ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τον αγώνα πολιτικών κρατούμενων κατά της δικτατορίας (1967-1974)

Πριν από 29 χρόνια, στις 5.6.1969, οι 1.200 αγωνιστές στο φασιστικό στρατόπεδο Λακκί της Λέρου, τους οποίους κρατούσε ομήρους η εγκληματική δικτατορία, σε συνθήκες εξοντωτικής αυστηρής απομόνωσης, έστειλαν επιστολή - έκκληση προς τους 4 "Μεγάλους" της αντιφασιστικής νίκης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και ταυτόχρονα στη διεθνή ανθρωπότητα.

Η αποστολή της έγινε παράνομα, κάτω από τη μύτη των δεσμοφυλάκων μας, σε απερίγραπτα επικίνδυνες συνθήκες. (Ο επικεφαλής ασφαλίτης της Διοίκησης Φρουράς του στρατοπέδου, από το κακό του, για πολλές μέρες είχε χάσει τον ύπνο του).

Η έκκλησή μας μεταδόθηκε από το Ρ/Σ "Φωνή της Αλήθειας" και από πολλούς Ρ/Σ του εξωτερικού.

Διαβάστηκε σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιηθήκανε σε πολλές χώρες, σε συνελεύσεις εργαζόμενων στα εργοστάσια κι έγιναν ανοιχτές ομιλίες και συζητήσεις.

Βοήθησε στην προβολή της καταγγελίας του δράματος του ελληνικού λαού και της σωτηρίας των πολιτικών κρατουμένων. Η φωνή διαμαρτυρίας μας, βρήκε μεγάλη απήχηση στην προοδευτική ανθρωπότητα - σ' όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης - και προκάλεσε θερμές εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον αγωνιζόμενο λαό μας, για την απαλλαγή του από τη φασιστική χούντα.

Η επιτυχία της επιστολής, είχε δημιουργήσει, αγωνιστική αισιοδοξία, στους έγκλειστους κρατούμενους, της δικτατορίας των "μαύρων Συνταγματαρχών".

ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

(ένας από τους 1.200)

Ορισμένα αποσπάσματα της έκκλησης

Εκκληση των 1.200 πολιτικών κρατούμενων του φασιστικού στρατοπέδου Λακκί Λέρου.

Προς

Τις 4 μεγάλες Δυνάμεις (Σ.Ε., ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία).

- Η φασιστική χούντα γέμισε τη χώρα με άντρα βασανιστηρίων και στρατόπεδα. Τα θύματά της είναι πάρα πολλά. Μα ο λαός αντιστέκεται και αναπτύσσει αγώνα, για να υπερασπίσει τη ζωή του και τις ελευθερίες του.

- Σ' αυτή τη βασανιστική πορεία, στρέφει ελπιδοφόρα βλέμματα προς εσάς, με το μεγάλο σας κύρος.

Τότε, στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η Ελλάδα έκανε αγόγγυστα το χρέος της, έγινε τρανό παράδειγμα και συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη.

Αυτή η μεγάλη προσφορά υμνήθηκε πολύ.

- Υποσχεθήκατε ν' αναλάβετε και να περιφρουρήσετε τη ζωή των λαών από τα φασιστικά χτήνη... για μια πολιτισμένη ανθρωπότητα και την εκτός νόμου θέση της βίας.

Ομως η Ελλάδα σήμερα έχει καθεστώς βίας - στυγνό φασισμό.

Εμείς είμαστε έγκλειστοι, σε στρατόπεδο πειθαρχημένης διαβίωσης, χιτλερικού τύπου, κάτω από αφόρητες συνθήκες, κλεισμένοι με συρματόπλεγμα.

- Η χούντα αφού δεν μπόρεσε να μας υποτάξει, να μας εξουδετερώσει πολιτικά, μας εξοντώνει μεθοδικά. Αποτέλεσμα, οι αλλεπάλληλοι θάνατοι συγκρατουμένων μας.

Ο ηλικιωμένος συγκρατούμενός μας Χ''βασιλειάδης, απεβίωσε από διάρροια, ο Καττής αυτοκτόνησε, ο Παπαδόπουλος έμεινε από την καρδιά του, γιατί δεν του παρασχέθηκε οξυγόνο, ο Μιχαηλίδης, νέο παιδί, απεβίωσε άξαφνα. Κατά τον ίδιο τρόπο χάθηκαν και μια σειρά άλλοι συγκρατούμενοί μας.

- Με τους ψυχικούς βασανισμούς, τις σωματικές μας κακοποιήσεις - βασανιστές ο διοικητής της Ασφάλειας Καραμπαχτσής και ο πάτρωνάς του δ/τής του στρατοπέδου Ιωαν. Χαϊδεμένος - οδηγούμαστε στο θάνατο. Αυτό θα το διαπιστώσετε και από τις εκθέσεις του ΔΕΣ που μας επισκέφθηκε.

- Μας έχουν πλήρως απομονωμένους.

- Σκεφτείτε, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διατηρεί γυναικείο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τέλος, δεν προλαβαίνουμε ούτε στο σπίτι μας να πάμε να πεθάνουμε, όταν είμαστε καταδικασμένοι από επάρατες αρρώστιες.

Ο δικηγόρος Γιώργος Χριστόπουλος, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο της Αθήνας, από καρκίνο, του δόθηκε απολυτήριο, έξι ώρες πριν να πεθάνει, όταν ήταν αδύνατη η μετακίνησή του κι έτσι δεν μπόρεσε να πεθάνει στο σπίτι του.

- Κατ' επανάληψη κάναμε αποχή συσσιτίου, απεργία πείνας κλπ. και απευθύναμε φωνή διαμαρτυρίας προς πάσα κατεύθυνση να καταγγείλουμε το συντελούμενο σε βάρος μας έγκλημα και να ζητήσουμε τη σωτηρία μας.

Ο κυριότερος παράγοντας, για το ότι ζούμε σήμερα και δε μας δολοφόνησαν αμέσως όλους - έχουμε χρέος να το πούμε - είναι η αποφασιστική στάση της Σ.Ε., του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και σε συνέχεια η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης.

- Κάνουμε έκκληση στο μεγάλο σας κύρος, να ενδιαφερθείτε.

Είναι απόλυτα στο χέρι σας, ν' αποκατασταθεί η ομαλότητα και στη χώρα μας. Είναι στο χέρι σας, να διαλυθούν τα στρατόπεδα, να αδειάσουν τα μπουντρούμια και οι φυλακές, να σταματήσουν τα βασανιστήρια.

Ολη η Ελλάδα είναι ένα στρατόπεδο.

Μην ξεχνάτε, τότε, μαζί χύσαμε το αίμα μας, για να λείψουν αυτά τα αίσχη, από το πρόσωπο της Γης.

Κάποτε θα σας τεθεί το ερώτημα από τους λαούς σας, τους κληρονόμους σας και θα γράψει η ιστορία.

- Είμαστε βέβαιοι, ότι στην έκκληση σωτηρίας μας, θα πράξετε το καθήκον σας που απορρέει από τις υψηλές σας ευθύνες και θα σταματήσετε την εξόντωσή μας.

Οι 1.200 πολιτικοί κρατούμενοι

στο στρατόπεδο Λακκί Λέρου

5 Ιούνη 1969

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ολες τις δυνάμεις για τη μάχη των δημοτικών

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, με επιτυχία, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 14 Ιούνη η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, μεταφέροντας τις εμπειρίες, τις επιτυχίες και τις δυσκολίες από τη δράση των κομμουνιστών στο νησί. Σε Δελτίο Τύπου η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέρει:

"Οι αντιπρόσωποι των Κομματικών Οργανώσεων, απ' όλους τους χώρους και κλάδους των εργαζομένων του νομού, καταδίκασαν έντονα τη συντονισμένη αντιλαϊκή αυταρχική επίθεση της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας ενάντια στο εισόδημα, το μεροκάματο και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Οι αντιπρόσωποι υπογράμμισαν ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ενωμένου αγώνα των διαφόρων κλάδων των εργαζομένων στο νομό. Διαπίστωσαν ότι εντείνεται η επίθεση της ΕΕ, της κυβέρνησης - με τη διακριτική πολιτική βοήθεια της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ - και της πλουτοκρατίας, ενάντια στους εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, των οποίων η θέση δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Γι' αυτό είναι απαραίτητο και οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας να συγκροτήσουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, που θα αποκρούει την επίθεση, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής. Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Κέρκυρας πήρε συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα για την αποφασιστική βελτίωση της δράσης του Κόμματος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών και των ΕΒΕ. Ομόφωνα εκτιμήθηκε θετική και ανοδική η δράση της Νομαρχιακής Οργάνωσης και επίσης ομόφωνα ψηφίστηκαν ο απολογισμός δράσης της Νομαρχιακής Επιτροπής καθώς και ο προγραμματισμός.

Εκτιμήθηκε ότι ολόκληρη η Νομαρχιακή Οργάνωση, οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι του Κόμματος, οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την αποφασιστική ενίσχυση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και των αγωνιστικών δημοτικών Κινήσεων που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Η Συνδιάσκεψη θεώρησε ότι η πολιτική λειτουργία και η οργανωτική ανάπτυξη της Οργάνωσης της Κέρκυρας έχουν βελτιωθεί, γεγονός που επιτρέπει έναν καλύτερο αποκεντρωμένο καταμερισμό υπευθυνοτήτων.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξενέα Νομαρχιακή Επιτροπή και Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Η νέα ΝΕ εξέλεξε, στην πρώτη της συνεδρίαση, Γραμματεία και Γραφείο. Νέος γραμματέας εκλέχτηκε ο σ. Γιώργος Κουλούρης".

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Στα ανίψια και στο Ιδρυμα

Στους τρεις ανιψιούς του και στο Ιδρυμα Αρχείων Κωνσταντίνου Καραμανλή άφησε την κινητή και ακίνητη περιουσία του ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η διαθήκη του Κ. Καραμανλή, που είναι χειρόγραφη, ανοίχτηκε χτες σε δημόσια συνεδρίαση στο Πρωτοδικείο Αθήνας και συντάχθηκε στις 20 Ιούνη 1986.

Στον ανιψιό του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα άφησε την κατοικία του στην Πολιτεία στην Κηφισιά κατά το μέρος που του ανήκει. Αντίθετα, όλα τα κινητά αντικείμενα αυτής της κατοικίας του, δηλαδή αρχεία, βιβλιοθήκη, διάφορα παράσημα, πίνακες κλπ. τα κληροδότησε στο Ιδρυμα Καραμανλή. Την κατοικία του στην Πρώτη Σερρών μαζί με τα αντικείμενα που υπάρχουν τα κληρονομούν εξ αδιαιρέτου τα ανίψια του Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα και Κώστας Καραμανλής του Αλέκου. Το προσωπικό ΙΧ αυτοκίνητό του το άφησε στον ανιψιό του Μιχάλη Λιάπη.

Στο Ιδρυμα Καραμανλή, εκτός των κινητών αντικειμένων της κατοικίας στην Πολιτεία που ήδη αναφέραμε, επίσης άφησε όλη την υπόλοιπη κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Το νέο ΔΣ της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ" που εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 3 Ιουνίου 1998 συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Α' Αντιπρόεδρος: Κατίνα Ζαχαράτου.

Β' Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Ριζάκος, Ιατρός.

Γενική γραμματέας: Δανάη Ψιλοπούλου.

Ειδική γραμματέας: Φραντζέσκα Κωνσταντινίδου, και

Μέλη: Μιχάλης Γραμματικάκης, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Ευγενία Μπασκόζου, Ιωάννα Παπαγεωργάκη, Αντωνία Χαρατσίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ