ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Υπόσχεση για νέους αγώνες

Ολοκληρώθηκε χτες η εξαήμερη απεργία, που κατέγραψε τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και την απόφασή τους να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση οι υπάλληλοι και οι εργάτες των λιμανιών, ολοκλήρωσαν χτες - με καθολική συμμετοχή - την εξαήμερη απεργία που κήρυξαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα η ΟΜΥΛΕ θα καλέσει τα συμβούλια των υπαλλήλων και από τα άλλα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν μέσα στο καλοκαίρι και νέες κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές.

Πάντως, μέχρι και χτες η κυβέρνηση δεν επιδίωξε συνάντηση με τους συνδικαλιστές, προκειμένου να τους παραδώσει - όπως έχει υποσχεθεί - το ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, καθώς και το μέλλον των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά το χρόνο υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για τη μετατροπή των λιμανιών σε Ανώνυμες Εταιρίες, αύριο είναι η τελευταία μέρα με βάση το ν.2414/96 και επομένως είναι αναμενόμενη κάποια παράταση.

Ο Σταμάτης Βάσσος μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ δήλωσε σχετικά: "Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία έδειξε τις διαθέσεις των εργαζομένων και τη θέλησή τους να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τη θέση της θα πρέπει ο αγώνας των εργαζομένων στα λιμάνια να κλιμακωθεί και να συντονιστεί με άλλους χώρους που θίγονται και αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση, όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι ναυτεργάτες, καθώς επίσης και με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΣΕ και άλλα ΝΠ ΔΔ, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει να αποπροσανατολιστούν με τις λεγόμενες διασφαλίσεις. Πρόκειται για απάτη της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί, επειδή "στριμώχνεται" και έτσι προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη θέση. Ο αγώνας πρέπει να ενταθεί και να συντονιστεί και με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να είναι νικηφόρος".

ΟΣΚ, όπως Χρηματιστήριο!

Στην τέταρτη βδομάδα απεργίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ. Συγκέντρωση και πορεία αύριο. Εμπρακτη συμπαράσταση και από άλλους φορείς

Να αποτρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε ανώνυμη εταιρία και παράδοσή του στα χέρια μεγαλοκατασκευαστών, είναι αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι, που διανύουν την τέταρτη βδομάδα απεργίας,με καθολική συμμετοχή. Στα πλαίσια της απεργίας θα προχωρήσουν, αύριο Πέμπτη, σε συγκέντρωση στις 10πμ στα γραφεία του ΟΣΚ και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ευρύ μέτωπο συμπαράστασης εκδηλώνεται στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΣΚ και στα δίκαια αιτήματά τους. Ετσι, η Ομοσπονδία Μηχανικών Δημοσίου έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη 4ωρη στάση εργασίας,ενώ θα συμμετέχει στη συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΣΚ. Δίωρη στάση εργασίας κήρυξε για αύριο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας και καλεί σε μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση μπροστά στο ΥΠΕΘΟ, όπου θα φτάσουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ. Αύριο επίσης, στις 2μμ, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από το Σύλλογο του ΟΣΚ, την Ομοσπονδία Μηχανικών, την ΠΟΣΥΠ, την ΟΛΜΕ και την Ομοσπονδία Γονέων.

Η κυβέρνηση εμμένει στη μετατροπή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία, ωστόσο διαφαίνεται πως θα υπάρξει νέα παράταση - σύμφωνα με το νόμο 2414 θα πρέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να κατατεθεί μέχρι 25 Ιούνη - καθώς δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα το Καταστατικό της νέας ανώνυμης εταιρίας. Προχτές το απόγευμα η διοίκηση του ΟΣΚ κάλεσε έκτακτα το ΔΣ και, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε πως τώρα εξετάζεται από πλευράς κυβέρνησης "λύση τύπου Χρηματιστηρίου",όπου κατά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης έγινε μετατροπή σε ανώνυμη εταιρία με... διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόκειται για αναλήθειες, καθώς οι εργαζόμενοι, στα πλαίσια της ανώνυμης εταιρίας, χάνουν το δικαίωμα της μονιμότητας και διέπονται πλέον απ' το ιδιωτικό δίκαιο.

Ο Μ. Δανδουλάκης,αντιπρόεδρος της ΠΟΣΥΠ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα στον ΟΣΚ, μας δήλωσε σχετικά: "Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν για τέταρτη βδομάδα απεργία διαρκείας με καθολική συμμετοχή. Ο αγώνας αυτός, δείχνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Η συμπαράσταση που έχουμε στον αγώνα μας απ' όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τα σχολεία, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη στα μάτια όλου του κόσμου".

ΙΟΝΙΚΗ
Ζητούνται οι... διασφαλίσεις

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ζητά ο Σύλλογός τους. Απάντηση Μαρκάκη σε Γιαννόπουλο

Στο ζήτημα της διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ιονική,περιορίζεται ο Σύλλογος Υπαλλήλων σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά την παρέμβασή του για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Κ. Γεωργουτσάκου.

Η τακτική αυτή κινείται στη λογική ότι προτεραιότητα έχει το θέμα των δικαιωμάτων, ενώ το θέμα του ξεπουλήματος παραμένει σαν δεύτερο ζήτημα. Η ιεράρχηση αυτή συνιστά διαφοροποίηση απ' τη θέση - που υποστηρίζει σταθερά η ΕΣΑΚ - για αγώνα πρώτα απ' όλα ενάντια στο ξεπούλημα, κάτι που θα διασφάλιζε και όλα τα άλλα δικαιώματα, τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση είναι στον"αέρα".

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, ο Γ. Παπαντωνίου είχε δεσμευτεί στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι οι υποχρεώσεις του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους, όπως ισχύουν σήμερα, θα περιλαμβάνονταν στο συμβόλαιο πώλησης της τράπεζας.

Σε συνάντηση των συνδικαλιστών με τον διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας, είχε διαμορφωθεί κείμενο, το οποίο προέβλεπε ότι σε περίπτωση πώλησης, "ο υποψήφιος αγοραστής" θα αναλάμβανε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον οργανισμό προσωπικού και τις συλλογικές συμβάσεις. Επίσης, θα εκπλήρωνε κάθε εργοδοτική υποχρέωση στα ταμεία των εργαζομένων.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Μαρκάκης,με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου σχετικά με το άτομό του, επισήμανε ότι το 1992, όταν είχε γίνει πολυήμερη κατάληψη του μηχανογραφικού κέντρου της τράπεζας στον Πειραιά, ο Ε. Γιαννόπουλος "κατήγγειλε λάβρος την επέμβαση των ΜΑΤ και δήλωνε πως οι εργαζόμενοι είχαν την υποχρέωση να προβαίνουν σε καταλήψεις (ή όποιους άλλους τρόπους αγώνα) για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αυτά για να μη νομίζει ότι δεν έχουμε μνήμη". Αναρωτιέται, επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο υπουργός έχει χάσει την ψυχραιμία του και "βρίζει ασύστολα όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ή δίνει εξετάσεις στον πρωθυπουργό για να διατηρήσει τον υπουργικό του θώκο";Τέλος, αναφέρει ότι ο λαός θα τιμωρήσει "τους "σκερβελέδες" της πολιτικής".

ΕΣΚ - ΔΕΗ
Ανοδος και νέες ευθύνες

Με αυξημένες τις δυνάμεις της βγήκε η ΕΣΚ - ΔΕΗ από τις αρχαιρεσίες που έγιναν στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ και στην ΕΔΟΠ ΔΕΗ,το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη, "την ΕΣΚ Συνεργασία στην ΕΔΟΠ τίμησαν με την ψήφο τους σχεδόν διπλάσιοι εργαζόμενοι, απ' ό,τι πριν τρία χρόνια (από 130 ψήφους, 250 σήμερα) και της έδωσαν δυο έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου (από μια) και τέσσερις Συνέδρους (από δυο) στη ΓΕΝΟΠ".

Για την ΕΤΕ - ΔΕΗ, η παράταξη τονίζει ότι "η διατήρηση των εδρών στην ΕΤΕ και η αύξηση των ψηφοφόρων της παράταξης στο Τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ κατά30% περίπου, καταγράφει όχι μόνο το αυξημένο κύρος της παράταξης, αλλά και νέες ευθύνες. Η αύξηση των δυνάμεων της παράταξης δείχνει τη δυναμική της. Οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν, δημιουργούν νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη των αγώνων".

Η ΕΣΚ - ΑΣΣΕ έλαβε 1.144 ψήφους, 5 έδρες και ποσοστό 15,74%.Το 1995 είχε λάβει 1.300 ψήφους, 5 έδρες και ποσοστό 15,15%.Η ΕΣΚ - ΔΕΗ τονίζει ότι "στην ΕΤΕ το 1995 είχαμε πάρει 1.300 ψήφους. Από τότε ο συνδικαλιστικός χάρτης άλλαξε με τη δημιουργία και άλλων, κατά κύριο λόγο Τεχνικών Σωματείων σε τοπική βάση, με μεγαλύτερο το "Σπάρτακο" στην Πτολεμαϊδα. Στις εκλογές που έγιναν εκεί πήραμε 550 ψήφους".

Η ΠΑΣΚΕ - ΕΤΕ έλαβε 1.880 ψήφους, 8 έδρες και ποσοστό 24,5%. Η ΠΑΣΚΕ - ΔΕΗ έλαβε 1.458 ψήφους, 6 έδρες και ποσοστό 19,9%. Η ΠΑΣΚΕ - ΕΝΟΤΗΤΑ έλαβε 458 ψήφους, 2 έδρες και 6,3%. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, η ΠΑΣΚΕ είχε καταθέσει ένα ψηφοδέλτιο που έλαβε 4.800 ψήφους, 17 έδρες και ποσοστό 55,5%. Αυτή τη φορά, όλες οι επιμέρους "εκφράσεις" της έλαβαν 3.796 ψήφους, 17 έδρες και ποσοστό 50,7%. Η ΔΑΚΕ - ΕΤΕ έλαβε 1.130 ψήφους, 5 έδρες και 15,55%. Η ΔΑΚΕ - ΔΕΗ 221 ψήφους, 1 έδρα και 3,04%, παρουσιάζοντας συνολικά αύξηση. Ο ΣΥΝ έλαβε 690 ψήφους από 1.040, 3 έδρες από 4 και ποσοστό 9,5% από 12%. Με 160 ψήφους και ποσοστό 2,2% εκλέχθηκε στο ΔΣ ένας ανεξάρτητος υποψήφιος.

Καμπάνια ενημέρωσης για τη ΛΑΡΚΟ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να εκφραστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα τους, έχουν επιδοθεί τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ,που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιούνη με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ηδη έχουν γίνει συσκέψεις με μαζικούς φορείς στη Λάρυμνα και στη Χαλκίδα, όπου εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα και στα αιτήματά τους. Νέα σύσκεψη προγραμματίζεται για το Σάββατο στην κεντρική πλατεία Σερβίων με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, του Δήμου Σερβίων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και Καστοριάς, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και συλλόγων ΕΒΕ.

Στο μεταξύ έντονες πιέσεις ασκούνται στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΛΑΡΚΟ - δεν είναι άσχετος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να μην πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο της Δευτέρας.

Το αίτημα που κυριάρχησε στον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής ήταν "Οχι στο ξεπούλημα"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ