ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ - ΤΣΕΣΜΕ
Νεανική "επίθεση ειρήνης"

Στις 4 και 5 Ιούλη η φετινή αντιιμπεριαλιστική πανελλαδική κινητοποίηση της νεολαίας

Για 7η συνεχή χρονιά η ΚΝΕ διοργανώνει τη νεανική κατασκήνωση ειρήνης, που φέτος θα γίνει στη Χίο, 4 και 5 Ιούλη και είναι αφιερωμένη στην ελληνοτουρκική φιλία και στον κοινό αγώνα που διεξάγουν οι δύο λαοί απέναντι στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Στη φετινή αντιιμπεριαλιστική πανελλαδική κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και αντιπροσωπείες νεολαιών από την Τουρκία, ενώ εκδήλωση θα γίνει και στο Τσεσμέ. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση που θα γίνει στη Χίο, θα είναι ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

Σήμερα, που η "Νέα Τάξη" πραγμάτων οδηγεί σε απρόσμενες εξελίξεις στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επεμβαίνουν κατασταλτικά σε ρόλο "διαιτητή" στα εσωτερικά ξένων χωρών, τη στιγμή που η επέμβαση στο Κόσσοβο είναι ζήτημα ημερών και έχει ήδη δρομολογηθεί η διχοτόμηση της Κύπρου, η ΚΝΕ απέναντι στο μίσος και το φόβο που καλλιεργούν στους δύο λαούς, χρόνια τώρα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, απλώνει το χέρι στους νέους και στις νέες της απέναντι όχθης, στη νεολαία του Τσεσμέ, μια νεολαία, που εξίσου αντιστέκεται και παλεύει, ενάντια στον ίδιο εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της φιλίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, μεταξύ δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους, αλλά αντίθετα παλεύουν για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Οι νέοι και οι νέες που θα πάρουν μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις, τόσο στη Χίο όσο και στο Τσεσμέ, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πλούσια εμπειρία από τη δράση των νεολαιών, αλλά και να γλεντήσουν με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρχισε χτες η 67η Γενική Συνέλευση

Με την πανηγυρική συνεδρίαση συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της 67ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που άρχισε χτες. Συμμετέχουν 465 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα που θα κρίνουν τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΔΟΕ όλο το προηγούμενο διάστημα και θα καθορίσουν καινούριους στόχους για την καινούρια συνδικαλιστική χρονιά.

Χτες, πρώτη μέρα, η διαδικασία εκλογής προεδρείου καθυστέρησε τρεις ώρες, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που ζήτησαν μυστική ψηφοφορία, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" για αντιπροσωπευτικό προεδρείο.

"Η ΔΕΕ πιστεύει ότι η Συνέλευση θα καταφέρει να πάρει αποφάσεις που θα δώσουν ώθηση στο κίνημα για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά, έτσι ώστε από καλύτερη θέση να μπορέσει να αντιπαλέψει την κυβερνητική πολιτική, αυτόν τον κυβερνητικό μεσαίωνα που μεθοδεύεται στην εκπαίδευση, για να φέρει τελικά κάτι καλύτερο στο χώρο της εκπαίδευσης", τονίζει στο "Ρ" ο Τάσος Τόκας.Επισημαίνει επίσης ότι αυτή γίνεται στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων, που αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή βία και αυταρχισμό από την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας την αντίδραση του κλάδου για το νόμο 2525/97 είπε ότι ο νόμος φέρνει την εκπαίδευση χρόνια πίσω, φέρνει τον αυταρχισμό και πειθαναγκασμό στον εκπαιδευτικό χώρο, γι' αυτό πολλοί σύλλογοι απ' όλη τη χώρα στις γενικές συνελεύσεις τους έβαλαν ως θέση την κατάργηση του νόμου. "Πιστεύουμε ότι αυτό θα το λάβει σοβαρά υπόψη της η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, διαμορφώνοντας ανάλογη θέση", κατέληξε.

Από τις εκλογές στους συλλόγους, η ΔΕΕ ενισχύθηκε σημαντικά σε ψήφους, ποσοστά και αντιπροσώπους, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, οι οποίες είχαν είτε μείωση είτε έμειναν στάσιμες.

Παροπλίζουν την ΟΛΜΕ

Την ανάγκη να συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να ασχοληθεί με τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου, που καθημερινά οξύνονται και απαιτούν την παρέμβαση του κινήματος, τονίζει ο Σάββας Σάββας,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, η ΔΕΕ επέμεινε να προταχθεί το ζήτημα των εκτιμήσεων από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και η παραπέρα πορεία του εκπαιδευτικού κινήματος και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να τοποθετηθεί το ΔΣ και για τη βάρβαρη και τραμπούκικη επίθεση εναντίον του προέδρου της ΟΛΜΕ. "Τελικά, η ΠΑΣΚ, που κύρια με ευθύνη της 10 μέρες το ΔΣ δε συνεδριάζει, αξιοποιεί την προβοκατόρικη επίθεση κατά του προέδρου για τον παροπλισμό της ΟΛΜΕ και για την αντιπαράθεσή της με άλλους χώρους. Είναι γνωστό, τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, ότι όλες οι παρατάξεις και πολιτικοί χώροι και το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχουν καταδικάσει πολιτικά την επίθεση κατά του προέδρου", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό και έχει κριθεί με τις ανακοινώσεις όλων των παρατάξεων και δεν είναι αντικείμενο του ΔΣ της ΟΛΜΕ η αναζήτηση των φυσικών αυτουργών και απόδοση ποινικών ευθυνών.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ, ενόψει του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", πραγματοποιεί προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα "Ενάντια στο μαύρο κόσμο των ναρκωτικών απαντάμε με την ανυπότακτη στάση ζωής", την Κυριακή 28 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Λαϊκό Δημοτικό (Γερμανού και Ηλείας) στην Πάτρα. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία από τα συγκροτήματα "Αρνητικά Φορτία" και "Φωνή Βοώντος".

Αλλες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί, για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

Σήμερα Τετάρτη:

- Στο Καματερό (Γεροβουνό), με θέμα: "Ναρκωτικά".

Αύριο Πέμπτη:

- Στην Καισαριανή (Αγ. Νικόλαος) στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα - ανεργία".

- Στο Πολύγωνο (Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου) στις 8 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στη Νεάπολη Ν. Ιωνίας, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στο Μαρούσι (ΗΣΑΠ), στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στο Περιστέρι (Λόφος), στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ανεργία".

Την Παρασκευή:

- Στου Ζωγράφου (Πλατεία Γαρδένιας), με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στους Αγ. Αναργύρους (Ανάκασο), στις 7.30 μ.μ., με θέμα: "Ειρήνη - ρατσισμός".

- Στο Κάτω Χαλάνδρι, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Δημοτικές εκλογές - ρατσισμός".

- Στη Λυκόβρυση, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

Το Σάββατο:

- Στην Κατερίνη, στον Αγ. Παντελεήμονα, με θέμα: "Ειρήνη".

- Στην Πλατεία Ν. Πεντέλης, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα".

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οδηγίες στους βαθμολογητές για τη Φυσική

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η χτεσινή, 4η μέρα των γενικών εξετάσεων. Από το πρωί σήμερα, στα 335 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα εξετάζονται οι υποψήφιοι της Α Δέσμης στα Μαθηματικά, της Β Δέσμης στη Βιολογία και της Γ Δέσμης στο μάθημα της Ιστορίας. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ εξετάζονται στα μαθήματα: Γλώσσα Προγραμματισμού COBOL, στοιχεία ανάπτυξης και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού και έλεγχος προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας.

Χτες, 48.286 υποψήφιοι της Δ Δέσμης εξετάστηκαν στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας. Η εκπομπή των θεμάτων ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7.11 π.μ. Στο δεύτερο ζήτημα διαπιστώθηκε ότι κατά το γράψιμο του θέματος στον υπολογιστή έγινε λάθος σε ένα πρόσημο και στάλθηκε διορθωτικό σήμα στα εξεταστικά κέντρα στις 7.45 π.μ. Η συμμετοχή των υποψηφίων ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 2,94%.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η διόρθωση των γραπτών της Φυσικής. Σε ό,τι αφορά τις ασάφειες που διαπιστώθηκαν στη διατύπωση κάποιων από τα θέματα της Φυσικής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αγγ. Ζησιμόπουλος είπε χτες ότι η ΚΕΓΕ έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις και ερωτήσεις των βαθμολογικών κέντρων και έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες και απαντήσεις, ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ