ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Να εκφραστεί παντού η διάθεση για αγώνα

Στην Καρδίτσα των ηρωικών αγώνων, όπου σφυρηλατούνται οι αγωνιστικές συνεργασίες, οι κομμουνιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ένα ακόμα βήμα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στηρίζοντας αγωνιστικούς συνδυασμούς που συγκροτούνται από αγωνιστές που καταξιώθηκαν στους μεγάλους αγώνες των αγροτών και όλων των εργαζομένων του νομού, κατά της αντιαγροτικής και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, με μεγαλύτερη ορμή και αυτοπεποίθηση, που στηρίζεται στην πλήρη επιβεβαίωση στη ζωή και στην όλο και μεγαλύτερη απήχηση που βρίσκουν η πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ, ξανοίγονται πιο οργανωμένα και αποφασιστικά για την ενημέρωση του λαού της περιοχής, ώστε να ενταθούν οι ενωτικοί και συντονισμένοι αγώνες. Οπλο και στήριγμα των κομμουνιστών, όπως τονίστηκε, είναι η οικοδόμηση και ενίσχυση - ποιοτικά και ποσοστικά - του Κόμματος από αγρότες και άλλους εργαζόμενους, που αναδείχνονται στους αγώνες του λαού. Αυτό θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα οι κομμουνιστές της Καρδίτσας, ενώ επιδιώκουν την καλύτερη αξιοποίηση του "Ριζοσπάστη", κόντρα στην οργανωμένη παραπληροφόρηση της κυβέρνησης και των άλλων ΜΜΕ, ώστε να γίνει υπόθεση πάλης ολόκληρου του λαού η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ν' ανοίξει ο δρόμος για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης.

Στη βάση αυτή οι κομμουνιστές συζήτησαν και εξέτασαν την πλούσια δράση τους, την πείρα που προκύπτει από τα δύο προηγούμενα χρόνια, βάζοντας νέους μεγαλύτερους στόχους για τη δράση της Οργάνωσης στο επόμενο διάστημα, ενόψει των νέων αγώνων, που ωριμάζουν στα ανοιχτά μέτωπα των αγροτών και των άλλων εργαζομένων με την αντιλαϊκή πολιτική και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που χαρακτηρίστηκαν ως μια κρίσιμη μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί αλλά, και παραπέρα, των ευρωκοινοβουλευτικών εκλογών που ακολουθούν.

Σημαντικά βήματα

Σήμερα, σημειώθηκε, μπορούμε να πούμε ότι έγιναν σημαντικά βήματα σε ορισμένα ζητήματα πάλης. Εχει σημασία να τονιστεί η κοινή δράση φορέων με αφορμή κύρια τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και τις κινητοποιήσεις στην παιδεία, τους εκπαιδευτικούς, τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους στην Ενωση, για την ανάπτυξη του νομού. Επιλέχτηκαν διάφορες μορφές πάλης - συλλαλητήρια, κλείσιμο καταστημάτων, στάσεις εργασίας και απεργίες, συσκέψεις, συντονιστικές επιτροπές κλπ - και μέσα από αυτές εκφράστηκε μια πρωτόγνωρη πολιτική. Είναι δε αυτό ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που πρέπει να αξιοποιηθεί, να έχει συνέχεια και να είναι στο κέντρο της προσοχής και δράσης της ΚΟ. Να μην υποτιμηθούν οι προσπάθειες, για να μπουν εμπόδια από διάφορους και για διάφορους λόγους, να δείξουμε επιμονή, ώστε η συσπείρωση να μη ματαιωθεί και να μη χτυπηθεί.

Οι κομμουνιστές της Καρδίτσας, στη Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής τους, υπογράμμισαν την προοπτική να γίνουν άμεσα ακόμα πιο μαζικοί και μαχητικοί συντονισμένοι αγώνες, αξιοποιώντας και την πείρα που αποκόμισαν οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι αγρότες και τα άλλα κοινωνικά στρώματα εργάτες - ΕΒΕ με τη συμμετοχή τους στους προηγούμενους αγώνες. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν, εκτιμήθηκε ότι ήταν πιο πολιτικοποιημένοι, αλλά αυτό δε φθάνει... Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και επιμονή, ώστε το κίνημα να μπολιάζεται με τις θέσεις του ΚΚΕ. Διαπίστωσαν, ακόμα ότι η ενωτική πολιτική που ακολουθήθηκε ως τώρα, αποδίδει καρπούς, καθώς εμφανίζονται αγωνιστικές συσπειρώσεις του λαού και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για τη συγκρότηση αγωνιστικών συνδυασμών, τόσο στη Νομαρχία της Καρδίτσας όσο και σε πάρα πολλούς δήμους.

Πλατιά ψηφοδέλτια αγώνα

Θέλουμε, τονίστηκε, να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους την πολιτική εκείνη που μετατρέπει τους δήμους και τα Νομαρχιακά Συμβούλια σε μηχανισμούς του κράτους. Να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους τα αντιλαϊκά σχέδια και εναλλακτικά σενάρια "κεντροαριστερών" λύσεων. Αυτά πρέπει να είναι τα κύρια στοιχεία της δουλιάς των κομμουνιστών, από τον τελευταίο δήμο μέχρι τη νομαρχία. Αυτή η θέση του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να εκφράσει πλατιά τους ανθρώπους του μόχθου, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίτευξη συνεργασιών τέτοιων, που θα εκφραστούν και με τη συμμετοχή σε πλατιά ψηφοδέλτια για τους δήμους και τη νομαρχία. Ψηφοδέλτια με κείνες τις δυνάμεις που δώσαμε κοινούς αγώνες. Και υπάρχει έδαφος για μια τέτοια ευρύτερη συσπείρωση, με βάση την τοπική πείρα. Στη μάχη αυτή, αναφέρθηκε, δεν πάμε για να καταγράψουμε τις δυνάμεις μας τις κομματικές. Πάμε να εκφράσουμε όλη τη διάθεση για αγώνα, για αντίσταση. Πάμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του στόχου της συσπείρωσης και του μετώπου, να αξιοποιήσουμε τις εκλογές αυτές για την ανάδειξη αιρετών στην παραπάνω κατεύθυνση.

Οσον αφορά το αγροτικό κίνημα στο νομό, σημειώθηκαν οι ηρωικοί αγώνες της αγροτιάς, που βεβαίως βοηθήθηκαν και πήραν σωστό πολιτικό προσανατολισμό με τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης. Χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα που δίνει καρπούς και συνέβαλε στην ανάπτυξη μαζικών αγροτικών αγώνων είναι η ενοποίηση των αγροτικών συλλόγων στο νομό που, βεβαίως, έγινε κάτω από την επιμονή των κομμουνιστών και της ίδιας της βάσης των αγροτών και πρέπει να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί, όπως επισημάνθηκε.

Σε όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις στο μαζικό λαϊκό κίνημα, η συμβολή της ΚΟ ήταν σημαντική, με παρέμβασή της σ' όλα τα μέτωπα. Ομως, οι κομμουνιστές της Καρδίτσας δε μένουν ικανοποιημένοι. Μπορεί και και πρέπει να γίνουν περισσότερα, με την πιο αποφασιστική δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κομμουνιστών και συνολικά της Οργάνωσης. Οπως επισημάνθηκε, η ίδια η κρίσιμη περίοδος στην οποία βρισκόμαστε επιβάλει την καλύτερη λειτουργία και δράση των ΚΟΒ με σχέδιο, πρόγραμμα δράσης και έλεγχο. Για να βελτιωθεί, ωστόσο, η λειτουργία, είναι ανάγκη να κατακτώνται τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά στη δράση μας σ' όλα τα μέτωπα, με την καλύτερη και μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς, με τη βελτίωση του ιδεολογικού και πολιτικού επιπέδου όλων των συντρόφων, με βασικό όπλο μάχης τις θέσεις του Κόμματος και το "Ριζοσπάστη", του οποίου πρέπει να αυξηθεί η κυκλοφορία και, εκτός από όλους τους κομμουνιστές, να φθάνει σε περισσότερους εργαζόμενους και αγρότες στο νομό.


ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με όπλο την πλούσια εμπειρία και δράση

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και με την υπόσχεση ότι οι κομμουνιστές και οι εργαζόμενοι στον Πειραιά θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων, για τη συγκρότηση και ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Συνδιάσκεψη της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας του Πειραιά.Τα βασικά καθήκοντα των κομμουνιστών, όπως αναφέρθηκαν και εισηγητικά, είναι:

- Η αφομοίωση και η προώθηση στην πράξη του κεντρικού πολιτικού καθήκοντος που έθεσε το 15ο Συνέδριο του Κόμματος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων του μετώπου πάλης.

- Η ισχυροποίηση του Κόμματος.

Στη Συνδιάσκεψη έγινε συζήτηση και μεταφέρθηκε η πλούσια εμπειρία από τη δράση των κομμουνιστών η οποία βγήκε από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αυτούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εντοπίστηκαν με κριτική και αυτοκριτική οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις στους διάφορους τομείς της κομματικής δουλιάς, αλλά πολύ περισσότερο έγιναν προτάσεις και σκέψεις για το πώς αυτές θα ξεπεραστούν, για τη συστηματοποίηση της πολιτικοϊδεολογικής δουλιάς, για το πώς - σχεδιασμένα - θα απαντούν οι κομμουνιστές, με βάση την πολιτική και ιδεολογία τους, στα προβλήματα του κάθε χώρου. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να ανοιχτεί μέτωπο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού για τα δικαιώματα των ξένων εργατών. Αποφασίστηκε η οικοδόμηση νέων οργανώσεων σε χώρους δουλιάς, με βάση τα βήματα που έχουν γίνει. Στόχος, που, όπως εκτιμήθηκε, είναι ρεαλιστικός.

Κύριο μέλημα της Οργάνωσης είναι η παραπέρα αφομοίωση των αποφάσεων, η εκλαϊκευση των θέσεων και της πολιτικής του Κόμματος, το ανέβασμα του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου των μελών της. Να προχωρήσει ο συντονισμός δράσης σε παμπειραϊκό - τοπικό και κλαδικό επίπεδο, η αποκάλυψη της ταχτικής και της πολιτικής των άλλων δυνάμεων.

Με βάση την εισήγηση εκτιμήθηκε ότι στα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει βήματα, υπάρχει εμπειρία που σήμερα διευκολύνει τις ΚΟΒ να οργανώσουν πιο σωστά τη δραστηριότητά τους και το αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων για τα προβλήματά τους απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - πολυεθνικών μονοπωλίων. Υπογραμμίστηκε ότι οι ΚΟΒ ενίσχυσαν τη δουλιά τους στους εργαζόμενους του χώρου ευθύνης τους και γενικότερα. "Ανοίγονται - σημειώνεται στην εισήγηση - δυνατότητες για ανάπτυξη αγώνων και για να μπουν σε αυτή τη διαδικασία με δουλιά από τα κάτω και σε αντιπαράθεση με τις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, πλατιές μάζες εργαζομένων στην προοπτική της αντίστασης της ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής".

Για τις δημοτικές εκλογές η εισήγηση υπογραμμίζει ότι "όλες μας οι δυνάμεις πρέπει να προσανατολιστούν ώστε να δεθεί η όλη δουλιά και με αυτή τη μάχη. Πρέπει να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι "μαυρίζοντας" τους υποψήφιους των κομμάτων της διαχείρισης, στέλνουν ένα μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης σε κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικής δυνάμεις".

Σ' ό,τι αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για το μέτωπο, όπως αναφέρθηκε στις ομιλίες των μελών, αλλά και στην εισήγηση: "η Οργάνωση δεν ξεκινάει από το μηδέν. Εχουμε πίσω μας δουλιά, υπάρχουν εμπειρίες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι το ζήτημα του μετώπου αποτελεί άμεσο καθήκον, αλλά με στρατηγική σημασία. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία προϋποθέσεων για να αρχίσουν να μπαίνουν οι βάσεις του μετώπου. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το πρόβλημα να βλέπουμε τη συσπείρωση και πάλη διαφορετικών δυνάμεων γύρω από τον κοινό στόχο. Εμπειρία υπάρχει από τη συσπείρωση των σωματείων και φορέων της Ζώνης, γύρω από το πρόβλημα της ναυπηγοεπισκευής. Γύρω από το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης, μπορούν να συσπειρωθούν και συντονίσουν τη δράση τους εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους εργαζόμενους του Δημοσίου, μια σειρά άλλοι κλάδοι εργαζομένων του ίδιου τομέα που έμμεσα πλην σαφώς θίγονται από το ξεπούλημα ή και επαγγελματοβιοτέχνες που επίσης τους αφορά για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του ΟΣΕ, των ΗΣΑΠ, της ΔΕΗ και άλλους".

Η γενικότερη κατάσταση, όπως τονίστηκε, σπρώχνει από μόνη της στη συσπείρωση δυνάμεων, γιατί είναι τόσο γενικευμένη η επίθεση που γίνεται, ώστε ένας χώρος από μόνος του δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, επομένως χρειάζεται ευρύτερος συντονισμός δράσης και αλληλεγγύης για να μην τσακιστεί ο αγώνας.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Β. Ξένος,μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ