ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και νέες απολύσεις στην GLAXO

Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι χτες το πρωί

Σε πέντε νέες απολύσεις προχώρησε η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία GLAXO,προετοιμάζοντας το έδαφος για την πώληση του εργοστασίου στη φαρμακοβιομηχανία ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ,ενώ για δεύτερη συνεχή φορά αρνήθηκε να παραβρεθεί σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που είχε καθοριστεί για προχτές το πρωί. Τρίωρη στάση εργασίας (7.30πμ - 10.30πμ) και συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, ενώ κήρυξαν και νέα στάση (1.30μμ - 3.30μμ) για την Πέμπτη και συγκέντρωση στα γραφεία της GLAXO στο Χαλάνδρι.

"Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης", ανέφερε η πολυεθνική σε επιστολή της προς το υπουργείο, δικαιολογώντας έτσι την άρνησή της να παραβρεθεί στην τριμερή. Την ίδια ώρα έστελνε με δικαστικό κλητήρα στα σπίτια των εργαζομένων τις απολύσεις. Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 11 άτομα σε σύνολο 73, ενώ, όπως έχει δηλώσει η πολυεθνική, στα σχέδιά της είναι να περάσουν στη ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ μόνο 45 εργαζόμενοι!Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες το πρωί, η Ζ. Σιώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Τ. Γόντικας,οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ.

Ο Γ. Στάης,πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, μας δήλωσε: "Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να ανακληθούν οι απολύσεις και να μην περάσουν τα σχέδια της εταιρίας να μεταβιβάσει το εργοστάσιο στη ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ με λιγότερους εργάτες και χωρίς τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει. Παλεύουν για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, καθώς η εταιρία θα μεταβιβάσει εργοστάσιο και εργαζόμενους χωρίς τη συνδικαλιστική τους έκφραση, μιας και τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου θα παραμείνουν στην GLAXO, για να απολυθούν μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής προστασίας απ' το νόμο".

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Χάος πριν τη διάλυση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι ναυτεργάτες, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει οι συνεννοήσεις για την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του από το ΙΚΑ

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την προστασία και αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης ξεκίνησαν από χτες οι ναυτεργάτες. Με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",το πρωί έγινε συγκέντρωση στον πρώτο όροφο του Ταμείου και μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου Κώστα Φαζάκη,ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείοΕμπορικής Ναυτιλίας.

Οσον αφορά τον Οίκο Ναύτου, τουλάχιστον στο κατάστημα του Πειραιά, επικρατεί κυριολεκτικά χάος. Χτες στις 10 το πρωί στον πρώτο όροφο βρισκόταν μόνο ένας αρχίατρος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, οι οποίοι είχαν σχηματίσει μια ουρά που κόντευε να φτάσει στο ισόγειο, για μια υπογραφή! Στις ουρές είχαν στηθεί και ασφαλισμένοι που μόλις είχαν καταφτάσει από τη Σύρο, τη Λευκάδα, τη Χίο, τα Γιάννενα και άλλες περιοχές για να εξυπηρετηθούν, καθώς τα περιφερειακά καταστήματα του Ταμείου βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάργηση.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί συνδικαλιστές και ασφαλισμένοι συγκεντρώθηκαν στον πρώτο όροφο. "Αυτή η άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα εδώ μέσα, θα οξυνθεί. Η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να υποβαθμίσει την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη και να ενσωματώσει τον Οίκο Ναύτου στο ΙΚΑ. Θα μας λένε, "αν δεν έχεις χρήματα, θα πεθάνεις". Οι ναυτεργάτες με ιδρώτα και αίμα έστησαν τον Οίκο Ναύτου και δεν πρέπει να αφήσουμε να μας τον διαλύσουν", επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας.

Λίγο αργότερα συνδικαλιστές και ασφαλισμένοι συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Ταμείου. Στη διαμαρτυρία του ναυτεργάτη Νίκου Βαμβακούση που είχε έρθει από τη Σύρο, ότι στο νησί υπάρχει μόνο ένας γιατρός, καρδιολόγος και αυτός συνταξιούχος, ο πρόεδρος επιχείρησε να "ρίξει" τα βάρη στους γιατρούς που κατήγγειλαν τη σύμβασή τους με το Ταμείο, οι οποίοι να σημειωθεί ήταν πάνω από ένα και ενάμιση χρόνο απλήρωτοι! "Το Ταμείο - σημείωσε ο πρόεδρος - βρίσκεται σε κατάσταση δύσκολη, όμως σκοπός μας είναι να διατηρηθούν και να συντηρηθούν κάποιες δυνατότητές του"! Επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει συνεννόηση με το ΙΚΑ ώστε να βρεθεί η νομική φόρμουλα για την ανάληψη από το τελευταίο αρμοδιοτήτων του Οίκου Ναύτου και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα χρέη του Ταμείου φτάνουν τα 32 δισ. δραχμές!

Ασυρματιστές

Τη "σκυτάλη" του αγώνα παίρνουν οι ασυρματιστές, με τριήμερη κινητοποίηση. Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα συγκεντρώνονται στις 9 το πρωί στα γραφεία της Ενωσής τους και θα ακολουθεί πορεία τους προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι ασυρματιστές απαιτούν την προστασία του δικαιώματος της δουλιάς, την προάσπιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα η οποία κινδυνεύει από το αναξιόπιστο όπως έχει αποδειχθεί δορυφορικό σύστημα GMDSS, την κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση.

"Γλάστρα" θέλει το σωματείο ο Καζής

Επανήλθε προκλητικότερος ο ιδιοκτήτης της μεταλλοβιομηχανίας "ΚΑΖΗΣ".Ετσι μετά τα εξώδικα και τις απειλές προς τον πρόεδρο και τον ταμία του επιχειρησιακού σωματείου και εκμεταλλευόμενος τη στάση αδιαφορίας υπουργείου και Επιθεώρησης Εργασίας, τώρα ζητά απ' τη διοίκηση του σωματείου ουσιαστικά "δήλωση μετανοίας".

Ο εργοδότης κάλεσε προχτές τη διοίκηση του σωματείου και απαίτησε να δηλώσει ότι θα σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δράση στο χώρο εργασίας.Απαίτησε οι συνδικαλιστές να μην κινούνται απ' το μηχάνημά τους και να μη συζητούν με τους εργαζόμενους. Επίσης, ανακοίνωσε πως "επιτρέπει" στον πρόεδρο του σωματείου να δέχεται τους εργαζόμενους Δευτέρα και Τετάρτη μεταξύ 2μμ - 3μμ και μόνο στο χώρο του Σωματείου! Επίσης, ότι "επιτρέπει" να γίνεται Γενική Συνέλευση μια φορά το χρόνο και ότι σε περίοδο εκλογών στο Σωματείο θα "επιτρέπει" ο κάθε συνδυασμός να μαζεύει τους ψηφοφόρους του για μια ώρα!

Πριν ενάμιση μήνα, ο εργοδότης είχε στείλει απειλητικά εξώδικα προς τον πρόεδρο και τον ταμία του σωματείου, με τα οποία τούς καλούσε να κάνουν συνδικαλισμό, εκτός του ωραρίου λειτουργίας της επιχείρησης. Παράλληλα, και για λόγους τρομοκράτησης επιχείρησε να μεταφέρει σε άλλη ειδικότητα και άλλο χώρο εργασίας τον ταμία. Ο συνδικαλιστής αρνήθηκε και εδώ και ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν του δίνει αντικείμενο εργασίας και δεν του καταβάλλει μισθό. Η υπόθεση ξεκίνησε, όταν το σωματείο απαίτησε να σταματήσουν οι παράνομες υπερωρίες και να δοθούν τα χρήματα που οφείλονταν στους εργαζόμενους και ανέρχονταν στα 100 εκατ. δραχμές.

Τις απαράδεκτες και προκλητικές απαιτήσεις του εργοδότη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του, το σωματείο και επισημαίνει ότι "οι εποχές των "δηλώσεων" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το σωματείο μάς το εμπιστεύτηκαν οι εργάτες και δε θα δεχτούμε ούτε να γίνει "γλάστρα", ούτε να το κάνουμε δώρο στον εργοδότη". Επίσης, καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει, σημειώνοντας πως με τη στάση και την πολιτική της κυβέρνησης παίρνουν "αέρα" και ασυδοτούν οι εργοδότες.

Το ΕΚ Καλαμάτας καταγγέλλει

Τη "βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων", που βγάζει παράνομες όλες τις απεργίες, ακόμα και της ΓΣΕΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην κυβερνητική επίθεση, οργανώνοντας τους αγώνες τους και συντονίζοντας τη δράση τους με άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται απ' την κυβερνητική πολιτική.

Το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι να απαγορεύσει μια για πάντα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, να "μαντρώσει" τους εργαζόμενους στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και όταν δεν τα καταφέρνει υπάρχουν και τα ΜΑΤ, τα χημικά, η βία, η τρομοκρατία". Τονίζει πως και άλλοι επιχείρησαν να ανακόψουν τους αγώνες των εργαζομένων με δικαστήρια και βία, όμως δεν τα κατάφεραν και πως την ίδια τύχη θα έχουν και οι κυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ.

Επίσχεση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από την αρχή αυτής της βδομάδας 28 οικοδόμοι σε εργοτάξιο στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Εταιρία που κατασκευάζει το έργο (μεγάλο πολυκατάστημα γερμανικών συμφερόντων) είναι η γνωστή ΓΕΚ.Τους εργαζόμενους που έκαναν και χθες καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου, επισκέφθηκε ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Παράλληλα, ακόμη 40 οικοδόμοι που δεν απασχολούνται πλέον στο εργοτάξιο της ΓΕΚ, ζητούν τα δεδουλευμένα τους.

Κινητοποίηση καπνεργατριών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, οι καπνεργάτριες της συνεταιριστικής επιχείρησης επεξεργασίας καπνού ΣΕΚΕ.Η εταιρία μετέφερε ήδη τις δραστηριότητές της στην Ξάνθη, αφήνοντας χωρίς δουλιά τις 180 καπνεργάτριες της επιχείρησης στην Καβάλα. Με την κινητοποίησή τους αυτή οι καπνεργάτριες θέλουν να εξαναγκάσουν την επιχείρηση να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με τους εργαζόμενους πριν τη μετεγκατάστασή της και σύμφωνα με τους οποίους η ΣΕΚΕ θα έπρεπε να επαναπροσλάβει το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων που απασχολούσε στην Καβάλα. Αν και λειτουργεί όμως μήνες τώρα το νέο εργοστάσιο στην Ξάνθη, ελάχιστες είναι οι καπνεργάτριες που έχουν ειδοποιηθεί για να πιάσουν δουλιά στο... μέλλον.

Οι καπνεργάτριες που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, Φανή Κεραμοπούλου,μέλος της διοίκησης του Σωματείου, Αφροδίτη Ραζάκου,μέλος της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας και Γιάννα Θεοδωρίδου,δηλώνουν ότι οι καπνεργάτριες της Καβάλας είναι αποφασισμένες να κλιμακώσουν τους αγώνες τους.

Ο γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Τάσος Ζουρνατζίδης,καταγγέλλει την επιχείρηση για αθέτηση συμφωνιών, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πάγια τακτική όλων των εργοδοτών και τονίζει ότι για να διασωθούν τουλάχιστον οι περισσότερες από τις 180 αυτές θέσεις εργασίας δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από τον αγώνα των εργαζομένων.

Διαμαρτυρόμενοι ασφαλισμένοι έξω από τον "Οίκο του Ναύτου"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ