ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 1946

Τα θεμέλια της πιο στυγνής ταξικής δικτατορίας

Το περιβόητο Γ Ψήφισμα και η αποκάλυψη άμεσων και μακροπρόθεσμων σχεδίων της αντίδρασης στο φύλλο της 11ης Ιούνη 1946

Το 1946 δεν ξημέρωσαν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Αντίθετα η ντόπια αντίδραση με τις πλάτες του αγγλικού παράγοντα επιτάχυνε τις διαδικασίες παλινόρθωσης του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος, τραβώντας σταθερά προς την ολοκλήρωσή του κι οδηγώντας έτσι τη χώρα όλο πιο κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Στις 31 του Μάρτη, ύστερα από απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης του εργατικού κόμματος, η κυβέρνηση Σοφούλη του λεγόμενου Δημοκρατικού Κέντρου πραγματοποίησε το εκλογικό πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τη Δεξιά, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδοκίμασε με αποχή από τις εκλογές αυτές τις μεθοδεύσεις. Στη συνέχεια οι "νέοι κυβερνήτες" του τόπου έβαλαν μπροστά τη μηχανή για την τελική εξόντωση του λαϊκού - ΕΑΜικού και κομμουνιστικού κινήματος ώστε το αντιλαϊκό - ξενόδουλο καθεστώς να παλινορθωθεί πλήρως με την επαναφορά της μοναρχίας, κάτι που έγινε με το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Ο Ιούνης του '46 σημαδεύτηκε από την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος των ΕΑΜιτών, κομμουνιστών, αριστερών και δημοκρατικών πολιτών. Και γι' αυτό το σκοπό η κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Κ. Τσαλδάρη δημιούργησε το απαραίτητο νομικό άλλοθι, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν το περίφημο "Γ ΨΗΦΙΣΜΑ". Το ψήφισμα αυτό, που η πλήρης ονομασία του ήταν "Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημόσιαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους", κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου του 1946 και ψηφίστηκε στις 18 του ιδίου μήνα, ενώ τρεις μέρες αργότερα συγκροτήθηκαν τα πρώτα 11 στρατοδικεία σε βασικές πόλεις της ελληνικής επικράτειας, μέσω των οποίων άρχισαν να πέφτουν βροχή οι καταδίκες αγωνιστών σε θάνατο.

Ο "Ριζοσπάστης" της Τρίτης 11 Ιουνίου 1946, όπως ήταν φυσικό, είναι αφιερωμένος στο περιβόητο αυτό νομικό έκτρωμα και στον πρωτοσέλιδο τίτλο του υπογραμμίζει:

- "ΕΝΩΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ - ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ".

Τα υπόλοιπα θέματα της πρώτης σελίδας είναι στην πλειοψηφία τους του ίδιου περιεχομένου. Ας τα παρακολουθήσουμε:

- "ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. Ι. ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ: ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ - ΜΟΝΗ Η ΜΟΝΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΑΣΑΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ".

- "ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ "ΤΑΞΕΩΣ"! ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ".

- "ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ". Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο ραδιοσταθμός της Μόσχας κατήγγειλε την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, καθώς και το ψήφισμα "περί τάξεως", υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι "οι άγγλοι συντηρητικοί εννοούν να κρατούν κάτω από φασιστικά καθεστώτα την Ελλάδα και την Ισπανία γιατί αυτό τάχα απαιτεί η ασφάλεια των μεσογειακών τους δρόμων".

Αξιοσημείωτο στην πρώτη σελίδα είναι και το ρεπορτάζ για την Κύπρο, που συνεχίζεται στη σελίδα 4. Εύγλωττος ο τίτλος: "ΚΥΠΡΟΣ! Οι Αγγλοι τη θέλουν ναυτική βάση και οι "εθνικόφρωνες" την παραχωρούν!".

Ας επανέλθουμε όμως στο πρώτο θέμα της εφημερίδας και ας το παρακολουθήσουμε στο σύνολό του:

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ

"Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό ότι η αντιλαϊκή κλίκα του μοναρχοφασισμού που ήρθε στην κυβέρνηση με τις νόθες εκλογές της 31 Μάρτη, βαδίζει ολοταχώς στην πραγματοποίηση ενός νέου πραξικοπήματος: στην ολοκληρωτική μοναρχοφασιστική δικτατορία. Η δικτατορία αυτή έχει σκοπό να καταργήσει και τα τελευταία ίχνη ελευθεριών που απόσπασε με το αίμα του ο λαός μας, να ξαναφέρει το λαομίσητο Γεώργιο και τη δυναστεία του στο θρόνο, να υποδουλώσει το λαό σε λίγους πλουτοκράτες και να μεταβάλει οριστικά την Ελλάδα σε εξάρτημα της βρετανικής - και αγγλοσαξωνικής γενικότερα - πολιτικής.

Δολοφονική τρομοκρατία και εμπρηστική προπαγάνδα

Για το σκοπό αυτό εντείνουν τη δολοφονική τρομοκρατία σ' όλη τη χώρα, ξεπερνώντας σ' αυτό κάθε τι που έδωσε η 4η Αυγούστου και ξαναφέρνωντας πίσω τις μαύρες μέρες της γερμανοφασιστικής κατοχής με τα μπλόκα και τις δολοφονίες που έκαμε η Γκεστάπο μαζί με τους ταγματασφαλίτες και τους χίτες. Η δολοφονική τρομοκρατία συμβαδίζει με μια "ιδεολογική" σταυροφορία στον τύπο και στο ραδιόφωνο που έχει σκοπό να δικαιολογήσει τις δολοφονίες των δημοκρατικών πολιτών και να προετοιμάσει τα πνεύματα για το μοναρχοφασιστικό πραξικόπημα.

Ετσι ο μοναρχισμός ελπίζει να κερδίσει το δημοψήφισμα της 1 του Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ σε μια παράταξή του των "αδιαλλάκτων" μανιακών τύπου Κουλουμβάκη ανατίθεται να ετοιμάσει "ψήφισμα" για την άμεση επάνοδο του Γεωργίου και δίχως δημοψήφισμα. Γιατί τρέμουν με το δίκιο τους για το αποτέλεσμά του αφού και σ' αυτή την Ιταλία με τον εικοσάχρονο φασισμό της και τη χιλιόχρονη δυναστεία της Σαβοϊας ο μοναρχισμός σαρώθηκε σαν πολίτευμα.

Η σατανικά προετοιμασμένη επίθεση στρέφεται ενάντια σ' ολόκληρο το δημοκρατικό λαό μας, τα κόμματα και τις οργανώσεις του. Μα, όπως είναι φυσικό, τα κύρια χτυπήματα και σχέδια της μοναρχικής αντίδρασης στρέφονται ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, τους ηγέτες του, τα στελέχη και τα μέλη του, που στέκουν ακατάβλητοι βράχοι στον αγώνα για τη Δημοκρατία.

Τα γεγονότα τους αποκαλύπτουν

Πάρτε μόνο μερικές από τις ειδήσεις του 24ώρου:

- Στην αθήνα δολοφονείται ύπουλα ο δημοκρατικός πολίτης Παπαχριστοφίλου. Και ο μοναρχικός τύπος βασισμένος σε ανακοινώσεις της ασφάλειας αποδίδει το έγκλημα σε... κομμουνιστές!

- Στην Κοζάνη άρχισαν ομαδικές εκτοπίσεις εαμικών στελεχών. Οι εκτοπίσεις επεκτείνονται και σ' άλλες περιφέρειες.

- Και πάνω απ' όλα οι ένοπλες ορδές του Βεντήρη άρχισαν στη Μακεδονία ένα καθαρά στρατιωτικό "εκκαθαριστικό" πογκρόμ, ένα δολοφονικό διωγμό των δημοκρατικών πολιτών.

Η Θεσσαλονίκη είναι το στρατηγείο των "εκκαθαριστικών" γενιτσαρικών επιχειρήσεων του Βεντήρη. Από κει ξαποστέλνονται με διάφορους πουλημένους δημοσιογράφους (όπως ο Χριστοδούλου) οι ανησυχαστικές πληροφορίες για τις "ανατρεπτικές κινήσεις" και δήθεν επιθέσεις κομμουνιστικών συμμοριών. Κι όμως ταυτόχρονα εδώ ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δηλώνει ότι "πλήρης τάξις βασιλεύει εις την Θεσσαλονίκην".

- Το σύνθημα του δήθεν κινδύνου της ακεραιότητας της χώρας είναι ψέμα αφού με το φασιστικό ψήφισμα για την κατάργηση των συνταγματικών ελευθεριών που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται η συγκρότηση στρατοδικείων και σ' αυτή τη Θεσσαλία που είναι μακριά από τα σύνορα.

- Η φασιστική σταυροφορία δήθεν για την ακεραιότητα πάει να μπλέξει την Ελλάδα σε προστριβές με τις γειτονικές χώρες και με τη μεγάλη σύμμαχό μας Σοβιετική Ενωση. Ο φασιστικός τύπος που είναι γεμάτος ψευτιές για δήθεν αυτονομιστικές ομάδες της Μακεδονίας, γράφει για αξιωματικούς του σοβιετικού ή γιουγκοσλάβικου στρατού που διευθύνουν σε ελληνικό έδαφος αυτές τις φανταστικές συμμορίες, γράφει προβοκατόρικα για δήθεν μετακινήσεις σοβιετικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων. Οι "μετακινήσεις" αυτές την άλλη μέρα διαψεύδονται επίσημα. Αλλά η δηλητηριαστική προπαγάνδα συνεχίζεται. Και το κατακόρυφο της μοναρχικής αντισοβιετικής χυδαιότητας ήταν η προχθεσινή τερατώδης επίθεση του ραδιοσταθμού των Αθηνών εναντίον του Στρατάρχη Στάλιν. Οι ακροατές του σταθμού δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ' αυτιά τους. Ηταν ραδιόφωνο ή το αισχρότερο καταγώγιο. Κι αυτές οι ύβρεις ήταν για τον πρωθυπουργό της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης.

Αντικομμουνιστική σταυροφορία

Η μοναρχική προπαγάνδα μιλάει για δήθεν τρομοκρατικές ομάδες που "επανιδρύει το ΚΚΕ", για "κομμουνιστικό αναρχικό κίνημα" που δήθεν ετοιμάζεται ενώ επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή αργούν να δεχθούν αντιπροσώπους του Κόμματός μας που ζητούν εξηγήσεις ή δηλώνουν, όπως ο γενικός διοικητής της Μακεδονίας ότι τις "ανατρεπτικές κινήσεις" τις πληροφορούνται από τις εφημερίδες! Ετσι αποκαλύπτονται η ψευτιά τους και τα λαοκτόνα σχέδιά τους.

- Στο μοναρχοφασιστικό τύπο εντείνεται η κατασυκοφάντηση της ηγεσίας του ΚΚΕ και ιδιαίτερα του αρχηγού του σ. Ζαχαριάδη. Θέλουν να την παραστήσουν σαν "προδοτική" ή αλλοιώς να ρίξουν το ακλόνητο κύρος της μέσα στο λαό ("Ο Ζαχαριάδης πράκτωρ του... Μανιαδάκη" γράφει γνωστός χαφιές του Μανιαδάκη σε μια φυλλάδα).

Οργιάζουν αχαλίνωτα με το τροπάρι του "βουλγαροκομμουνισμού" του ΚΚΕ αυτοί που περιθάλπτουν στη Σύρα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, μέσα σε όλες τις ανέσεις εκατοντάδες Βουλγάρους φυγάδες φασίστες που καίγαν τα χωριά μας στην κατοχή, όπως και φασίστες δοσίλογους της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

Η μοναρχική κλίκα που βλέπει να χρεωκοπεί κάθε μέρα και πιο πολύ η οικονομική και γενική πολιτική της επισπεύδει την ετοιμασία του πραξικοπήματος.

Ετοιμάζουν νέες σκηνοθεσίες και επιθέσεις

Ενισχύονται οι πληροφορίες μας ότι οι μοναρχοφασίστες ετοιμάζονται να ενεργήσουν αιφνιδιαστική επίθεση ενάντια στην ηγεσία του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων κομμάτων για να μη μπορέσει ο λαός ν' αντιμετωπίσει τις ραδιουργίες τους. Για το σκοπό αυτό σκέπτονται να δημιουργήσουν σκηνοθετημένη πρόκληση ώστε να δικαιολογήσουν τα δολοφονικά και άλλα τρομοκρατικά σχέδιά τους. Ιδιαίτερα θέλουν να παρεμποδίσουν με επιδρομές συμμοριών την έκδοση των δημοκρατικών εφημερίδων. Μόνο με τέτοιες σκηνοθεσίες κατόρθωσε στο παρελθόν να ανέβει στην εξουσία ο φασισμός του Χίτλερ, του Μουσολίνι και των Γεωργίου - Μεταξά. Ο λαός δεν το ξεχνάει!

Στο χέρι του λαού είναι να αποτρέψει τον κίνδυνο

Ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό είναι ο πιο σοβαρός απ' όσους αντίκρυσε. Κρίνεται η τύχη του σαν ελεύθερου λαού μέσα στη δημοκρατική Ευρώπη. Μα ο λαός που και άοπλος ακόμα ορθωνόταν σ' ένα παλλαϊκό συναγερμό ενάντια στα τανκς και τα πολυβόλα του κατακτητή έχει όλη τη δύναμη να ματαιώσει τα δολοφονικά σχέδια των τυραννίσκων του και των εμπνευστών τους. Να υπερασπίσει τη ζωή του, το ψωμί του, τη λευτεριά του. Και να κάνει σεβαστή τη θέλησή του για δημοκρατική τάξη, ησυχία, ομαλότητα, ανοικοδόμηση.

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ! ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ! Ενωμένοι αγωνισθήτε ενάντια στο φασιστικό πραξικόπημα που ετοιμάζει ο μοναρχισμός. Απαιτήστε να ανακληθεί το δικτατορικό "ψήφισμα" για την κατάλυση των λαϊκών ελευθεριών! Να σταματήσουν οι δολοφονίες των δημοκρατικών πολιτών και να επιβληθεί ισότιμη δημοκρατική τάξη! Στο κήρυγμα του μίσους και της αλληλοσφαγής απαντήστε με τη λαϊκή συναδέλφωση!".

Είναι νομίζουμε περιττό να σημειώσουμε πως όσα ο "Ριζοσπάστης" κατήγγειλε ως σχέδια της αντίδρασης και των ξένων στο παραπάνω άρθρο του τον Ιούνη του 1946, στην ουσία επιβεβαιώθηκαν στο έπακρο - κι ακόμη παραπάνω - με όσα έλαβαν χώρα μέχρι το Δεκέμβρη του 1947.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 1945

Σελίδες από τη λευκή τρομοκρατία

Ο μονόπλευρος εμφύλιος πόλεμος κατά του ΕΑΜικού Κινήματος, όπως παρουσιάζεται στο φύλλο του "Ρ" της 12ης Ιούνη 1945

Την επομένη, ουσιαστικά, της υπογραφής της Συμφωνίας της Βάρκιζας, το ΕΑΜικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ βρίσκονται υπό το καθεστώς σκληρών διώξεων και ενός μονόπλευρου εμφυλίου πολέμου, που έχουν κηρύξει σε βάρος τους οι νικητές των Δεκεμβριανών με την προτροπή και τη στήριξη των Εγγλέζων. Δεκάδες συμμορίες φασιστών, πρώην συνεργατών των Γερμανών και αμετανόητων αντικομμουνιστών ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, κάνοντας το βίο αβίωτο στους κομμουνιστές, ΕΑΜίτες, αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Τα ίδια φαινόμενα κυριαρχούν και στα μεγάλα αστικά κέντρα, μόνο που εκεί τον πρώτο λόγο έχει το ίδιο το κράτος. Συλλήψεις, διώξεις, κυνηγητά, εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, όλα αυτά συγκλίνουν σ' ένα στόχο: Στη συντριβή του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, που δημιουργήθηκε και καθοδηγήθηκε από τους κομμουνιστές.

Η εικόνα αυτή δίνεται, όσο το δυνατόν ανάγλυφα και με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, στις σελίδες του "Ριζοσπάστη" εκείνης της εποχής. Δεν υπάρχει φύλλο της εφημερίδας, εκείνων των δύσκολων καιρών, που να μη βρίθει σχετικών ειδήσεων. Και δεν υπάρχει λέξη γραμμένη στις σελίδες της, που να μην είναι ταυτόχρονα μια αποκάλυψη, μια καταγγελία, μια διαμαρτυρία.

Η λευκή τρομοκρατία στην πρώτη σελίδα

Το 1945, στις 12 Ιούνη, μέρα Τρίτη, οι σελίδες του "Ριζοσπάστη" ήταν γεμάτες από ειδήσεις και καταγγελίες για την τρομοκρατία της αντίπαλης πλευράς και το μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο που είχε εξαπολύσει. Διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα:

- "ΕΝΩ Ο κ. ΤΣΑΤΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΡΧΕΙ... ΟΙ ΜΟΝΑΡΧΙΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ - ΑΘΡΟΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ". Το θέμα αφορά μπλόκα, συλλήψεις, κακοποιήσεις, ακόμη και δολοφονικές επιθέσεις, που έγιναν σε βάρος κομμουνιστών, αριστερών και δημοκρατικών πολιτών, την Κυριακή 10 Ιούνη, στα ακρογιάλια της Αττικής, όπου αυτοί οι άνθρωποι είχαν καταφύγει για να δροσιστούν από την καλοκαιρινή ζέστη και να ξεκουραστούν.

- "ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο κ. ΤΣΑΤΣΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΚΚΕ;". Το θέμα αφορά συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο από τη Χωροφυλακή. Δημοσιεύεται επίσης τηλεγράφημα της Κομματικής Επιτροπής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, προς το υπουργείο Εσωτερικών, τις πρεσβείες της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, προς την ΚΕ του ΚΚΕ και τον Τύπο. Το τηλεγράφημα έχει ως εξής: "Χωροφυλακή εξαπέλυσεν διωγμόν πρωτοφανή εναντίον στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος στοπ. Μεταξύ άλλων συνέλαβε εις Πύργον Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Ηλείας Αντώνιον Δημόπουλο, επίσης εις Πύργον Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Λακωνίας Βαγγέλην Ρογκάκον, εις Τρίπολην Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Τάκην Γεωργιάδην, εις Καλαμάς δεύτερον Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Αντώνακαν στοπ. Απασαι συλλήψεις διενεργούνται άνευ αιτίας στοπ. Παρακαλούμεν ενεργήσατε δι' άμεσον απόλυσιν των βάσει συμφωνίας Βάρκιζας και διακηρύξεων Κριμαίας.

Κομματική Επιτροπή Πελοποννήσου ΚΚΕ".

- "ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ - Δεκτοί μόνο οι μοναρχικοί συνωμότες της εμπιστοσύνης του ΣΑΝ - η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ κ. ΔΡΑΚΟΥ". Στο ρεπορτάζ, υπογραμμίζεται και αποδεικνύεται με ατράνταχτα στοιχεία, ονόματα κλπ. η προσπάθεια του μεταδεκεμβριανού καθεστώτος να αποδημοκρατικοποιήσει το στρατό. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων: "Μόνο δεδηλωμένοι μοναρχικοί, όσοι μετέχουν στο ΣΑΝ και τη Χ ή τουλάχιστον αποδέχονται πρόθυμα και αναντίρρητα τους αντιλαϊκούς σκοπούς τους - μόνο αυτοί έγιναν και γίνονται δεκτοί στο σώμα. Και μαζί μ' αυτούς οι κάθε μορφής δοσίλογοι, τους οποίους το μεταδεκεμβριανό καθεστώς περιπτύχθηκε πρόθυμα, αφού με τη δράση τους στα Τάγματα Ασφαλείας ή με την άλλη ατιμωτική συνεργασία τους με τον κατακτητή έχουν αποδείξει πως παρουσιάζουν ασφαλή εχέγγυα να υποστηρίξουν κάθε αντιλαϊκό πραξικόπημα. Σ' αυτούς στηρίχθηκε η συγκρότηση του "Εθνικού" Στρατού. Και κατά κανόνα όλοι αυτοί μπήκαν στον πίνακα Α για ν' αποτελέσουν τα μόνιμα στελέχη του. Αντίθετα, οι τιμημένοι αξιωματικοί απολακτίσθηκαν σωρηδόν στον πίνακα Β και είναι "εκτός υπηρεσία και θέσεως". Εξω δηλαδή από το στρατό μπήκαν πρώτα - πρώτα όλοι οι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ. Αλλά εκτός από αυτούς και άλλες δύο χιλιάδες αξιωματικοί, που μόνο τους έγκλημα είναι ότι δε βλέπουν την ευδαιμονία της Ελλάδας στην επάνοδο και μάλιστα την πραξικοπηματική του Γλύξμπουργκ. Επειδή δηλαδή είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ή δε θέλουν να γίνουν κοπέλια της μοναρχίας".

- "ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ". Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται στις προκλήσεις και ασχήμιες μοναρχικών μπράβων, στην πλειοψηφία τους δοσιλόγων και συνεργατών των Γερμανών, που έλαβαν χώρα στη διάρκεια τέλεσης μνημοσύνου στο δίστομο, την Κυριακή 10 Ιουνίου 1945, για τα 225 θύματα της χιτλερικής θηριωδίας. Ακόμη δημοσιεύεται γράμμα διαμαρτυρίας 30 κατοίκων του Διστόμου προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Τσάτσο. Να σημειωθεί δε πως οι 30 αυτοί είχαν διαφύγει της σφαγής των Γερμανών, αλλά όχι και του διωγμού του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος και κρατούνταν στις φυλακές Λιβαδειάς για τους αντιστασιακούς τους αγώνες.

Από τα άλλα θέματα της πρώτης σελίδας του "Ρ" της 12ης Ιούνη 1945 ξεχωρίζουμε το ρεπορτάζ για τα Δωδεκάνησα, που τότε βρίσκονταν ακόμη υπό ιταλική κατοχή. Ο σχετικός τίτλος τα λέει όλα: "ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΩΝ - ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ". Ακόμη, αξιοσημείωτη για το κλίμα των ημερών εκείνων είναι η καταγγελία της εφημερίδας στη στήλη "ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ" ότι η μοναρχοφασιστική οργάνωση Χ σχεδίαζε τη δολοφονία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη.

Ας δούμε, όμως, το κύριο άρθρο του φύλλου, που έχει τον τίτλο "ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ" και είναι αφιερωμένο στην τρομοκρατία και στο μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο εναντίον του ΕΑΜικού κινήματος. Το παραθέτουμε ολόκληρο:

ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

"Η εσωτερική κατάσταση από την άποψη της τάξης και της ασφάλειας καθημερινά χειροτερεύει. Ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Τσάτσος με το γνωστό κουτοπόνηρο ύφος του κάνει δηλώσεις για να μας πείσει ότι όλα πάνε θαυμάσια, εκτοξεύει μύδρους εναντίον των ανθρώπων εκείνων της "Δεξιάς" που παραβιάζουν τους νόμους και απειλεί ότι θα πάρει μέτρα εναντίον τους, χωρίς εννοείται να παύει να κεραυνοβολεί τους "τρομοκράτες της αριστεράς", που τους θεωρεί υπαίτιους για την κατάσταση. Εννοείται ότι όλα αυτά δεν έχουν άλλη συνέπεια παρά να χειροτερεύουν καθημερινά την κατάσταση. Οχι μόνο καμιά τάξη και ασφάλεια δεν αποκαθίσταται, αλλά οι φασιστικές ληστοσυμμορίες αποχαλινώνονται και αποθρασύνονται. Οι φυλακές γέμισαν από δημοκρατικούς πολίτες που συλλαμβάνονται από τον πρώτο τυχόντα χίτη χωρίς ένταλμα και με τη γνωστή ρετσινιά του "εκτελεστού". Τα βουνά πλημμύρισαν από πρόσφυγες. Μέσα στην Αθήνα αντιμετωπίζουμε καθημερινά το αίσχος των επιδρομών στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα περίφημα ντου και τα μπλόκα, που θυμίζουν μαύρες μέρες της κατοχής, χωρίς όλα αυτά να συγκινούν τον κ. Τσάτσο, που, σαρκάζοντας τον ελληνικό λαό, τα θεωρεί σαν... ενδοφοιτητικά ζητήματα! Τα αστυνομικά τμήματα μετατράπηκαν σε "κρατητήρια της οδού Μέρλιν" όπου οι δημοκρατικοί πολίτες βασανίζονται, δέρνονται, διαπομπεύονται, εξοντώνονται. Οπλισμένοι με όπλα κρατικά και αυτόματα αγγλικά, οι μπράβοι του Γλύξμπουργκ λυμαίνονται την ύπαιθρο και με τη δράση τους αυτή κάνουν αδύνατη κάθε παραγωγική ενέργεια, παραλύουν το εμπόριο και τις συγκοινωνίες και ληστεύουν, βασανίζουν, εξοντώνουν τους δημοκρατικούς πολίτες. Ασφάλεια ζωής, τιμής και περιουσίας ουσιαστικά δεν υπάρχει, γιατί οι μοναρχικοί συμμορίτες έχουν μετατραπεί σε κράτος εν κράτει.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η θλιβερή και τραγική κατάσταση, που παρουσιάζεται στις πόλεις και στην ύπαιθρο λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, συμφωνίας που εγγυάται με την υπογραφή και των Αγγλων την ελεύθερη εκδήλωση των πολιτικών φρονημάτων του κάθε Ελληνα πολίτη. Και ουσιαστικά υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι ο κ. Τσάτσος. Ο κ. Τσάτσος, που απειλεί να πατάξει τους παραβάτες των νόμων, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΡΑΒΩΝ ΤΟΥ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥΣ.

Εξίσου τραγική παρουσιάζεται η κατάσταση στο στρατό. Παραβιάζοντας κατά τρόπο απροκάλυπτο τη συμφωνία της Βάρκιζας, οι φασίστες του ΣΑΝ έχουν μετατρέψει το στρατό μας σε σώμα πραιτοριανών στην υπηρεσία του Γλύξμπουργκ. Τα διαμάντια του ελληνικού στρατού ή καταδιώκονται και φυλακίζονται, είτε πετάχθηκαν στον πίνακα Β γιατί ήταν δημοκράτες. Και τις θέσεις τους ανέλαβαν συνεργάτες των Γερμανών, δοσίλογοι που επί κατοχής οργάνωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας και σε συνεργασία με τον εχθρό εσφαγίασαν και εξόντωσαν το αγωνιζόμενο έθνος. Ο υπουργός των Στρατιωτικών κ. Δράκος είναι υπεύθυνος γιατί με την ανοχή και την ενθάρρυνσή του, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος γίνεται ο ουσιαστικός ρυθμιστής της κατάστασης όχι μόνο μέσα στο στρατό, αλλά και γενικά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος γιατί στερείται το έθνος μας ενός ισχυρού εθνικού στρατού που να στηρίζεται στο λαό και που να είναι έτοιμος να υπερασπίσει τις δημοκρατικές ελευθερίες του και την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

Αλλά δεν είναι καλύτερη η κατάσταση μέσα στη Δικαιοσύνη, που περνάει μια βαθιά, βαθύτατη ηθική κρίση. Στη δίωξη του Εθνικού Κινήματος Αντίστασης και γενικά του δημοκρατικού κινήματος που έχει ξαπολυθεί σε όλη τη χώρα, έναν από τους πρώτους ρόλους παίζει και η ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή είναι υπαίτιος για τα δικαστικά εγκλήματα, όπως η ουσιαστική αθώωση των δοσιλόγων, των Κουίσλιγκς και των βασανιστών των Ες - Ες και η καταδίκη σε θάνατο των εθνικών αγωνιστών, που τραυματίζουν και κηλιδώνουν την τιμή της Ελλάδας στο εσωτερικό και εξωτερικό. Μια κλίκα από μοναρχικούς δικαστές έχουν γίνει οι κυρίαρχοι μέσα στο δικαστικό κλάδο και από τη θέση τους αυτή ρυθμίζουν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, διώχνουν και απολύουν τους δικαστές και δίνουν τον ρυθμό και τον τόνο στους κατώτερους που αχαλίνωτοι εκδηλώνουν το τυφλό κομματικό τους πάθος καταδιώκοντας τους δημοκρατικούς πολίτες. Για την ηθική αυτή κρίση, την αποσύνθεση και καταρράκωση της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος ο υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Σουλιώτης.

Ο κ. Τσάτσος, ο κ. Δράκος, ο κ. Σουλιώτης είναι αυτοί που κρατάν την πιο αντιδραστική θέση σε όλα τα προβλήματα και γίνονται φορείς των πιο αντιδραστικών μοναρχικών κύκλων μέσα στην κυβέρνηση. Υστερα από την εξέγερση ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου και τα φασιστικά όργια στην ασφάλεια, στο στρατό και στη δικαιοσύνη, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός που θα σεβόταν τον εαυτό του και το έθνος θα έδινε αμέσως την παραίτησή του. Μα, οι υπουργοί των Εσωτερικών, των Στρατιωτικών και της Δικαιοσύνης εξακολουθούν σε πείσμα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να παραμένουν στην Κυβέρνηση κι από κει μέσα, προκαλώντας το λαό, να ενισχύουν όλες τις προσπάθειες των μαύρων ανθρώπων για το κτύπημα της Δημοκρατίας και τη μοναρχική επικράτηση. Αυτοί είναι οι ουσιαστικοί υπεύθυνοι για την κρατική αποσύνθεση και την αναρχία που κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα. Και σαν τέτοιοι πρέπει να παραιτηθούν. Είναι απαίτηση ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ