ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΤΑΩΡΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αντεργατική "πρεμιέρα"

Παρουσιάζεται σήμερα το διαβόητο νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέσα σε κλίμα αποπροσανατολισμού και αποδοχής από πρασινογάλαζους συνδικαλιστές

Το περιεχόμενο του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα και στους "κοινωνικούς φορείς" ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ενώ η κυβέρνηση φρόντισε να διαμορφώσει ένα κλίμα αποπροσανατολισμού με ψευτοελιγμούς, επιχειρώντας, έτσι, να αποφύγει την αντίδραση των εργαζομένων, που αναμένεται σφοδρή. Η τακτική της εντοπίστηκε στην απάλειψη, όπως ανακοίνωσε, της διάταξης για τον εξαναγκασμό σε 9ωρο,με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς να πειραχτεί η "διευθέτηση" για 10ωρο!

Η πιθανή ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου αυτού θα "τινάξει στον αέρα" το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, παραπέμποντας σε έναν "εργασιακό σκοταδισμό". Καταργεί το 8ωρο, επιβάλλοντας 10ωρο,επεκτείνει τη μερική απασχόληση στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, σε πρώτη φάση, μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Οι πρασινογάλαζες ηγεσίες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκαν ουσιαστικά στο κυβερνητικό "παιχνίδι" των εντυπώσεων. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος,ούτε λίγο - ούτε πολύ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΛΑΝΕΤ ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας υπάρχει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και προσπάθησε δειλά να τη συνδέσει με τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας, αποδεχόμενος, όμως, κατ' αρχήν τις επιταγές που θέτουν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις στη βάση των εντολών. Η ΓΣΕΕ αναμένεται να κρίνει το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησής της την Τετάρτη, 1η Ιούλη.

Δ. Ρέππας: "Καμία υπαναχώρηση"

"Δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, η οποία να ανατρέπει το πνεύμα του νομοσχεδίου, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας". Τα παραπάνω σημείωσε χτες ο Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη απάλειψη της διάταξης περί "διευθυντικού δικαιώματος". Οπως εξήγησε, η επιλογή της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι "στους τομείς, τους οποίους ιδιαιτέρως αφορά" η ρύθμιση, "είναι δεδομένη η συμφωνία, ώστε σε περιόδους αιχμής, οι οποίες δεν ξεπερνούν τους δύο μήνες, οι εργαζόμενοι να προσφέρουν εργασία για περισσότερες ώρες, όταν το απαιτούν οι ανάγκες της επιχείρησης"... Τέλος, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι ακριβώς αυτές οι αντεργατικές επιλογές "επιβεβαιώνουν την κυβερνητική προσήλωση στο 8ωρο"!

Στήριξη και από τη ΔΑΚΕ

Σε "δεκανίκι" της κυβέρνησης και της ΠΑΣΚΕ, αναδείχτηκε ξανά η ΔΑΚΕ, αποδεχόμενη ουσιαστικά το αντεργατικό τερατούργημα, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή το 3ο Συνέδριό της που αρχίζει την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, επισήμανε πάλι την πίστη της στον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" και τον "κοινωνικό διάλογο", θέτοντας γενικές προϋποθέσεις για μη επιβάρυνση των "οικονομικά ασθενέστερων τάξεων" και "φερεγγυότητα", αντίστοιχα.

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ τάχθηκαν κατά της ...πλήρους ελαστικοποίησης. Φυσικά, η ΔΑΚΕ τάσσεται υπέρ της "αποκρατικοποίησης", με μετοχοποιήσεις και πωλήσεις επιχειρήσεων, πλην ορισμένων που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και ο αριθμός τους συζητιέται...

Αγωνιστικές αντιδράσεις

Σε συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών,ύστερα από την άρνηση της διοίκησης του ΕΚ και του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ να συντονίσουν τους αγώνες τους με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργατικών Κέντρων Πελοποννήσου,η οποία εξήγγειλε συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς της.

"Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, έχει προδιαγράψει την ιδιωτικοποίηση πολλών επιχειρήσεων του δημοσίου και του ευρύτερου τομέα, έρχεται στη συνέχεια και η πλήρης διάλυση του κουτσουρεμένου δημόσιου και με κοινωνικά χαρακτηριστικά ασφαλιστικού συστήματος", τονίζουν οι συνδικαλιστές, σε ανακοίνωσή τους. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι "η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δε συντονίζει τον αγώνα που αναπτύσσεται από τα κάτω, αλλά και τον υπονομεύει".

- "Καταγγέλλει, απορρίπτει και θα αντιπαλέψει τις προσπάθειες και τους στόχους της κυβέρνησης, μέσω του νομοσχεδίου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας", τονίζει η διοίκηση του Συνδικάτου Ενδυσης Αθήνας,η οποία καλεί στον αγώνα αυτό όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΟΚ
Οι δυο "γραμμές" της εξαπάτησης

Συσκέψεις επί συσκέψεων και εντατικά σεμινάρια στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διευκολυνθεί το κυβερνητικό εγχείρημα για το σάρωμα των εργατικών κατακτήσεων

Σε κομματικό ...φροντιστήριο κυρίως των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να λειτουργήσουν ως "πέμπτη φάλαγγα" της κυβέρνησης στους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε περιοδείες υψηλόβαθμών αξιωματούχων στις κατά τόπους περιφέρειες, με στόχο την εξαπάτηση των πολιτών, θα καταφύγει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ,όπου, μετά το τέλος της και στις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη,επιβεβαιώθηκε το "μοίρασμα των ρόλων" μεταξύ των διαφόρων στελεχών. Ετσι, άλλοι από τους κυβερνώντες πλασάρουν τη μια "γραμμή", που επιλέγει πιο "ήπιο" ύφος για να προπαγανδίζει την - έτσι κι αλλιώς δεδομένη - αντιλαϊκή κυβερνητική αποφασιστικότητα για την προώθηση της πολιτικής της, ενώ η άλλη πλευρά θα εμμένει στο "άτεγκτο", όσον αφορά την επιβολή των κυβερνητικών επιλογών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος αργότερα συμμετείχε στη σύσκεψη, όπως και ο υπουργός Εργασίας. Στα πλαίσια της διαφήμισης της εμμονής στους "σκληρούς" χειρισμούς, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπήρχαν μετά τη συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες αποφασίστηκε να μην υπάρξει "καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική", ενώ αναφερόταν ότι ο Γ. Παπαντωνίου ...δέχτηκε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης - κόμματος, καθώς και καλύτερη ενημέρωση "κατά θέμα και κατά περιφέρεια" του κομματικού μηχανισμού", σχετικά με τις κυβερνητικές επιλογές. Ο ίδιος δε ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε έπειτα από τη σύσκεψη ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα "θα προχωρήσει κανονικά". Να σημειωθεί ότι σ' αυτό το "σκληρό" πλαίσιο κινήθηκε χτες και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Α. Μπαλτάς,που, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι "βάζει νερό στο κρασί του", έσπευσε να δηλώσει ότι "η κυβέρνηση δε βάζει νερό στο κρασί της και δεν πρόκειται να επανεξετάσει ούτε τη στρατηγική ούτε την τακτική της".

Από την άλλη πλευρά του υποκριτικού "θιάσου", τώρα, ο Κ. Σκανδαλίδης, εξερχόμενος της σύσκεψης, έκανε λόγο για έναρξη "διαλόγου", σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και είπε πως "δεν υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές απόψεις", αλλά "η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο της ιεράρχησης των βημάτων"... Αναφερόμενος, δε, στο Συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να πει ότι πρέπει "να κατανοήσουμε και τη θέση των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, κυρίως του ΠΑΣΟΚ"...

Οσον αφορά, τέλος, το συγκεκριμένο σχεδιασμό που αποφασίστηκε, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε πέντε τομεακές ολομέλειες και σε τέσσερις περιφερειακές ολομέλειες συνδικαλιστικών στελεχών,όπου το "φροντιστήριο" θα γίνει από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Παράσταση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας σήμερα στις 2 μμ, την ώρα που ο υπουργός θα δημοσιοποιεί το νομοθετικό τερατούργημα, οργανώνει η Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Εργολάβος" των ΤΣΑ

Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ του ΕΙΕ ο Γ. Ποντικός, στέλεχος της ΕΣΑΚ

Καταγγέλλοντας το ρόλο "εργολάβου" που έχει παίξει μέχρι σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας στην προώθηση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης,τα οποία έχουν καθοριστική σημασία στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ο Γ. Ποντικός,συνδικαλιστικό στέλεχος της ΕΣΑΚ,υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΣ του Ινστιτούτου, καλώντας ταυτόχρονα τους εκπροσώπους που ανήκουν στις άλλες παρατάξεις στη ΓΣΕΕ, να πράξουν το ίδιο.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο συνδικαλιστής επισημαίνει:

"Με τη δημοσίευση στον ημερήσιο Τύπο νομοσχεδίων, συνεντεύξεων, ειδήσεων και δηλώσεων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, γίνεται φανερό ότι πέρα από την κατάργηση του 8ωρου, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, η κυβέρνηση στις βασικές αντεργατικές της προτεραιότητες αναδεικνύει την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων μέσα από την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Για την προώθηση αυτή των ΤΣΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΙΕ ανέλαβε και έπαιξε μέχρι σήμερα το ρόλο του εργολάβου στις επιλογές των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εφαρμογή των ΤΣΑ, που στην πράξη σημαίνει λεηλασία εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών καταχτήσεων, είναι έργο όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του ΕΙΕ που σαν όργανο της περιβόητης "τριμερούς συνεργασίας" απομυζά άφθονο παραδάκι από τις εισφορές των εργαζομένων για να τις αξιοποιεί σε βάρος τους.

Με βάση όλα αυτά, είναι φανερό ότι δεν μπορώ να παραμένω μέλος του Διοικητικού συμβουλίου, παραιτούμαι και καλώ το ίδιο να κάνουν και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ που συμμετέχουν στο ΔΣ εκ μέρους της ΓΣΕΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ