ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΠΕΙΡΑΙΑ
Απάντηση, η αντεπίθεση των εργαζομένων!

Μεγάλη συγκέντρωση έγινε χτες με θέμα τη σημασία των εκλογών του Οκτώβρη και τον απολογισμό δράσης της παράταξης

Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη νεολαία, όπως η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μόρφωση, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η μάστιγα των ναρκωτικών, πρέπει να είναι στο επίκεντρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αυτό τονίστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Πειραιά, με θέμα τη σημασία των εκλογών του Οκτώβρη, τις γενικότερες εξελίξεις και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τον απολογισμό της δράσης της ΝΑΣ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος που γέμισε τον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ", όπου έγινε η εκδήλωση, και η παρουσία πολλών εκπροσώπων μαζικών φορέων του Πειραιά είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της πλατιάς απήχησης της ΝΑΣ, αλλά και η επιβράβευση των αγώνων της τα τελευταία χρόνια δίπλα στο λαό.

"Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους όσοι πλήττονται από τη σημερινή πολιτική, σε όλους όσοι νιώθουν να θίγεται η αξιοπρέπειά τους για τους πιο διαφορετικούς λόγους, ανεξάρτητα από ποια οπτική γωνία βλέπουν τα πράγματα", τόνισε στην ομιλία της η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και πρόσθεσε: "Απευθυνόμαστε στους εργάτες του πνεύματος και του χεριού, στους άνεργους, στους απόμαχους της δουλιάς, αλλά όχι της ζωής, στους νέους και τις νέες και τους λέμε ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανέρωτο κύμα αποπροσανατολισμού, ενδεχόμενων κινδύνων, υποσχέσεων, πιέσεων, εκβιασμών για εξασφάλιση ψήφου. Κανένα τρικ, κανένα μακιγιάζ δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφήσουν να σκεπάσει την αλήθεια της ζωής τους",τονίζοντας ότι με την ψήφο τους πρέπει να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα να αναδείξουν μαχητικές και διεκδικητικές νομαρχιακές και δημοτικές αρχές, που θα σταθούν δίπλα στο λαό.

Περισσότεροι, πιο γρήγορα και αποφασιστικά

"Δε φτάνει όμως μόνο η ψήφος, γιατί η επίθεση είναι ολομέτωπη και διαρκείας", επισήμανε η Ελπίδα Παντελάκη, τονίζοντας: "Η απάντηση πρέπει να είναι η αντεπίθεση στην επίθεση. Οι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και στην πόλη μας είναι σημείο αναφοράς για όλους μας και γι' αυτό ακριβώς πρέπει να τους ενισχύσουμε και ουσιαστικά και έμπρακτα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Απέναντι στο νόμο του κεφαλαίου ο λαός είναι ανάγκη να ανακαλύψει τη δύναμή του και να απειθαρχήσει με τους αγώνες του, παλεύοντας για τους δικούς του νόμους και για τα δικά του δικαιώματα. Εχουμε χρέος, όσοι συνειδητοποιούμε καλύτερα την κατάσταση και είμαστε σε θέσεις μάχης, να βοηθήσουμε, να διευκολύνουμε πλατιά λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν δισταγμούς και αναστολές και να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μαζί και συντονισμένα να παλέψουμε. Μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, γονείς. Οσο το δυνατόν περισσότεροι και όσο μπορούμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά".

Σχολιάζοντας στη συνέχεια το πλέγμα νόμων και διατάξεων της κυβέρνησης για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είπε ότι είναι ενταγμένα στο νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης και οργάνωσης, στη βάση των επιλογών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή να συγκεντρώσει τις εξουσίες και τον έλεγχο για να περνάει την πολιτική της και να αποκεντρώνει αρμοδιότητες χωρίς πόρους και μέσα με στόχο το συνεχές χαράτσωμα των πολιτών. "Δεν πρόκειται για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά για ένα διοικητικό μηχανισμό μακριά από το λαό, που λειτουργεί σαν κυβερνητικό όργανο σε επίπεδο νομού, με άλλοθι την αιρετότητα",υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αφού είπε ότι, εκτός από το συνδυασμό που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία Πειραιά, και οι συνδυασμοί που στηρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΝ συμφωνούν στις βασικές κυβερνητικές επιλογές περιορίζοντας την κριτική τους σε επιμέρους θέματα και κατέληξε λέγοντας: "Αξίζει και είναι ανάγκη να υποστηριχτεί η ΝΑΣ γιατί είναι η μόνη δύναμη που διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας, εκεί που συμφώνησαν και συμπορεύτηκαν όλοι οι άλλοι. Κινηθήκαμε πάντα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και στη σκέψη και στη δράση μας. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε πολύτιμη βοήθεια και στήριγμα αγωνιστές του λαϊκού κινήματος δοκιμασμένους σε σκληρούς αγώνες".

Παρεμβάσεις

"Υπάρχει πια η εμπειρία της τελευταίας τετραετίας, που τα μεγάλα λόγια περί εκσυγχρονισμού τα νιώσαμε στο πετσί μας και δεν μπορούν πια να ξεγελάσουν κανέναν", τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου. Ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, υπογράμμισε ότι στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν στο χώρο της παιδείας η ΝΑΣ ήταν παρούσα, όταν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου έλεγαν ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν φταίνε οι καθηγητές, ενώ οι σύμβουλοι των άλλων συνδυασμών απέφευγαν να πάρουν θέση.

Η Κούλα Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, αφού σημείωσε ότι στο χώρο της παιδείας επικρατεί αναβρασμός, τόνισε ότι στους αγώνες που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μόνο η ΝΑΣ στάθηκε στο πλευρό των γονέων και των μαθητών. Και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, κ. Χαϊκάλης,επισήμανε ότι "μόνο η ΝΑΣ βρέθηκε στο πλάι των καθηγητών".

Η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου τόνισε: "Στην κλήση του πρωθυπουργού, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να αποτελέσουν την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής, οι δημότες με την ψήφο τους να την καταδικάσουν και να μετατρέψουν αυτή την ψήφο σε ψήφο αντίστασης και καταδίκης αυτής της πολιτικής".

Η Κατερίνα Καλαρουτάκου,συνδικαλιστικό στέλεχος από το χώρο της υγείας, είπε ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά στενάζουν από την κυβερνητική πολιτική. Οταν όμως η ΝΑΣ έθεσε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η προσκείμενη στην κυβέρνηση πλειοψηφία καταψήφισε τις προτάσεις της ΝΑΣ.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,επισήμανε ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απογυμνώθηκε από κάθε αρμοδιότητα, ταυτόχρονα όμως δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία, αυτή των νομαρχοδίαιτων. "Με ιδιαίτερο αγώνα να δυναμώσουμε τη ΝΑΣ γιατί μετά την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής", της Ιονικής κλπ., έρχεται η σειρά των δήμων", τόνισε.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνέδριο - προεκλογική φιέστα ήθελε ο νομάρχης

Αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές, με παρέμβαση της ΝΑΣ

Με αποφασιστική παρέμβασή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Μιχάλης Σπυριδάκης,σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας,υποχρέωσε τον νομάρχη να εγκαταλείψει

προσπάθεια οργάνωσης προεκλογικής φιέστας που ετοίμαζε, με πρόσχημα τη διοργάνωση αναπτυξιακού συνεδρίου που εκκρεμεί από το τέλος του '97.

Στην παρέμβασή του ο Μιχάλης Σπυριδάκης τόνισε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου αυτή την εποχή θα αποτελούσε "απροκάλυπτη προσπάθεια προεκλογικής εξαπάτησης", καθώς, όπως επισήμανε, θα παρήλαυναν από το βήμα τουκυβερνητικοί παράγοντες, προβάλλοντας ανύπαρκτο έργο και δίνοντας υποσχέσεις που θα ξεχνιόνταν την επομένη των εκλογών. Οσο για την ουσία, σημείωσε ότι δε θα είχε νόημα μια τέτοια ενέργεια, αφού τον Οκτώβρη θα εκλεγεί νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που είναι αμφίβολο αν θα δεσμευτεί από τις όποιες αποφάσεις ενός συνεδρίου. Κάτω από το βάρος των καταγγελιών αυτών ο νομάρχης, Κ. Παπαδόπουλος,δήλωσε ότι το συνέδριο αναβάλλεται για μετά τις εκλογές.

Ο Μιχ. Σπυριδάκης ζήτησε, επίσης, να συζητηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης και η πρόσφατη βάρβαρη προσπάθεια επιβολής του με την τρομοκρατία και τα ΜΑΤ. Με την κυριολεκτικά απίθανη δήλωση ότι παρόμοια γεγονότα έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο νομάρχης έκλεισε βιαστικά το θέμα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι είναι πιστός υπηρέτης της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη συνεδρίαση εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τρεις μήνες πριν τις εκλογές, η προσκείμενη στον ΣΥΝ παράταξη, για να διεκδικήσει τη χωρίς δικαίωμα ψήφου συμμετοχή της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ο Μιχ. Σπυριδάκης υπενθύμισε ότι η ΝΑΣΘ, από την αρχή λειτουργίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχε ζητήσει τη συμμετοχή των παρατάξεων εκείνων, οι οποίες θα είχαν εκπροσώπηση αν ίσχυε η απλή αναλογική. Σημείωσε, όμως,ότι ο ΣΥΝ τα θυμήθηκε τώρα όλα αυτά, δείχνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι "η προεκλογική δημαγωγία και η συναλλαγή με τις κυρίαρχες δυνάμεις".

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Κοντά στο λαό και τα προβλήματά του

Περιοδεία στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στην Ανω Πόλη πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα" Αγάπιος Σαχίνης.Επισκέφτηκε το μοναδικό ΚΑΠΗ του Γ Διαμερίσματος και έγινε αποδέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, όπως η ανάγκη δημιουργίας και δεύτερου ΚΑΠΗ και η αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό ενός παραδοσιακού κτιρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος γύρισε στις γειτονιές και άκουσε από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες τα προβλήματα που περισσότερο τους "καίνε", όπως είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη φωτισμού στην πίσω πλευρά των τειχών. Κυρίως όμως έγινε αναφορά στο πρόβλημα της αποκατάστασης των "καστρόπληκτων" και αναγνωρίστηκε από πολλούς κατοίκους η θετική στάση που τήρησε στο ΔΣ για το θέμα αυτό η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση. Ο Αγ. Σαχίνης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες των κατοίκων για την αναβάθμιση της περιοχής και την καλυτέρευση της ζωής τους, τονίζοντας πως για να δρομολογηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της περιοχής, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση και η συμμετοχή όλων των των δημοτών.

Επίσης ο Αγ. Σαχίνης συμμετείχε σε συζήτηση που έγινε στα πλαίσια προφεστιβαλικής εκδήλωσης της ΚΝΕ στο πάρκο Πατρίκιου με θέμα "Τα Ναρκωτικά και ο ρόλος της ΤΑ στην καταπολέμησή τους", ενώ παραβρέθηκε και σε εκδήλωση του Μοτοσικλετιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πρωτοπόρα στην αντίσταση η ΝΑΣ Πειραιά

"Η ΝΑΣ Πειραιά πρέπει να φιλοδοξεί να βρεθεί στην πρωτοπορία της αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, που θέλει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ένα διοικητικό μηχανισμό που θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση, την πρόσθετη φορολογία και την ανταποδοτικότητα. Σε μια πορεία να συσπειρώσει μαζί της ριζοσπάστες και δραστήριους ανθρώπους σε μια αγωνιστική κατεύθυνση".

Μ' αυτή την προτροπή ξεκίνησε την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΝΑΣ Πειραιά, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά και επικεφαλής της ΝΑΣ πανελλαδικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα του Πειραιά, όπως η αποπροσανατολιστική λειτουργία των ΤΣΑ που γίνονται ο "Δούρειος Ιππος" για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του οκτάωρου και των κοινωνικών κατακτήσεων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους. Τη συρρίκνωση του ΟΣΕ, που η παραγωγική του βάση βρίσκεται στον Πειραιά. Τις μάχες της Ιονικής που έχει το κέντρο της στον Πειραιά. Τα οξύτατα προβλήματα των ναυτεργατών επιδεινώνονται από την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση που υποτάσσεται στις ορέξεις των εφοπλιστών. Την τρομοκρατία, τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, κρατικών και παρακρατικών, που έχει οργιάσει Πειραιά.

"Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους χώρους η παρουσία, συμπαράσταση και δράση της ΝΑΣ, ήταν σημαντική. Την ίδια στιγμή το Νομαρχιακό Συμβούλιο κώφευε σε κάθε παρέμβαση της ΝΑΣ ή προσπαθούσε να καλύψει την αντιλαϊκή πολιτική",τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και συμπλήρωσε:"Τα προβλήματα την ερχόμενη τετραετία θα είναι πολλά και οξυμένα, γιατί η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική φορτώνει νέα βάρη στο λαό και μεταφέρει αναγκαστικά αρμοδιότητες και ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση χωρίς νέους πόρους, μετακυλώντας τις δαπάνες στις πλάτες των εργαζομένων, των δημοτών".

Αναφερόμενος στη θητεία της ΝΑΣ την περασμένη τετραετία, ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε για τους αγώνες της παράταξης δίπλα στους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικροεμπόρους, για τη συσπείρωση και κινητοποίηση δυνάμεων ώστε να δοθούν φιλολαϊκές απαντήσεις. "Η ΝΑΣ στον Πειραιά, με επικεφαλής την αγωνίστρια Ελπίδα Παντελάκη, έχει μια μακριά πορεία. Εχει χθες, σήμερα και αύριο. Δεν έρχεται από το πουθενά. Δρα ως δύναμη συλλογική και χαράζει νέους δρόμους. Εχει χρέος η ΝΑΣ να αναπτερώσει τις ελπίδες του λαού και να συμβάλει στην αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων. Η παράταξη μάχης που έχουμε μπροστά μας αντιμετωπίζει κατάματα τα προβλήματα, την πραγματικότητα και την αντιπαλεύει",επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η αγωνιστική πορεία της ΝΑΣ θα έχει μια αντάξια συνέχεια για το καλό του λαού της περιοχής. "Θα απλώσουμε το χέρι σε όλους τους ανθρώπους, που δε συμβιβάζονται και θα βαδίσουμε μαζί τους για την επιτυχία της παράταξης, που θα είναι προς όφελος του Πειραιά και των κατοίκων του. Χρειάζεται στράτευση και συστράτευση όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για να αλλάξουν τα πράγματα",τόνισε.

Τέλος, ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, κάλεσε όλους όσοι αγανακτούν με όσα συμβαίνουν και θέλουν να είναι συμμέτοχοι στα δρώμενα, που δε δέχονται την ισοπέδωση της σκέψης και της προσωπικότητάς τους, για κοινή δράση. "Για μας, το κύριο θέμα δεν είναι οι κομματικές προτιμήσεις, αλλά η στάση και δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας. Η αισιοδοξία μας γι' αυτή την προσπάθεια στηρίζεται στους συνεχείς αναπτυσσόμενους αγώνες, στην καθημερινή αναγνώριση από πλατιές μάζες, ότι μόνον η αντίσταση και δράση μπορεί να φέρουν λύσεις. Στο χέρι όλων μας η αγωνιστική μας συμπαράταξη",κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.

"Τσαμπουκάς" και "εθνικόφρων"

Ο δήμαρχος Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας, Γ. Δράγες, αντέδρασε με αυταρχισμό και αντικομμουνισμό, στο αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου και κατοίκων του δήμου, να ηλεκτροδοτηθεί η παραλία Δημητριάδος!

"Τα παράπονά σας στο δήμαρχο", προτρέπει μια λαϊκή ρήση. Τη σκέφτηκαν οι εκπρόσωποι του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας και πήγαν στο δήμαρχο για να συζητήσουν την επίλυση του προβλήματος ηλεκτροδότησης της παραλίας Δημητριάδος. Κι αντί να τους δοθεί η δυνατότητα να πουν τα "παράπονά" τους και να βρουν την κατανόηση, είδαν μπροστά τους έναν μαινόμενο δήμαρχο.

Ο Γ. Δράγες - που πρόσκειται πολιτικά στη ΝΔ - όχι μόνο αρνήθηκε, με το "έτσι θέλω", να αποδεχτεί το αίτημα του συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής για ηλεκτροδότηση της παραλίας - παρά το γεγονός ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση του δήμου είχαν δεσμευτεί για άμεση λύση του προβλήματος - αλλά επέδειξε και μια αχαρακτήριστη συμπεριφορά.

"Το δημαρχείο είναι δικό μου και κάνω ό,τι θέλω",ήταν η απάντηση του δημάρχου στις αντιδράσεις των επισκεπτών του, για τη συμπεριφορά του. Και συνόδευσε αυτή τη ρήση του με απειλές και προπηλακισμούς, σε βάρος των εκπροσώπων του συλλόγου κι άλλων δημοτών. Μάλιστα, δρώντας μέσα στο γενικότερο κλίμα αυταρχισμού και αντικομμουνιστικής υστερίας των τελευταίων ημερών, απώθησε τον πρόεδρο του συλλόγου, φωνάζοντας "άσε τα κομμουνιστικά σου"!

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Νέας Αγχιάλου του ΚΚΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τη συμπεριφορά του δημάρχου, επισημαίνοντας ότι παρόμοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με τον σωστό διάλογο, που πρέπει να γίνεται για την επίλυση προβλημάτων.

Καλεί, δε, τόσο τον σημερινό δήμαρχο, όσο και τους υποψήφιους δημάρχους για τις επικείμενες εκλογές να δεσμευτούν ότι παρόμοια φαινόμενα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς δε θα επαναληφθούν και ότι άμεσα με τη συνδρομή όλων, θα φωτιστεί ολόκληρη η κατασκότεινη παραλία Δημητριάδος. Τέλος, η ΚΟΒ Νέας Αγχιάλου του ΚΚΕ καλεί τους δημότες να περιφρουρήσουν το δικαίωμα της διεκδίκησης αιτημάτων τους και να καταδικάσουν κάθε αυταρχική συμπεριφορά από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

}

Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ

ΛΕΖΑΝΤΑ

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή εκδήλωση της ΝΑΣ

Θέλουν νομάρχες - διαχειριστές

Να συμβάλλουν στην επικύρωση της κυβερνητικής πολιτικής με τη δράση τους κατά την προεκλογική περίοδο, κάλεσε τους υποψήφιους νομάρχες της χώρας που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνάντηση για τα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στην κατεύθυνση αυτή είπε, πως πρέπει να πείσουν τον πολίτη ότι κυρίαρχο στις ερχόμενες εκλογές είναι να αναδειχτεί ο αποτελεσματικότερος διαχειριστής των καθημερινών προβλημάτων. Και αυτός - διευκρίνισε - είναι ο αιρετός που θα "αξιοποιεί" τον θεσμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του κράτους που επιχειρεί η κυβέρνηση. Δηλαδή ο αιρετός που θα λειτουργεί ως κυβερνητικός υπάλληλος και εντολοδόχος των αντιλαϊκών επιλογών, που επιτάσσουν οι.. εθνικοί στόχοι (βλέπε ΟΝΕ). Στις εκλογές, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, δε θα κριθεί η πορεία της κυβέρνησης, αλλά η πορεία της χώρας, η μεταρρύθμιση του κράτους.

Για να εξάρει στη συνέχεια το έργο της κυβέρνησης στην πορεία προς την αποκέντρωση, στην οποία, είπε, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει λόγο, μπορεί να σχεδιάζει... Οταν ακόμα και οι ίδιοι οι Νομάρχες που εξελέγησαν με τη στήριξη του κόμματος, παραδέχονται πως λειτουργούν με το "εντέλλεσθε".

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ"
Χρειάζονται αναβάθμιση οι αστικές συγκοινωνίες

Ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση, με θέμα το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιούνη,στις 8 μ.μ.,στην πλατεία Τερζάκη (4η στάση Ανω Ιλισίων). Τη συγκέντρωση διοργανώνει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου".

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" με ανακοίνωσή της καλεί τους κατοίκους των Ανω Ιλισίων να καταγγείλουν την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την παθητική στάση του δήμου, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, την αύξηση των εισιτηρίων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Κύρια αιτήματα της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" είναι η διεκδίκηση δημόσιας, σύγχρονης και φτηνής αστικής συγκοινωνίας, η πύκνωση των δρομολογίων με την προμήθεια νέων λεωφορείων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της κίνησης των λεωφορείων, καθώς και η επέκταση των γραμμών τρόλεϊ και μετρό στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Σταμούλος,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και του ΔΣ της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) και ο Νίκος Παπακωνσταντίνου,υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου".

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Συνεστίαση στο 3ο Διαμέρισμα

Σε συνεστίαση, όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,καλεί αυτή την Κυριακή τους φίλους της παράταξης η Επιτροπή του 3ου Διαμερίσματος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα".

Η εκδήλωση - με στόχο "να ανταμώσουμε, να διασκεδάσουμε, αλλά και να κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα της Αθήνας" - θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 του Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ, στο μεζεδοπωλείο "Το Πάρκο",ένα χώρο πνιγμένο στο πράσινο, στο φιλόξενο πάρκο του Δήμου Ταύρου - μια και η Αθήνα δε διαθέτει ανάλογο χώρο!

Η πλησιέστερη στο μεζεδοπωλείο είσοδος του πάρκου βρίσκεται επί της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως - δίπλα στη Στρατολογία. Τηλέφωνο: 3428.345.

  • Με κατοίκους και φορείς της συνοικίας των Αναφιώτικων στην Πλάκα θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη, στη 1.00 το μεσημέρι,ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής.Η επίσκεψη του κλιμακίου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στην περιοχή, που θα καταλήξει στο εγκαταλειμμένο παρκάκι μεταξύ των οδών Ραγκαβά και Στράτωνος, θα ξεκινήσει από την οδό Κυδαθηναίων, μπροστά στο θερινό "Σινέ Παρί".
Επιτροπές Στήριξης από τους αντιστασιακούς

Στη συγκρότηση Επιτροπών Στήριξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και του υποψήφιου δημάρχου Λεων. Αυδή προχώρησαν μετά από συσκέψεις οι Διοικούσες Επιτροπές των παραρτημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) στον Κολωνό και στα Πατήσια - Ριζούπολη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στα Πατήσια, "οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι μπροστάρηδες όλων των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του λαού, αποφάσισαν να στηρίξουν ενεργά την παράταξη "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της". Παράλληλα, τα μέλη του παραρτήματος Κολωνού καλούν όλους τους συναγωνιστές τους και τους φίλους της Αντίστασης να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα κάνει η παράταξη του Λεων. Αυδή στην περιοχή του 4ου Διαμερίσματος Κολωνού.

  • Σε σύσκεψή τους, οι αντιστασιακοί των παραρτημάτων Πειραιά, Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος αποφάσισαν τη συγκρότηση Επιτροπών Στήριξης των αγωνιστικών συνδυασμών για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενάντια στην πολιτική που θέλει την Αυτοδιοίκηση εφαρμοστή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Και τέτοιοι συνδυασμοί δεν είναι άλλοι από τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εκδηλώσεις της ΝΑΣ

Περιοδεία στο υπουργείο Πολιτισμού θα κάνουν σήμερα Πέμπτη, στις 9 το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής,ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης και ο Βασίλης Κολοβός.

Την Τρίτη 30 Ιούνη, στις 7 π.μ., θα κάνει περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας) ο Σπύρος Χαλβατζής και στις 9 π.μ. ο Αντώνης Ραλλάτος θα επισκεφθεί τη Γενική Γραμματεία Δασών.

  • Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέματα προγραμματισμός δράσης της ΝΑΣ Ιωαννίνων και ανακήρυξη υποψήφιου νομάρχη, διοργανώνει η παράταξη την ερχόμενηΔευτέρα, 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα Λιθαρίτσια.
ΠΑΤΡΑ
Σύσκεψη αντιστασιακών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της Εκλογικής Επιτροπής που συγκρότησαν οι αντιστασιακοί της Αχαϊας για τη στήριξη των ψηφοδελτίων της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" και της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αχαϊας.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανάγκη καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στην ΤΑ, που προωθεί το μοντέλο δημάρχων και νομαρχών - εκφραστών των κεντρικών πολιτικών επιλογών και μετατρέπει την ΤΑ και την ΝΑ σε όργανα υλοποίησης της φορομπηχτικής αντιλαϊκής πολιτικής. Απέναντι σε αυτό το μοντέλο οι αντιστασιακοί παραβάλλουν το μοντέλο δημάρχων και νομαρχών αγωνιστών μαζί με τους πολίτες για τα μεγάλα προβλήματά τους. Στη σύσκεψη μίλησε ο επικεφαλής της "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης,ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη απεμπλοκής της Πάτρας από την καθυστέρηση και την υποανάπτυξη, στην οποία την οδηγεί η επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής που εκφράζει η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με τη συνεργασία των παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΝ. Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ανδρέας Αθανασόπουλος κατήγγειλε το νομάρχη Αχαϊας, ο οποίος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών μετέτρεψε τη Νομαρχία σε απεργοσπαστικό μηχανισμό και φέρει ευθύνες ηθικού αυτουργού για τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Οι αντιστασιακοί προγραμμάτισαν νέα σύσκεψη για τις 8 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ