ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "σφυρί" και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας

Εγινε χτες η γενική συνέλευση των μετόχων της Αγροτικής Τράπεζας

Σειρά στη λίστα των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών που οδεύουν προς ξεπούλημα, έχει τώρα η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), οι διαδικασίες πώλησης της οποίας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιούλη. Αυτό ανακοίνωσε ο Πέτρος Λάμπρου,διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), που είναι μητρική της ΤΚΕ, κατά την ομιλία του στη χτεσινή ετήσια γενικής συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Αναφερόμενος στην ΤΚΕ, ο διοικητής είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας να επαναληφθεί κατά το τρέχον έτος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη φορά "με την αποτίμηση της ΤΚΕ από την Arthur Andersen και την προκήρυξη που θα ακολουθήσει", θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πώλησή της μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΚΕ, πέρσι, είχε κριθεί άγονος καθώς η μοναδική προσφορά που είχε καταθέσει η Εγνατία Τράπεζα προέβλεπε εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα (6,8 δισ. δρχ.). Ως ένας από τους λόγους που είχε οδηγήσει τότε σε αποτυχία το διαγωνισμό, είχε αναφερθεί και η δικαστική εκκρεμότητα, που διατηρεί με συνεχείς αγωγές, η λεγόμενη ομάδα Δούκαρη(παλαιοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες της τράπεζας). Η υπόθεση πρόσφατα παραπέμφθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ενδιαφέρον, πάντως, για την αγορά της ΤΚΕ φέρονται να εκδηλώνουν μέχρι στιγμής, ο όμιλος Aspis, η Εγνατία Τράπεζα, η Eurobank και στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών του ο όμιλος της Τράπεζας Πίστεως.

Αναφερόμενος στην πορεία της Αγροτικής Τράπεζας, ο Π. Λάμπρου δεν μπόρεσε να κρύψει την παραπέρα συρρίκνωσή της, η οποία στην πραγματικότητα υπαγορεύεται από την πολιτική υποβάθμισης που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Τράπεζας, αν και πέρσι παρουσίασε οικονομικό αποτέλεσμα 22,5 δισ. δρχ. (έναντι αρνητικού αποτελέσματος 43,2 δισ. δρχ. το 1996) και ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 33,5%, δεν εμφάνισε κέρδη. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι έγινε παραπέρα μείωση των λειτουργικών δαπανών, γεγονός που συνδυάστηκε με την παραπέρα μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών της τράπεζας.

Τέλος, ενώ στη συνέλευση οι κυβερνητικοί υπάλληλοι έσπευσαν να ανακοινώσουν την επικείμενη είσοδο της τράπεζας στο Χρηματιστήριο (μέσω του οποίου σαφώς και θα παραδοθεί σε ιδιώτες μέρος των μετοχών της), απέφυγαν να πουν, έστω και μία λέξη, για την τύχη που θα έχουν τα χρέη των κτηνοτρόφων.

ΛΕΣΒΟΣ
Διώκεται ο πρόεδρος των αστυνομικών

Κατηγορείται ότι εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς να ενημερώσει την υπηρεσία!

Πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, επειδή το σωματείο εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς την άδεια της υπηρεσίας! Αυτό καταγγέλθηκε στη χτεσινή συνάντηση της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδη και το προεδρείο του τοπικού σωματείου, δείχνοντας ξεκάθαρα πώς εννοούν το συνδικαλισμό των αστυνομικών η κυβέρνηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο καταδικάζει την ενέργεια του αστυνομικού διευθυντή Λέσβου Μ. Κούφελου για παρέμβαση στη λειτουργία της Ενωσης και επισημαίνει ότι τα συνδικαλιστικά όργανα είναι αυτονόητο πως εκφράζονται ελεύθερα και ουδείς άλλος πλην των μελών τους μπορεί να ενημερώνεται για τη διαδικασία λειτουργίας του σωματείου. Επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις οδηγούν απευθείας σε φίμωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν είναι άσχετες από τις κατευθύνσεις που δίνει η κυβέρνηση για το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ώστε να περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της. Τέλος καλεί τον αστυνομικό διευθυντή να συνειδητοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, αλλά τα όργανα επιβολής της πολιτικής τους στο τέλος μένουν έκθετα στα μάτια του λαού.

Η τοπική ένωση αστυνομικών καταγγέλλει τον αστυνομικό διευθυντή για μεθοδευμένες πειθαρχικές διώξεις, που αποσκοπούν στη διάλυση του σωματείου και δηλώνει ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Σκληρότερη ήταν η αντίδραση της ΠΟΑΣΥ, η οποία καταγγέλλει μεταξύ άλλων τον αστυνομικό διευθυντή για προστασία "τζογαδόρων", αποσιώπηση παράνομων πράξεων ημετέρων, δημιουργία υπεράριθμης αυλής αστυνομικών για προσωπικές του εξυπηρετήσεις, για απασχόληση Αλβανών σε ιδιόκτητο κτήμα με κτηνοτροφική μονάδα κλπ. Η ΠΟΑΣΥ καυτηριάζει την ευαισθησία του αστυνομικού διευθυντή να διατάξει ΕΔΕ, επειδή το σωματείο κατήγγειλε ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικής νόσου εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στα κρατητήρια και καλεί την ηγεσία του υπουργείου να πάρει θέση. Τέλος δηλώνει ότι θα διαφυλάξει τη λειτουργία των ενώσεων με οποιοδήποτε κόστος.

Συνελήφθη δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά

Συνελήφθη χτες από την Αστυνομία ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γ. Αλιφραγκής, με την κατηγορία ότι εκβίασε τον ιδιοκτήτη πολυώροφου κτιρίου Δ. Βάνο,προκειμένου να του μειώσει πρόστιμο που του είχε επιβάλει η Πολεοδομία Πειραιά για διάφορες αυθαιρεσίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συλληφθείς με την ιδιότητα του αρμόδιου για πολεοδομικά θέματα δημοτικός σύμβουλος απαίτησε από τον Δ. Βάνο πέντε εκατομμύρια δρχ., για να μειώσει πρόστιμο που επρόκειτο να του επιβληθεί από 33 σε 11 εκατομμύρια δρχ.

Ο τελευταίος απευθύνθηκε στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, όπου και προσημειώθηκε επιταγή, την οποία μόλις έδωσε στον Γ. Αλιφραγκή αυτός συνελήφθη από άνδρες του τμήματος. Χτες το απόγευμα ο Γ. Αλιφραγκής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 28 - 6 - 98, στις 11 πμ, εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που ξεκινά στις 7.00 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 88.31.368, 88.29.956, 82.25.407, 82.34.296, 38.44.853.
  • Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΕΠΠ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 28 - 6 - 98, στις 11 π.μ., στο Τσαρδάκι για τα 57 χρόνια του ΕΑΜ και τα 52 του ΔΣΕ.
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΑΣ και ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιούν την Κυριακή 28 - 6 - 98 στις 11 π.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο) και τους συντρόφους του, στη θέση Αλυκή Ξηρονομής.
Γ. Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΚΟΡΙΝΘΟΥ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 28 - 6 - 98 στις 10.30 π.μ. την ετήσια Γενική Συνέλευσή του, στα γραφεία της ΝΕ ΠΕΑΕΑ (Εθν. Αντιστάσεως 5 - Κόρινθος).
Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28 - 6 - 98 στο κάμπινγκ "Ολυμπος" του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, που βρίσκεται μεταξύ παραλίας Αγίου Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς (Σηματοδότηση θα υπάρχει στην Εθνική οδό). Αναχώρηση Σάββατο 27 - 6 - 98, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι

Με δυναμική και μαζική συγκέντρωση στο χώρο που γίνονται οι εργασίες για την κατασκευή της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, τη Δευτέρα, στις 7 το πρωί,οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα προχτές το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Παρασκευής, στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού.

Τόσο ο Δημήτρης Αυγερόπουλος, επικεφαλής της "Ανθρώπινης Πόλης", όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις, τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του Υμηττού και τη διακοπή των εργασιών καταστροφής του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη δρομολόγηση νέων παρεμβάσεων και συγκεκριμένα να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία στον Υμηττό, να ενισχυθεί το νομικό επιτελείο του δήμου που ασχολείται με το θέμα της περιφερειακής, να δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου και να διοργανώσουν συναυλία στον Υμηττό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ