ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ"
Αγωνιστικό καλοκαίρι

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.-

Μακρύ απεργιακό καλοκαίρι περιμένει την αυτοκινητοβιομηχανία "Τζένεραλ Μότορς", καθώς οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στις δύο κεντρικές μονάδες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Το θέμα των απεργιών στην "Τζένεραλ Μότορς" αποτελεί και το κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, των "Ενωμένων Εργατών" - UAW, το οποίο έχει αρχίσει τις εργασίες του τη Δευτέρα στο Λας Βέγκας, γεγονός που σήμανε και τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ του εκπροσώπου των εργαζομένων και αντιπροέδρου της UAW, Ρίτσαρντ Σουμέικερ,προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες. Το συνέδριο σε συνδυασμό με την ετήσια θερινή διακοπή κατά το μήνα Ιούλη της "Τζένεραλ Μότορς" θα οδηγήσει την επανέναρξη των συνομιλιών τον Αύγουστο, δίνοντας νέες διαστάσεις σε αυτή την απεργία που καλά κρατεί. Στο μεταξύ οι προοπτικές που εξετάζονται από τους συνέδρους είναι η επέκταση και ο συντονισμός του αγώνα των εργαζομένων μέχρι την τελική δικαίωση, κάτι που απαιτεί από τις περισσότερες εργοστασιακές μονάδες να προχωρήσουν σε απεργία για να ενισχυθεί ο αγώνας και να έχει αποτελέσματα που θα είναι υπέρ των μαχόμενων εργατών.

Συνδικαλιστές και απεργοί εμφανίζονται ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δρομολογήσει περικοπές στο προσωπικό της, που σημαίνουν 11.000 απολύσεις την επόμενη διετία και τη μεταφορά μεγάλων εργοστασιακών μονάδων της στο Μεξικό, στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Αμερική, όπου η εγχώρια αγορά μαζί με το φτηνό εργατικό δυναμικό μπορεί να της παρέχει απίστευτα περιθώρια κέρδους. Οι απεργίες που έχουν ξεκινήσει στις 5 του Ιούνη, κατ' αρχάς στο εργοστάσιο Ιστ Φλιντ και την επόμενη βδομάδα στο Ντέλφι Ιστ, έχουν ήδη συμπληρώσει τρεις βδομάδες, παραλύοντας σε πολύ μεγάλο ποσοστό την παραγωγή της "Τζένεραλ Μότορς", καθώς έχει διακοπεί η αλυσίδα παραγωγής στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Μεξικό.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Τοπίο στην ομίχλη"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ .-

Μια εκλογική αναμέτρηση, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του ημιαυτόνομου καθεστώτος και το δικαίωμα της διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων στους ίδιους τους βορειοϊρλανδούς, μετά από 26 χρόνια "απευθείας διακυβέρνηση" από το Λονδίνο, που "διατάχθηκε" το 1972. Τα τελικά αποτελέσματα, που θα καθορίσουν την κατανομή των δυνάμεων και θα δώσουν σαφέστατα μηνύματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την έγκριση της ειρηνευτικής συμφωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν από το Σάββατο.

Καθολικοί και Προτεστάντες πολιτικοί με φρενήρεις ρυθμούς και τόνους έκλεισαν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου, καθώς κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημασία που θα έχει η ισορροπία μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της ειρηνευτικής συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, αφού η ισχύς του κάθε κόμματος στο νέο κοινοβούλιο θα καθορίσει την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες ενδείξεις θα υπερισχύσουν οι υποστηρικτές της συμφωνίας, οι οποίοι είναι οι μετριοπαθείς "Ενωτικοί Προτεστάντες" (UUP), οι μετριοπαθείς καθολικοί του "Εργατικού Κόμματος" (SDLP), αλλά και οι ριζοσπαστικοί του "Σιν Φέιν", πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ.

Ο ηγέτης του UUP Ντέιβιντ Τριμπλ φέρεται σύμφωνα με τις ενδείξεις ως ο πιθανότερος μελλοντικός πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, καθώς ηγείται του ισχυρότερου κόμματος του Ολστερ. Ο Τριμπλ, καλώντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συμφωνία ειρήνης, την αποκάλεσε "πάρα πολύ καλή ευκαιρία για την οποία δεν πρέπει να αδιαφορήσει ο ιρλανδικός λαός". Το UUP χρειάζεται τουλάχιστον 30 έδρες στο νέο κοινοβούλιο για να είναι σε θέση ισχύος έναντι των σκληροπυρηνικών Ενωτικών.

Ωστόσο, σύμφωνα και πάλι με τις ενδείξεις το Σιν Φέιν θα πάρει ένα υπουργείο, που μπορεί να είναι εκείνο το οποίο θα αναλάβει τον αγώνα κατά των διακρίσεων μεταξύ των κοινοτήτων, μολονότι ο Τριμπλ διαβεβαιώνει ότι θα αρνηθεί να συμπεριλάβει το Σιν Φέιν στην κυβέρνησή του, όσο ο IRA δεν καταθέτει τα όπλα. Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία δε συνδέει ρητά τον αφοπλισμό με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, προβλέπει όμως ότι όλες οι παραστρατιωτικές οργανώσεις θα πρέπει να έχουν καταθέσει ή καταστρέψει τα όπλα τους μέσα σε δύο χρόνια.

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς εμμένει, πάντως, στις ήδη διατυπωμένες απόψεις του ότι ορισμένα σημεία - κλειδιά της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση της Αστυνομίας, η αποφυλάκιση των κρατουμένων και, κυρίως, η συνεργασία με την Ιρλανδία πρέπει να προηγηθούν του αφοπλισμού, ο οποίος πρέπει να αφορά όλες τις υφιστάμενες ένοπλες οργανώσεις. Αλλά και στη μόνιμη θέση του κόμματός του, της πλειοψηφίας των καθολικών ότι "... θα επιμείνουμε για την όσο το δυνατό ταχύτερη αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών από τους δρόμους των πόλεών μας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ανταμς σε προχθεσινή συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ενδιαφέρον έχει η στάση που κρατούν οι αδιάλλακτοι Ενωτικοί Προτεστάντες, με κυριότερο εκπρόσωπο αυτής της τάσης τον αιδεσιμότατο Ιαν Πέισλι, καθώς έχουν δηλώσει πολέμιοι της συμφωνίας, αλλά έχουν σκοπό να επωφεληθούν από τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ο οποίος προβλέπει ότι η έγκριση μιας απόφασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία κάθε κοινότητας ή πλειοψηφία 60% στην οποία θα περιλαμβάνονται οι ψήφοι τουλάχιστον του 40% της κάθε κοινότητας. Χαρακτηριστικά, ο Πέισλι, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι βλέπει σ' αυτό τον κανονισμό "ένα όπλο" που σκοπεύει "να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά", για να τορπιλίσει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ένα από τα σημεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν πως με την ειρηνευτική συμφωνία "προδόθηκε" το βρετανικό Ολστερ.

ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Ναυάγησαν οι συνομιλίες εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Νέες προσπάθειες συνομιλιών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους στασιαστές του στρατού ανέλαβε, χθες, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου της Γουινέα Μπισάου, οι οποίες, όμως, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των σφοδρών συγκρούσεων, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στις περιμετρικές πόλεις. Παρ' όλα αυτά, τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες δε δείχνουν διατεθειμένοι να διακόψουν οι εκπρόσωποι των διαφόρων εκκλησιών της Γουινέα Μπισάου, που είναι αποφασισμένοι να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των στασιαστών.

Είχαν, ήδη, αρχίσει οι συνομιλίες ανάμεσα στον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου Μαλάμ Μπακάι Σάνχα και εκπροσώπους του ηγέτη των στασιαστών, στρατηγού Ανσουμάνε Μάνε στην πόλη Νόμα, 30 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, όταν οι δυνάμεις των στασιαστών εξαπέλυσαν βροχή από όλμους κατά θέσεων κυβερνητικών δυνάμεων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε διακοπή των συνομιλιών, που διεξάγονταν με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Η ενέργεια των στασιαστών ήρθε ως απάντηση στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν, χθες τα ξημερώματα, τα κυβερνητικά στρατεύματα με τη βοήθεια των Σενεγαλέζων συμμάχων τους ενάντια στις θέσεις των στασιαστών κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπισάου. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Πορτογαλέζος πρέσβης Φραντσίσκο Ενρίκες ντα Σίλβα μιλώντας στο πορτογαλέζικο σταθμό RDP - Africa. Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι επικεφαλής της Καθολικής, της Μουσουλμανικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας βρίσκονται, ήδη, στο δρόμο προς τη Νόμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να φθάνουν στη Γουινέα Μπισάου με διάφορα μέσα, ανθρωπιστικές ομάδες και οργανώσεις. Στην πόλη Αμπού είναι το κέντρο επιχειρήσεων της πορτογαλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Ιατρική Υποστήριξη, η οποία προσπαθεί να περιθάλψει τους, περίπου, 7.000 πρόσφυγες που βρίσκονται, ήδη, εκεί, ενώ καθημερινά φθάνουν εκατοντάδες. Στην περίμετρο της Μπισάου προσπαθεί να μοιράσει τρόφιμα και φάρμακα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η οποία εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων στην περιοχή είναι 10.000 και αναμένει επιπλέον προσωπικό για να στείλει βοήθεια και σε άλλες πόλεις. Από την πλευρά της, η Διαρκής Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις κεντρικές πόλεις Καντσούγκα, Μάνσοα και Μπαφάτα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται, περίπου, 250.000 πρόσφυγες.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροσκάφος των εσωτερικών γραμμών του Μεξικού, στο οποίο επέβαιναν, έκανε "βουτιά θανάτου" στους ορεινούς όγκους του κρατιδίου της Τσιουάουα, τη νύχτα της Τρίτης.

Οπως μετέδιδε ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός "Ράδιο Ρεδ" της πρωτεύουσας ελάχιστες πληροφορίες έχουν συλλεχτούν μέχρι στιγμής τόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος όσο και για τις λεπτομέρειες της πτήσης. Πάντως, όπως τόνισαν αξιωματούχοι της περιοχής, οι αρχές πληροφορήθηκαν για τη συντριβή μέσω της συχνότητας του ασυρμάτου και σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί υπολογίζεται να ανέρχονται σε 70-80 άτομα. Το αεροσκάφος, για το οποίο δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ποιο δρομολόγιο εκτελούσε, συνετρίβη στα όρη Τραουμάρα, μία περιοχή εξαιρετικά δύσβατη, γεγονός που δικαιολογεί την καθυστέρηση που σημειώνεται στον ακριβή προσδιορισμό του σημείου της συντριβής. Τα σωστικά συνεργεία που συνέρευσαν στην περιοχή προσπαθούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να εντοπίσουν το αεροσκάφος και να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια στην περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι είναι ακόμα ζωντανοί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φέρετρα... αντί για συντάξεις;

Οι αρχές της περιοχής Σούμι (ανατολική Ουκρανία) πρότειναν στους συνταξιούχους κατοίκους ενός χωριού να τους δώσουν φέρετρα αντί για τις συντάξεις τους, που έχουν να πάρουν εδώ και πέντε μήνες, γράφει η εφημερίδα"Φάκτι". Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται ότι, όταν η 70χρονη Τατιάνα Ζάιτσεβα παρατήρησε πως δεν έχει ανάγκη από φέρετρο, οι υπεύθυνοι της απάντησαν ότι "δε θα έκανε άσχημα να το πάρει, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν...", αφήνοντάς την "μπερδεμένη και αναποφάσιστη". Σημειώνεται ότι η μη καταβολή των μισθών και των συντάξεων επί μήνες αποτελεί κοινωνική μάστιγα στην Ουκρανία.

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο της Ενωσης Εργατών στις αυτοκινητοβιομηχανίες

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διάλογος από... σπόντα

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Η πρώτη τετ - α - τετ συνάντηση των δύο... "πυρηνοκίνητων" πρωθυπουργών Ινδίας και Πακιστάν, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και Ναουάζ Σαρίφ, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου της Ενωσης Περιφερειακής Συνεργασίας των χωρών της Νότιας Ασίας (SAARC), στο Κολόμπο του Μπαγκλαντές, την 29η Ιουλίου. Με επιστολή του, ο Σαρίφ συμφώνησε στις συνομιλίες "επί όλων των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, ειδικά αυτά της ειρήνης και της ασφάλειας στην πυρηνικοποιημένη Νότια Ασία και τη διένεξη του Τζαμού και Κασμίρ, που αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος και των εντάσεων στην περιοχή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ