ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
7Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ξεκίνημα με ντέρμπι

ΑΕΚ - Ολυμπιακό στην πρεμιέρα, έβγαλε η κληρωτίδα. Αλλαγές στους κανονισμούς και καθιέρωση του αντιντόπινγκ κοντρόλ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του απεσταλμένου μας Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Από το λιμάνι του Ηρακλείου και το σαλόνι του υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου "Πασιφάι", "σάλπαρε" χτες το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα μπάσκετ. "Ηταν ένα χρέος στην Κρήτη και την ομάδα έκπληξη της τελευταίας περιόδου, το Ηράκλειο", όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Θ. Καρατζάς.

Η κλήρωση των αγώνων του νέου πρωταθλήματος, συγκέντρωσε στην Κρήτη τους εκπροσώπους του συνόλου των 14 ομάδων. Ολοι τους αισιόδοξοι ότι βαδίζουν στο δρόμο των επιτυχιών. Εστω κι αν "το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, διεξάγεται στα χειρότερα γήπεδα της Ευρώπης", όπως με παράπονο απάντησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, σε ερώτηση τοπικών παραγόντων, για τις άσχημες γηπεδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ανδρώνεται το άθλημα στο νησί του Μίνωα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου με το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, θα ξεκινήσει το 7ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Το παιχνίδι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού θα διεξαχθεί την 7η αγωνιστική και Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού τη 13η. Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί στην έδρα του στις 12 Δεκεμβρίου με αντίπαλο τον Αρη, καθώς είναι τιμωρημένος με 6 αγωνιστικές. Θα επιστρέψει νωρίτερα, σε περίπτωση που ως γηπεδούχος εκτίσει μια ή δύο αγωνιστικές στο θεσμό του Κυπέλλου. Τιμωρημένη με 1 αγωνιστική είναι και η ΑΕΚ. Αν δεν την εκτίσει στο Κύπελλο, θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα σε ουδέτερο γήπεδο.

"Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε τα επόμενα πρωταθλήματα να γίνουν ακόμα καλύτερα. Τώρα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, βάζουμε τις βάσεις με τις αλλαγές στους κανονισμούς. Η προσπάθεια για αξιοπιστία είναι μονόδρομος. Σύνθημά μας είναι παντού φερ πλέι, και θα παρεμβαίνουμε οπουδήποτε χρειάζεται. Στόχος μας είναι η πάταξη της βίας", τόνισε μεταξύ άλλων ο Θ. Καρατζάς. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Κατ' αρχήν υπάρχει η υπόσχεση των προέδρων να βάλουν τάξη στο χάος που δημιουργούν οι οργανωμένοι οπαδοί. Κατά δεύτερο λόγο, αναβαθμίζεται ο ρόλος του κομισάριου, του παράγοντα που θα κληθεί να αξιολογήσει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες και θα εισηγηθεί ποινές στον αθλητικό δικαστή. Το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει σχολή κομισάριων, οι οποίοι δε θα είναι όπως είναι μέχρι τώρα, βετεράνοι διαιτητές, αλλά και πρώην αθλητές, προπονητές και παράγοντες. Νέα ήθη θα εισαγάγει στο άθλημα, η καθιέρωση του αντιντόπινγκ ελέγχου. Ελληνες και ξένοι παίκτες οφείλουν να είναι "καθαροί", καθώς οι συνέπειες για την καριέρα τους θα είναι σημαντικές. Από τη νέα περίοδο αυξάνεται από 10 σε 12 ο αριθμός των παικτών που θα κάθονται στον πάγκο. Το μέτρο εισηγήθηκε η ΕΟΚ, με την προϋπόθεση ότι οι δύο θα είναι κάτω των 22 ετών. Την αποδέχτηκε ο ΕΣΑΚΕ, όμως τα σωματεία αρνούνται να δεσμευτούν ότι οι νεαροί αυτοί παίκτες θα είναι Ελληνες. Παράγοντες απαιτούν το δικαίωμα αυτό να ισχύει και για τους κοινοτικούς και ο ΕΣΑΚΕ ζητάει ομόφωνη απόφαση για να κάνει πράξη την πρόταση της ΕΟΚ.

Τις επόμενες μέρες θ' αρχίσουν οι επαφές για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέας περιόδου. Ο ΕΣΑΚΕ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, άφησε όμως να διαρρεύσει, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που το μπάσκετ δε θα δοθεί σε συνδρομητικό κανάλι. Πρώτος και καλύτερος, ο χρόνος της τηλεοπτικής διαφήμισης που θα εκμεταλλεύονται οι ομάδες και η διοργανώτρια αρχή.

Τα τάιμ άουτ μεγαλώνουν από 60 σε 90 δευτερόλεπτα, ενώ καθιερώνονται και δύο εμπορικά τάιμ άουτ. "Τα έσοδα από την τηλεόραση βοήθησαν να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων" τόνισε ο διευθυντής του ΕΣΑΚΕ Κ. Ρήγας. Αν και απαγορεύτηκε την τελευταία περίοδο η μετακίνηση οπαδών, αυξήθηκε ο αριθμός των εισιτηρίων με πρωταθλητή και σ' αυτόν τον τομέα τον Παναθηναϊκό που διέθεσε κατά μέσο όρο 7.000 εισιτήρια.

ΕΠΑΕ
Κινήσεις συμβιβασμού

Γέφυρες προς τους "10" ρίχνει η διοίκηση της ΕΠΑΕ. "Αγκάθι" η παρουσία Μητρόπουλου

Το αλισβερίσι στην ΕΠΑΕ για τη διατήρηση οφίτσιων και εξασφάλιση των συμφερόντων συνεχίζεται. Ο Σ. Σφακιανάκης παραιτήθηκε οριστικά και βγήκε από το παιχνίδι. Αρνούνται όμως να τον ακολουθήσουν ο Β. Μητρόπουλος και οι συν αυτώ. Ετσι με μια έξυπνη κίνηση τακτικής προσπαθούν να προσεγγίσουν την αντιπολίτευση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καρέκλα τους.

Οπως ανακοίνωσε ο α' αντιπρόεδρος, Π. Θεοδωρίδης (Ηρακλής): "Σε πρόσφατη συνέντευξή τους οι αντιπολιτευόμενοι ζήτησαν αύξηση των εσόδων. Και 'μεις γι' αυτό προσπαθούμε. Συμφωνούμε ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα έσοδά μας είναι λίγα. Δεχόμαστε λοιπόν την πρότασή τους για τεχνοκράτες που θα τ' αυξήσουν. Επίσης στο ΔΣ συμμετοχή και των 18 ΠΑΕ της Α' Εθνικής". Για να επέλθει συμφωνία επιτροπή της υφιστάμενης διοίκησης θα συναντηθεί με τους "10".

Σημαντικό σημείο διαφοράς είναι αν οι 18 θα μετέχουν με τους προέδρους ή με εκπροσώπους. Και αυτό κυρίως αφορά το πρόσωπο του Β. Μητρόπουλο, τον όποιο επίσημα δε θέλει η αντιπολίτευση. Ο ίδιος σχολίασε "θ' απογοητευτούν", ενώ και οι πληροφορίες συγκρούονται. Αλλες θέλουν προσέγγισή του με στελέχη των "10", άλλες εμμονή στην απομάκρυνσή του.

Οπως και να 'χει όμως, προκειμένου οι επιχειρηματίες του αθλήματος ν' αποκομίσουν περισσότερα κέρδη, ξεπερνούν τις αντιθέσεις τους. Π.χ., ενώ παλιότερα από τη διοίκηση δε γινόταν λόγος για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το "SUPERSPORT", τώρα το θέμα παραπέμπετε στην Ολομέλεια... Με τις παρασκηνιακές κινήσεις και συμφωνίες λοιπόν αναμένεται να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Ολα δείχνουν πως βαδίζουμε σε ΔΣ με πρόεδρο κοινής αποδοχής, περιορισμένων όμως αρμοδιοτήτων, συμμετοχή των 18 ΠΑΕ Α' Εθνικής, τριών από τη Β' και μιας από τη Γ' Εθνική. Μάλιστα, ενώ για τις 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί απολογιστική ΓΣ και στις 17 του ίδιου μήνα εκλογική για την αναπλήρωση των παραιτηθέντων (Σφακιανάκης, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, Ξάνθη) η τελευταία ίσως να μη γίνει.

Αν όλοι συμφωνήσουν στην Ολομέλεια, τότε θα συγκληθεί ΓΣ για να εγκρίνει την απαραίτητη τροποποίηση στο Καταστατικό, το οποίο μετά θα σταλεί στο Πρωτοδικείο. Αν από την άλλη, τ' αντικρουόμενα συμφέροντα δεν επιτρέπουν συγκλίσεις και συμφωνίες, την οριστική λύση στο διοικητικό πρόβλημα της ΕΠΑΕ θα δώσει η Δικαιοσύνη. Να θυμίσουμε πως στις 2 Ιουλίου εκδικάζεται η προσφυγή των "10" με την οποία ζητούν εκλογές.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΛΟ
Σαν τελικός στον Πειραιά

Τους λογαριασμούς τους ξεκαθαρίζουν σήμερα οι ομάδες που μετέχουν στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου ανδρών στο πόλο, στους επαναληπτικούς αγώνες που θα βγάλουν τους δύο μονομάχους του μεγάλου τελικού. Το πρόγραμμα: Ολυμπιακός - Βουλιαγμένη (20.00 Πειραιάς), Πάτρα - Εθνικός (20.00 Πάτρα).

Από τους πρώτους αγώνες το πλεονέκτημα γέρνει προς τη Βουλιαγμένη, που επιβλήθηκε ως γνωστό στην έδρα της του Ολυμπιακού με 8-5 και την Πάτρα που επικράτησε στον Πειραιά του Εθνικού με 11-10.

Οι "ερυθρόλευκοι" δηλώνουν αισιόδοξοι για να πληρώσουν τους"μπέμπηδες" με το ίδιο νόμισμα, αφού θεωρούν ότι η ήττα με τη διαφορά τριών γκολ οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι βρέθηκαν σε πολύ κακή ημέρα.

"Η Βουλιαγμένη είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά εμείς ήρθε η ώρα να δείξουμε το καλό πρόσωπο που είχαμε καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος" επισήμανε στις δηλώσεις του ο διεθνής παίκτης των Πειραιωτών, Θέμης Χατζής, ενώ από την άλλη πλευρά ο παίκτης των "μπέμπηδων", Γιώργος Αφρουδάκης, τόνισε ότι αν πριν το πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε προβάδισμα στα προγνωστικά, τώρα τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα του.

Στο δεύτερο παιχνίδι οι Πατρινοί, με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη νίκη τους στο πρώτο παιχνίδι, θέλουν να σφραγίσουν και τυπικά το εισιτήριο της πρόκρισης στον μεγάλο τελικό.

ΒΟΛΕΪ - ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το πιο κρίσιμο ραντεβού

Τον κρισιμότερο αγώνα της στην προσπάθεια για άνοδο στην Α κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βόλεϊ δίνει σήμερα η Εθνική γυναικών κόντρα στην Τουρκία. Ελλάδα και Τουρκία ισοβαθμούν με 4 βαθμούς στην πρώτη θέση του ομίλου μετά από δύο αγωνιστικές. Η ελληνική ομάδα με νίκη σήμερα στις 7μμ στη Δράμα (απευθείας μετάδοση ΕΤ 1) θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης που δίνει την άνοδο.

Η ομοσπονδιακή προπονήτρια Ευγενία Γκορτζίλα έχει στη διάθεσή της τις: Ν. Γκαραγκούνη, Ελ. Μεμετζή, Μ. Χατζηνικολάου (Βριλήσσια), Μ. Καρδαμανίδου (Aix Γαλλίας), Δρακουλίδου, Νικολαϊδου (Φιλαθλητικός), Σάκουλα (Viferano Ιταλίας), Καφετζάκη (Αρης) Παπάζογλου (Πανιώνιος), Στρατή (Ηλιούπολη), Παπαλεξίου (Σίρις), Πανταζή (Εύοσμου). Οι δύο τελευταίοι αγώνες της Εθνικής θα γίνουν το 1999 με την ΠΓΔΜ εντός έδρας και την Τουρκία εκτός.

Μέτρα για την αποφυγή των επεισοδίων για τη νέα χρονιά υποσχέθηκαν οι παράγοντες του μπάσκετ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ