ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σημαντική νίκη των Τσέχων κομμουνιστών
  • Συγχαρητήριο τηλεγράφημα της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προς τον Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας, Μ. Γκρεμπενίτσεκ

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα για το επιτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα που θα αναπτερώσει την πάλη των εργαζομένων στην Τσεχία, απέστειλε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προς τον Πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας Μ. Γκρεμπενίτσεκ,το οποίο έχει ως εξής:

"Αγαπητέ σύντροφε,

Εκ μέρους της ΚΕ και των κομμουνιστών της Ελλάδας σας συγχαίρουμε για την αύξηση που σημείωσε στις πρόσφατες εκλογές το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι σημαντικό, αφού επιτεύχθηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που προκαλούν τόσο η αντικομμουνιστική υστερία, η καταπάτηση στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε βάρος των κομμουνιστών στη Δημοκρατία της Τσεχίας, όσο και τα αντιλαϊκά σχέδια ένταξης της χώρας σας στους αντιδραστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εκφράζουμε την πεποίθηση πως οι κομμουνιστές στις χώρες σας από νέες, καλύτερες θέσεις θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στις συνέπειες που έχει η διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην Ανατολική Ευρώπη, θα οργανώσουν καλύτερα την πάλη του τσέχικου λαού για το σοσιαλισμό".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διπλωματική "κινητικότητα"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο νεοδιορισθείς πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, άρχισε χτες αποστολή για την "αποτροπή μιας ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο", παράλληλα με τις προσπάθειες της Ρωσίας να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Σέρβους και Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Στην ουσία δηλαδή, ο Ρ. Χόλμπρουκ επιχειρεί με κάθε τίμημα να εδραιώσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

"Θέλουμε να εμποδίσουμε τις μάχες στο Κοσσυφοπέδιο να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν σε ένα γενικευμένο πόλεμο", δήλωσε ο Χόλμπρουκ μετά από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στα Σκόπια.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα χτες με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που βρίσκεται στα Σκόπια και θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει αύριο συνομιλίες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα.

Μετά τα Σκόπια, ο Χόλμπρουκ επρόκειτο να μεταβεί στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο είχε πρόθεση να πιέσει να αποσύρει τα σερβικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο.

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασέφσκι και Αλεξάντρ Αντέγιεφ, συνέχιζαν χτες την αποστολή τους στην περιοχή. Ο πρώτος συναντήθηκε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο δεύτερος με ηγέτες της ΠΓΔΜ.Γιουγκοσλαβικές αιτιάσεις

Η Γιουγκοσλαβία κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την "αλβανική τρομοκρατία" στο Κοσσυφοπέδιο.

"Η ανοιχτή υποστήριξη προς την Αλβανία, καθώς και η έμμεση υποστήριξη της Δύσης προς τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για έναν πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης", τονίζει, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Vecernje novosti", o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζόραν Λίλιτς.

Ο μόνος τρόπος να συμβάλει η διεθνής κοινότητα σε μια επίλυση της κρίσης είναι να σταματήσει να εξοπλίζει τους "Αλβανούς τρομοκράτες" και να τους εμποδίσει να διεισδύουν στο Κοσσυφοπέδιο από τη γειτονική Αλβανία, πρόσθεσε. Ο ίδιος κατηγόρησε την Αλβανία ότι εκπαιδεύει "τρομοκρατικές ομάδες" στο έδαφός της και τις στέλνει στη Γιουγκοσλαβία.

Η ένταση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Στην Πρίστινα, το αλβανικό ημιεπίσημο κέντρο ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι Αλβανοί απήγαγαν εννέα Σέρβους. Ταυτόχρονα, μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού άρχισαν τριήμερες ασκήσεις γύρω από την Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Ο στρατός χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως τμήμα "τακτικών ετήσιων προγραμματισμένων γυμνασίων".

Επιμένει το ΝΑΤΟ...

Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, με πιθανές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Σερβίας, προειδοποίησε χτες ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας.

"Τίποτα δεν αποκλείεται", τόνισε η συμμαχική πηγή στο Ρόιτερ, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

"Από την προοπτική της αεράμυνας, η Σερβία αποτελεί περιβάλλον σαφώς απειλητικό", είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος. "Σ' αυτό το στάδιο είναι πάντως υπό εξέταση μια σειρά στόχων χωρίς εδαφικούς περιορισμούς".

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πρόταση διαλόγου σε "ουδέτερο έδαφος"

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε χτες ότι ο πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ απέστειλε επιστολή στον Πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ, με την οποία του πρότεινε διμερείς συνομιλίες, στη διάρκεια Διάσκεψης Κορυφής των κρατών της Νότιας Ασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σρι Λάνκα από τις 29 Ιούλη.

Ο Βάτζπαϊ απέστειλε επιστολή στον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ στις 14 Ιούνη, στην οποία επανέλαβε τη δέσμευση της Ινδίας να προωθήσει ειρηνικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι δυο χώρες πραγματοποίησαν (5 και 6, αντίστοιχα) πυρηνικές δοκιμές. Οι κυβερνήσεις Νέου Δελχί και Ισλαμαμπάντ έχουν προτείνει διαφορετικές ημερομηνίες και τοποθεσίες για την επανάληψη των μεταξύ τους συνομιλιών που έχουν παγώσει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει σημειωθεί πρόοδος.

Η Σρι Λάνκα θα φιλοξενήσει στο Κολόμπο Τριήμερη Διάσκεψη Κορυφής της εφταεθνούς Ενωσης Περιφερειακής Συνεργασίας της Νότιας Ασίας (SAARC).

Η Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία, απαντώντας στην έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ινδία, κατέστησε ξανά χτες σαφή την πρόθεσή της να συνεχίσει τη συνεργασία με το Νέο Δελχί στον τομέα.

Κατά τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούτσκιν, η Ρωσία θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Κουντανκούλαμ, στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της Νότιας Ινδίας.

Η σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη Κυριακή στο Νέο Δελχί από τον Ρώσο υπουργό Ατομικής Ενεργείας Εβγκένι Αντάμοφ είναι συμπληρωματική προηγούμενης συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το 1988 από την τότε Σοβιετική Ενωση.

Προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τη Ρωσία να ακυρώσει το πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή δύο αντιδραστήρων, μετά τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Ινδία τον περασμένο μήνα.

"Καλέσαμε τη Ρωσία να μη συνεχίσει την πυρηνική της συνεργασία με την Ινδία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν. "Αυτό στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή για τις προσπάθειές μας στη μάχη κατά της διάδοσης των πυρηνικών", πρόσθεσε.

ΙΤΑΛΙΑ
Ζυμώσεις - υπολογισμοί στην ψηφοφορία για το ΝΑΤΟ

ΡΩΜΗ.-

Αιωρούμενος ο Πρόντι; Μάλλον όχι, καθώς όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την Κομμουνιστική Επανίδρυση, έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τη θέλησή τους να συνεχιστεί η διαδικασία της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι μάλλον αναμενόμενα, καθώς τόσο η "Δημοκρατική Ενωση" του Φραντζέσκο Κοσίγκα όσο και η "Φόρτσα Ιτάλια" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης. Το σύνολο της ιταλικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά εκμεταλλεύεται το ζήτημα για να πλήξει την εύθραυστη κυβέρνηση.

Αυτό ακριβώς το γεγονός έκανε και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να ζητήσει χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, από όλα τα μέλη της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο Πρόντι ζήτησε ανοιχτά τη βοήθεια από την κεντρώα "Δημοκρατική Ενωση" (UDR), που είχε υποσχεθεί τη βοήθειά της εάν και εφόσον της ζητηθεί. "Ζητώ από όλους τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση και ειδικότερα από τη "Δημοκρατική Ενωση" που είχε προσφέρει τη βοήθειά της, αλλά και από αυτούς που δεν είχαν προσφερθεί να ψηφίσουν υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ", είπε ο Πρόντι σε μια ομιλία συναισθηματικά φορτισμένη, στην οποία επίσης τόνισε ότι είναι "απαράδεκτο" για τα κόμματα να αναγάγουν σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής ένα τόσο σημαντικό όσο το ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στη Δύση για περισσότερο από μισό αιώνα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι ο ορατός κίνδυνος να καταρρεύσει εξαιτίας της άρνησης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", που ελέγχει και την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, να ψηφίσει υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οι 34 βουλευτές του κόμματος εμμένουν στην αντίθεσή τους προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Κρίσιμη όμως θεωρείται η στάση του Κοσίγκα, που διαθέτει 31 έδρες στη Βουλή, είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της διεύρυνσης, εφόσον ο Πρόντι ζητήσει τη βοήθειά του, γεγονός που θα σημάνει πάντως ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχεται με τον τρόπο αυτό ότι δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα. Η Γερουσία, στην οποία ο Πρόντι διαθέτει σαφή πλειοψηφία, έχει εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά καθοριστική είναι η απόφαση της Βουλής.

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Ν. Αφανασιέφσκι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ