ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν την ΟΝΕ

Παρέμβαση της Μαρίας Δελιβάνη - Νεγρεπόντη σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη

"Η διατήρηση υγιούς ισοτιμίας της δραχμής έχει εναποτεθεί στο Χρηματιστήριο, και τέλος και σπουδαιότερο, το ελληνικό Χρηματιστήριο, προκειμένου να επιδείξει την απαιτούμενη συμπεριφορά, αυτήν δηλαδή που θα διευκολύνει την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο ΕΥΡΩ, απαιτεί μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζονται και ως δήθεν " διαρθρωτικές μεταβολές"".

Τα παραπάνω και πολλά άλλα καθόλου κολακευτικά για το "μονόδρομο της ΟΝΕ", τονίζονται στην εισήγηση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,στην ημερίδα που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη Παρασκευή, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας με θέμα"Υποτίμηση Δραχμής - Οικονομική και Νομισματική Ενωση - ΕΥΡΩ".

Το κύριο που προέκυψε από την ημερίδα ήταν ότι άφησε τους οργανωτές της με την απογοήτευση τής μη επαλήθευσης των προσδοκιών που πιθανόν έτρεφαν από μια εκδήλωση αυτού του είδους. Πράγματι, ενώ στις εισηγήσεις των εκπροσώπων του ΟΕΕ, τόσο του προέδρου, Παν. Αλεξόπουλου, όσο και του προέδρου του περιφερειακού τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ν. Κυριακίδη, διαφαίνεται έντονα η επιθυμία συμμετοχής της χώρας στην ΟΝΕ και η πίστη ότι θα προκύψουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι εισηγήσεις των πανεπιστημιακών δασκάλων, που πήραν μέρος στην ημερίδα, παρουσίασαν μια διαφορετική άποψη με έντονη κριτική για το όλο εγχείρημα και σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Σχετικά με την παραμορφωτική επίδραση του χρηματιστηρίου στις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη τόνισε ότι"ενώ στην πραγματική ελληνική οικονομία η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών συμπιέζεται με την εφαρμογή της μακρόχρονης λιτότητας, στο χρηματιστήριο, αντίθετα η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά μετοχών. Και, φυσικά, ο ελληνικός πληθωρισμός θα ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον επίσημα εμφανιζόμενο, εξαιτίας της εισροής 5 και πλέον δισ. δολ. μετά την υποτίμηση, τα οποία συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση του δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά 80% περίπου".

Η ενδιαφέρουσα αυτή τοποθέτηση γεννά το εύλογο ερώτημα κατά πόσο τα 5 αυτά δισ. δολάρια ήταν πράγματι τοποθετήσεις κεφαλαίων σε συνάλλαγμα, για επενδύσεις στην ελληνική χρηματαγορά από επενδυτές ξένων χωρών, ή ήταν στην ουσία τα ελληνικά κεφάλαια σε δραχμές που χρησιμοποιήθηκαν λίγες μέρες ή και ώρες, πριν την υποτίμηση για αγορά δολαρίων, τα οποία στη συνέχεια μπήκαν στη χρηματαγορά της Ελλάδας και δραχμοποιήθηκαν, για την απόσπαση του μποναμά των αστυνομικών κερδών, που πρόσφερε στους μεγάλους παίχτες η υποτίμηση.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής της η ομιλήτρια χαρακτήρισε το Χρηματιστήριο"κερδοσκοπικό μπαλόνι", ενώ αναφέρθηκε και στις καταστροφικές για τον ελληνικό λαό επιπτώσεις της ΟΝΕ, επισημαίνοντας:

"Μέσα στη νέα διεθνή τάξη, η διατήρηση υψηλής ανεργίας διευκολύνει την επικράτηση των όρων ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων, αλλά όχι και της εργασίας, δημιουργίας υψηλών κερδών και ταυτόχρονης επιβολής των νέων εργασιακών σχέσεων με την "ευελιξία της εργασίας" τους νεολογισμούς της "απασχολησιμότητας" και "διαθεσιμότητας", καθώς και τη θεσμοθετημένη κατάργηση κάθε μορφής εξασφάλισης των εργαζομένων από δυνατότητα εκμετάλλευσής τους".

Για τον καταλυτικό ρόλο των πολυεθνικών η ομιλήτρια υπογράμμισε "την επικράτηση 500 περίπου πολυεθνικών, που επιβάλουν τη θέλησή τους, στη διεθνοποιημένη οικονομία".

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση περιείχε επίσης τη σημαντική διαπίστωση ότι με τις συμφωνίες του Δουβλίνου (1996) και Αμστερνταμ (1997), η λιτότητα επιβάλλεται στα κράτη - μέλη "ως μόνιμη και όχι πια ως προσωρινή πολιτική. Αυτή η τελευταία είναι το τίμημα που απαιτήθηκε από τη Γερμανία, προκειμένου να εκχωρήσει στην ΟΝΕ τη σταθερότητα του μάρκου της".

H καθηγήτρια έκανε, επίσης, λόγο για την πιθανότητα διάλυσης της ΟΝΕ, λόγω κυρίως των έντονων λαϊκών αντιδράσεων που πρέπει να αναμένονται. "Βεβαίως η ΟΝΕ κινδυνεύει να διαλυθεί και εξαιτίας των κοινωνικών εκρήξεων, στις οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν οι μονομερείς επιλογές της και συγκεκριμένα η συνεχής άνοδος του πλούτου, που συμβαδίζει με τη διόγκωση της ανεργίας και την αδιαφορία, με την οποία αυτή αντιμετωπίζεται, με τη σταδιακή εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, τη διεύρυνση των ανισοτήτων κατανομής, των περιθωριοποιήσεων και της αύξησης του ποσοστού της φτώχειας". Τέλος, η εισηγήτρια επισήμανε ότι "για την υιοθέτηση της επικίνδυνης αυτής Ευρωπαϊκής περιπέτειας ΟΝΕ - ΕΥΡΩ, η σαφής και ενσυνείδητη τοποθέτηση των λαών είναι καταλυτικής σημασίας".

Κριτικές απόψεις για την ΟΝΕ - ΕΥΡΩ περιείχε και η ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, Ηλία Καραντώνη,ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι για να μπορεί να λειτουργήσει η νομισματική ένωση απαιτείται να υπάρχει και οικονομική και πολιτική ένωση, πράγμα που δεν υπάρχει και επομένως το ΕΥΡΩ μοιάζει με ένα κοστούμι που έχει ραφτεί, για να ταιριάζει σε 15 άτομα, ενώ ένας μόνο απ' τους 15 μπορεί να το φορέσει.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα με τις τράπεζες

Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους επαγγελματίες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας μελών του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ειδικότερα, η ομάδα κατέληξε στα παρακάτω τα οποία αποφασίστηκε να υποστηριχτούν και να προωθηθούν:

  • Για το σύστημα πληροφοριών Τειρεσίας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που αφορά τη λεγόμενη μαύρη λίστα των επιχειρήσεων, τονίστηκε ότι λειτουργεί με τρόπο εξουθενωτικό για τους επαγγελματίες. Γι' αυτό θα ζητηθεί ελαστικότερη η εγγραφή των κακοπληρωτών στο σύστημα. Παράλληλα προτείνεται εφόσον ο μη φερέγγυος πελάτης προσκομίσει στην τράπεζα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τη διαμαρτυρημένη συναλλαγματική ή επιταγή εξοφλημένη, να βγαίνει αυτομάτως από το σύστημα.
  • Για τις πιστωτικές κάρτες διαπιστώθηκε ότι στο τραπεζικό προϊόν των άτοκων δόσεων μέσω καρτών, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς το όριο τζίρου για την ένταξη στο παραπάνω σύστημα δεν μπορούν να το πιάσουν τα μικρά καταστήματα. Ετσι, πελάτες των μικρών καταστημάτων μετακομίζουν στα μεγάλα πολυκαταστήματα λόγω καλύτερων όρων συναλλαγής. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά ζητάει την επέκταση του προϊόντος των άτοκων δόσεων σε όλους όσοι θέλουν ή την αντίστοιχη μείωση του πλαφόν από έξι εκατομμύρια σε 3 εκατομμύρια δρχ. Ζητά επίσης να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη ότι ο θεσμός του πλαστικού χρήματος επεκτείνεται αλματωδώς με αποτέλεσμα οι εκτός συστήματος να έχουν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους.
  • Για τη χρέωση μπλοκ επιταγών τονίστηκε, ότι έχει παρατηρηθεί ορισμένες τράπεζες να χρεώνουν επιλεκτικά και εκβιαστικά τα μπλοκ επιταγών. Το Επιμελητήριο ζητά την κατάργηση αυτής της τακτικής απ' όλες τις τράπεζες.
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυκλοφορούν επικίνδυνα εμφιαλωμένα νερά

Το φαινόμενο της κυκλοφορίας εμφιαλωμένων νερών επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι αυξημένη και η τουριστική κίνηση, θίγει με επιστολή της προς τον υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Με την επιστολή η Ενωση ζητάει να παρθούν μέτρα για την πάταξη τέτοιων φαινομένων και συγκεκριμένα να γίνονται καταλυτικοί έλεγχοι στις πηγές, στα εμφιαλωτήρια, στα ράφια των καταστημάτων και σε όλα τα σημεία που πωλούν εμφιαλωμένα νερά, στους χώρους αποθήκευσης. Ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα και να γνωστοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης οι εταιρίες που καταστρατηγούν τις ισχύουσες διατάξεις, επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Στο μεταξύ αυτές τις μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζει και πάλι τη γνωστή "καλοκαιρινή" τακτική των ελέγχων στις τιμές των εμφιαλωμένων νερών. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο εάν αναγράφονται επάνω στις συσκευασίες οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης και εάν τηρείται η διάταξη που προβλέπει ότι σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπως σε σταθμούς, λιμάνια, αρχαιολογικούς χώρους, είναι υποχρεωτικά ανώτερη η αναγραφόμενη τιμή.

ΑΣΠΡΟΦΟΣ
Αύξηση 85% των κερδών

Ανοδική πορεία σημείωσε και το 1997 η εταιρία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η οποία οδεύει στο Χρηματιστήριο μαζί με τη μητρική εταιρία. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 7,1 δισ. δρχ., υπερκαλύπτοντας κατά 25% τους στόχους σε σχέση με το 1996. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 85% σε σχέση με το 1996, υπερκαλύπτοντας κατά 34,75% το στόχο του έτους και ανήλθαν σε 1,368 δισ. δραχμές. Θετική αναμένεται η πορεία της και για το 1998, καθώς, κατά το πρώτο τετράμηνο του 1998, είχε κέρδη ύψους 740 εκατ. δρχ. Στο ίδιο διάστημα, υπέβαλε προσφορές ύψους 2 δισ. δρχ. για υπηρεσίες engineering, μεταξύ των οποίων, κατόπιν προεπιλογής ως υπεργολάβος, συμπεριλαμβάνονται διεθνείς πετρελαιαγωγοί, όπως Neka - Rey (ΙΡΑΝ), κεντρικός αγωγός Καζαχστάν και άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον, η εταιρία ήταν ο μειοδότης στο διαγωνισμό του υπουργείου Μεταφορών για το σύστημα ελέγχου και καταγραφής της εξέλιξης εργολαβιών και προμηθειών των υπαγόμενων σ' αυτό εταιριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ