ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΙΛΗ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1-1
Η Χιλή την πρόκριση, οι Αφρικανοί τα παράπονα

Βαθμούς και γκολ μοιράστηκαν Χιλή και Καμερούν στο 1 - 1 του Σταδίου "Μποζουάρ", αλλά οι Λατινοαμερικανοί χαμογέλασαν τελικά αφού κατέκτησαν τη δεύτερη θέση και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Εκεί θα συναντήσουν τη Βραζιλία και ο Σαμοράνο θα 'χει την ευκαιρία να δει αν τα όνειρά του βγαίνουν αληθινά. Οπως δήλωσε, είδε στον ύπνο του πως θα κερδίσουν τη "Σελεσάο" με 1 - 0.

Το "χρυσό" όπως αποδείχτηκε γκολ των Χιλιανών πέτυχε ο Σιέρα (21') που αντικατέστησε στη βασική 11άδα τον Εστάι. Για τους Αφρικανούς, που τελείωσαν το παιχνίδι με 9 παίχτες λόγω αποβολής των Σονγκ με 2 κίτρινες (52'),Εταμέ (89'), σκόρερ χρίστηκε ο Μπομά (56'). Πάντως ευκαιρίες για τη νίκη είχαν αμφότεροι οι αντίπαλοι. Ο Ούγγρος Λάζλο Βάγκνερ επίσης "κιτρίνισε" τους Παρακέζ (δεν παίζει με Βραζιλία), Ρόχας, Βιγιαροέλ, Ραμίρεζ.

Ο νικητής Νέλσον Ακόστα δήλωσε: "Είναι μια στιγμή πολύ σημαντική. Η πρόκρισή μας στην επόμενη φάση είναι κάτι που κάνει υπερήφανη όλη τη χώρα. Το παιχνίδι με το Καμερούν ήταν πολύ δύσκολο και ειλικρινά φοβήθηκα στα τελευταία λεπτά πως θα χάναμε την πρόκριση. Σχετικά τώρα με το επόμενο παιχνίδι μας κόντρα στη Βραζιλία, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως σίγουρα η αντίπαλός μας είναι το φαβορί αλλά δε θα κερδίσει πριν τελειώσει το παιχνίδι".

Ο συνάδελφός του στο Καμερούν Λε Ρουά κατηγόρησε τον διαιτητή: "Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί αποκλειστήκαμε από τη συνέχεια της διοργάνωσης λόγω αμφισβητούμενων σφυριγμάτων του διαιτητή. Δε θέλω να πω κάτι για τις αποβολές ή για το γκολ που μας ακυρώθηκε. Ελπίζω να είδε ο κ. Μπλάτερ το παιχνίδι. Οι παίκτες μου δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί αποκλείστηκαν και εγώ βέβαια δεν μπορώ να τους εξηγήσω".

ΧΙΛΗ: Τάπια, Φουέντες, Βιγιαροέλ (70' Κορνέχο), Μάργκας, Ρέγιες, Ρόχας (77' Ραμίρεζ), Ακούνια, Παρακέζ, Σιέρα (70' Εστάι), Σαμοράνο, Σάλας.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ: Σονγκό, Σονγκ, Μαχούβε, Νιάνκα, Βόμε, Ολέμπε (68' Ανγκιμπόντ), Πενσέ Μπιλόνγκ, Ντο (83' Εταμέ), Τζομπ (73' Τσαμί), Ομάμ Μπιγίκ, Μπομά.

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ 2-1
Χρυσές αλλαγές

Μέσα σε 45, αυτά του δεύτερου ημιχρόνου, Ιταλία - Αυστρία 2-1, χθες στο Παρίσι, με τη νικήτρια, ως πρώτη του ομίλου, να προκρίνεται στην επόμενη φάση, όπου θ' αντιμετωπίσει τη 2η του Α ομίλου (Σκοτία, Νορβηγία ή Μαρόκο), ενώ η ηττημένη αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Το πρώτο ημίχρονο, παρά τις προσπάθειες των παιχτών, δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο μ' εξαίρεση ένα - δυο φάσεις.

Αντίθετα, η επανάληψη αποζημίωσε τους 80.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο και τα εκατομμύρια που το παρακολούθησαν από την τηλεόραση. Μόλις στο 48 ο Βιέρι με κεφαλιά, ύστερα από φάουλ που εκτέλεσε ο Ντελ Πιέρο, άνοιξε το σκορ. Η είσοδος του Χάας ζωντάνεψε την αυστριακή επίθεση που πίεσε αρκετά. Εχασε κάποιες ευκαιρίες, με σημαντικότερη αυτή στο 67. Ο Βετλ από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε γυριστό σουτ, αλλά με διπλή προσπάθεια απέκρουσε ο Παλιούκα.

Η "Σκουάντρα Ατζούρα" ανέκτησε τον έλεγχο με την είσοδο του Ρ. Μπάτζιο, που μάλιστα στο 89 έκανε το 2-0 με κοντινό πλασέ. Δύο λεπτά αργότερα ο Χέρτζογκ με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Ο Αγγλος Πολ Ντάρκιν "κιτρίνισε" τους Μαλντίνι, Φαϊρσίνγκερ, Βάστιτς και Σέτελ.

Ο Τσέζαρε Μαλντίνι δεν ασχολείται με τον επόμενο αγώνα: "Ας απολαύσουμε τη νίκη και την πρόκριση. Εχουμε αρκετό καιρό για να ασχοληθούμε με τα παιχνίδια της επόμενης φάσης", δήλωσε. Τη χαρά του πάντως μετρίασε ο σοβαρός τραυματισμός του Νέστα, που κινδυνεύει να χάσει το υπόλοιπο μουντιάλ.

Ο Χέμπερτ Προχάσκα από την πλευρά του ανέφερε: "Παλέψαμε για να ανατρέψουμε τα προγνωστικά και να πάρουμε την πρόκριση, αλλά δεν τα καταφέραμε. Πίστευα πως έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε, αλλά αποτύχαμε στις λεπτομέρειες και σε κάποια λάθη που κάναμε. Πρέπει να δω πάντως τα δύο γκολ της Ιταλίας στην τηλεόραση, καθώς οι παίκτες μου είπαν πως, ειδικά στο δεύτερο γκολ, είχε προηγηθεί φάουλ".

ΙΤΑΛΙΑ: Παλιούκα, Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Νέστα (4 Μπέργκομι), Καναβάρο, Πεσότο, Ντι Μπιάτζιο, Ντ. Μπάτζιο, Μοριέρο, Ντελ Πιέρο (73 Ρ. Μπάτζιο), Βιέρι (60 Ιντζάκι).

ΑΥΣΤΡΙΑ: Κόνσελ, Φαϊρσίνγκερ, Σέτελ, Πφέφερ, Ραϊνμάγιερ, Κουμπάουερ (74 Στέγκερ), Μέλιχ, Πφαϊφενμπέργκερ (79 Χέρτζογκ), Βετλ, Βάστιτς, Πόλστερ (62 Χάας).

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Μονόπλευρο ενδιαφέρον

Μπορεί η Νιγηρία να εκπλήρωσε και με το παραπάνω τους στόχους της στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, αφού όχι μόνο εξασφάλισε την είσοδό της στον επόμενο γύρο αλλά πήρε και την πρώτη θέση του ομίλου. Παρ' όλα αυτά, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, δεν πρόκειται να φανούν αδιάφοροι σήμερα με αντίπαλο την Παραγουάη.

Πάντως, το παιχνίδι δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία στον τεχνικό της ομάδας, Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, να χρησιμοποιήσει αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές που δεν έχει χρησιμοποιήσει ως βασικούς μέχρι τώρα.

"Θα παίξουμε με κάθε σεβασμό και με στόχο τη νίκη, αλλά απλά δε θα χρησιμοποιήσω τους ίδιους παίκτες", είπε χαρακτηριστικά ο Μιλουτίνοβιτς.

Ετσι, εκτός του αρχηγού, Ούτσε Οκετσούκου, ο οποίος είναι τιμωρημένος, αναμένεται να μείνουν στον πάγκο οι μέσοι Μούτιου Αντεπόγιου και Αγκουστίν Οκότσα, καθώς και ο επιθετικός της Μονακό, Βίκτορ Ικπέμπα, οι οποίοι έχουν από μία κίτρινη κάρτα.

Οσο για τις φήμες που θέλουν τους Νιγηριανούς να έχουν πάρει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια από τους Ισπανούς για να νικήσουν την Παραγουάη, όλοι στις τάξεις της αφρικανικής ομάδας τις χαρακτηρίζουν γελοιότητες.

"Εμείς οι Αφρικανοί είμαστε φτωχοί, αλλά όχι τρελοί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οκότσα.

Εναν παίκτη που θα μπορέσει επιτέλους να βάλει την μπάλα στα δίχτυα είναι αυτό που ψάχνει εναγωνίως, σύμφωνα και με τα όσα δηλώνει ο ίδιος ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Παραγουάης, Πάολο Σέζαρ Καρπετζιάνι. Ετσι λοιπόν, όπως φαίνεται και από τις προθέσεις τους, σήμερα θα παρατάξει την ομάδα του φουλ επιθετικά, αφού άλλωστε δεν έχει και την πολυτέλεια για απώλειες.

"Ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι, αν δε σκοράρουμε ούτε σε αυτό το παιχνίδι, τότε θα πρέπει να πούμε αντίο στα όνειρα για πρόκριση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρπετζιάνι.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η ΤV

Γαλλία - Δανία (Λυών, Ζερλάν, 5.00 μμ, ΕΤ 1)

Ν. Αφρική - Σ. Αραβία (Μπορντό, Λεσκίρ, 7.00 μμ, μαγνητ. ΝΕΤ)

Ισπανία - Βουλγαρία (Λανς, Φελίξ Μπολέρ, 10.00 μμ ΕΤ 1)

Νιγηρία - Παραγουάη (Τουλούζ, Μινισιπάλ, 12.15 μμ, μαγνητ. ΝΕΤ)

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο πετυχαίνει το δεύτερο γκολ της Ιταλίας και σφράγιζε

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο πετυχαίνει το δεύτερο γκολ της Ιταλίας και σφραγίζει τη νίκη της "Σκουάντρα Ατζούρα"

ΓΑΛΛΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Κρίνεται ο βαθμός αξιοπρέπειας...

Πόσο "καλοί" οικοδεσπότες θα φανούν οι Γάλλοι απέναντι στους Δανούς που χρειάζονται ένα βαθμό στο μεταξύ τους παιχνίδι σήμερα για να εξασφαλίσουν και τυπικά την πρόκριση στην επόμενη φάση;

Ο τεχνικός των "τρικολόρ" Εμέ Ζακέ είναι κατηγορηματικός: "Παρά το γεγονός ότι η ισοπαλία βολεύει και τις δυο ομάδες, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί λόγοι που εμείς πρέπει να παίξουμε για τη νίκη".

Πάντως ο Ζακέ αναμένεται σύμφωνα με τα όσα έχει δείξει τις τελευταίες ημέρες να πραγματοποιήσει κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα. Ετσι κατά τα φαινόμενα θα καθίσει στον πάγκο ο Ντεσάμπ και τη θέση του θα πάρει ο Βιεϊρά, ενώ και ο Μπλαν αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Λεμπέφ. Επίσης αμφίβολες είναι και οι συμμετοχές των Λιζαραζού και Πετί που έχουν κίτρινες κάρτες.

Στην αντίθετη πλευρά ο Μπο Γιόχανσον αναφερόμενος στο σημερινό παιχνίδι ξεκαθάρισε το τι θέλει η ομάδα του σήμερα: "Θέλουμε ουσιαστικά ένα βαθμό. Αν μπούμε στον αγώνα με αυτό το σκεπτικό τότε πιστεύω ότι ούτε αυτόν θα καταφέρουμε να πάρουμε" δήλωσε ο τεχνικός των Δανών.

Σημειώνεται ότι αν η Δανία πάρει τη δεύτερη θέση του ομίλου θα αντιμετωπίσει την Κυριακή τη Νιγηρία που είναι πρώτη του Δ ομίλου.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Ο θάνατός σου η ζωή μου"...

Το κρισιμότερο παιχνίδι του 4ου ομίλου, που θα κρίνει ποια ομάδα θα ακολουθήσει τη Νιγηρία στην επόμενη φάση, διεξάγεται σήμερα το βράδυ στη Λανς, όπου Ισπανία και Βουλγαρία ψάχνουν τη νίκη, που ίσως τους εξασφαλίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, αν βέβαια η Παραγουάη χάσει βαθμούς από τη Νιγηρία.

Ο προπονητής της Ισπανίας, Ξαβιέ Κλεμέντε, που σε περίπτωση αποτυχίας μάλλον θα αντικατασταθεί, θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραούλ, ο οποίος σκόραρε μεν στο παιχνίδι με τη Νιγηρία, αλλά στον αγώνα με την Παραγουάη ήταν αρνητικός, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί.

Αντίθετα, ο Γκερέρο θα καθίσει πιθανότατα και πάλι στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι στα 31 τελευταία παιχνίδια που έδωσε η Ισπανία με το διεθνή άσο της Ατλέτικο Μπιλμπάο στη σύνθεσή της, δεν έχει γνωρίσει την ήττα.

Από την πλευρά του, ο Χρίστο Μπόνεφ, αναμένεται να στηριχτεί στην επιθετική "τριπλέτα" των Στόιτσκοφ, Πένεφ και Κονσταντίνοφ. Μάλιστα, οι δύο πρώτοι, όπως και ο αρχηγός Τρίφον Ιβάνοφ, έχουν γνώση του ισπανικού ποδοσφαίρου, αφού έχουν παίξει επί σειρά ετών στην Μπαρτσελόνα και την Κομποστέλα, αντίστοιχα.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Αλκόρτα, Αμπελάρδο, Σέρχι, Αγκιλέρα, Ιέρο, Αμόρ, Ενρίκε, Πίτζι, Ραούλ, Εξτεμπερία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ζντράβκοφ, Ιβάνοφ, Κισίσεφ, Πέτκοφ, Γκίνστεφ, Χριστόφ, Γιάνκοφ, Μπαλάκοφ, Ιλιεφ, Κονσταντίνοφ, Στόιτσκοφ.

Ν. ΑΦΡΙΚΗ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Για το θαύμα οι "Μπαφάνα - Μπαφάνα"

Μπορεί για να προκριθεί στην επόμενη φάση η Νότια Αφρική να μη χρειάζεται μόνο να επικρατήσει σήμερα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά να νικήσει και η Γαλλία τη Δανία, όμως οι Νοτιοαφρικανοί δεν περιμένουν "χάρες" από τη Γαλλία. Αλλωστε, όπως δηλώνουν οι "Μπαφάνα - Μπαφάνα", πρώτα απ' όλα πρέπει να κερδίσουν το δικό τους παιχνίδι, για να έχουν ελπίδες πρόκρισης στον επόμενο γύρο.

Ο μέσος Τζον Μοσό, που θα κάνει την 49η εμφάνισή του με την εθνική ομάδα της χώρας του, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπαίκτες του δεν πρόκειται να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον αγώνα της Γαλλίας με τη Δανία, αλλά στο δικό τους παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, η ηρεμία της ομάδας της Νοτίου Αφρικής ταράχτηκε την Κυριακή, όταν δύο παίκτες αποκλείστηκαν επειδή ξενύχτησαν σε ένα κλαμπ. Ο ένας από τους δυο, ο Μπερντάν Αγκουστίν, αποκλείστηκε από τη βασική ενδεκάδα και τη θέση του θα πάρει ο Ντελρόν Μπάκλεϊ.

Με μια αξιοπρεπή εμφάνιση θέλουν να κλείσουν την αυλαία της παρουσίας τους στο φετινό μουντιάλ οι Σαουδάραβες, που συν όλα τα αλλά έμειναν και χωρίς προπονητή, μετά την απομάκρυνση του Βραζιλιάνου Αλμπέρτο Παρέιρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ