ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα "πυρά" από την Πελοπόννησο

Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος και Κόρινθο, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

"Δεν παραδινόμαστε και αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Ο αυταρχισμός, τα δικαστήρια και η κρατική καταστολή δε θα περάσουν. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να εκχωρήσει τα δικαιώματά μας".Αυτό το μήνυμα στέλνουν σήμερα, με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Πελοποννήσου, οι εργαζόμενοι της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ολα τα συλλαλητήρια γίνονται στις 8 το βράδυ. Στην Καλαμάτα,θα γίνει στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ και των αδιόριστων Μεσσηνίας. Στην Τρίπολη,στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου. Στο Αργος στην πλατεία Αγ. Πέτρου και στην Κόρινθο στο Εργατικό Κέντρο από Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών.

Η νέα συντονισμένη κινητοποίηση των ΕΚ της περιοχής, που έρχεται στη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων με τη δημοσιοποίηση του νομοθετικού τερατουργήματος του υπουργείου Εργασίας, θέτει τους πιο κάτω στόχους:

- Υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις, με αιχμή την πλήρη απασχόληση και τη συνολική απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης, που σκοπεύουν μέσα από "ευέλικτες" μορφές να καταργήσουν το οχτάωρο, το σταθερό ημερήσιο ωράριο, να πάρουν πίσω επιδόματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

- Εμμονή για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο και κατηγορηματική αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής. Απαίτηση για δημόσιο τομέα σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό.

- Αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο", έτσι που να απομονωθεί η κυβέρνηση και να της αφαιρεθούν τα άλλοθι που εξασφαλίζει από τη συνένοχη συμμετοχή.

- Τριανταπεντάωρο - πενθήμερο - εφτάωρο με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

- Υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

- Ανάδειξη ακόμα πιο πολύ των αιτημάτων πάλης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας, στο κλείσιμο του ΙΓΜΕ, στη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου Κορίνθου - Αργους - Τρίπολης - Καλαμάτας.

Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρεται στους μεγάλους αγώνες που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα και καταγγέλλει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κύμα της βίας και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία".

"Η γενικευμένη επίθεση - σημειώνει - μπορεί να αναχαιτιστεί. Οχι όμως με τη γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού, των δήθεν αντιπροτάσεων στα πλαίσια αυτής της πολιτικής με τη συμμετοχή στην παγίδα του "κοινωνικού διαλόγου". Η ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να γίνει με γενικευμένη αντεπίθεση, με συντονισμό συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, με ευέλικτη αξιοποίηση μορφών πάλης και κυρίως με την αντιπαράθεση συγκεκριμένων στόχων πάλης. Στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, βιομηχάνων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ανάγκη να αντιτάξουμε το ενιαίο μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων, των αγροτών, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της νεολαίας". Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Τονίζεται, επίσης, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα συνεχίσει τον αγώνα και τις προσπάθειές του για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων "με δυναμικές μορφές πάλης, με συμμάχους όλους τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, ενάντια στις πρακτικές του αυταρχισμού, της ποινικοποίησης και της αυθαιρεσίας".

ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ
Εισέπραξαν βία αντί απαντήσεων

Βίαιη απώθηση διαδηλωτών ασυρματιστών μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας! Κανένα μέτρο προστασίας για τον κλάδο δεν πρόκειται να ληφθεί, δηλώνει ο Στ. Σουμάκης

Επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν οι ασυρματιστές έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χτες το πρωί, κατά την πρώτη μέρα των τριήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών ασυρματιστών ήρθε να συμπληρώσει την προκλητική απάντηση που είχε δώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης στην αντιπροσωπεία τους, ότι κανένα μέτρο δε θα ληφθεί υπέρ των ασυρματιστών!

Οι ασυρματιστές κατέφτασαν στο υπουργείο με πορεία που ξεκίνησε στις 10 το πρωί από τα γραφεία της ναυτεργατικής του Ενωσης ΠΕΡΡΑΕΝ.Στις 10.30 η αντιπροσωπεία τους, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την ΠΕΜΕΝ και τον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",μετά την προκλητική δήλωση του υπουργού αποφάσισε επιτόπου, να πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο γραφείο του υπουργού, όπου και παρέμεινε για τρεις ώρες.

Στις 12 το μεσημέρι με εντολή του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά,Παύλου Ρουμπή,που βρισκόταν στο υπουργείο, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να σπρώχνουν βίαια τους διαδηλωτές και ακολούθησαν συμπλοκές. Οι ασυρματιστές παρέμειναν τελικά έξω από το υπουργείο μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι. Από την πλευρά της συνδικαλιστικής τους αντιπροσωπείας ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ασυρματιστών,σημείωσε: "Επιβεβαιώθηκε η καταγγελία μας ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια εγκληματική πολιτική. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την κλιμάκωση του αγώνα μας, αξιοποιώντας τη δυνατότητα συντονισμού με τους άλλους ναυτεργάτες και εργαζόμενους", ενώ κατήγγειλε ως προκλητικό γεγονός την απουσία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ. Ο γραμματέας της ΠΕΡΡΑΕΝ κ. Τραγέας ανέφερε: "Ο υπουργός και μάλιστα με αυταρχικό τρόπο απέκλεισε κάθε περίπτωση για τη λήψη μέτρων υπέρ των ασυρματιστών".

Οι ασυρματιστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 9 το πρωί στα γραφεία της Ενωσής τους. Θα ακολουθήσει πορεία προς την ΠΝΟ και το ΥΕΝ.

Με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ασυρματιστών, καταδικάζουν τη χτεσινή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και καλούν τους μηχανικούς και όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι ασυρματιστές στην ΠΝΟ και το υπουργείο.

Ποτέ δε θα βρει δουλιά το 50% των ανέργων!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκταση της ανεργίας και τις ακόμα πιο ζοφερές προοπτικές στην πορεία προς την ΟΝΕ, σε ημερίδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Σε μιά περίοδο έντονης επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ βρήκε την ...ευκαιρεία να οργανώσει ημερίδα προπαγάνδισης του "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ! Παρ'όλα αυτά ούτε οι ίδιοι μπόρεσαν να αποκρύψουν ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης. Ετσι για παράδειγμα, το 50% των σημερινών ανέργων σε όλη την Ευρώπη, δεν πρόκειται ποτέ να βρει εργασία!Το συγκεκριμένο αυτό στοιχείο επισημάνθηκε στη σχετική ημερίδα, που οργάνωσε χτες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο: "ΟΝΕ και επιπτώσεις στην αγορά εργασίας".

Ο μέσος όρος της ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στοιχεία Ευρωστάτ - είναι 10% σήμερα, ενώ στο 18% ανέρχονται οι νέοι φτωχοί, σαν αποτέλεσμα της εξάπλωσης της μερικής απασχόλησης. Συνολικά στις χώρες της Ευρώπης κατά μέσο όρο η ανεργία αυξάνεται ετησίως 2%, ενώ το εθνικό προϊόν μόλις κατά 1,5%, κάτι που κάνει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον. Πριν 15 χρόνια η ποσότητα της εργασίας που χρησιμοποιούνταν σε σχέση με αυτή που προσφερόταν ήταν της τάξης του 70%, ενώ σήμερα έπεσε στο 50%, κάτι που δείχνει τις δραματικές επιπτώσεις της πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην απασχόληση.

Το "άνοιγμα" της ημερίδας έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος αποδέχτηκε ουσιαστικά σαν "μονόδρομο" την πορεία προς την ΟΝΕ και σημείωσε πως για να αντιμετωπίσει η χώρα το διεθνή ανταγωνισμό (ενόψει ΟΝΕ) θα πρέπει ή να μειωθεί το κόστος εργασίας ή τα περιθώρια κέρδους, για να απευθύνει έκκληση το βάρος προσαρμογής στην ΟΝΕ να αναλάβουν... οι κατέχοντες υψηλή κερδοφορία...

Ο Κ. Κυριαζής,οικονομολόγος και γραμματέας της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ,στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και όλης της Ευρώπης απ' την ολοκλήρωση της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης, που - όπως τόνισε - είναι η αύξηση της ανεργίας, η επέκταση και η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και η αύξηση των ωρών εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως - με στοιχεία του Ευρωστάτ - ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες και έχει ανοδικές τάσεις.Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, όπως και το άλλο που θα ακολουθήσει για το ασφαλιστικό, υπηρετεί την επιβολή στη χώρα μας των επιλογών του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τέλος, τόνισε πως απέναντι σε αυτά τα ευρωπαϊκά μοντέλα "ανάπτυξης", είναι ανάγκη να προβληθεί η αντίδραση των εργαζομένων και όσων θίγονται, να προβληθούν εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης που παίρνουν υπόψη τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο.

"Μη αναστρέψιμη" χαρακτήρισε ο Γ. Αλογοσκούφης,στέλεχος της ΝΔ, την πορεία προς ΕΥΡΩ και ΟΝΕ και ισχυρίστηκε πως θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη, "βαφτίζοντας" τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, όφελος για τη χώρα. Ζήτησε παραπέρα άρση αντικινήτρων στις επιχειρήσεις, αύξηση ευελιξίας της αγοράς εργασίας και αποκρατικοποιήσεις.

Ούτε τα έξοδα!

Για τη μη καταβολή των εξόδων μετακίνησης στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις επιχειρήσεις που εκτελούν προγράμματα του Οργανισμού, διαμαρτύρεται, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Γι' αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου,είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η Ενωση καταγγέλλει τον υπουργό, γιατί δεν τήρησε τη δέσμευσή του αυτή. Αύριο Παρασκευή, πραγματοποιείται το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Οργάνωσης.

Η ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ εκδικείται

Τη διοίκηση της πολυεθνικής χαρτοβιομηχανίας ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ,καταγγέλλει το σωματείο, με ανακοίνωσή του, για τις πράξεις αντεκδίκησης που προχώρησε μετά τη λήξη της απεργίας 30 ημερών των εργαζομένων, στην οποία υπήρχε καθολική συμμετοχή και με στόχο να πλήξει την ενότητα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η εταιρία ανέστειλε άδειες εργαζομένων, δίνει διαφορετικό μήνα άδεια σε ανδρόγυνα, ενώ μέχρι σήμερα τους δινόταν τον ίδιο μήνα, απαγορεύει την είσοδο στο εργοστάσιο μισή ώρα πριν την ανάληψη εργασίας και κάνει "σεμινάρια" στους εργαζόμενους, κατηγορώντας το σωματείο. Το σωματείο δηλώνει πως θα απαντήσει δυναμικά στις προκλήσεις της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ