ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ '98
Ανοίγει ο δρόμος για μετάλλιο

Η απουσία της ντριμ - τιμ και τα πολλά προβλήματα των "πλάβι" δημιουργούν ελπίδες για βάθρο στην ελληνική ομάδα

Αν στο ποδοσφαιρικό Μουντιάλ τα φαβορί δύσκολα ή εύκολα προχωρούν και εκπλήξεις δεν αναμένονται, στο Μουντομπάσκετ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν νέα δεδομένα κι ανοίγουν την όρεξη σε πολλά αουτσάιντερ για την κατάκτηση μεταλλίου. Η απόσυρση των επαγγελματιών του ΝΒΑ, αυτόματα, δημιούργησε νέους εραστές του χρυσού μεταλλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας, οι Σέρβοι είναι το μεγάλο φαβορί να διαδεχτούν τους Αμερικανούς στην κορυφή της ιεραρχίας. Πρωταθλητές Ευρώπης το 1995 και το 1997, ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, θεωρητικά είναι μια κλάση πάνω από τους άλλους Ευρωπαίους. Τα νέα που έρχονται, όμως, από το Βελιγράδι, δεν είναι ευχάριστα για την ομάδα του Ζ. Ομπράντοβιτς. Ο Βλ. Ντίβατς προτίμησε τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Ζ. Πάσπαλιε δεν κλήθηκε καν, ο Ζ. Σλάβιτς ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την καριέρα του με τη φανέλα των "πλάβι", ενώ ο Πρ. Ντανίλοβιτς, κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη τη φετινή περίοδο, αποφάσισε να υποβληθεί σε εγχείρηση στο πόδι, ώστε να είναι έτοιμος το Σεπτέμβρη για τις υποχρεώσεις του με την Κίντερ Μπολόνια. Οι Σέρβοι διαθέτουν πολλά νέα ταλέντα, αλλά θα πρέπει πρώτα να πείσουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια την παλιά φρουρά.

Τα προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας αναβαθμίζουν το ρόλο που θα διαδραματίσουν στο Μουντομπάσκετ οι ομάδες της Ελλάδας, της Λιθουανίας και της Ρωσίας. Η πορεία της Λιθουανίας εξαρτάται από την παρουσία του Σαμπόνιτς και του Ιλγκάουσκας. Αν οι δύο άσοι του ΝΒΑ αποφασίσουν να έρθουν στην Αθήνα, η ομάδα τους θα γίνει φαβορί, ακόμα και για το χρυσό μετάλλιο. Οι Ρώσοι θα έρθουν στην Ελλάδα χωρίς νέα ονόματα και ικανοί για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί θα εκπροσωπηθούν με τη ...φοιτητική τους ομάδα, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ελληνικής ομάδας, η οποία μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην κατάκτηση μεταλλίου. Σήμερα, η Εθνική μας ολοκληρώνει την προετοιμασία της στη Νάουσα και επιστρέφει στην Αθήνα, όπου θα συνεχιστούν για μια ακόμα βδομάδα οι προπονήσεις. Τον Π. Γιαννάκη απασχολούν τα προβλήματα τραυματισμών, που αντιμετωπίζουν οι Χριστοδούλου, Λιαδέλης, Λημνιάτης και Αλβέρτης. Το πιθανότερο είναι ότι οι τρεις πρώτοι θα μείνουν τελικά εκτός ομάδας. Οσο για τον Αλβέρτη, ταλαιπωρείται από θλάση στον αριστερό ώμο και ακολουθεί συντηρητική αγωγή.

Γ. Γ.

ΑΕΚ
Η ENIC προτιμά Σλάβια!

Σύμφωνα με Αγγλο ευρωβουλευτή, που συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες της

Οι... πολυεθνικές περιπέτειες της ΑΕΚ δε φαίνεται να 'χουν σύντομο ούτε καλό τέλος. Ετσι η αγωνία των "κιτρινόμαυρων" κορυφώνεται και με "επώδυνο" τρόπο αποδεικνύεται ότι το ξεπούλημα του ελληνικού συλλόγου μόνο προβλήματα δημιουργεί. Μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή ή όχι του "δικεφάλου" στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οπως είναι γνωστό, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία απαγόρευσε συμμετοχή περισσοτέρων της μιας ομάδας με κοινό ιδιοκτήτη σε κάθε θεσμό.

Μάλιστα, την Παρασκευή συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ και αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις. Στην "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ και την πολυεθνική ιδιοκτήτριά της επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Ελπίζουν πως η απόφαση δε θα εφαρμοστεί την τρέχουσα περίοδο. Αυτό βέβαια δε λύνει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει χρονικά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορίες από την Αγγλία θέλουν την ENIC αν της τεθεί δίλημμα ΑΕΚ ή Σλάβια Πράγας να επιλέγει τη δεύτερη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στο ΑΠΕ ο Βρετανός ευρωβουλευτής Γκλιν Φορντ, ο οποίος επισκέφθηκε χτες το πρωί τους ιθύνοντες της ΕΝΙC στο Λονδίνο και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της ΟΥΕΦΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Βρετανός ευρωβουλευτής, η ΕΝΙC, αξιολογώντας τις ομάδες, με βάση τις επιδόσεις τους τα πέντε τελευταία χρόνια, αποφάσισε να προτείνει τη Σλάβια Πράγας και να αποκλείσει την ΑΕΚ.

Στην ΑΕΚ μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την είδηση. Επικοινωνήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Πατρίκ Κομνηνό, ο οποίος απαντούσε με γενικότητες και προσπάθησε να μας πείσει ότι δε συμβαίνει κάτι σοβαρό. "Θα μάθουμε τι έγινε. Ανακοίνωση πάντως δεν πρόκειται να βγάλουμε γιατί και να το κάνουμε τι θα γίνει;" κατέληξε. Λίγο αργότερα το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι υπήρξε επικοινωνία με την ENIC. Αμφότερες διαψεύδουν τον Βρετανό ευρωβουλευτή με τα εξής... ατράνταχτα επιχειρήματα. Αφ' ενός στην πολυεθνική δε ζητήθηκε να επιλέξει, αφ' ετέρου πάγια θέση της είναι πως ΑΕΚ και Σλάβια κέρδισαν τη συμμετοχή τους στους αγωνιστικούς χώρους.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Παράνομες μεθοδεύσεις στον Αγ. Κοσμά

Καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων για τον πρόεδρο του Αθλητικού Κέντρου

Για "παράνομες μεθοδεύσεις" και "καταχρηστικές πράξεις", κατηγορεί τον πρόεδρο του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά κ. Ντάνο, το Σωματείο Μόνιμων Υπαλλήλων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού Αττικής. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία, κατά παράβαση του ΠΔ 715/79, παραχώρησε χωρίς διαγωνισμό την εκμετάλλευση διαφημιστικών πινακίδων, ενέκρινε στον διευθυντή του κέντρου κ. Γκόνη 1.100 υπερωριακές και εξαιρέσιμες ώρες αντί των 450 που επιτρέπει ο νόμος, μεθοδεύει την παραχώρηση χώρων, όπως εστιατόριο ξενώνων, ξενώνες, παγοδρόμιο, χωρίς έγκριση της ΓΓΑ και των συναρμοδίων υπουργείων και προσπαθεί να επιβάλει ως διευθυντή του κέντρου πρόσωπο που δεν έχει νόμιμα επιλεγεί. Τις συγκεκριμένες καταγγελίες το προεδρείο του Συλλόγου τις γνωστοποίησε στον υφυπουργό Ανδρ. Φούρα, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ έδωσε την εντύπωση ότι θα τις διερευνήσει, προχώρησε στην αντικατάσταση δύο μελών της Επιτροπής Διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου. "Το Σωματείο των Εργαζομένων καταγγέλλει και καταδικάζει τις ενέργειες τόσο του προέδρου του Αθλητικού Κέντρου, όσο και του υφυπουργού Αθλητισμού, που γίνονται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και δηλώνει ότι θα τους βρει αντιμέτωπους σε όλα αυτά τα παιχνίδια", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΟ
Στα χαρακώματα με Γ. Χ. Γεωργιάδη

Με προσφυγή στα δικαστήρια απειλεί τον Παναθηναϊκό ο Γ. Χ. Γεωργιάδης. Η "πράσινη" ΠΑΕ μ' εξώδικο που του είχε στείλει (22/6) απαιτεί την επιστροφή περίπου 100 εκατ. δρχ. τα οποία είχε πάρει για την ανανέωση του συμβολαίου του χωρίς, πάντα κατά την ΠΑΕ, να δικαιούται. Ο παίχτης πλέον της Νιούκαστλ ζητάει από τους υπεύθυνους του τριφυλλιού ν' ανακαλέσουν το περιεχόμενο του εξωδίκου τους εντός τριημέρου. Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια ζητώντας ηθική και υλική αποζημίωση.

Ο Γεωργιάδης χαρακτηρίζει το εξώδικο του ΠΑΟ "αναληθές, κακόπιστο και ανακριβές". Επισημαίνει πως σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της ειδικής σύμβασης με την εταιρία, τα χρήματα είναι πριμ υπογραφής συμβολαίου και όχι αποζημίωση προσφερομένων υπηρεσιών. Ετσι δεν είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει. Στο μεταξύ η Νιούκαστλ απαίτησε η "μπλε" κάρτα του Γ. Χ. Γεωργιάδη να της σταλεί ως τις 30/6. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός ζήτησε από την ελβετική ομοσπονδία την "μπλε" κάρτα του Μάουρο Κάρλος Ντα Σίλβα. Ο 20χρονος επιθετικός ανήκει στην Ντελ Μοντ και θεωρείται αυθεντικό ταλέντο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Αρκεί να το δείξει και μέσα στο γήπεδο.

Πάντως οι περιπτώσεις Σούκερ, Γιάρνι δείχνουν να... ατονούν αφού το κασέ τους έχει ανέβει στα ύψη μετά τις πετυχημένες τους εμφανίσεις με τα χρώματα της Κροατίας στο Μουντιάλ της Γαλλίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ξεκίνημα χωρίς 10άρι

Η αντίστροφη μέτρηση για τους παίκτες του Ολυμπιακού έχει ήδη ξεκινήσει, αφού αύριο το απόγευμα ξεκινούν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις για τη νέα σεζόν. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς περιμένει στου Ρέντη τους ποδοσφαιριστές, που ένας - ένας επιστρέφουν στη... βάση τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δε θα δώσει το "παρών" το ...περιβόητο δεκάρι, που ακόμη αναζητείται ανά τον κόσμο.

Ο Νιγηριανός Τζέι Τζέι Οκότσα, που προστέθηκε στη λίστα, είναι ιδιαίτερα αλμυρός, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα ο Νιγηριανός θα έρθει στον Πειραιά.

Αντίθετα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του Βασίλη Τσάρτα, ενώ εναλλακτική λύση είναι αυτή του Μίλικο Πάντιτς, που είναι υπ' ατμόν από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΛΟ
Πρόκριση σε νεκρό χρόνο

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 10 - 6 τη Βουλιαγμένη και παίζει στον τελικό με την Πάτρα

Εσπασαν καρδιές χτες το βράδυ στον Πειραιά όπου ο Ολυμπιακός σε νεκρό χρόνο έφερε τα πάνω κάτω, επιβλήθηκε με 10 - 6 της Βουλιαγμένης και πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου ανδρών του πόλο. Εκεί θα αντιμετωπίσει στις 25 Ιούλη την Πάτρα, που νίκησε χτες για δεύτερη φορά τον Εθνικό με 8-7.

Οι "ερυθρόλευκοι" που ως γνωστό είχαν χάσει στο πρώτο παιχνίδι με 8 - 5 προηγήθηκαν με 9 - 5 1 πριν τη λήξη του αγώνα αλλά ο Μαυρωτάς μείωσε σε 9 - 6 και αναπτέρωσε τις ελπίδες των "μπέμπηδων". Στα τελευταία δευτερόλεπτα όμως ο Ολυμπιακός κέρδισε αποβολή και με δυνατό σουτ του Παυλίδη σε νεκρό χρόνο πήρε τη νίκη με 10 - 6.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ελπίδα στο τραμπολίνο

Στο Οβιέδο της Ισπανίας θα βρεθεί ο Ελληνας πρωταθλητής του τραμπολίνο, Μιχάλης Πεχλιβανίδης, προκειμένου να αγωνιστεί στο ανοιχτό Πρωτάθλημα Ισπανίας. Ο 26χρονος ομογενής από την Τιφλίδα είναι η μεγάλη ελληνική ελπίδα για διάκριση, αφού διαθέτει μεγάλη εμπειρία.

Ισως το άθλημα να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη δραστηριότητα στο χώρο του τραμπολίνου, αφού έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ.

  • Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής "Κεφαλονιά '98". Το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ στο χώρο της Γενικής Γυμναστικής σε όλη την Ελλάδα θα φιλοξενήσει 350 περίπου αθλητές από είκοσι ομάδες, πέντε χωρών.

Οι συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αργοστολίου και το ΑΓΣ Επτανήσων Κεφαλονιάς, με τη συμπαράσταση του κόσμου και των τοπικών αρχών, κατάφεραν να καθιερώσουν το θεσμό ως ετήσιο.

ΒΟΛΕΪ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ελλάδα - Τουρκία 3 - 2

Ζωντανή στη μάχη για την πρόκριση στην Α κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έμεινε η Εθνική γυναικών κερδίζοντας στη Δράμα την Τουρκία με 3 - 2 (15 - 13, 15 - 11, 7 - 15, 10 - 15, 15 - 12) και προηγείται στη βαθμολογία του ομίλου με 6 β. έναντι 5β. των χτεσινών αντιπάλων. Η Εθνική ξεκίνησε πολύ καλά και πήρε τα δύο πρώτα σετ. Στη συνέχεια όμως τα πολλά λάθη έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να ισοφαρίσει. Το παιχνίδι πήγε στο τάι - μπρέικ όπου η Εθνική, παρότι έχανε με 4 - 6, με ένα σερί 5 - 0 πήρε προβάδισμα και τη νίκη με 15 - 12. Η πρόκριση τώρα θα κριθεί οριστικά στο παιχνίδι στην Τουρκία που θα γίνει το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ