλλά όχι αυτό. Να αμφισβητούν, δηλαδή, και να αντιμάχονται τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, που συναντούν μάλιστα την "καθολική" αποδοχή του πολιτικού κόσμου, όπως συνηθίζουν να λένε.

Βλέπετε, η πολιτική του ξεπουλήματος των κρατικών τραπεζών δεν μπορεί να εντάσσεται στην "πολιτικοποίηση", γιατί εντάσσεται στον "εθνικό στόχο" της ένταξης στην ΟΝΕ.

Αφελής απορία: Αν δεν υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα "καλά" της ιδιωτικοποίησης, το δημόσιο χαρακτήρα των τραπεζών, ποιος θα το κάνει, αλήθεια;

Τα δισ. της κατάρτισης

Ούτε δέκα, ούτε είκοσι, αλλά 114 δισεκατομμύρια δραχμές θα απορροφηθούν στα επόμενα δυο χρόνια από το νέο πρόγραμμα των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχτές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, πολλά χρήματα. Χρήματα, τα οποία θα "οδεύσουν" στα ανά τη χώρα 262 ΚΕΚ, από τα οποία το 56% ανήκει σε ιδιώτες, το 22% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το 7% σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 5% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το 3% σε προνοιακούς φορείς και το 1% σε Επιμελητήρια.

Και ποιο το κακό, ίσως πείτε. Γιατί, να μην ξοδέψουμε τόσα χρήματα, ακόμη και περισσότερα για την επαγγελματική κατάρτιση, κύρια των νέων; Καμία αντίρρηση δε θα είχαμε - το αντίθετο, θα επιδοκιμάζαμε την όποια προσπάθεια - αν ικανοποιούνταν ορισμένοι όροι. Για παράδειγμα, να γίνεται ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση και κυρίως, όσοι καταρτίζονται, να βρίσκουν μετά δουλιά. Και για τα δυο, όμως, υπάρχει μπόλικη αρνητική πείρα.

Οι αντι - ΟΝΕ τάσεις

Λίγες μέρες έχουν περάσει από το δημοψήφισμα της Δανίας, για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όπου το "Οχι" συγκέντρωσε το ιδιαίτερα ισχυρό ποσοστό του 45% των ψήφων, παρά την πολύμορφη εκστρατεία χειραγώγησης των συνειδήσεων από τους κυρίαρχους κύκλους αυτής της χώρας, και ανάλογα μηνύματα έρχονται από μια άλλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, τη Σουηδία.

Σύμφωνα, με δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας "Gothenburg Post", το 51% των Σουηδών δηλώνει αντίθετο με τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΟΝΕ, υπέρ τάσσεται το 31%, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σουηδία και αποκαλύπτουν τη συνεχώς διευρυνόμενη τάση του "Οχι". Αρκεί να σημειωθεί, ότι μόλις πριν λίγους μήνες, το 50% των Σουηδών είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην ΟΝΕ.

Εχουν, άραγε και την παραμικρή αμφιβολία οι εγχώριοι κυβερνώντες, ότι ανάλογες είναι και οι τάσεις στην ελληνική κοινωνία; Η, μήπως, επειδή το ξέρουν - ίσως και περισσότερο τεκμηριωμένα από μας - αποφεύγουν συστηματικά την ουσιαστική και πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων και απορρίπτουν κατηγορηματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος;

Το περιτύλιγμα!

Δε χάνουν ευκαιρία τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ να προβάλλουν την πρόταση για το σχηματισμό "προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας", ίσως πιστεύοντας πως έτσι θα πείσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - γιατί σ' αυτούς απευθύνονται... - να κάνει κυβερνητική κολιγιά μαζί τους. Βέβαια, για να θολώσουν τα νερά, μιλάνε γενικόλογα. Ομως, οι στόχοι που βάζουν για μια τέτοια συνεργασία αποκαλύπτουν και σε ποιους απευθύνονται και σε ποια βάση επιδιώκουν συνεργασία.

Πρόσφατα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι η ένταξη στην ΟΝΕ. Ενώ, προχτές, ο Δ. Παπαδημούλης, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ, συμπληρώνει από τις στήλες της "Αυγής": "Η εμμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να θεωρεί μονόδρομο και ταμπού την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και να αρνείται κάθε δυνατότητα επανεξέτασης και προοδευτικών αλλαγών, υποθηκεύει με ευθύνη της τα περιθώρια προγραμματικών συγκλίσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου". Αυτό, λοιπόν, είναι το εμπόδιο για τη συνεργασία! Οχι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, αλλά το... περιτύλιγμά της και μόνο!

Συνταξιούχοι

Μη μου ζητάτε

χρήματα,

συνταξιούχοι,

πάλι,

εκτός αν καμία

... "αύξηση"

θέλετε

στο κεφάλι!

Μη μου ζητάτε

τίποτε,

δεν κάνω

βήμα πίσω,

εκτός αν θέτε

στα... πλευρά

κάτι

να σας "μετρήσω"!

Μη μου ζητάτε

αύξηση,

αφήστε πια

τις τρέλες

τα χρήματα

τα έχουμε

για αλλωνών

... μασέλες!

Ο οίστρος

Οι "καλές υπηρεσίες" του Μάνου

Οσο και αν εντυπωσιάζει για τον απίστευτο κυνισμό της η πρόταση που έκανε ο Στ. Μάνος, ο οποίος χτες κάλεσε τους καταθέτες της Ιονικής να αποσύρουν αμέσως τις καταθέσεις τους από την τράπεζα και να τις πάνε σε κάποια από τις ιδιωτικές ή τις ξένες τράπεζες, ώστε με αυτόν τον τρόπο να πετύχουν την ιδιωτικοποίησή της (!), δεν πρέπει να εκπλήσσει. Ο αγρίως νεοφιλελεύθερος "ανεξάρτητος" βουλευτής εκτελεί ψυχρά τις εντολές των αφεντικών του, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν την τράπεζα χωρίς να πληρώσουν, αν είναι δυνατόν, ούτε μία δραχμή. Αντίθετα, θέλουν να φανεί ότι "χάρη" κάνουν που την παίρνουν. Δεν πρέπει να εκπλήσσει γιατί αυτή είναι στην πραγματικότητα το αληθινό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Να "αγοράζουν", αφού πρώτα με κάθε μέσο ρίξουν την τιμή, ώστε να έχουν εξασφαλισμένα από την αρχή τεράστια υπερκέρδη χωρίς να διακινδυνεύουν το παραμικρό.

Δε νομίζουμε ότι η πρόταση αυτή του Στ. Μάνου βρίσκεται έξω από την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Είναι λογική προέκταση και κατάληξή της, αφού και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να απαξιώσει την τράπεζα και πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους. Από αυτή την άποψη ο Στ. Μάνος προσφέρει τις "καλές υπηρεσίες" του.

Οταν οι βιομήχανοι ομολογούν!

"Στην Ελλάδα η βιομηχανία, σε γενικές γραμμές, έχει καλές προοπτικές. Η εκάστοτε κυβέρνηση δίνει πολλά κίνητρα, τα οποία την επιβαρύνουν οικονομικά..."! Ποιος τα λέει αυτά; Οχι, αν νομίσατε ότι πρόκειται για κάποιο αυθαίρετο σχόλιο του "Ρ", κάνετε λάθος. Η παραπάνω δήλωση - ομολογία, που έγινε στη Στοκχόλμη από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αθήνας - Πειραιά (ΣΒΑΠ) Κώστα Γιαννίδη - μετά τη λήξη των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης του συνδέσμου εργοδοτικών οργανώσεων των πρωτευουσών της Ευρώπης - είναι πλήρως αποκαλυπτική για τους μεγάλους κερδισμένους της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Και στην προσπάθειά του να πείσει τους βιομήχανους των πρωτευουσών της ΕΕ ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο κερδών, ο Κ. Γιαννίδης πρόσθεσε: "Μετά από κάθε γενική συνέλευση πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα και το έργο που γίνεται αρχίζει να φαίνεται με την πάροδο του χρόνου".

Κάθε σχόλιο είναι περιττό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ