ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόληψη με σύμμαχο τη δημιουργία

Διήμερο εκδηλώσεων για το Πιλοτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΚΕΘΕΑ, που γίνεται στο σχολείο

"Εμαθα τη φιλία, τη συνεργασία, το σεβασμό και πάνω από όλα την αγάπη προς τους συνανθρώπους μου"...

Τα λόγια αυτά των παιδιών του 28ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά κρύβουν τη φιλοσοφία του Πιλοτικού Προγράμματος Αγωγής Υγείας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που πραγματοποιείται με επιτυχία εδώ και ένα χρόνο, στο σχολείο αυτό. Η δημιουργία "σύμμαχος" στον αγώνα της πρωτοβάθμιας πρόληψης. Το πιλοτικό πρόγραμμα, με το οποίο χτες άρχισε το διήμερο εκδηλώσεων του κλεισίματός του, φιλοδοξεί να αποτελέσει αφετηρία για την υιοθέτηση αυτής της εκπαίδευσης και σε άλλα σχολεία.

Το πρόγραμμα έχει τρεις διαστάσεις: Της εκπαίδευσης των μαθητών (μετείχαν οι τάξεις της τετάρτης και της έκτης), της ευαισθητοποίησης των γονέων και του εκπαιδευτικού, των δασκάλων.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν δύο θεατρικά έργα από τα παιδιά του δημοτικού. Μάλιστα, το πρώτο ήταν διασκευή απ' τα ίδια τα παιδιά του έργου "Ο κήπος με τις έντεκα γάτες", που αποτελεί έκδοση του ΚΕΘΕΑ. Το άλλο ήταν "Το δικό μας Μαγικό Δάσος είναι καταπράσινο", το οποίο έγραψαν τα ίδια τα παιδιά. Σήμερα, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις κλεισίματος με δύο ακόμη θεατρικά έργα.

Να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής

"Η πρόληψη γίνεται, για να βοηθήσει τους νέους και τα παιδιά, έτσι ώστε να κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής", τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ και υπεύθυνη για την πρωτογενή πρόληψη Ιωάννα Κυρίτση.Επίσης, υπογράμμισε πως "τα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά, που μετείχαν στο πρόγραμμα, έχουν ήδη φτάσει και σε άλλα σχολεία", κάτι που είναι πολύ θετικό. Στις εκδηλώσεις κλεισίματος του προγράμματος υπάρχουν ταυτόχρονα έργα ζωγραφικής των παιδιών του δημοτικού σχολείου, αλλά και προβληματισμοί τόσο των γονέων όσο και των παιδιών αναφορικά με την πρόληψη.

Τη θέση ότι οι νέοι και τα παιδιά δε γίνονται ξαφνικά εξαρτημένοι, αλλά οι παράγοντες που τα οδηγούν σε κάτι τέτοιο βρίσκονται ακόμα και στην παιδική ηλικία, εξέφρασε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Περικλής Αναστασόπουλος."Εχουμε βαθιά πεποίθηση, συνέχισε, ότι όταν τα παιδιά ανακαλύψουν τις μικροχαρές της ζωής και αναπτύξουν τη φιλία και την αλληλεγγύη, τότε είναι βέβαιο ότι δε θα συρθούν στα ναρκωτικά".

"Πρόληψη είναι τα αόρατα θεμέλια που λίγο - λίγο θα πρέπει να χτίσουμε στην ψυχή των παιδιών μας μέσα από την οικογένεια, το σχολείο και το φιλικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής", τόνισε η Μαρία Μπακατσή - Βόντα,μιλώντας εκ μέρους των γονέων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των γονέων.

Τα παιδιά μιλούν

"Μάθαμε να συμμαχούμε και να αλληλοβοηθιούμαστε με τους συμμαθητές μας". Τα λόγια αυτά του μικρού κοριτσιού της τετάρτης δημοτικού, που μίλησε στην εκδήλωση εκ μέρους των συμμαθητών της, δίνουν το στίγμα. "Κάθε μέρα, συνεχίζει, φεύγαμε χαρούμενοι από το σχολείο". Από την έκτη τάξη, τα παιδιά είπαν: "Απ' το πρόγραμμα πρόληψης μάθαμε τα προβλήματα της εφηβείας και πώς να αποφεύγουμε τους κακούς πειρασμούς".

Τα παιδιά κέρδισαν το χειροκρότημα όλων. Μικρών και μεγάλων.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΙΑΣ

Στην πλαγιά των παραισθήσεων

Εφοδος της Αστυνομίας και συλλήψεις σε "ρέιβ - πάρτι" στη Στενή Εύβοιας

ΧΑΛΚΙΔΑ (ανταπόκριση του Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Τριάντα έξι συνολικά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας στην "επιχείρηση Ρέιβ Πάρτι", που ξεδιπλώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής 7/6/98, στη θέση "Ράχη" της Κοινότητας Στενής Εύβοιας. Συνολικά στο "πάρτι" έλαβαν μέρος 300 άτομα περίπου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν νεαρής ηλικίας, 18-25 ετών.

Από τους 36 συνολικά συλληφθέντες, οι 23 παραπέμφθηκαν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 10 ημέρες έως 5 μήνες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο ανήλικοι, οι Β. Ν. και Μ. Ι. μαθητές Λυκείου, παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Δικαστήριο Ανηλίκων και τέλος τέσσερις από τους συλληφθέντες ζήτησαν αναβολή και δικάζονται σήμερα. Ολοι οι παραπάνω κατηγορούνται για κατοχή μικρής ποσότητας ναρκωτικών.

Στον τακτικό ανακριτή παραπέμφθηκαν εφτά εκ των συλληφθέντων που κρατούνται. Οι Κούτουλας Παύλος 23 ετών, μουσικός, Λιάκος Χρήστος 25 ετών, τραπεζικός υπάλληλος, Ραπανάκης Κωνσταντίνος 25 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος και ο 18χρονος Μ. Ι., όλοι κάτοικοι Αθηνών, σύμφωνα με την Αστυνομία είναι οι διοργανωτές του "πάρτι". Μαζί τους κρατούνται οι δύο προμηθευτές των ηχητικών συγκροτημάτων (Καραγιοβανίδης Νικόλαος, 25 ετών και Θεολόγος Δημήτριος, κάτοικος Αθηνών) και ο "ντι τζέι" Weir Edward Kenneth, Αγγλος υπήκοος.

Ολοι οι παραπάνω κατηγορούνται για οργάνωση χορού, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και διακίνηση.

Το "πάρτι" είναι το δεύτερο του είδους που διοργανώνεται στην Εύβοια (πριν από ενάμιση χρόνο η περιοχή της Δροσιάς είχε απασχολήσει για παρόμοια περίπτωση τα ΜΜΕ), αφού η Εύβοια θεωρείται από τους διοργανωτές του κυκλώματος ιδανικός τόπος.

Οι άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Αρτάκης παρακολούθησαν το χώρο όπου θα γινόταν το "πάρτι" και στη συνέχεια από διενεργούμενους ελέγχους και έρευνες σε αυτοκίνητα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 11 άτομα για κατοχή ναρκωτικών (χασίς, ηρωίνη). Στη συνέχεια οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών στο χώρο όπου γινόταν το "πάρτι", με την παρουσία εισαγγελέα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη των 36 ατόμων.

Από την έρευνα που έγινε στους συλληφθέντες επιτόπου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών (χασίς, ηρωίνη, κοκαϊνη, χάπια LSD και XTC). Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων προέκυψε ότι το "πάρτι" διοργανώθηκε στην Αθήνα, διανεμήθηκαν έντυπες προσκλήσεις, αυτοσχέδιος χάρτης της περιοχής και οι συμμετέχοντες πλήρωναν 4.000 δραχμές είσοδο. Επίσης στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρογεννήτρια, ηχητικά μηχανήματα, ηλεκτρικά ψυγεία με οινοπνευματώδη ποτά, χυμούς κτλ.

Οι αιτίες στη μίζερη πραγματικότητα

Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας της ΚΝΕ

"Πρέπει επιτέλους στο επίκεντρο της συζήτησης για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών να έρθουν οι πραγματικές αιτίες που το δημιουργούν. Αυτές είναι η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, οι στρατιές των ανέργων, η αβεβαιότητα για το μέλλον της νεολαίας, ο πολιτιστικός μαρασμός, ο αθλητισμός της κερκίδας, η υποβάθμιση της παιδείας".

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας της ΚΝΕ με αφορμή το "Ρέιβ πάρτι" και τις συλλήψεις.

Στην ανακοίνωσή του το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ ακόμα επισημαίνει:

  • Οι λύσεις για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθούν στην πάλη για μια άλλη κοινωνία. Ενάντια στη ναρκο-υποταγή, με κέντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο άνθρωπο και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών.
  • Βασική προϋπόθεση για να εκλείψουν ή έστω να ελαττωθούν τέτοιου είδους φαινόμενα είναι η ανάπτυξη και αναβάθμιση του ίδιου του νεολαιίστικου κινήματος και των δομών του. Τα Μαθητικά Συμβούλια, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Νέων Εργαζομένων πρέπει να γίνουν εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην υποταγή και το συμβιβασμό που η άρχουσα τάξη επιδιώκει να πλασάρει στη νεολαία.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Θεωρούμε σκόπιμο να παρατηρήσουμε πως στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ έπρεπε να παρελαύνουν οι υπουργοί, βουλευτές, πολιτικοί της "μαστούρας". Ολοι αυτοί που από τότε που "εκσυγχρονίστηκαν" διαχωρίζουν τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλακά, καλώντας μας μάλιστα να καλλιεργούμε χασίς στα μπαλκόνια μας... Να είναι σίγουροι όμως πως η νεολαία δε θα τους κάνει τη χάρη. Η αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες που σήμερα είναι ρυάκι και αύριο θα γίνουν ποτάμι, θα συμπαρασύρουν και αυτούς μαζί, όπως και όσους άλλους προσπαθήσουν να μας βολέψουν στη δική τους μίζερη πραγματικότητα".

Από το Μεταξουργείο στη Δίρφυ

Ηταν πάλι γιορτή - Πρωτοχρονιά του 1997 - που η Αστυνομία "μπουκάρισε" σ' ένα υπόγειο του Μεταξουργείου, όπου γινόταν "ρέιβ - πάρτι" και συνέλαβε 32 άτομα.

Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (7.6.1998) η έφοδος της Αστυνομίας στις πλαγιές της Δίρφυς κατέληξε στη σύλληψη 35 ατόμων.

Κοινός παρονομαστής στο "ρέιβ - πάρτι" είναι ότι αρκετοί έκαναν χρήση ναρκωτικών και άλλοι - υποψήφια θύματα - διασκέδαζαν εκεί. Είναι οι νέοι που "κοιτάζουν" προς το κοινωνικό περιθώριο ή έχουν περάσει τον προθάλαμο της εξάρτησης ως τρόπου ζωής.

***

Από εκεί και πέρα άρχισε το "τσουβάλιασμα": Ολοι μέσα.

Ιδια η συμπεριφορά της εξουσίας, της Δικαιοσύνης και των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης.

Καμιά διάκριση για κανέναν και καμιά επαφή με τους γονείς που αγωνιούσαν. Ιδια αντιμετώπιση για αυτόν που είναι στο πρόβλημα και για αυτόν που δεν είναι.

Αλλά ποιος θα τα κάνει αυτά;

Ποιες δομές θα επιληφθούν - πέρα απ' την Αστυνομία και τα αδηφάγα ΜΜΕ - για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων;

Ποιος στήριξε τους γονείς οι οποίοι - αίφνης - βρέθηκαν μπροστά στο πρόβλημα και άρχισαν να νιώθουν τις κάμερες σαν πιστόλι στον κρόταφό τους; Ποιος θα συμβουλέψει τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν από δω και πέρα;

Ποιος συμβούλεψε τους αστυνομικούς πώς πρέπει να συμπεριφέρονται σε περιπτώσεις παρόμοιων συλλήψεων;

Ποιος ευαισθητοποίησε και ποιος εκπαίδευσε τους υπηρέτες της Δικαιοσύνης να μπορούν να κάνουν διακρίσεις;

***

Βέβαια τα "ρέιβ - πάρτι" δεν είναι άγνωστα. Οπως δεν είναι άγνωστο φαινόμενο η εξάπλωση των ναρκωτικών στις νεότερες ηλικίες.

Ολα αυτά τα ξέρει η κυβέρνηση. Και το "ρέιβ - πάρτι" στις πλαγιές της Δίρφυς απλώς επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής της πρόληψης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση ανήκουν, πρωτίστως, οι ευθύνες κι ας προσπαθεί η ίδια να τις μεταθέσει στο στενό περίγυρο και κυρίως στην οικογένεια.

Ενσυνειδήτως η κυβέρνηση προωθεί πολιτική αποκλεισμών στη ζωή των νέων κι ύστερα ολοφύρεται για το κατάντημά τους.

Κι αντί να ανοίξει τις πύλες της προόδου, τους παρουσιάζει τα οράματα των απασχολήσιμων εργαζομένων - δηλαδή κάποιες "δόσεις" εργασίας από δω κι από κει για να πιάσει τους ευρω-δείκτες της "σύγκλισης".

Κι αντί να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ναρκωτικά, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν και τα υποκατάστατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σηματοδοτεί αυτή τη λογική με την παρουσία του σε φιέστες, όπως έγινε στις 19.5.1998 στα εγκαίνια της νέας μονάδας για τη χορήγηση μεθαδόνης.

Και τι σύμπτωση! Ολα αυτά γίνονται τις μέρες που γίνεται η ειδική σύνοδος του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά στη Νέα Υόρκη.

Γ. Μ.

Προφυλακίστηκαν τρεις

Αργά το απόγευμα, με ομόφωνη απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα, τρεις από τους εφτά νεαρούς που κρατούνταν, προφυλακίστηκαν. Πρόκειται για τους Παύλο Κούτουλα, 23 χρόνων, μουσικό, Χρήστο Λιάκο, 25 χρόνων, τραπεζικό υπάλληλο και Κώστα Ραπανάκης, 25 χρόνων, ιδιωτικό υπάλληλο. Και οι τρεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν οι διοργανωτές του πάρτι.

Αφέθηκαν ελεύθεροι, με χρηματική εγγύηση 2.000.000 δραχμών ο καθένας, ο ανήλικος μαθητής Ι. Μ - ο οποίος επίσης φέρεται ως διοργανωτής - και ο Αγγλος ντι-τζέι. Και στους δύο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι δύο νεαροί, που προμήθευσαν τα ηχητικά μηχανήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ